NAISEN ELÄMÄÄ- KUUKAUTISET & TREENIT


 

Maanantai aamu, olo on kuin jyrän alle jäänyt. Alaselkää särkee ja vatsa on turvonnut kuin neljännnellä kuulla raskaana. Ei yhtään huvittaisi laittaa tiukkaa uimapukua päälle ja mennä uimaan- saati sitten olla uimapuvussa vielä kuvattavana! Ihanaa olla nainen, mutta näin tiettyyn aikaan kuukaudesta voisi pariksi päiväksi uppoutua vain sohvalle makaamaan. Nämä olivat ajatukseni ennen viime maanantain aamutreenien alkua. Feel me? 

 

Harvemmin jätän kuukautisten takia asioita tekemättä, mutta uimaan tuskin olisin lähtenyt, jos se ei olisi ollut kalenterissa sovittuna. Allas Sea Poolille päästyä en kuitenkaan jäänyt tuohon altaan reunalle surkuttelemaan olotilaani, vaan hyppäsin veteen muina naisina. Vaivat unohtuivat ensimmäisillä rintauinnin vedoilla ja nautin uinnista aivan niin kuin kuukauden muinakin päivinä. Liikunnalla on olotilaa kohentava vaikutus, myös kuukautisten aikaan. Yllätyksekseni uiminen lievitti PMS-oireita! Tuntui kuin turvotuskin olisi hävinnyt siinä samalla. Enpä olisi uskonut.

 

Kuukautiset ovat osa naiseutta ja niin inhottavilta kuin ne välillä tuntuvatkin, ne kertovat kehon normaalista toiminnasta. Hormonaaliset heittelyt voivat yksilöstä riippuen olla kuukauden aikana hyvinkin suuret. Jotkut saattavat kokea jo päivät ennen kuukautisia haastavimmiksi- mikään ei huvita, väsyttää, mieliala on maassa ja mieli tekee vain suklaata, kun toiset taas eivät huomaa mitään kummempaa. PMS-oireet ilmestyvät kuukautiskierron loppupuolella, muutamasta päivästä viikkoon ennen kuukautisvuodon alkua ja oireet helpottavat useimmiten ensimmäisten vuotopäivien jälkeen.

 

PMS:n syytä ei tiedetä, mutta se liittyy säännölliseen kuukautiskiertoon ja häviää vaihdevuosien alettua. Perimmäinen syy on edelleen tuntematon. Ajatellaan, että normaaliin munasarjatoimintaan liittyvät hormonitasojen muutokset jostain syystä aiheuttavat poikkeavan vasteen keskushermostossa. Keskushermoston välittäjäaineilla, mm. serotoniinilla ja GABA:lla, uskotaan olevan osuutta oireyhtymän synnyssä. Lieviä vaivoja ilmenee lähes kaikilla naisilla jossakin vaiheessa elämän varrella. Vaikeasta oireilusta kärsii 4–10 % naisista. Tyypillisintä oireilu on 35–45-vuotiailla. -Terveyskirjasto

 

Vinkki! Latasin mielenkiinnosta Flo-kuukautissovelluksen (30 pv ilmainen), jonka avulla voi seurata kuukautiskiertoa, ovulaatiota tai vaikkapa raskautta. Sovelluksessa on paljon hyvinvointiin liittyvää tietoa sekä erilaisia kursseja. Vaikeista PMS-oireista kärsivälle tämä voi olla hyvä juttu- keino oppia tuntemaan kehoaan ja hormonaalisten vaihtelujen tuomia muutoksia paremmin.

 

 

 

LIIKUNTA KUUKAUTISTEN AIKANA 

 

Olemme yksilöitä, jokainen kokee asiat omalla tavallaan- niin myös kuukautiset ja hormonaalisten muutosten vaikutuksen kehossa ja mielialassa. Yhdellä kuukautiset voivat mennä ohitse melkeinpä huomaamatta, kun toinen taas kärsii kaikista mahdollisista sivuvaikutuksista. Siksi ei ole kuukautistenkaan aikana yhtä oikeaa tapaa liikkua. Oman kehon tuntemus auttaa tunnistamaan, mikä kierronvaihe on menossa ja miten hormoonit vaikuttavat- jos vaikuttavat. Tämä auttaa ymmärtämään senkin, miksi olotila on mahdollisesti alavireinen, ja että se on vain hetkellistä ja ohimenevää.

