HYVÄ ON HIIHTÄJÄN HIIHDELLÄ- VINKIT MAASTOHIIHTOON

by | Jan 6, 2021 | Ski | 0 comments

 

Neljä vuodenaikaa on rikkaus. Luonto on kaunis ihan jokaisena vuoden kuukautena. Viimeisten vähälumisten talvien jälkeen lumisadetta ja pakkasia oikein odottaa. Se, kun tietää hiihtolenkkejä ja muita talviurheilumahdollisuuksia. Uusi vuosi alkoikin lupaavasti, sillä myös tänne pääkaupunkiseudulle saatiin upea lumipeite. Tuntuu, että valonmäärä olisi heti lisääntynyt. Kuluneen viikon aikana olemmekin käyneet niin luistelemassa kuin hiihtämässä. Ilon määrää on vaikea edes kuvailla!

 

HYVÄ ON HIIHTÄJÄN HIIHDELLÄ

 

Harrastan juoksua läpi vuoden, mutta nyt, kun saimme tänne Etelä-Suomeenkin lumisen talven, vaihtuvat lenkkarit useimmiten monoihin. Hiihtokausi on täällä pk-seudulla parhaimmillaankin vain muutamien kuukausien pituinen, nautin siis täysin rinnoin jokaisesta hetkestä, jonka saan viettää  ladulla. Hiihto on aina ollut minulle se rakkain laji, jota tukevat kaikki muut lajit, liikunnan muodot ja harjoitteet. Hiihdossa yhdistyvät niin liike, kunnon kohoaminen kuin luonnon antamat elämykset.

 

Hiihto on kokonaisvaltainen laji, joka haastaa niin tasapainoa kuin koordinaatiota. Se vahvistaa monipuolisesti koko kehon lihaksistoa, hapenottokykyä unohtamatta. Vuoden ensimmäisille hiihtolenkeille olisi hyvä lähteä liikkelle kuulostellen- suksen liu’uttamiseen ja tekniikkan keskittyen. Mutta voi, miten vauhti, ensimmäisten lenkkien ilo ja hurma meinaakaan viedä mennessään….

 

 

 

INNOSTU HIIHDOSTA

 

Ei se matka ja aika, vaan liikunnan ilo! Jos viime hiihtolenkistä on aikaa, kannattaa tosiaankin lähteä rauhassa liikkeelle, ja olla ainakaan vertaamatta omaa vauhtia muiden vauhtiin. Ei myöskään kannata verrata omaa vauhtia viime vuoden kevään vauhteihin- vuoden ensimmäiset lenkit kun tuntuvat usein raskaimmilta. Säännöllisten hiihtolenkkien myötä hiihtokunto kyllä kohenee.

 

Välineillä on väliä ja laadukas suksi kestää vuosia (tietenkin kilometreistä ja suksen huollosta riippuen). Suksen valinta voi tuntua haastavalta, mutta usein talven aikana järjestetään tapahtumia, joissa pääsee ilmaiseksi testaamaan erilaisia suksia. Salomonilla oli viime talvena suksitestausta ympäri Suomea- uskon, että vastaavia tullaan järjestämään tänäkin vuonna. Oittaalla ja Paloheinässä palvelee myös Hiihto Center, ja heillä on kattavasti suksia niin testattavana kuin myytävänä. Suksia kannattaa ehdottomasti käydä testaamassa – jos mahdollista – ammattilaiselta saa apua parhaan mahdollisen suksen valinnassa.

 

Suksen valintaan vaikuttaa oma hiihtotausta, hiihtääkö säännöllisesti vai pari kertaa talvessa, sekä henkilön paino ja pituus. Eli “paras suksi” ei kaikille ole sama. Suksen valintaan vaikuttaa myös haluaako hiihtää vapaata eli luistelutyylillä vai perinteisellä tavalla. Aloittelijan on helpompi aloittaa perinteisellä tyylillä. Muutama hiihtotunti auttaa pääsemään hyvin alkuun, sillä oikealla tekniikalla saa hiihdosta huomattavasti nautinnollisempaa. Jos innostuit- katso hiihtokoulu.fi sivulle- heillä on tarjolla erilaisia valmennuksia jokaiselle lähtötasolle. Paloheinän lisäksi valmennuksia on tulossa myös Oittaalle.

 

 

 

ONKO SINULLA KARVAPOHJASUKSET?

 

Kysymys, jonka saan jokaisella hiihtolenkillä: Onko sinulla karvapohjasukset, näyttää toimivan hyvin! Onko ne oikeasti hyvät? Kyllä, olen viimeiset kolme vuotta hiihtänyt perinteistä skineillä eli karvapohjasuksilla. Aiemmin hiihdin lähes aina vapaata, sillä perinteinen tyyli suksien voiteluineen ei houkutellut. Perus pakkaskelille osaan toki laittaa pitoa pohjiin, mutta siihen se sitten jääkin. Plussaa karvoista myös se, että ne eivät sotke niin kuin pitovoiteet. Karvapohjasuksien ansiosta hiihdän nykyään melkein 50/50 vapaata ja perinteistä. Parasta karvasuksipohjissa on ehdottomasti helppous ja toimivuus.

 

Oman kokemukseni mukaan karvat toimivat kelillä kuin kelillä, parhaimmillaan ne ovat tykkilumella. Salomonin Prolink Shift siirrettävällä siteellä voidaan vaikuttaa suksen pitoon/luistoon- sidettä eteenpäin siirrettäessä pito paranee, ja taaksepäin siirrettäessä taas luisto paranee. Ja tokihan vesikeli ja kova pakkanen luovat voiteluhaasteita sukselle kuin sukselle. Karva on myös näppärästi vaihdettavissa- Pomoca eSKINRACE karva takaa parhaan mahdollisen luiston, eSKINGRIP+ toimii taas normaali harjoitusoloissa.

 

Karvan hoito on helppoa- lenkin jälkeen kannattaa karva kuitenkin kuivata ja putsata, sillä ladusta saattaa irrota paljonkin roskaa ja voiteiden jäämiä. Urheilukaupoista on saatavilla myös karvanhoitoaineita. Suksia kannattaa yleensäkin huoltaa ja voidella (karvapohjasuksiin ei luistoa karva-alueelle). Tällä viikolla huollatin omatkin sukseni Oittaalla Hiihto Centerillä. Nopea ja erinomainen palvelu. Mahtava hiihtää luistavalla suksella!

 

Karvapohjasuksia ostaessa on hyvä tietää oma paino mahdollisimman tarkkaan, sillä sitä varmemmin löydät juuri itsellesi toimivan suksen. Salomonin suksissa on My Custom Ski- tarrat, jäykkyysmittaus-järjestelmä, jonka avulla voi yksilöllisesti valita suksen oman painon mukaan. Jos mahdollista, kannattaa ehdottomasti käydä testaamassa suksi ennen ostoa.

 

Sain Instagramissa paljon kysymyksiä ja vinkkejä karvapohjasuksiin liittyen. Olen nyt viimeiset nelisen vuotta hiihtänyt Atomiceilla ja enimmäkseen Salomonin suksilla ja siksi osaan antaa parhaiten vinkkejä kyseiseltä merkiltä. Hyvä aloittelijan karvapohjasuksi on esimerkiksi Salomonin RC 8X tai Intersportin oma malli CX eSKIN. Itse hiihdän tällä hetkellä Salomonin RC10 eSKIN:llä, joka on kuntoilijan/aktiivihiihtäjän suksi. Olen ollut itse tosi tyytyväinen sukseen, ja tarvittaessa sidettä siirtämällä on ollut helppo vaikuttaa luistoon/poitoon. Aktiivi/kilpahiihtäjälle hyviä vaihtoehtoja ovat Salomonin S/RACE eSKIN tai SLAB eSKIN. Suksea valitessa suosittelen kääntymään vielä kaupan asiantuntijan puoleen ja mahdollisesti testaamaan suksea.

 

 

MIELEKÄSTÄ HIIHTOA

 

Vältä ylipukeutumista. Hiihtäessä tulee nopeasti lämmin. Ei siis haittaa, vaikka liikkeelle lähtiessä olisi hieman jopa vilu. Nollakelillä riittää takin alle ohut merinovillapaita (itselläni Kari Traan Tikse- kerraston paita), tuulenpitävien hiihtohousujen alle riittävät polviin asti ylettyvät sukat (Tikse- kerraston kalsarit laitan jalkaan pakkasilla). Hiihtolenkillä toimivat samat vaatteet kuin juoksulenkillä- ei siis tarvitse ostaa montaa eri vaatekertaa. Satsaa mieluummin yhteen hyvään ja laadukkaaseen asuun, ne kestävät vuosia. Kuvien Salomonin hiihtotakkini on vähintäänkin kolmen talven takaa, samoin hiihtohousut. Samoilla vaatteilla myös juoksen talvisin.

 

Oheisharjoittelua. Hiihto on kokonaisvaltainen laji, mutta siitäkään huolimatta ei kannata unohtaa oheisharjoittelua ja kehonhuoltoa. Erinomaisia harjoitteita hiihtäjälle ovat etenkin tasapainoa haastavat liikkeet sekä tietenkin monipuoliset kokonaisvaltaiset lihaskuntoliikkeet. Instagramissani @heidionthego löydät treenivinkkejä. ONLINE- treenipalvelussamme TWOgether Training taas löydät alusta loppuun ohjattuja monipuolisia treenejä. Jokaisessa treenissä keskitymme ensisijaisesti kehon hallintaan ja tekniikkaan, niin että kotitreenajakin tekee liikkeet varmasti oikein.

 

Toivotan sinulle mukavaa Loppiaista ja nautinnollisia hiihtolenkkejä! Jätä kommentti, jos jokin asia jäi vielä askarruttamaan.

 

Seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego 

 

Heidi xoxo

 

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *