MIKÄ ON PARAS SUKSI? TARVITSEEKO HIIHTÄJÄ LIHASKUNTOHARJOITTELUA? VASTAUKSIA YLEISIMPIIN KYSYMYKSIIN


 

Keskiviikkona olin Paloheinässä esittelemässä ja testauttamassa Salomonin ja Atomicin suksia. Hyvä talvi on saanut aikaan sen, että hiihto kiinnostaa yhä enemmän ja useampia- niitäkin, jotka eivät ole hiihtäneet vuosikausiin. Saan paljon kysymyksiä hiihtoon, suksiin ja hiihtoharjoitteluun liittyen, tässä postauksessa ajattelin vastata kysytyimpiin kysymyksiin.

 

MITÄ ALOITTELIJAN KANNATTAA OTTAA HUOMIOON ETTEI INTO LOPU ENNEN AIKOJAAN?

 

Jos viimeisestä hiihtokerrasta on kulunut vuosia, tai jos et ole koskaan hiihtänyt, kannattaa matkaan lähteä ennakkoluulottomasti ja avoimin mielin- ihan niin kuin mihin tahansa lajiin tutustuessa. Monella voi aiemmat huonot kokemukset kummitella edelleen mielessä. Anna lajille kuitenkin uusi mahdollisuus ja itsellesi lupa olla aloittelija. Älä vertaa itseäsi toisiin hiihtäjiin, vaan keskity omaan tekemiseen, kaikki ovat joskus olleet aloittelijoita. Lähde liikkeelle rauhallisesti, pikku hiljaa tuntumaa hakien. Jos mahdollista, ota alkuun muutama hiihtotunti. Pienillä tekniikkavinkeillä pääset hyvin alkuun.

 

Pukeudu sään mukaisesti, mutta vältä ylipukeutumista. Alle merinovillaa, pitkät sukat, sekä treenihousut- ja takki- kovemmalla pakkasella kerrospukeudu. Itse hiihdän samassa asussa kuin juoksen talvella- tällä asulla liikun talvella. Matkaan lähtiessä saa jopa olla hieman vilu, liikkeessä tulee nopeasti lämmin. Hiihto on niin kokonaisvaltainen laji, jossa jokainen lihas tekee töitä. Aloittelijalla kuluu vielä enemmän enegiaa kuin kokeneemmalla hiihtäjällä, ja voin taata, että liikkeessä ei ole kylmä kenelläkään.

 

Ensimmäinen hiihtokerta kannattaa ajoittaa hyvälle kelille, jos vain mahdollista. ”Hyvä keli” hiihtolenkille on pikku pakkanen, joka on suksen luiston kannalta paras mahdollinen. Karvapohjasuksikin on parhaimmillaan 0c- (-8c) asteen kelillä. Täydellistä keliä odotellessa voi mennä koko talvi, mutta muutamalla lumipyry- ja vesikelillä olen mielessäni miettinyt, että toivottavasti kukaan aloittelija ei ole nyt ensimmäistä kertaa ladulla. Kamala ilma ja luistamaton suksi voivat saada uskon loppumaan heti alkumetreillä.

 

Hiihto on välineurheilua ja välineillä on vaikutusta hiihtonautintoon. Suksien hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota laatuun, mutta myös omaan käyttötarkoitukseen. Hiihdätkö kerran pari vuodessa vai aktiivisesti? Laadukas suksipari kestää vuosia eikä niitä tarvitse päivittää, vaikka mallit vaihtuvatkin melkein vuosittain. Itsellänikin on edelleen vuosia vanhoja suksia varastossa, jotka toimivat edelleen oikein hyvin.

 

MIKÄ ON PARAS SUKSI? 

 

Keskiviikkona moni halusi testata Paloheinässä ”sitä parasta suksea”. ”Parhaalla suksella” tarkoitetaan ensi sijaisesti kalleinta kilpasuksea. Kilpasuksi onkin aktiivi/kilpahiihtäjälle se paras vaihtoehto, mutta todennäköisesti kuntohiihtäjälle liian haasteellinen. Kilpasuksi vaatii hiihtäjältä hyvää tekniikkaa, tasapainoa ja kehon hallintaa. Moni kuntohiihtäjä kokikin testissä kilpasuksen ”liian liukkaaksi” ja vaikeaksi hallita.

 

Kuntohiihtäjän paras suksi on siis astetta helpompi suksi, joka on vakaa ja helpompi hallita. Ei kannata ostaa viidensadan euron suksea, jos siitä ei saa sen kaikkia hyötyjä irti. Aktiivi/kilpahiihtäjä taas arvostaa kilpasuksen ominaisuuksia, kuten niiden keveyttä ja luistoa, joka pääsee oikeuksiinsa kovaa hiihdettäessä. Testipäivissä on hyvä, että hiihtäjä pääsee testaamaan erilaisia suksia ja niiden ominaisuuksia. Ostohetkellä kannattaa myyjälle kertoa omasta hiihtotaustasta, jotta suksi olisi omaan tarkoitukseen sopiva ja juuri itselle se ”paras suksi”.

Tulevana lauantaina, 9.2 klo 10-16, olen Suomenojan Intersportissa esittelemässä Salomonin suksia.

 

 

 

ALAMÄET PELOTTAVAT, MITEN OPPIA NAUTTIMAAN NIISTÄ?

 

Moni pelkää alamäkiä, enkä ihmettele. Vauhti nousee nopeasti ja tuntuu, että vauhdin kasvaessa hallinnan kadottamisen pelko nousee- pelko kaatumisesta ja itsensä satuttamisesta. Pelko tekee kehosta jännittyneen, ja jännittyneenä on tietenkin vaikea nautiskella ja kaatumisen riski kasvaa. Hiihdossa tärkeää on rentous ja se sama olisi hyvä säilyttää alamäissäkin- helpommin sanottu kuin tehty! 

 

Alamäissä jousta polvista vaikket tulisikaan aivan alas laskuasentoon ja vie painoa hieman enemmän kantapäille. Pidä kädet rentona ja muista, että sauvan piikit osoittavat aina taaksepäin! 

 

Harjoitus tekee tässäkin mestarin eli mitä useammin pääset ladulle ja harjoittelemaan laskuja, sitä varmemmaksi tulet. Aloita kevyemmistä ja tutuista reiteistä, varmuuden kasvaessa siirry haastavammille reiteille. Useimmiten ladut ovat hyvässä kunnossa ja siksi on helpompi laskea latua pitkin kuin ladun vieressä, vaikka vauhti kiihtyykin hieman kovemmaksi.

 

 

EIKÖ KARVAPOHJASUKSIA TARVITSE VOIDELLA?

 

Ei tarvitse ja juuri se on suksessa parasta! Ei enää pitovoiteiden kanssa pelaamista. Huh, tämän ansiosta olen itsekin alkanut taas vuosien tauon jälkeen hiihtämään myös perinteisellä tyylillä.

 

Karva saattaa kerätä ladulta roskaa ja voiteiden jämiä, ja siksi suksi kannattaa puhdistaa skinille tarkoitetuilla puhdistusaineilla muutaman kerran talven aikana tai jos suksi alkaa lipsumaan. Tarjolla on myös skinin/karvanhoitoaineita, jotka pitävät karvan puhtaampana ja liukkaampana pidempään. Luistovoidetta voi lisätä suksen molempiin päihin, ei kuitenkaan karvan päälle. 

 

Atomicin sukseen on mahdollista vaihtaa myös lyhyempi karva, joka tekee suksesta vielä liukkaamman pitoalueen ollessa lyhyempi. Myös liikuteltavan siteen avulla pystyy vaikuttamaan suksen luistoon ja pitoon- sidettä eteenpäin siirtämällä lisääntyy pito ja taaksepäin siirrättäessä lisääntyy luisto. Sidettä on näppärä siirtää.