 

Kuukautisten tai niitä edeltävien PMS-oireiden takia ei kannata liikuntaa jättää aivan kokonaan väliin. Liiku vain oman fiiliksen mukaan ja harrasta lajeja, jotka tuntuvat itsestä mukavilta. Itse huomaan, että kuukautisten ensimmäisinä päivinä tykkään kävellä ja keskittyä lempeämpiin lajeihin. Uimaan tuskin olisin lähtenyt omatoimisesti, mutta oli kiva huomata sen tuomat positiiviset vaikutukset. Olotilaa todennäköisesti kohensi myös meidän hulvattoman hauska tiimi!

 

ARVONTA! 

 

Mitä ajatuksia postaus sinussa herätti? Vaikuttavatko kierron eri vaiheet liikkumiseesi? Kommentoi tähän postaukseen lauantaihin 2.11 mennessä ja olet mukana Arenan uimapuvun arvonnassa!

 

Seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego 

 

Heidi xoxo

Lue lisää

38 kommenttia

 • Marja
  27.10.2019 at 09:17

  Kyllä vaikuttaa! Välillä tekee mieli vain jämähtää vällyjen alle mutta kun pakottaa itsensä liikkeelle niin kyllähän se vain auttaa! Eli tässäkin asiassa liike on lääke!

 • Suvi
  27.10.2019 at 09:24

  Kyllä vaikuttaa! Ei tee mieli mennä samaan tahtiin ja esim bodypump tunnille!! Saatika uimaan/saunomaan!
  Mutta toisaalta huomaa liikkelle löhdettyä että tuohonkin aikaan kuusta liikunta silti kannattaa! Ei pitäisi antaa niiden häiritä liikaa..

 • Rani
  27.10.2019 at 09:45

  Ajankohtainen aihe 🙄 tuntuu oudolta, miten pms-ketutus pääsee muka aina yllättämään, vaikka se toistuu joka kuukausi 🙂 liikunta onneksi vähän helpottaa sekä pms-oireita, että kuukautiskipuja.

  • Liikkuja
   27.10.2019 at 10:37

   Hyvä postaus, olen kyllä sitä mieltä että liikunta helpottaa oloa. Vaikka ensin tuntuukin ettei halua tai pysty, niin kyllä siitä tulee heti paremmalle mielelle jos lähteekin vaan liikkumaan! 😊

 • Caro
  27.10.2019 at 10:08

  Ajattelen että, kun tykkää liikkumisesta, harvoin tulee esteitä liikunnalle. Mikäli liikkuminen on pakonomaista, on helppo tarttua eri esteisiin. Liikunta on lääke, myös kuukautisiin. Hienoa kun kirjoitit aiheesta!

  • Tiina
   27.10.2019 at 11:29

   Minulle ajankohtainen aihe myöskin, paljon olen kärsinyt oma-oireista viime vuosina, ikää nyt 44. Kovin vähän olen löytänyt netistä loppujen lopuksi tietoa, lähinnä siitä, kuinka oireita voisi yrittää helpottaa. Kiitos kun otit tämän esille <3

 • Riikkis
  27.10.2019 at 10:15

  Aina ajankohtainen aihe. Säännöllinen liikunta auttaa oireisiin itselläni, mutta flunssat ym. häiriötekijät sotkevat tätä balanssia. Väsymys on pahimmillaan lamaannuttavaa pms-vaiheessa, silloin pitää vain levätä. Kierron alussa kävely ja pyöräily ovat hyväksi havaittuja lajeja, uimaan uskallan vasta vähän myöhemmin 😅

 • Beb Ero
  27.10.2019 at 11:03

  Asiallinen postaus aiheesta, jonka toivoisi olevan jo normaalia eikä häpeällinen tai tabu. Itse koen liikunnan parantavan mielialaa ja kipuja erityisesti PMS-kuukautisten aikaan. Olisi ihanaa voittaa uimapuku, sillä nykyinen on yläasteelta ollut sama ja aikansa nähnyt…

  • Liina
   31.10.2019 at 13:42

   Runsaiden kuukautisten takia on tiettyinä päivinä pakko jättää uinti väliin. Ei kyllä tekisi mieli, mutta on vaan pakko.. 🙁

 • HJ
  27.10.2019 at 11:34

  Liikunta auttaa kummasti oireisiin kuukautisten aikana. Se on kuin kipulääke.😊

 • Jonna
  27.10.2019 at 11:48

  Kuukautisten vuoksi en jätä liikuntaa väliin. Liikunnasta saan apua varsinkin ”kuukautiskiukkuun”. Positiivinen vaikutus siis koko perheen kannalta!

 • Kaisa
  27.10.2019 at 12:23

  Mulla on aina ollut ihan kamalan kivuliaat menkat ja joskus niin pahat, etten pysty lähtemään ulos lainkaan. Mutta minipillerit ovat nyt toistaiseksi jättäneet menkat kokonaan pois, enkä kyllä kaipaa niitä yhtään! Uimaankin voi lähteä ilman ongelmaa. Joskus yläasteella oli ihan superärsyttävää, kun menkat iski juuri uintitunneilla ja piti selittää opettajalle, miksei pääse uimaan. Onneksi tollasia ei tarvi enää miettiä :D.

 • Soikku
  27.10.2019 at 12:53

  On tärkeää että näistä puhutaan ja että liikuttaisiin oman voinnin mukaan. 🙂

  • Ullis
   31.10.2019 at 08:53

   Ennen vaikutti ja ensimmäiset vuotopäivät ei jaksanut mitään. Noin vuosi sitten ”löysin” uinnin mahtavuuden jälleen ja liikunta kipinä syttyi uudestaan. Nykyään liike on lääke kuukautisten aikaan ja kuukupin käyttö tekee liikunnasta menkkojen aikaan mukavaa.

 • Annukka
  27.10.2019 at 12:59

  Kyllä ne valitettavasti hieman vaikuttaa, ei tee mieli lähteä salille/uimaan 😕 Edes kävelylle yritän itseni tosin patistaa myös kuukautisten aikana!

 • Tiina
  27.10.2019 at 13:02

  Liikkuminen on lääkkeitä parempaa – auttaa yllättävän moneen asiaan! Tosin täytyy sanoa, että minua kyllä myös helpottaa gynekologin minulle ihan toisenlaisen vaivan vuoksi määräämä lääkitys, jonka vuoksi kuukautisia ei ole ollut pitkään aikaan. Muistan kyllä edelleen ne tunnetilat ja kivut – yhtään en sitä kaipaa.

 • Janita
  27.10.2019 at 13:22

  Todella hyvä aihe, jota ei itsellä juurikaan tule pohdittua, koska pystyn liikkumaan samaan tapaan myös kuukautisten aikaan. Liikkuminen auttaa hurjasti itselläni myös kipuun, joten siitäkään syystä ei treenit jää välistä 🙂

 • Suvi N
  27.10.2019 at 13:32

  Kyllä vaikuttaa, juuri ennen kuukautisia iskee pieni flunssa. Tämä siis lähes aina. Parina ekana menkkapäivänä iskee kova turvotus ja kipu mutta kevyt kävely lievittää sitä onneksi.

 • Annika
  27.10.2019 at 14:11

  Vaikuttaa kyllä mielialaan ja oloon. Usein pieni kävely tekee hyvöä.

 • Kesäheinä
  27.10.2019 at 14:39

  Uskon, että olemme kaikki yksilöitä, erilaisine kuukautisoireineen ja kykyyn sietää liikuntaa kuukautisten aikana.

  Itselläni ei vaikuta tekemisiin, vaikkakin kierron kulun huomaan selvästi kehossani 🙂

 • Tiina
  27.10.2019 at 16:16

  Ihana kirjoitus!

  Urheilu auttaa pahimpiin kuukautiskipuihini. Ennen urheilua urheilun aloitus on tosin kauheaa kun kivut ovat kovat.

  [email protected]

 • Suvi P
  27.10.2019 at 16:33

  Kuukautisten aikana tekee mieli harrastaa rauhallisempaa liikkumista, esimerkiksi kävelyä. Koen liikunnan helpottavan kuukautiskipuja paremmin kuin kipulääke. 🙂

 • Taija
  27.10.2019 at 20:00

  Hyvä postaus ja hyvä, että näistä asioista puhutaan. Valitettavasti välillä juuri alaselkäkivut pakottavat jättämään juoksulenkin väliin, mutta sitten se tulee vaihdettua yleensä kävelylenkkiin. Liike tosiaan auttaa ja tekee myös mielelle hyvää.

 • @sinisentalonsatu
  27.10.2019 at 23:28

  Koko ymmärrys itsestä ja kierrosta ja sen vaikutuksista on hämärtynyt kierukan vuoksi, mutta tunnistan pms oireet ilman kuukautisiakin mutta usein vasta jälkikäteen. Olisi myös liikunnan kannalta hyödyllistä tunnistaa oireet jo niiden aikana ja mieluiten jopa etukäteen!

  • Inka
   29.10.2019 at 10:37

   Mielenkiintoinen postaus! Itsekin olen usein tullut siihen tulokseen, että liikkuminen kuukautisten aikana helpottaa oloa. Kyseinen aika kuusta vaatii vain ekstrapaljon motivaatiota tehdä mitään urheilullista… Olen myös kuullut jostain, että kuukautisten aikaan pitäisi antaa kehon levätä, joten olen yrittänyt silloin valita kevyitä liikuntamuotoja.

 • Sannis
  28.10.2019 at 05:55

  Aiemmin ehkä vähensin tietynlaista liikuntaa juuri kuukautisten aikana, koska olin todella runsasvuotoinen. Toisaalta tunnistin myös liikunnan merkityksen omaan vointiin rentouttavana ja voimaannuttavana. Nykyisin en huomaa oikeastaan kierron kulkua omassa elämässäni lainkaan. Hieno asia ottaa esille blogissa, niin luonnollinen ja naisia koskettava, mutta silti vielä kuukautiset koetaan hiukan häveliäinä.

 • tt3
  28.10.2019 at 08:40

  Hyvä postaus ja kyllä liikkuminen auttaa selvästi.

  • RiikkaE
   29.10.2019 at 06:48

   Hyvä että aiheesta kirjoitetaan! Itselläni vaikuttaa kyllä, mielialaan sekä fyysiseen olotilaan. Liikkuminen yleensä auttaa, joten yritän harrastaa jotain lempeää liikuntaa silloinkin, kun ei huvittaisi.

 • Laura
  28.10.2019 at 15:58

  Menkkojen aikaan itselle parhaimmiksi lajeiksi olen kokenut joogan ja rauhalliset kävelylenkit. Joogalla on myös mieltä tasoittaa vaikutus juuri menkkoja edeltävinä päivinä, jolloin usein tosi matala ja itkuinen fiilis. Uusi uikkari olisi ihan mahtava, viimeksi uintireissulla ihmettelin miten vanha on käynyt niin epämukavaksi… ihmekös tuo, se olikin nimittäin kahta kokoa pienempi kuin oikea vaatekokoja!

 • Maria
  31.10.2019 at 07:43

  Olipas motivoiva postaus! Pistän tämän puhelimen suosikkeihin talteen, niin josko tulisi luettua useamman kerran. Itselle liikunta on yleisestikin vaikeaa pitää tasaisesti arjessa mukana ja erityisesti ne kuukauden vaikeat hetket upottaa niin syvälle sohvaan, että sieltä on vaikea päästä ylös. Olen aina rakastanut uimista ja olenkin nyt vuoden aikana yrittänyt opetella säännöllistä uintirytmiä, mutta aina se on tyssännyt viimeistään menkkoihin.

  Toivottavasti tämän postauksen saattelemana saan voimaa mennä niidenkin viikkojen yli pysähtymättä!

 • Annina
  31.10.2019 at 07:47

  Itse en muista koskaan kärsineeni pms-oireista joten liikun yhtä lailla oli kuukautisia tai ei. Mitään rankkaa liikuntaa en kuitenkaan ensimmäisinä päivinä harrasta ☺️

 • Kirsi
  31.10.2019 at 08:23

  Kuukautisten ensimmäisenä päivänä teen usein erilaisia jumppaliikkeitä lievittääkseni kipuja.

 • Leena Nuora
  31.10.2019 at 09:55

  Hei,
  Kyllä kierron eri vaiheet vaikuttavat omaan elämääni kovastikin, esim. tunne-elämän kautta. Kuukautisten aikana liikkumaan lähteminen on usein ”työläämpää”, mutta kannattaa aina.
  Itse olen sen ikäinen, että odottelen jo vaihdevuosia. 😊 Harmittaa, että siitä elämänvaiheesta puhutaan aina niin negatiiviseen sävyyn. Mietin, voisiko vaihdevuosiaika olla myös laskeutuminen rauhoittumiseen, itsensä hyväksymiseen, elämän tuomaan viisauteen? (Niiden kuumien aaltojen ym. lisäksi 😆)
  Hauska lukea uimatreeneistäsi! Olen itse just aloittanut vapaauintikurssin, ihanaa oppia uutta!
  Valoa marraskuuhun!

  • Johanna V
   3.11.2019 at 17:59

   Samaa mieltä mitä Leena kirjoitti yllä; miksi kuukautisista ja myös vaihdevuosista puhutaan melkein aina negatiiviseen sävyyn, paitsi nyt tässä Heidin kirjoituksessa. Lempeyttä ja armollisuutta meille kaikille naisille!

 • Claudia
  31.10.2019 at 11:17

  Nuorempana vaikutti enemmänkin, mutta nykyään en anna kuukautisten häiritä. 🙂

 • Sanna
  31.10.2019 at 20:15

  Todella hyvä postaus! Aiheesta kirjoitetaan harmillisen vähän.Kuukautiset eivät vaikuta itselle liikuntaan/treenaamiseen muutoin kuin että uintia en koe mukava tuolloin

 • Pauliina.K
  31.10.2019 at 21:25

  Kyllä vaikuttaa! Kuukautisten aikana ja etenkin muutamaa päivää ennen olo on huono, joten kevennän liikuntaa. Kevyestä liikunnasta on kuitenkin apua, esim reipas kävely ja venyttely auttavat!

 • Kirsikka
  2.11.2019 at 14:02

  Hyvin kirjoitettu aiheesta. Liikunta auttaa hormoniheittelyssä tosi paljon. Reipas lenkki tai jumppa päästää suurimmat höyryt päästä ja reippailun jälkeen on kuin toinen ihminen. Kohdunpoiston jälkeen tosin oireilu lievittynyt ja pahin kuukausittainen hatutus on vain muisto enää. Tästä olen niin onnellinen.

LEAVE A COMMENT

About me


Olen Heidi, 37-vuotias personal trainer ja hyvinvointivalmentaja, kahden teini-ikäisen lapsen äiti.

Kirjoitan ilon ja positiivisuuden kautta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista- ennen kaikkea liikunnasta, motivaatiosta ja terveellisestä ravinnosta, mutta myös kauneudesta, matkustamisesta sekä kaikesta, mikä tuottaa iloa!

Ota yhteyttä [email protected]
Instagram @heidionthego

www.fitandfeelgood.com

Instagram @heidionthego

”Just think how happy you would be if you lost everything you have right now, and then got it back.” - Francis Rodman ✨ .

Paljon ajatuksia herättävä ajatelma ✨ Kyllä on niin paljon asioita, mistä olla kiitollinen juuri nyt. Blogissa uusi postaus- linkki biossa ✨🙏🏼 .

#happiness #quoteoftheday #trails #trailrunning #polkujuoksu #naturelove #nature_brilliance #outdoors #womenwhoinspire #adventuretime #exploretheworld #thisisfinland 📷 @lauraohls
Magic happens all the time, but can you see it ✨⭐️ .
Mulla juoksulenkit jatkuvat läpi talven, mites sulla? 🤩 Uskomattoman kaunis aamu tänään- niin kauniit värit, jotka sinisen sävyistä muuttuivat auringon noustessa oranssin sävyihin ✨ .

#quoteoftheday #magichappens #runnergirl #morningrun #runningmotivation #juoksu #seenonmyrun #runnersofinstagram #womenwhoinspire #beautyofnature
Post swim breakfast today @storyrestaurants ☕️✨ .

Uunikaurapuuro & sieni/tuorejuusto- omeletti sekä inkiväärishotti ja kahvi 5/5 ⭐️ Tällä jaksaa varmaan iltaan asti! Mites sun päivä alkoi? .

#eeeats #breakfastgoals #breakfasttime #breakfastlover #eatwell
Rakkaus ja läsnäolo, parasta mitä vanhempi lapselleen voi antaa. Kiitos ja onnea rakas isä ♥️ Täällä me sinun innoittamana hiihdämme (kelillä kuin kelillä!), sukupolvesta toiseen ✨ .

#skigirl #crosscountryskiing #xcskiing #hiihto #isänpäivä #womenwhoinspire #fitspiration #loveyou #winteriscoming 📷 @emmipaulamaki 😘
Let it snow... ❄️✨ .

Talven ensimmäiset hiihdot hiihdetty- ja voitte vain kuvitella kuinka innoissaan täällä ollaan tulevasta talvesta 🤩🙌🏼⭐️⛷ .

Tässä huumassa kirjoitin heti blogiin fiiliksiä ja muutaman jutun hiihdosta/ mitä ottaa huomioon ensimmäisillä lenkeillä ja miten pukeutua! Tuosta pukeutumisesta sain etenkin sen verran paljon kyselyä, että oli parempi kirjoittaa siitä kaikille näin yhteisesti ⭐️ .

Onkos siellä muita innokkaita hiihtäjiä? Missä muualla pääsee jo hiihtään? Koskissa kuulemma Korkkiksella jo kilsan baana- ehkä testaan ne ladut huomenna 😁❄️ .

#ski #timetoplay #skigirl #salomon #hiihto #crosscountryskiing #xcskiing #womenwhoinspire #happyhappy #winterwonderland #oittaa 📷 @elina.hovinen
A view from my evening run ✨ pretty amazing 🌟🌙🌒 .

Harvemmin juoksen näin myöhään illalla, mutta tänään oli päivän viimeisten ohjauksien jälkeen niin energinen olo! @suuntosuomi kellon päivityksen jälkeen Suunto 9 barokin näyttää nyt palautumis/stressitasot 🙌🏼 Jos tähän aikaan päivästä on voimavaroja edelleen jäljellä 54%, niin onhan se merkki pikku hölkälle 🤩 Kannatti, upea ilta ✨ .

#sunrise_shotz #runnergirl #seenonmyrun #juoksu #runningmotivation
No, unfortunately I am not in Paris atm (wish I could though!) but just reminding that it’s a “stair week”. So walk & take the stairs when ever you can, where ever you are! Small changes, big impact ✨ .

#stairs #porrastreeni #wheninparis #everystepscounts #porraspäivät #activeliving #healthiswealth #parisparis 📷 @jasminpietsalo
Such an inspiring morning- @yliopistonapteekki natural cosmetics, pancakes, face yoga & catching up w/ @jennajuulia & @leeniviio ✨🌸 .

Niin ihanaa kuin ulkoilu onkin niin huomaan, että näin kylmenevien ilmojen myötä on ihonhoitoon kiinnitettävä enemmän huomiota. Viima ja kylmyys tekevät ihon rutikuivaksi, silmät valuvat vettä, rypyt syvenevät 🙈 ja tuntuu kuin iho olisi muutenkin eloton. Testiin lähtee nyt tämä @yliopistonapteekki mm. tyrniöljyä sisältävä kuivan ihon kasvoöljy- tuntui aivan ihanalta iholla. (Tyrni on kovassa käytössä myös sisäisesti sellaisenaan! 🧡) .

Blogiin tulossa loppuviikosta postausta, mutta jos sulla on kikkakolmosia niin otan mielelläni kaikki vinkit vastaan. Etenkin tuo silmien vetistely on inhottavaa 🐼 .

#naturalcosmetics #healthiswealth #beautycare #luonnonkosmetiikka #ihanaaamu #wellbeing
MONDAY 🥽💦 .

2300m rintaa ja vaparia käännöksillä ✌️Lopuksi kylmäaltaasta uiskentelua. Kiitos taas @hmseppala ja mimmit 😘 @voncarita @anna_kuisma @lottapumpui @maritakarhunen Tästä on kiva aloittaa uusi viikko ✨ .

#mondaymood #swim #uinti #poolside #activeliving #goodmorningworld #outdoorpool @arenasuomi

Arkisto