MIKÄ ON PARAS SUKSI? TARVITSEEKO HIIHTÄJÄ LIHASKUNTOHARJOITTELUA? VASTAUKSIA YLEISIMPIIN KYSYMYKSIIN


 

Keskiviikkona olin Paloheinässä esittelemässä ja testauttamassa Salomonin ja Atomicin suksia. Hyvä talvi on saanut aikaan sen, että hiihto kiinnostaa yhä enemmän ja useampia- niitäkin, jotka eivät ole hiihtäneet vuosikausiin. Saan paljon kysymyksiä hiihtoon, suksiin ja hiihtoharjoitteluun liittyen, tässä postauksessa ajattelin vastata kysytyimpiin kysymyksiin.

 

MITÄ ALOITTELIJAN KANNATTAA OTTAA HUOMIOON ETTEI INTO LOPU ENNEN AIKOJAAN?

 

Jos viimeisestä hiihtokerrasta on kulunut vuosia, tai jos et ole koskaan hiihtänyt, kannattaa matkaan lähteä ennakkoluulottomasti ja avoimin mielin- ihan niin kuin mihin tahansa lajiin tutustuessa. Monella voi aiemmat huonot kokemukset kummitella edelleen mielessä. Anna lajille kuitenkin uusi mahdollisuus ja itsellesi lupa olla aloittelija. Älä vertaa itseäsi toisiin hiihtäjiin, vaan keskity omaan tekemiseen, kaikki ovat joskus olleet aloittelijoita. Lähde liikkeelle rauhallisesti, pikku hiljaa tuntumaa hakien. Jos mahdollista, ota alkuun muutama hiihtotunti. Pienillä tekniikkavinkeillä pääset hyvin alkuun.

 

Pukeudu sään mukaisesti, mutta vältä ylipukeutumista. Alle merinovillaa, pitkät sukat, sekä treenihousut- ja takki- kovemmalla pakkasella kerrospukeudu. Itse hiihdän samassa asussa kuin juoksen talvella- tällä asulla liikun talvella. Matkaan lähtiessä saa jopa olla hieman vilu, liikkeessä tulee nopeasti lämmin. Hiihto on niin kokonaisvaltainen laji, jossa jokainen lihas tekee töitä. Aloittelijalla kuluu vielä enemmän enegiaa kuin kokeneemmalla hiihtäjällä, ja voin taata, että liikkeessä ei ole kylmä kenelläkään.

 

Ensimmäinen hiihtokerta kannattaa ajoittaa hyvälle kelille, jos vain mahdollista. ”Hyvä keli” hiihtolenkille on pikku pakkanen, joka on suksen luiston kannalta paras mahdollinen. Karvapohjasuksikin on parhaimmillaan 0c- (-8c) asteen kelillä. Täydellistä keliä odotellessa voi mennä koko talvi, mutta muutamalla lumipyry- ja vesikelillä olen mielessäni miettinyt, että toivottavasti kukaan aloittelija ei ole nyt ensimmäistä kertaa ladulla. Kamala ilma ja luistamaton suksi voivat saada uskon loppumaan heti alkumetreillä.

 

Hiihto on välineurheilua ja välineillä on vaikutusta hiihtonautintoon. Suksien hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota laatuun, mutta myös omaan käyttötarkoitukseen. Hiihdätkö kerran pari vuodessa vai aktiivisesti? Laadukas suksipari kestää vuosia eikä niitä tarvitse päivittää, vaikka mallit vaihtuvatkin melkein vuosittain. Itsellänikin on edelleen vuosia vanhoja suksia varastossa, jotka toimivat edelleen oikein hyvin.

 

MIKÄ ON PARAS SUKSI? 

 

Keskiviikkona moni halusi testata Paloheinässä ”sitä parasta suksea”. ”Parhaalla suksella” tarkoitetaan ensi sijaisesti kalleinta kilpasuksea. Kilpasuksi onkin aktiivi/kilpahiihtäjälle se paras vaihtoehto, mutta todennäköisesti kuntohiihtäjälle liian haasteellinen. Kilpasuksi vaatii hiihtäjältä hyvää tekniikkaa, tasapainoa ja kehon hallintaa. Moni kuntohiihtäjä kokikin testissä kilpasuksen ”liian liukkaaksi” ja vaikeaksi hallita.

 

Kuntohiihtäjän paras suksi on siis astetta helpompi suksi, joka on vakaa ja helpompi hallita. Ei kannata ostaa viidensadan euron suksea, jos siitä ei saa sen kaikkia hyötyjä irti. Aktiivi/kilpahiihtäjä taas arvostaa kilpasuksen ominaisuuksia, kuten niiden keveyttä ja luistoa, joka pääsee oikeuksiinsa kovaa hiihdettäessä. Testipäivissä on hyvä, että hiihtäjä pääsee testaamaan erilaisia suksia ja niiden ominaisuuksia. Ostohetkellä kannattaa myyjälle kertoa omasta hiihtotaustasta, jotta suksi olisi omaan tarkoitukseen sopiva ja juuri itselle se ”paras suksi”.

Tulevana lauantaina, 9.2 klo 10-16, olen Suomenojan Intersportissa esittelemässä Salomonin suksia.

 

 

 

ALAMÄET PELOTTAVAT, MITEN OPPIA NAUTTIMAAN NIISTÄ?

 

Moni pelkää alamäkiä, enkä ihmettele. Vauhti nousee nopeasti ja tuntuu, että vauhdin kasvaessa hallinnan kadottamisen pelko nousee- pelko kaatumisesta ja itsensä satuttamisesta. Pelko tekee kehosta jännittyneen, ja jännittyneenä on tietenkin vaikea nautiskella ja kaatumisen riski kasvaa. Hiihdossa tärkeää on rentous ja se sama olisi hyvä säilyttää alamäissäkin- helpommin sanottu kuin tehty! 

 

Alamäissä jousta polvista vaikket tulisikaan aivan alas laskuasentoon ja vie painoa hieman enemmän kantapäille. Pidä kädet rentona ja muista, että sauvan piikit osoittavat aina taaksepäin! 

 

Harjoitus tekee tässäkin mestarin eli mitä useammin pääset ladulle ja harjoittelemaan laskuja, sitä varmemmaksi tulet. Aloita kevyemmistä ja tutuista reiteistä, varmuuden kasvaessa siirry haastavammille reiteille. Useimmiten ladut ovat hyvässä kunnossa ja siksi on helpompi laskea latua pitkin kuin ladun vieressä, vaikka vauhti kiihtyykin hieman kovemmaksi.

 

 

EIKÖ KARVAPOHJASUKSIA TARVITSE VOIDELLA?

 

Ei tarvitse ja juuri se on suksessa parasta! Ei enää pitovoiteiden kanssa pelaamista. Huh, tämän ansiosta olen itsekin alkanut taas vuosien tauon jälkeen hiihtämään myös perinteisellä tyylillä.

 

Karva saattaa kerätä ladulta roskaa ja voiteiden jämiä, ja siksi suksi kannattaa puhdistaa skinille tarkoitetuilla puhdistusaineilla muutaman kerran talven aikana tai jos suksi alkaa lipsumaan. Tarjolla on myös skinin/karvanhoitoaineita, jotka pitävät karvan puhtaampana ja liukkaampana pidempään. Luistovoidetta voi lisätä suksen molempiin päihin, ei kuitenkaan karvan päälle. 

 

Atomicin sukseen on mahdollista vaihtaa myös lyhyempi karva, joka tekee suksesta vielä liukkaamman pitoalueen ollessa lyhyempi. Myös liikuteltavan siteen avulla pystyy vaikuttamaan suksen luistoon ja pitoon- sidettä eteenpäin siirtämällä lisääntyy pito ja taaksepäin siirrättäessä lisääntyy luisto. Sidettä on näppärä siirtää.

 

MITEN VOIDELLA LUISTELUSUKSIA? 

 

Apua, tämä on myös oma heikkoukseni. En ole tainnut koskaan laittaa luistelusuksen pohjaan muuta kuin pikaluistoa… Aiemmin isä hoiti sukset, nyt vien ne muutaman kerran talvessa Paloheinään voiteluun. Palvelu pelaa ja suksi toimii, mutta kannattaa varautua ruuhkaan. Usein jätän sukset hiihtolenkin jälkeen ja haen ne seuraavalla hiihtolenkillä. Luistovoitelu Paloheinässä maksaa 14e ja luistelusuksien peruskunnostus 32e- Suomen Ladun jäsenille hinnat ovat hieman halvemmat. Voitelupalvelua on tarjolla myös urheiluliikkeissä, esimerkiksi Intersporteissa.

 

 

 

MILLAINEN OLISI HYVÄ HIIHTÄJÄN VIIKKO-OHJELMA, JOS HALUAA PÄÄASIASSA VAIN HIIHTÄÄ? RIITTÄÄKÖ HIIHTO LIHASKUNTOTREENIKSI?

 

Viikko-ohjelma riippuu hiihtäjän kuntotasosta ja siitä, kuinka monta hiihtokertaa haluaa tai on mahdollista viikkoon mahduttaa. Hiihto on kokonaisvaltainen liikuntamuoto, jossa jokainen lihas tekee varmasti työtä, mutta hiihdon ohella olisi viikko-ohjelmaan hyvä saada mahtumaan myös liikkuvuus- ja hiihtoa tukevia lihaskuntotreenejä.

 

Esimerkiksi neljä kertaa viikossa harjoittelevalle suosittelisin 3 hiihtolenkkiä, 1 lihaskuntoharjoitus + säännöllistä kehonhuoltoa joko kotona tai ohjattuna.

 

Liikkuvuusharjoitteita voi tehdä vaikka päivittäin, mutta jos tavoitteena on pääasiassa hiihtää riittää yksikin lihaskuntotreeni viikkoon. Tässä ”Hiihtäjän kuulatreeni” , ”Core Circuit ja Kotitreeni tuolilla”. Lisää lhaskuntotreenejä löydät Instagramistani @heidionthego hästägillä #heidionthegoworkout. Siellä on tarkat ohjeet ja videoilta näet liiketekniikat.

 

Jäikö sinulla vielä mieleen jotain kysyttävää hiihdosta? Oikein nautinnollisia hiihtolenkkejä! Ja tässä vielä video, joka kuvattiin aiemmin tänä vuonna Salomonin kanssa Heidi On The Go #timetoplay

 

Kuvat: Elina Hovinen

 

 

Heidi xoxo

Lue lisää

LEAVE A COMMENT

About me


Olen Heidi, 37-vuotias personal trainer ja hyvinvointivalmentaja, kahden teini-ikäisen lapsen äiti.

Kirjoitan ilon ja positiivisuuden kautta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista- ennen kaikkea liikunnasta, motivaatiosta ja terveellisestä ravinnosta, mutta myös kauneudesta, matkustamisesta sekä kaikesta, mikä tuottaa iloa!

Ota yhteyttä [email protected]
Instagram @heidionthego

www.fitandfeelgood.com

Instagram @heidionthego

Just before hitting the slopes ❄️❄️ #skigirl #karitraa #winterwonderland #lapland #thisisfinland #ski #activeliving #fitspiration #travelholic #expandyourplayground @karitraa 💝
Sometimes what you’re looking for comes when you’re not looking at all ✨💘 .

En saanut edellistä kassia vielä purettua, kun uusi on jo pakattu! ✈️ Nyt kohti lumisempia maisemia ja hiihtobaanoja, myös aurinko tilattu ⛷❄️☀️ #lifeisfullofsurprises .

#worldtraveler #explorer #adventuretravel #adventuretime #travelholic #mylife #onthego #skigirl #skiseason #mystyle #traveladdict #traveltheworld
Many people will walk in and out of your life, but only true friends will leave footprints in your heart ❤️ .

Friends ❤️ So happy to have friends all around the world. Tuesday night we had such a lovely bd dinner with @babyrix & family. Long time no seen, but it felt like yesterday. ❤️ .

Have a happy Valentine’s Day- not only today, but everyday 🌷💝🌸💘🌹❤️ .

#valentinesday2019 #bemine #friendshipquotes #love #gratitude #dinnerparty #foodshare #foodstagram
Morning runs are the best! Today my random run in London took me to the Bread & Cheese Lane 🥖🧀 .
Aamulenkin ohessa tein alla olevia sykettä nostavia lihaskuntoliikkeitä, kahdessa eri paikassa- 1 kierros molemmissa. Työosuus 30sec -> 15 sec palautus. Oli muuten ihan 👊💪🏼✨ ja toi mukavaa vaihtelua muuten perus pk- lenkille. Paina ❤️ tallenna ja testaa seuraavalla lenkillä tai miksei kotona! Btw, olisko muuten hauska asua leipä ja juusto kadulla 🤣🤣 .

1️⃣ Kyykky & kierto 
2️⃣ Yhden jalan maastaveto ( tee molemmat jalat 40sec) 
3️⃣ Askelkyykkyhypyt (voit tehdä myös askeltaen) 
4️⃣ Askelkyykky taakse & sivulle (molemmat puolet)
5️⃣ Kyykkyhypyt kierroilla 
6️⃣ Punnerrus & vuorikiipeilijä-hypyt sivulle .

Blogi nyt myös päivitetty- pohdintaa mm. huippu-urheilusta, aamun lenkistä ja keväisestä Lontoosta! Linkki blogiin biossa ✨ .

#heidionthegoworkout #workoutvideo #kotitreeni #homeworkout #trainingday #runnergirl #runspo #outdoors #runrunrun #runitfast
Runners dream this time of the year- dry streets #woohoo 🌷☀️🏃🏻‍♀️ Spring vibes already here in London! .

Terkut Lontoosta, tänne sitten eilen päädyin- parin tunnin varoitusajalla 👋🇬🇧 Tänään päivä on mennyt asioita hoidellen, mutta aamulla ehdin kuitenkin lenkille. Lenkkarit kulkevat mulla aina matkoilla mukana. Istumisen vastapainoksi tekee hyvää jossain välissä käydä haukkaamassa raitista ilmaa ja saada liikettä kropalle. Ja hei, täällä on niin keväistäkin jo- kuivat kadut, vitsit, mikä juoksijan unelma ☀️🌷 .

#runnergirl #runspo #morningrun #fitspiration #london #fitstagram #activeliving #runitfast #travel #timetoplay #runrunrun #iloverunning #worldtravelpics #runshots #runningmotivation #mylife
☄️ BOOM- that’s what my yesterday’s workout was about #boom ☄️ .

Eilinen oli kaikenlaista säätöä täynnä ja nyt näyttää siltä, että tämä viikko tuleekin olemaan melkoista hulabaloota. Huh, saas nähdä, mistä päin sitä itsensä vielä löytää! Onneks Elina @endorfiinikoukussa pyysi päivän päätteksi salille. Treeni tuli just sopivaan hetkeen ja teki NIIN hyvää! Teki mieli juosta täysiä juoksumatolla, mutta himmailin vielä flunssan jälkeen ja tein tämän (kyllä tässäkin hiki irtosi 😅)👇🏼 Kaikkia 3 kierrosta alla olevilla toistoilla. Paina ❤️ tallenna ja treenaa 💪🏼 .

1️⃣ Kyykky kumpparilla & tangolla x 15 (muista avata polvia sivuille!) 2️⃣ Yhden jalan maastaveto x 12/jalka (10kg käsipaino) 
3️⃣ Tempaus x 12/ käsi (10kg) 
4️⃣ TRX soutu x 3 & askelkyykky eteen kierroilla x 3/ molemmat puolet
5️⃣ Polkupyörä ristiin ja kohti samaa kyynärpäätä x 5/puoli 
Superia päivää ja uutta viikkoa 🤩👊 .
#heidionthegoworkout #trainingday #workoutvideo #fitspiration #gymvideos #fitstagram #treeni #fitgirlvideos #trx #mondaymotivation #justdoit
Smile is the prettiest thing you can wear ✨ .

Vähemmästäkin hymyilyttää, kun pääsee vihdoin sairastelujen jälkeen ulkoilemaan 😁✨ Iisisti kevyttä kävelyä, #parastajustnyt kunhan saa keholle liikettä ja raitista ilmaa keuhkot täyteen! .

Blogissa postaus ”Tällä viikolla...” sisältäen mm. sovelletun avocado-parsakaali pastan reseptin 🥑🥦🍝😋 Hitsi oli muuten hyvää! Onneksi sitä jäi vielä tällekin päivälle. Kivaa päivää just sulle 🤩 .
#uusipostausblogissa #outdoors #activeliving #sundaymood #smile #quotestoliveby #fitspiration #runnergirl
HAPPINESS is homemade ❤️ Brunching with my BOTH kids ❤️ .

#happiness #homemade #brunch #weekendvibes #takeiteasy #homesweethome #myhappyplace #quotesaboutlife #eatwell #lovelove
✨ HANDSTANDS #mygoal ✨ .

Handstand requires balance, flexibility & confidence... And strength of course! Your arms need to be strong enough to support your weight and hold the pose 🤸🏻‍♀️ Your legs need to be strong enough to kick your body weight up into the handstand position 🤸🏻‍♀️ Your back, stomach and other core muscles need to be strong enough to keep your body aligned while you hold yourself upside down 🤸🏻‍♀️ .
Inspiraatiota treeneihin näistä kokonaisvaltaisista liikkeistä, olipa tavoitteenasi sitten käsilläseisonta tai yleisesti lihaskunnon lisääminen. ☄️ Tee 2 kierrosta. Toistomääriä voit lisätä tai vähentää- muistathan, että toistoja tärkeämpää on AINA tekniikka. Mieluummin muutama hyvä toisto kuin sata sinnepäin ☝️Paina ❤️ ja tallenna! . 
1️⃣ Woodchop x 12-15/ puoli 
2️⃣ Lankku soutu x 10/ käsi 
3️⃣ Vuorikiipelijä ristiin x 10/puoli 
4️⃣ Vuorikiipeilijä polvi keskelle, vastakkaiseen- ja saman puolen kyynärpäähän x 5 .

#heidionthegoworkout #workoutvideo #fitspiration #handstand #trainingday #befit #strengthtraining #personaltrainer #fitgirlvideos #fitfam 💪🏼 @esport_aalto 🏡📷 @endorfiinikoukussa

Arkisto