SUOLISTO, TOISET AIVOMME!


 

 

 

Sometimes we don’t appriciate what we have until it’s gone…

 

Niinpä! Terveyttä ja hyvinvoivaa kehoa osaa usein arvostaa eniten vasta siinä vaiheessa kaikista eniten, kun ei voi liikkua. Tiettyjä asioita pidämme niin itsestäänselvyyksinä- olipa se sitten terveys, liikkuminen tai vaikkapa parisuhde. Ollaan siis onnellisia ja kiitollisia siitä, mitä meillä jo on. Siitä, että SAAMME ja VOIMME liikkua, terveydestä puhumattakaan.

 

En nimittäin voi uskoa, että flunssa iski jo toistamiseen tänä syksynä! Viimeiset pari päivää ovatkin menneet enemmän ja vähemmän sohvalla maatessa- leväten kirjoja lukien ja kaappien vitamiini-arsenaalia tankaten. Flunssan ensi oireiden iskiessä turvaan aina myös Vogelin kurkkusuihkeeseen, joka onkin tehokkain testaamistani kivun lievittäjistä. Parhaan tehon saadakseen, olisi tätäkin hyvä käyttää jo ennaltaehkäisevästi. Flunssan jo ollessa päällä, lyhentää se toki sairauden kestoa ja helpottaa kipua. Kurkkukivulla alkanut flunssani menikin onneksi ohitse ja nyt päällä on vain pahempi nuha. Luottavaisin mielin näen olevani terve viimeistään jouluna ja lähes kahden viikon joululomallani. Silloin, kun on aikaa keskittyä ja panostaa omaan liikkumiseen.

 

Aina ei flunssiltakaan voi välttyä, vaikka kuinka panostaisi omaan hyvinvointiinsa- uneen, ravintoon ja vitamiineihin, sopivaan liikuntaa, raittiiseen ilmaan jne. Joskus ne vain iskevät. Silloin ei auta kuin lepo ja tahdin rauhoittaminen.

 

Tässä lepäillessä olenkin keskittynyt lukemiseen. Giulia Endersin bestseller hittikirja ”Suoliston salaisuus, kaikki kehomme keskeisestä elimestä” osoittautuikin todella mielenkiintoiseksi. Olen aloittanut kirjan lukemisen jo monta kertaa aiemmin, mutta vihdoin pääsin loppuun asti. ”Suolisto muokkaa immuunipuolustustamme, ja sen hermojärjestelmä on toiseksi suurin aivojen jälkeen. Ylipaino, masennus ja allergiat ovat yhteydessä suoliston tasapainon järkkymisen kanssa. Jos haluamme voida hyvin, elää pitempään ja olla onnellisia, meidän tulee hoitaa suolistoamme.”

 

Tiesitkö myös sitä, että esimerkiksi bakteereilla on teoreettiset mahdollisuudet ja keinot vaikuttaa niin mielitekoon kuin kylläisyyden tunteeseenkin? Ylipainoisia ihmisiä tutkittaessa on myös havaittu, että heidän suolistoflooransa on ylipäätään yksipuolisempi ja että tietyt bakteeriryhmät ovat siinä yliedustettuina, etenkin ne, jotka osallistuvat hiilihydraattien aineenvaihduntaan. Ei siis ole yhdentekevää, miten suolistoasi ruokit ja mitkä bakteerit meitä ruokkivat. Vaikka banaanissa ja suklaapatukassa olisikin siis sama kalorimäärä, vaikuttavat banaanin kasvihiilihydraatit paikallisesti, kun suklaan rasvahapoilla ruokitaan koko elimistöä. Kalorien laskennan sijaan keskity mieluummin laatuun ja ravintoaineisiin, jotka ovat seuranamme lautasellemme.

 

 

Suolisto onkin kuin toiset aivomme. Immuunijärjestelmämme soluista yli 70% elää suolistossa. Suolistomme miljoonilla bakteereilla onkin tärkeä rooli terveydellemme. Tasapainoinen suolistobakteerikanta säästää kiusallisilta ruonsulatusvaivoilta ja tukee vastustuskykyä. Kun suolistomme voi hyvin, ruoansulatuksemme toimii moitteitta, ravinteet imeytyvät tehokkaasti ja meidän on helpompi nauttia elämästämme. Hyvä olo koostuu monesta eri tekijästä, ei vain yksittäisistä valinnoista, mutta yhdessä ne luovat kokonaisuuden. Millä ja miten haluat kehoasi ja olotilaasi ravita?

 

Vatsavaivoista ja ruuansulatuksen huonosta toiminnasta kärsii nykyään kuitenkin jopa 30-60% väestöstä. Naisilla vaivoja on vielä kaksinkertaisesti miehiin verrattuna- yleisimpinä mm. ummetus, ripuli, ilmavaivat ja turvotus. Nuorempana kärsin vatsavaivoista itsekin. Söin mielestäni perusterveellisesti, vaikka näin jälkeenpäin katsottuna määrällisesti aivan liian vähän, liian vähärasvaisesti, liian vähän proteiinia, mutta myös liian paljon huonoja hiilihydraatteja, karkkia. Sokeri onkin varmasti monella se pahin vatsavaivojen aiheuttaja. Se, kun ruokkii juuri niitä huonoja bakteereja ja näin ollen myös kehon mahdollista tulehdustilaa. Ruokavaliota siistimällä, ja itse ruokailuun keskittymällä ja rauhoittumalla, säästyisimmekin monelta vaivalta. Vatsavaivat, kun ovat häiritsevä ja ikävä ongelma. Terveellisen ruokavalion ohella, ja etenkin uuteen bakteerikantaan matkustaessa, olisikin hyvä ottaa suoliston tueksi erilaiset probiootit, luonnonjugurtit ja/tai Molkosan.

 

Probiootit vahvistavat immuniteettiä ja pitävät hyvää huolta suolestamme. Ne kykenevät voitelemaan ja hoitamaan suolistonukkaa. Hyvin hoidettu suolistonukka on kookkaampaa ja vahvempaa kuin hoitamaton. Mitä kookkaampaa se on, sitä paremmin kykenemme myös imeyttämään ravintoa, kivennäisaineita ja vitamiineja. Terveessä suolistossa on myös paljon probioottisia bakteereita. Hyödynnämme niiden kykyjä joka päivä ja joka sekunti. Joskus bakteeriyhteisömmekin voi kuitenkin vaurioitua. Syynä voivat olla esimerkiksi antibiootit, huono ravinto, sairaudet tai stressivaiheet. Silloin suolisto ei saa yhtä hyvää suojaa kuin ennen. Jos sairastelet usein, kannattaisikin ruokavalion tueksi, tai ainakin flunssa-aikoina, ottaa  probiootit. Tutkimuksissa on todettu, että etenkin iäkkäiden ja vaativia urheilulajeja harrastavien henkilöiden keskuudessa, vilustumiset ovat helpottuneet tai harventuneet säännöllisten probioottien avulla. Probiootteja olisi hyvä nauttia noin neljän viikon ajan säännöllisesti, jotta hyöty olisi paras mahdollinen.

 

Lautasella kaurapuuro, kookosöljyssä kevyesti paistetuilla banaanisiivuilla ja mango-tyrni-porkkanasmoothiella. Lasissa vettä ja ruokalusikallinen Molkosania.

 

Viimeisen neljän viikon ajan, olen testannut luomumaidosta valmistettua Molkosania, jota on perinteisestikin käytetty vatsaa hellivänä juomana. Joka aamu, ruokalusikallinen vesilasiin sekoitettuna. Molkosan valmistetaan tuoreesta, Alpeilla laiduntavien lehmien luomumaidosta. Luonnonvaraisten niittyjen rikas kasvillisuus antaa oman arvokkaan lisänsä alppimaitoon. Monipuolista, puhdasta ja luonnonmukaista ravintoa syövien lehmien maitoa, kun ei voi verrata tehotuotettuun, monin tavoin jälkikäsiteltyyn maitoon.

 

Vogelin tuotteet ovat minulle jo ennestään tuttuja- echinaforce-tippoja saimme jo lapsena, niin flunssan ennaltaehkäisyyn kuin sen aikanakin. Nykyään, niin echinaforcea kuin kurkkusuihkettakin, löytyy edelleenkin aina kaapista. Molkosaniakin olen kerran aiemminkin ottanut kuuriluontoisesti. Tällä hetkellä vatsani voikin oikein hyvin, enkä itse asiassa ole vatsavaivoista kärsinyt aikoihin- en edes lentomatkoilla.

 

MIKSI MOLKOSAN?

 

Molkosan sisältää runsaasti L+- maitohappoa, jolla on positiivinen vaikutus terveyteen ja suolistoon. Se edistää hyvien bakteerien olosuhteita suolistossa. Kun suolistofloora on hyvässä kunnossa immuunijärjestelmä ja ruoansulatus voi toimia parhaalla mahdollisella tavalla. Molkosanin hyvät vaikutukset selittyvätkin ennen muuta sen erinomaisella maitohappokoostumuksella, sillä sen L+- pitoisuus on moniin muihin, terveellisyytensä vuoksi arvostettuihin maitohappoisiin elintarvikkeisiin verrattuna omaa luokkaansa. Esimerkiksi luonnonjugurttiin verrattuna se on kaksinkertainen, rahkaan lähes 2,4-kertainen ja hapankaaliin peräti 3,5-kertainen!

 

Vinkit parempaan ruuansulatukseen:

 

Istu alas, jätä muuta asiat, rentoudu ja nauti, kun syöt!

Istu selkä suorana- jo se parantaa ruuansulatusta.

Pure kunnolla. Pureskelu käynnistää ruuansulatusentsyymien toiminnan ja koko ruuansulatusprosessin tehokkaasti. Vauhdissa syöty ruoka ei sula riittävästi, jollloin ravintoaineet eivät imeydy kunnolla, josta seuraa turvotusta tai jopa aliravitsemusta, syödyn ruoan määrästä riippumatta.

Älä juo ruuan kanssa. Jos emme pureskele kunnolla, huuhdomme ruuan alas juomalla. Ajoita juominen 20 min ennen tai jälkeen ruokailun.

Jos kärsit ruuansulatusongelmista, syö tai juo kitkerän makuisia ruokia tai ota yrttiuutetta aterian alussa. Nämä auttavat ruuansulatuksessa.

 

 

Vielä ehdit myös mukaan Instagramin #molkosanhaaste :een ja voit voittaa Vatsanhyvinvointipaketin. Postaa Instagramiin Molkosan aiheinen kuva ja kerro kokemuksiasi Molkosanin käytöstä, tägää kuvaan #molkosanhaaste. Aikaa sinulla on vain huomiseen maanantaihin, 18.12 asti eli pidähän kiirettä, jos haluat olla arvonnassa mukana!

 

*Postaus tehty yhteistyössä A. Vogelin kanssa. 

Treenikuvat Elina Hovinen

With Love

Heidi xoxo

Lue lisää

LEAVE A COMMENT

About me


Olen Heidi, 37-vuotias personal trainer ja hyvinvointivalmentaja, kahden teini-ikäisen lapsen äiti.

Kirjoitan ilon ja positiivisuuden kautta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista- ennen kaikkea liikunnasta, motivaatiosta ja terveellisestä ravinnosta, mutta myös kauneudesta, matkustamisesta sekä kaikesta, mikä tuottaa iloa!

Ota yhteyttä heiditainio@aol.com
Instagram @heidionthego

www.fitandfeelgood.com

Instagram @heidionthego

You. Yes, you. The one reading this. You are beautiful, talented, amazing and simply the best at being you. Just the way you are. Never forget that 💖 #quote #quoteoftheday #beyou #love #loveyourself #justareminder #winter #winterwonderland #strikeapose #yogi #yoga #healthyliving #snow #shadowhunters #nature #thisisfinland #beautiful #view
✨ FRIDAY ✨ No meetings today, just working from home ✨/// Kiireisen alkuviikon jälkeen tälläinen hidas aamu on luksusta. Tein olkkariin oman linnakkeen. Ensin aamiainen (tuorepuristettu 🍊🥕mehu, chiavanukas/smoothie-kulho, 🍳🥑 näkkäri ja ☕️) ja päivän lehdet. Sitten treenattavien ohjelmat ja ruokapäiväkirjat syyniin 😉 Iltapäiväksi haaveilen jalkahoidosta 💖 Leppoisan reipasta viikonloppua- käykää hiihtämässä 😄❄️ #friday #fridaymood #breakfast #aamupala #onmyplate #foodie #office #relax #home #deco #foodpic #healthyliving #plantbased #healthiswealth #chiapudding #foodstagram #eatwell #cleaneats #pj #myhappyplace
❄️I love winter ❄️ Päivittäinen ulkoilma on must! Kävellen, juosten, hiihtäen, luistellen tai vaikka potkukelkkaillen, ihan sama kunhan saa olla ulkona raittiissa ilmassa. Uskon, että ulkoilulla on myös osuutta siihen etten ole kokenut ollenkaan syys/talvi/kaamosväsymystä! Eilen treenattavien välissä kävin luistelemassa. Reilun tunnin ajan luistelin, kuuntelin Enigmaa ja kuvittelin liiteleväni jäällä kuin Susanna Rahkamo konsanaan "Beyond The Invisible" tahtiin 😂⛸ #inmydreams PS. My Storyssa voit tänään seurata mun päivää! #skate #iceskating #outdoors #ilovewinter #winter #winterwonderland #active #activeliving #healthyliving #selfie #positive #stateofmind #luistelu #talvi #thisisfinland
🍡🥂 Arki- Samppanjaa & Vaahtokarkkeja? 🥂🍡 Vai paremminkin kaurapuuroa ja kahvia? Todellisuudessahan lautaseltani löytyy tuota kaurapuuroa ja kupista kahvia, mutta mielikuvissani nekin ovat kuin samppanjaa ja vaahtokarkkeja- tykkään molemmista 💖 Eiliset suunnitelmani menivät uusiksi kahden sairastumisen takia. Vapaa-aamun hyödynsin omaan hiihtolenkkiin. Reilut pari tuntia vierähti vanhan seurakaverin kanssa hiihdellen. Upea aurinko, raitis ilma ja luistavat sukset- se oli mun eilinen samppanjaa ja vaahtokarkkeja! Paljoa ei tarvita onnen hetkiin. Silloin, kun huomaat arjen yksinkertaisissakin asioissa piilevän ihmeen, tuntuu arkikin juhlalta ✨⭐️Tästä lisää blogissa- linkki biossa. Samassa postauksessa myös Q & A- eli nyt voit kysyä jotain liikuntaan, ruokavalioon, matkustamiseen, työhön tai muuten elämäntapaan liittyvää. Voit laittaa kysymyksiä Instan directin kautta, kommentoida tähän tai blogiin, tai laittaa viestiä sähköpostilla (löytyy biosta) 💖 ✨⭐️ P.S sen verran oli eilen pakkasta (-7c), että hiihtotrikoiden alle laitoin pitkikset- ensimmäistä kertaa tänä talvena ❄️💖 #ski #crosscountry #skiing #murtsikka #hiihto #blog #heidionthego #personaltrainer #feelgood #karitraa #suuntospartan #active #fitspo #fitspiration #training #trainingday #outdoors #fitfam #fitandfun #winter #winterwonderland #positive #gratitude #stateofmind #merino
Okey guys, just tried these 2 core exercises with elastic bands and thought that you would like them too!? 🔥🔥🔥 /// Eilen, illan viimeistä treenattavaa Kisiksellä odotellessa, innostuin testailemaan uusia juttuja pitkällä kumpparilla, tai oikeastaan lyhyitä kumppareita yhteen sitomalla (katso My Story)- pitkä kumppari oli jäänyt kotiin, mutta onneksi on mielikuvitus ja monta lyhyttä kumpparia 😅 Videon liikkeet lisäävät liikkuvuutta, kehon hallintaa sekä vahvistavat käsien ja keskivartalon lihaksia. Toistoja ei tarvita kuin muutama. Meneekö testiin? ✨⭐️ #fitspo #elasticband #bodyweight #training #mondaymotivation #fitfam #fitgirlvideos #workoutvideos #befit #fitandfun #personaltrainer #heidionthego #core #abs #fit
💖 Yoga is my therapy 💖 Eilen vietettiin Lav💖li päivää @shalahelsinki :ssä ja sain kunnian olla mukana ohjaamassa @lavli_living_room Wonder Woman- tuntia. Tuntia jossa yhdistyvät niin jooga, pilates kuin kehonpainoharjoittelu- unohtamatta loppurentoutusta ja muutamaa sanaa positiivisuudesta, priorisoinnista, omasta hyvinvoinnista välittämisestä ja itsestä rakastamisesta 💖 Tunti tulossa pian viikottaiseksi tunniksi Shalaan- Stay tuned 💖#yoga #pilates #bodyweight #training #feelgood #lavlilivingroom #healthyliving #healthiswealth #listentoyourbody #loveyourself #personaltrainer #heidionthego #love #gratitude #wellbeing #wonderwoman #lornajane #rockyourdreams 📷 @astalaurila
We are designed to move- walk, run, jump and easily use our bodies as we want! You don't need to train for a marathon or go to the gym four times a week, just find your own way to move your body 👣⭐️ /// "Arjen askareet eivät nyky-istumayhteiskunnassa juurikaan enää vaadi sen suurempia fyysisiä ponnisteluja (poikkeuksia tietenkään lukuunottamatta), ja yhä enemmän ja enemmän ollaan menossa siihen, että ihminen pääsisi asiassa kuin asiassa mahdollisimman helpolla. Liikkumaan lähdetään erikseen, usein autolla, vaikka pienilläkin päivän aktiivisuuden lisäyksillä saataisiin liikettä keholle aivan kuin huomaamatta." Tästä lisää blogissa- linkki biossa. ⭐️ Reipasta sunnuntaita- ihana ilma! #heidionthego #outdoors #active #healthyliving #fitspo #fitspiration #training #moveyourbody #feelgood #mylife #juoksu #run #ski #salomon #newbalance #karitraa #kt #healthiswealth #runspo #womenwhorun #fitfam #motivation 📷 @juoksujalkaa
🔥 Boom 🔥REAL TRAINING w/ @martinaaitolehtiofficial & @nanna.koo 🔥 /// Torstaina pääsin taas testaamaan hieman omia rajojani ja käymään (vaihteeksi) ulkona mukavuusalueelta. Kilpailuviettikin sieltä nosti taas hieman päätään 🙊Monkey bars, köysissä kiipeilyä, nyrkkeilyä, käsillä seisontaa, boxihyppyjä, leukoja... Juttuja, jotka haastavat, mutta joita tulee kehityksen kannalta tehtyä aivan liian vähän. Köysissäkin olisi kiva kiivetä sillai ketterästi ja kevyesti ylös 😄Helposti sitä kuitenkin itsekin hakeutuu ensimmäisenä niiden lajien pariin, joissa on jo valmiiksi hyvä. Kehitys tapahtuu kuitenkin, kun aina silloin tällöin uskaltautuu myös #outofcomfortzone 🔥Tästä tavoite tälle vuodelle- haastavampi, ketteryyttä ja voimaa vaativa treeni viikkoon. Blogissa nyt sulle 2 x 12 minuutin TEHOKAS kotitreeni- linkki biossa! Testattu, toimii 🔥 ⭐️ #monkeybars #monkeybusiness #gym #crossfit #training #traininsane #bodyweight #fitspo #fitspiration #active #heidionthego #justdoit #challenge #motivation #noexcuses #fitgirlvideos #instavideo #workoutvideo 🎥 @endorfiinikoukussa
❄️ Good Morning Friday ❄️ Kauramaito Cappuccino ja hiihtolenkille ennen Nuuksion treenattavia. Vielä en ole tarvinnut edes pitkiksiä hiihtotrikoiden alle! @salomonsuomi tuulenpitävissä trikoissa on nimittäin lämmin vuorikangas ja @zpcompression_fi pitkät sukat lämmittävät vielä polviin asti. Ja vaikka muuten vilukissa olenkin, niin lenkille lähden melko vähissä vaatteissa. Siinähän sitä liikkuessa keho nopeasti lämpenee. Reipasta perjantaita 😘 #goodmorning #cappuccino #zeropointcompression #zp #ski #crosscountry #skiing #hiihto #murtsikka #active #fitspo #fitspiration #mylife #personaltrainer #heidionthego #healthyliving #friyay