TALVEN ENSIMMÄISET HIIHTOLENKIT!

by | Dec 4, 2018 | Ski | 0 comments

 

Vuoden ensimmäiset hiihtolenkit on heitetty! Oittaalla on jo melkein kuin talvi ja parin kilometrin tykkilumi hiihtobaana auki. Sivakoimaan pääsee niin vapaalla kuin perinteiselläkin tyylillä. Täällä ollaan tietenkin aivan täpinöissä ja innolla odotetaan jo seuraavaa, iltapäiväistä, hiihtolenkkiä. Tänä talvena aion hiihtää ainakin viime vuotiset 1000 kilometriä!

 

Eilen annoin haastattelua naistenlehdelle lihaskuntoharjoittelusta. Yksi kysymyksistä oli; “Mikä olisi sellainen laji, joka vahvistaisi monipuolisesti koko kehoa ja etenkin lihaskuntoa?” Ei tarvinnut kauaa miettiä, HIIHTO! Hiihto, kun on todella kokonaisvaltainen laji, joka sopii aivan kaikille- aina lapsesta vaariin. Mukavaa onkin myös huomata, kuinka moni lapsuudessa/nuoruudessa kouluhiihdosta kammon saanut, on löytänyt lajin aikuisiällä uudelleen. Oittaallakin oli sunnuntai-aamuna melkein jo ruuhkaa. Jonkun mielestä ehkä ärsyttävää, mutta mun mielestä just parasta- kaikki vaan ladulle! Kyllä sinne mahtuu, sopu sijaa antaa.

 

 

 

 

VINKIT ENSIMMÄSILLE HIIHTOLENKEILLE…

 

Lähde liikkeelle maltilla, tekniikkaan keskittyen. Ensimmäiset treenikerrat pitkän tauon jälkeen tuntuvat aina raskailta- etenkin hiihtäessä. Hiihto on niin kokonaisvaltainen laji, jossa jokainen lihas tekee töitä ja hapenottokyky on koetuksella. Itsekin huomasin, kuinka molemmilla viikonlopun lenkeillä sykkeet nousivat todella korkeiksi, keskisyke 162!  Yllätyksekseni lihaksisto kyllä jaksoi, mutta sykkeet oli lähes mahdotonta pitää maltillisina. Tuttu juttu ensimmäisillä hiihtokerroilla, siksi ei kannata liikaa tuijottaa sykkeitä.

 

Anna lajille aikaa. Jos et ole hiihtänyt hetkeen ja/tai tekniikka on hakusessa, aloita rauhassa muutamasta kilometristä. Älä vertaa itseäsi toisiin, vaan keskity omaan tekemiseen. Toistoja vaan, niin kunto nousee yllättävänkin nopesti. Hyvä idea olisi ottaa myös muutama hiihtotunti ammattilaiselta. Jo pienillä vinkeillä löydät aivan uuden vaihteen, vauhti kasvaa huomaamatta ja nautinnollisuus lisääntyy. Oppiminen ja onnistumiset ruokkivat motivaatiota ja innostavat jatkamaan. Huomaamatta jaksat paremmin ja pidempään.

 

Satsaa laatuun. Hiihto on välineurheilua, mutta kerran kun olet satsannut laadukkaisiin välineisiin, kestävät ne vuosia. Omat välineeni olen ostanut nelisen vuotta sitten ja toimivat edelleen täydellisesti. Salomonin monot istuvat jalkaani kuin sukka ja Atomicin suksikin tuntuu luistavan kelillä kuin kelillä. Heti, kun saadaan hieman enemmän lunta, aloitamme Salomonin Ski Ambassadorien kanssa suksitestaukset ja tapahtumat täällä pk-seudullakin. Kannattaa ehdottomasti tulla testaamaan suksia ennen ostopäätöstä. Ilmoittelen teille tapahtumista kanavissani 🙂

 

Vältä ylipukeutumista. Liikkuessa tulee lämmin hyvinkin nopeasti. Ei siis kannata pukea liikaa päälle. Hiihtoon ei tarvitse välttämättä ostaa eri vaatteita, itsekin hiihdän samoilla kuin millä talvella juoksen.

 

 

Suomessa on aivan ihanaa, kun hiihtää voi ilmaiseksi pitkin metsiä- ja tietysti tykkilumella. Latuja huolletaan erinomaisesti, iso kiitos siitä. Yritetään siis me hiihtäjätkin käyttäytyä laduilla, ilman laturaivoa. Ja vaikka siellä laduilla nyt onkin ruuhkaa, niin kaikki mahtuvat aivan varmasti hiihtämään. Sopu sijaa antaa, eikö niin <3

 

Kivaa tiistaita! Vettä sataa, mutta siitäkin huolimatta ajattelin käydä treenattavien välissä hiihtämässä. Uskoisin, että ladut ovat pikkusateesta huolimatta kunnossa.

 

Heidi xoxo

 

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *