MIKÄ ON PARAS SUKSI? TARVITSEEKO HIIHTÄJÄ LIHASKUNTOHARJOITTELUA? VASTAUKSIA YLEISIMPIIN KYSYMYKSIIN


 

Keskiviikkona olin Paloheinässä esittelemässä ja testauttamassa Salomonin ja Atomicin suksia. Hyvä talvi on saanut aikaan sen, että hiihto kiinnostaa yhä enemmän ja useampia- niitäkin, jotka eivät ole hiihtäneet vuosikausiin. Saan paljon kysymyksiä hiihtoon, suksiin ja hiihtoharjoitteluun liittyen, tässä postauksessa ajattelin vastata kysytyimpiin kysymyksiin.

 

MITÄ ALOITTELIJAN KANNATTAA OTTAA HUOMIOON ETTEI INTO LOPU ENNEN AIKOJAAN?

 

Jos viimeisestä hiihtokerrasta on kulunut vuosia, tai jos et ole koskaan hiihtänyt, kannattaa matkaan lähteä ennakkoluulottomasti ja avoimin mielin- ihan niin kuin mihin tahansa lajiin tutustuessa. Monella voi aiemmat huonot kokemukset kummitella edelleen mielessä. Anna lajille kuitenkin uusi mahdollisuus ja itsellesi lupa olla aloittelija. Älä vertaa itseäsi toisiin hiihtäjiin, vaan keskity omaan tekemiseen, kaikki ovat joskus olleet aloittelijoita. Lähde liikkeelle rauhallisesti, pikku hiljaa tuntumaa hakien. Jos mahdollista, ota alkuun muutama hiihtotunti. Pienillä tekniikkavinkeillä pääset hyvin alkuun.

 

Pukeudu sään mukaisesti, mutta vältä ylipukeutumista. Alle merinovillaa, pitkät sukat, sekä treenihousut- ja takki- kovemmalla pakkasella kerrospukeudu. Itse hiihdän samassa asussa kuin juoksen talvella- tällä asulla liikun talvella. Matkaan lähtiessä saa jopa olla hieman vilu, liikkeessä tulee nopeasti lämmin. Hiihto on niin kokonaisvaltainen laji, jossa jokainen lihas tekee töitä. Aloittelijalla kuluu vielä enemmän enegiaa kuin kokeneemmalla hiihtäjällä, ja voin taata, että liikkeessä ei ole kylmä kenelläkään.

 

Ensimmäinen hiihtokerta kannattaa ajoittaa hyvälle kelille, jos vain mahdollista. ”Hyvä keli” hiihtolenkille on pikku pakkanen, joka on suksen luiston kannalta paras mahdollinen. Karvapohjasuksikin on parhaimmillaan 0c- (-8c) asteen kelillä. Täydellistä keliä odotellessa voi mennä koko talvi, mutta muutamalla lumipyry- ja vesikelillä olen mielessäni miettinyt, että toivottavasti kukaan aloittelija ei ole nyt ensimmäistä kertaa ladulla. Kamala ilma ja luistamaton suksi voivat saada uskon loppumaan heti alkumetreillä.

 

Hiihto on välineurheilua ja välineillä on vaikutusta hiihtonautintoon. Suksien hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota laatuun, mutta myös omaan käyttötarkoitukseen. Hiihdätkö kerran pari vuodessa vai aktiivisesti? Laadukas suksipari kestää vuosia eikä niitä tarvitse päivittää, vaikka mallit vaihtuvatkin melkein vuosittain. Itsellänikin on edelleen vuosia vanhoja suksia varastossa, jotka toimivat edelleen oikein hyvin.

 

MIKÄ ON PARAS SUKSI? 

 

Keskiviikkona moni halusi testata Paloheinässä ”sitä parasta suksea”. ”Parhaalla suksella” tarkoitetaan ensi sijaisesti kalleinta kilpasuksea. Kilpasuksi onkin aktiivi/kilpahiihtäjälle se paras vaihtoehto, mutta todennäköisesti kuntohiihtäjälle liian haasteellinen. Kilpasuksi vaatii hiihtäjältä hyvää tekniikkaa, tasapainoa ja kehon hallintaa. Moni kuntohiihtäjä kokikin testissä kilpasuksen ”liian liukkaaksi” ja vaikeaksi hallita.

 

Kuntohiihtäjän paras suksi on siis astetta helpompi suksi, joka on vakaa ja helpompi hallita. Ei kannata ostaa viidensadan euron suksea, jos siitä ei saa sen kaikkia hyötyjä irti. Aktiivi/kilpahiihtäjä taas arvostaa kilpasuksen ominaisuuksia, kuten niiden keveyttä ja luistoa, joka pääsee oikeuksiinsa kovaa hiihdettäessä. Testipäivissä on hyvä, että hiihtäjä pääsee testaamaan erilaisia suksia ja niiden ominaisuuksia. Ostohetkellä kannattaa myyjälle kertoa omasta hiihtotaustasta, jotta suksi olisi omaan tarkoitukseen sopiva ja juuri itselle se ”paras suksi”.

Tulevana lauantaina, 9.2 klo 10-16, olen Suomenojan Intersportissa esittelemässä Salomonin suksia.

 

 

 

ALAMÄET PELOTTAVAT, MITEN OPPIA NAUTTIMAAN NIISTÄ?

 

Moni pelkää alamäkiä, enkä ihmettele. Vauhti nousee nopeasti ja tuntuu, että vauhdin kasvaessa hallinnan kadottamisen pelko nousee- pelko kaatumisesta ja itsensä satuttamisesta. Pelko tekee kehosta jännittyneen, ja jännittyneenä on tietenkin vaikea nautiskella ja kaatumisen riski kasvaa. Hiihdossa tärkeää on rentous ja se sama olisi hyvä säilyttää alamäissäkin- helpommin sanottu kuin tehty! 

 

Alamäissä jousta polvista vaikket tulisikaan aivan alas laskuasentoon ja vie painoa hieman enemmän kantapäille. Pidä kädet rentona ja muista, että sauvan piikit osoittavat aina taaksepäin! 

 

Harjoitus tekee tässäkin mestarin eli mitä useammin pääset ladulle ja harjoittelemaan laskuja, sitä varmemmaksi tulet. Aloita kevyemmistä ja tutuista reiteistä, varmuuden kasvaessa siirry haastavammille reiteille. Useimmiten ladut ovat hyvässä kunnossa ja siksi on helpompi laskea latua pitkin kuin ladun vieressä, vaikka vauhti kiihtyykin hieman kovemmaksi.

 

 

EIKÖ KARVAPOHJASUKSIA TARVITSE VOIDELLA?

 

Ei tarvitse ja juuri se on suksessa parasta! Ei enää pitovoiteiden kanssa pelaamista. Huh, tämän ansiosta olen itsekin alkanut taas vuosien tauon jälkeen hiihtämään myös perinteisellä tyylillä.

 

Karva saattaa kerätä ladulta roskaa ja voiteiden jämiä, ja siksi suksi kannattaa puhdistaa skinille tarkoitetuilla puhdistusaineilla muutaman kerran talven aikana tai jos suksi alkaa lipsumaan. Tarjolla on myös skinin/karvanhoitoaineita, jotka pitävät karvan puhtaampana ja liukkaampana pidempään. Luistovoidetta voi lisätä suksen molempiin päihin, ei kuitenkaan karvan päälle. 

 

Atomicin sukseen on mahdollista vaihtaa myös lyhyempi karva, joka tekee suksesta vielä liukkaamman pitoalueen ollessa lyhyempi. Myös liikuteltavan siteen avulla pystyy vaikuttamaan suksen luistoon ja pitoon- sidettä eteenpäin siirtämällä lisääntyy pito ja taaksepäin siirrättäessä lisääntyy luisto. Sidettä on näppärä siirtää.

 

MITEN VOIDELLA LUISTELUSUKSIA? 

 

Apua, tämä on myös oma heikkoukseni. En ole tainnut koskaan laittaa luistelusuksen pohjaan muuta kuin pikaluistoa… Aiemmin isä hoiti sukset, nyt vien ne muutaman kerran talvessa Paloheinään voiteluun. Palvelu pelaa ja suksi toimii, mutta kannattaa varautua ruuhkaan. Usein jätän sukset hiihtolenkin jälkeen ja haen ne seuraavalla hiihtolenkillä. Luistovoitelu Paloheinässä maksaa 14e ja luistelusuksien peruskunnostus 32e- Suomen Ladun jäsenille hinnat ovat hieman halvemmat. Voitelupalvelua on tarjolla myös urheiluliikkeissä, esimerkiksi Intersporteissa.

 

 

 

MILLAINEN OLISI HYVÄ HIIHTÄJÄN VIIKKO-OHJELMA, JOS HALUAA PÄÄASIASSA VAIN HIIHTÄÄ? RIITTÄÄKÖ HIIHTO LIHASKUNTOTREENIKSI?

 

Viikko-ohjelma riippuu hiihtäjän kuntotasosta ja siitä, kuinka monta hiihtokertaa haluaa tai on mahdollista viikkoon mahduttaa. Hiihto on kokonaisvaltainen liikuntamuoto, jossa jokainen lihas tekee varmasti työtä, mutta hiihdon ohella olisi viikko-ohjelmaan hyvä saada mahtumaan myös liikkuvuus- ja hiihtoa tukevia lihaskuntotreenejä.

 

Esimerkiksi neljä kertaa viikossa harjoittelevalle suosittelisin 3 hiihtolenkkiä, 1 lihaskuntoharjoitus + säännöllistä kehonhuoltoa joko kotona tai ohjattuna.

 

Liikkuvuusharjoitteita voi tehdä vaikka päivittäin, mutta jos tavoitteena on pääasiassa hiihtää riittää yksikin lihaskuntotreeni viikkoon. Tässä ”Hiihtäjän kuulatreeni” , ”Core Circuit ja Kotitreeni tuolilla”. Lisää lhaskuntotreenejä löydät Instagramistani @heidionthego hästägillä #heidionthegoworkout. Siellä on tarkat ohjeet ja videoilta näet liiketekniikat.

 

Jäikö sinulla vielä mieleen jotain kysyttävää hiihdosta? Oikein nautinnollisia hiihtolenkkejä! Ja tässä vielä video, joka kuvattiin aiemmin tänä vuonna Salomonin kanssa Heidi On The Go #timetoplay

 

Kuvat: Elina Hovinen

 

 

Heidi xoxo

Lue lisää

LEAVE A COMMENT

About me


Olen Heidi, 37-vuotias personal trainer ja hyvinvointivalmentaja, kahden teini-ikäisen lapsen äiti.

Kirjoitan ilon ja positiivisuuden kautta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista- ennen kaikkea liikunnasta, motivaatiosta ja terveellisestä ravinnosta, mutta myös kauneudesta, matkustamisesta sekä kaikesta, mikä tuottaa iloa!

Ota yhteyttä [email protected]
Instagram @heidionthego

www.fitandfeelgood.com

Instagram @heidionthego

🌸 Back in bizz after holidays & #postrun garden #homeworkout with elastic band 🌸 30 sec each & 15 sec rest between, 2-3 rounds .

Sykkeet nousevat mukavasti kokonaisvaltaisissa lihaskuntotreeneissä 😅💪🏼 Nappaa tästä talteen kumpparijumppa- tehokasta! Saman treenin voit tietysti tehdä kehonpainollakin 🔥 .

Kumppari kulkee kevyen painonsa ansiosta kätevästi mukana matkoillakin. Ei uskoisi, kuinka hyvän vastuksen näinkin ”viattoman näköisellä” kapistuksesta saa kotitreeneihin. Kumppareita on eri vahvuuksia. Ota alkuun mieluummin kevyempi ja pidä huoli, että liikeradat pysyvät oikeina ja tarpeeksi isoina. Onko sulla jo kumppari käytössä? .

1️⃣ Jalan nosto vuorotellen nelinkontin 
2️⃣ Kyykky- askellus (kapea & leveä) 
3️⃣ Lankussa jalkojen avaus sivulle & punnerrus 
4️⃣ Askelkyykky taakse joustolla (vain lyhyt askel taakse) 
5️⃣ Vuorikiipeilijä (hidas) .

Nyt töihin! Oikein aurinkoista tiistaita ☀️☀️☀️ .

#heidionthegoworkout #trainingday #workoutmotivation #workoutvideo #kotitreeni #fitspiration #outdoors #fitgirlvideos #befit #fitmum #personaltrainer #suunto9 #runnergirl #runningmotivation #runrunrun
Life is good in the sun ☀️😎 Recharging my vitamin D storage ✌️ -

#lifeisgood❤️ #sunkissed #vitaminsun #eastervibes #chillout #sitbackandrelax
Morning run bliss... and these doorsteps 🌸👌 .

Aamuissa on jotain ainutlaatuista taikaa, ainakin näin aamuvirkun mielestä. Blogiin kirjoitin aamulenkkeilystä, Lontoon kaduista, metsistä ja laitoinpa sinne hotellivinkinkin. Juoksetko sinä mieluummin urbaanissa maisemissa vai metsässä? .

#morningrun #runnergirl #streetsoflondon #morningvibes #runningmotivation #runrunrun #iloverunning #aamulenkki #uusipostausblogissa #worldtraveler #expandyourplayground
🐰🐣 Easter whole body workout 🐣🐰 .

Tästä lähtee- supertehokas kotitreeni 🔥 Helppo tehdä missä vain. Mä tein aikaa vastaan- 40 sec työosuus, 20 sec palautuksilla. Vedin kolme kierrosta molempia pattereita, ilman pidempiä palautuksia kierrosten välissä. Tein ensin kokonaan patteri 1:sen (3 kierrosta) ja sen jälkeen kakkosen. Kakkospatterin askelkyykyt ja kyykyt joustoilla on aika killerit- ja siihen vielä hypyt päälle 😅💪🏼 Kyykkyhypyt voit tehdä ilman porrastakin. .

Ota jumppamatto ulos ja nauti samalla kivasta kevätpäivästä treenaillen (täällä tuntuu ihan jo kesältä ja pitkät trikoot on jo liikaa!) Kiva, jos tykkäät ❤️ ja muista tallentaa- silloin löydät treenit kätevästi 💪🏼 .

PATTERI 1 
1️⃣ Kyykky & kierto 
2️⃣ Kyykky & potku taakse 
3️⃣ Vuorikiipeilijä x 4 & Commando .

PATTERI 2 
1️⃣ Askelkyykky taakse joustolla (molemmat jalat)
2️⃣ Kyykky joustolla & Lankku & Punnerrus 
3️⃣ Kyykkyhyppy .

Jee!! Kivoja treenejä ja leppoisaa loppupäivää treenin jälkeen. Eikö oo kiva, kun lomalla ehtii mm. treenata. Mä ainakin tykkään ❤️ .

#heidionthegoworkout #trainingday #workoutvideo #fitgirlvideos #fitstagram #workoutmotivation #kotitreeni #homeworkout #fitmum #noexcuses #holidayworkout #lomatreeni
When you love what you already have, you have everything you need ❤️ .

Oikein aurinkoista pääsiäistä ☀️🌸🐣
Täällä suunnitelmissa lenkkeilyä, istuskelua takapihalla ja ihan vaan chillailua. Aion lukea ”Kymmenen Unelmaani” loppuun ja todennäköisesti syödä pari suklaamunaa. (Toin tuliaisiksi 12 mignon munaa, ehkä yksi niistä liikenee mullekin 🤪) Ja huomenna me grillataan!  #everythingineed .

Näin lomalla on muuten mukava treenata, kun meininki muuten on todella leppoisaa. Treenit ja lepo ihan täydellisessä balanssissa, ja olo sen mukainen 🌼👌 Aiotko sä treenata nyt pääsiäislomalla? .

#happyeaster #london🇬🇧 #handstand #trainingday #workoutmotivation #runnergirl #runspo #juoksu #runningmotivation #activeliving #fitspiration #fitchick
Exploring the beautiful Wormley Wood 🌳🌼🐿🐾 .

Aivan ihana satumetsä löytyy vain puolisen tunnin ajomatkan päässä Lontoon keskustasta. Kävin äsken juoksemassa rennon kympin. Reitti lähtee melkein tästä pihasta- ihan parasta. Mukava tutustua uusiin paikkoihin ja lenkkimaastoihin, vaikka välillä on aivan ulkona kartalta eikä maisemissa näy ristin sielua... .

Lenkin lopussa jäin tekemään erilaisia askelkyykky- variaatioita. Etenkin poluilla juostessa liikesuunnat vaihtelevat ja liike on harvoin suoraviivaista. Swaippaa vasemmalle ja tallenna liikkeet, jotka on helppo tehdä niin kotona kuin lenkkipolulla 🌳🐿 .

1️⃣ Kyykky & kierto (haastaa samalla tasapainoa)
2️⃣ Askelkyykky ristiin ja sivulle
3️⃣ Yhden jalan maastaveto & askelkyykky taakse
4️⃣ Askelkyykky eteen ja taakse tuplajoustolla 
5️⃣ Liikkuvat askelkyykyt kierroilla .

P.S Täällä Lontoossa taitaa olla tällä hetkellä yli +20 lämmintä- pitkissä trikoissa ja paidassa tuli NIIN kuuma 😅☀️ Huh, mut hei ihanaa, ihan kesäinen fiilis. Nyt kirja käteen ja takapihalle nauttimaan auringosta ☀️📚😎 .

#heidionthegoworkout #trailrunning #trail #polkujuoksu #explorer #nature_good #nature_brilliance #outdoors #workoutvideo #workoutmotivation #fitgirlvideos
Kaupallinen yhteistyö @pauligfi ☕️ . ”Lenkille vai kahville?” On yleisin viesti, kun Elinan @endorfiinikoukussa kanssa sovimme treffejä. Usein tapaamme ensin salilla tai lenkkipolulla, mutta monesti jutut jatkuvat vielä kahvikupin äärellä. Niin lenkillä kuin kahvikupin äärellä, on mukava vaihtaa kuulumisia. Silloin on helppo keskittyä hetkeen ja tuntuu, että muut kiireet unohtuvat kuin itsestään. .

Muutama viikko sitten vietimme Elinan kanssa ihanan lauantai-aamun brunssin merkeissä. Valmistin briellä ja mansikoilla täytettyjä croissantteja, kikhernemunakasta sekä mansikkaista smoothieta. Samalla maistelimme Pauligin uusia Origins Blend- kahvimakuja- intensiivistä ja mausteista Indonesiaa sekä pähkinäistä Colombiaa. .

Origins Blend- kahvimakuja on neljä erilaista. Profiilista löytyy linkki, josta pääset tutkimaan muita kahvimakuja ☕️ Käy kurkkaamassa myös Elinan @endorfiinikoukussa fiidistä meidän aamun hetkiä 💫 .
#tietystipauligin #originsblend
🌸 Postikortteja Pariisista 🌸 .

Uusi postaus blogissa, josta löytyvät suosikki paikkani Pariisissa sekä mm. tämän hotellin tiedot 🌸 .

Olenko muuten kertonut, että opiskelin aikoinaan Pariisissa vuoden ranskaa! Ja kielitaitoa vahvistaakseni tein töitä mm. ranskalaisessa alusvaatekaupassa- ihanat Christian Dior, La Perla ja Eres tulivat tutuiksi jo silloin 🌸 Töissä piti käyttää vähintään 10cm korkoja eli lenkkareiden lisäksi viihdyn edelleen myös korkkareissa 👠💫 .

#paris🇫🇷 #uusipostausblogissa #worldtraveler #expandyourplayground #travelholic #travelbloggers #jadoreparis #parisianstyle #mystyle #hotelpeyrisopera
6.45pm and finally some real food after breakfast @goodlifeeatery 🥗💚 .

Huh, kylläpä on vaan väsynyt olo. Eilinen matkustaminen (aikainen aamulento ja myöhäinen iltalento) veivät mehut. Tänään taas on mennyt koko päivä sairaalalla pojan toista leikkausta jännittäessä, joka meni muuten hyvin ❤️ Happihyppelyn sain leikkauksen aikana, hotellille tsekatessa (ja onneksi kipaisin aamulla kevyellä aamulenkillä- liikunnasta saa ihan älyttömästi energiaa vetämättömään oloon!). Huomenna, kun päästään kotiin, istutaan todennäköisesti koko päivä sohvalla leffoja katsellen. Ihan super, ja samalla saadaan vaihtaa kunnolla taas kuulumiset (poikakaan ei pääse jalka paketissa äitiä ja miljoonia kysymyksiä karkuun 😅) .

Parasta oli päivän päätteeksi, ja vielä aivan sattumalta, löytää terveellinen ruokapaikka. The Good Life Eateryn ”Good Life Salad” avocadolla oli just se, mitä tähän hetkeen kaipasin 👌 .

#london #goodlifeeatery #eatwell #veganfood #sotired #longday #foodporn #eatclean #foodheaven

Arkisto