 

MITEN VOIDELLA LUISTELUSUKSIA? 

 

Apua, tämä on myös oma heikkoukseni. En ole tainnut koskaan laittaa luistelusuksen pohjaan muuta kuin pikaluistoa… Aiemmin isä hoiti sukset, nyt vien ne muutaman kerran talvessa Paloheinään voiteluun. Palvelu pelaa ja suksi toimii, mutta kannattaa varautua ruuhkaan. Usein jätän sukset hiihtolenkin jälkeen ja haen ne seuraavalla hiihtolenkillä. Luistovoitelu Paloheinässä maksaa 14e ja luistelusuksien peruskunnostus 32e- Suomen Ladun jäsenille hinnat ovat hieman halvemmat. Voitelupalvelua on tarjolla myös urheiluliikkeissä, esimerkiksi Intersporteissa.

 

 

 

MILLAINEN OLISI HYVÄ HIIHTÄJÄN VIIKKO-OHJELMA, JOS HALUAA PÄÄASIASSA VAIN HIIHTÄÄ? RIITTÄÄKÖ HIIHTO LIHASKUNTOTREENIKSI?

 

Viikko-ohjelma riippuu hiihtäjän kuntotasosta ja siitä, kuinka monta hiihtokertaa haluaa tai on mahdollista viikkoon mahduttaa. Hiihto on kokonaisvaltainen liikuntamuoto, jossa jokainen lihas tekee varmasti työtä, mutta hiihdon ohella olisi viikko-ohjelmaan hyvä saada mahtumaan myös liikkuvuus- ja hiihtoa tukevia lihaskuntotreenejä.

 

Esimerkiksi neljä kertaa viikossa harjoittelevalle suosittelisin 3 hiihtolenkkiä, 1 lihaskuntoharjoitus + säännöllistä kehonhuoltoa joko kotona tai ohjattuna.

 

Liikkuvuusharjoitteita voi tehdä vaikka päivittäin, mutta jos tavoitteena on pääasiassa hiihtää riittää yksikin lihaskuntotreeni viikkoon. Tässä ”Hiihtäjän kuulatreeni” , ”Core Circuit ja Kotitreeni tuolilla”. Lisää lhaskuntotreenejä löydät Instagramistani @heidionthego hästägillä #heidionthegoworkout. Siellä on tarkat ohjeet ja videoilta näet liiketekniikat.

 

Jäikö sinulla vielä mieleen jotain kysyttävää hiihdosta? Oikein nautinnollisia hiihtolenkkejä! Ja tässä vielä video, joka kuvattiin aiemmin tänä vuonna Salomonin kanssa Heidi On The Go #timetoplay

 

Kuvat: Elina Hovinen

 

 

Heidi xoxo

Lue lisää

LEAVE A COMMENT

About me


Olen Heidi, 37-vuotias personal trainer ja hyvinvointivalmentaja, kahden teini-ikäisen lapsen äiti.

Kirjoitan ilon ja positiivisuuden kautta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista- ennen kaikkea liikunnasta, motivaatiosta ja terveellisestä ravinnosta, mutta myös kauneudesta, matkustamisesta sekä kaikesta, mikä tuottaa iloa!

Ota yhteyttä [email protected]
Instagram @heidionthego

www.fitandfeelgood.com

Instagram @heidionthego

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa treenaamista eikä treenien takia tarvitse lähteä kotia pidemmälle! Kotitreenit rocks ✌️💪🏼🛋 Uusimmassa @oma_aika lehdessä on nyt 3 x 10 min helppoa pikatreeniä arkeen- kotisohvalle, työpaikalle ja lenkkipolulle. Käy ihmeessä hakemassa lehti, tässä työn lomassa pidin itsekin liikkuvuustauon 👌 .

Innostuin muuten niin tuosta sunnuntaisesta IGTV- videosta, että päätin tehdä niitä jatkossa enemmänkin (yhden itse asiassa kuvasin jo eilen!) 5-15 minuutin vaihtelevia treenejä, joissa kerron hieman tekniikkavinkkejä- miltäs kuulostaa? Ja toiveita otetaan mielellään vastaan 🙌🏼🙌🏼 .

#homeworkout #kotitreeni #trainingmotivation #fitspiration #bodyweightworkout #fitmom #trainingday #nogymnoproblem #activeliving 📷 Hanna Linnakko 💻 @coretunne Kuvausvaatteet @karitraa @suuntosuomi
Morning routines 💦🧘🏻‍♀️☕️ .
Onko sulla joku arkirutiini, joka vähän lomalla ”unohtui”, mutta jonka/jotka haluaisit takaisin? Mulla aamu-uinnit ja venyttelyt jossain vaiheessa jäivät reissujen ja muiden juttujen jalkoihin, mutta tänään otin ne taas osaksi aamuja 💦 .

Uudelleen aloittaminen voi olla haastavaa, siksi ei kannata siirtää sitä huomiselle vaan aloittaa tänään, NYT! Jos aina siirtää aloittamista huomiselle, voi olla ettei sitä päivää koskaan tullutkaan. Siksi menin aamulla uimaan, vaikkei sateinen ilma oikein houkutellut. Mutta Aah, mikä ihana olo uinnin jälkeen 🙏🏼 Oikein energistä viikkoa sinullekin! .

#swim #arki #morningglory #habits #makeithappen #feelgood #healthiswealth
What an amazing sunset last night 💫 .

Eilen lenkkarit vaihtui Paavon jälkeen vauhdissa korkkareihin, niin mieletön oli auringonlasku. Mä niin nautin mun tuorepuristetuista mehuista, chiavanukkaista, poluista ja juoksusta, mutta ihan yhtä tärkeä osa hyvinvointia ja energianlähde ovat ystävät ja tälläiset rennot illanistujaiset 💫 #ihanparasta .

#sunset_pics #august #summeraintover #helsinki #summernights #sunsetlovers #amazing_shots #highheels #beautiful_world #naturelovers
Post race mood #weareallwinners 🏆🤩🏃🏻‍♀️💪🏼💫 .

Woohoo, hyvä me ja kaikki päivän juoksijat 🏃🏻‍♀️🏆 Meillä oli tavoitteena rento juoksu jutellen- tavoite onnistui tai oikeastaan ylittyi, Kaisa paransi 20 minuuttia HCR:n aikaa 💪🏼👌Kimppatreenit jatkuvat ja uudet tavoitteet on syksylle asetettu! Miten sulla meni? .
Kiitos @suuntosuomi ja @paavonurmimarathonturku *osallistuminen saatu .

P.S saatin pöytä Tintåsta ja nyt tyytyväisinä pizzat vatsassa ajellaan kotiin 😁🍕 Mukavaa iltaa! .

#runnergirl #pnm2019 #suuntorun #runitfast #raceday #runitfast #runnersofinstagram #runningmotivation #worlderunners #marathontraining #halfmarathon
Tänään mun polku vie hieman sileämmille reiteille- lähdin pähkäilyjen jälkeen Turkuun @drahopelto & @sallamarihamari kanssa juoksemaan Paavo Nurmi 1/2 maratonille 🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️ Taktiikkana rennosti jutellen- ihan varmasti kiva päivä tulossa, ja hei ekaa kertaa tällä puolikkaalla! .

Blogissa nyt viikon vinkit- aina kotitreeneistä kukkiin ja kanttarellipiirakan reseptiin. Löytyy sieltä myös mun suosikki @halotopfi jäätelömaku 🍦Sekalaista seurakuntaa siis- linkki blogiin biossa! .

Kivaa viikonloppua, tsemppiä kaikille juoksijoille ja moikataan kun tavataan 👋🤩🏃🏻‍♀️ .

#runnergirl #mountainlove #runrunrun #runitfast #runningmotivation #raceday #fitspiration #marathontraining #runnersofinstagram
And it’s Friday, this week has gone super fast 🤩🤩 Mut niinhän kaikki kiva menee- arkena ja lomalla! .

Vielä olisi tässä töitä tehtävänä, mutta onpa vaan mukavaa, kun päivän palaveri on meillä kotona- vaihteeksi ei tarvitse ajella paikasta toiseen 😊 Mukavaa viikonloppua 😘 Mulla on vielä kuviot auki- täällä arvon lähteäkö huomenna juoksemaan @paavonurmimarathonturku vai ei. Ihan ei olo ole vieläkään täysin palautuneen tuntuinen, vaikka takana jo pari viikkoa huilia. Onkos siellä muita Turussa huomenna juoksevia? Lähdetkö fiilistelemään vai aikaa tavoittelemaan? 🏃🏻‍♀️🏃🏽‍♂️ .

#friyayvibes #runnergirl #fridaymood #marathonweekend #halfmarathon #juoksu #runrunrun #runspo #runningmotivation #runnersofinstagram
Summer ain’t over yet ☀️ .

Treenit jatkuvat ulkona niin kauan kuin mahdollista- ihan parasta ☀️💪🏼 Nappaa mukaan kahvakuula ja tee tämä niin lihaskuntoa, liikkuvuutta, tasapainoa kuin hapenottokykyä parantava monipuolinen treeni 💪🏼 30/45 sec työosuus/ 30/15sec palautus liikkeiden välissä. 2-4 kierrosta, kierrosten välissä minuutin huili 🤜🔥🤛 #letsdothis (ja muista tallentaa treeni myöhempää käyttöä varten) .

1️⃣ Askelkyykky taakse & kyykky (pysy koko ajan matalana)
2️⃣ Hauiskääntö/ Pystypunnerrus 
3️⃣ Vuorikiipeilijä 
4️⃣ Askelkyykky eteen & yhden jalan maastaveto 
5️⃣ 2 x punnerrus käsi kuulan päällä -> puolen vaihto 
6️⃣ Askelkyykky eteen & yhden jalan maastaveto (toinen puoli) .

Aurinko päivääsi ☀️☀️ .

#heidionthegoworkout #kettlebell #workoutvideo #kotitreeni #homeworkout #trainingmotivation #fitgirlvideos #befit #fitspiration #runnergirl #strength
Enpä ole tainnut vielä koskaan kirjoittaa naisliikkujan ja etenkin juoksijan yhdestä tärkeimmästä varusteesta- rintaliiveistä. Tai oikeastaanhan rintaliivit ovat tärkein asuste olipa sitten treenaamassa tai ei! 👙 .

Oikeanlaiset rintaliivit antavat ryhdikkyyttä koko olemukseen ja tekevät olon mukavaksi. Ranskassa asuessa tein kielitaidon vahvistamiseksi töitä alusvaatekaupassa ihanien merkkien kuten Christian Diorin, La Perlan ja Lise Charmelin ympäröimänä. Silloin opin, kuinka pukeutuminen lähtee aina alusvaatteista. Onneksi urheiluliiveistäkin on tehty kauniita, hyvästä tuesta tinkimättä 👙 .

Teidän toiveesta blogissa nyt omat 3 suosikkiani joogaan, lihaskuntoharjoitteluun ja juoksuun. Onko sulla luottoliivit? Jaa omat vinkkisi, ainakin oman kokemuksen mukaan hyviä ja tukevia sporttiliivejä ei ole helppo löytää! Linkki blogiin biossa ☝️ .

#runnergirl #runspo #runitfast #uusipostausblogissa #sportsbra #urheiluliivit #juoksu #runningmotivation #worlderunners #fitspiration #trainingday
Instagram

Arkisto