4 TREENIÄ, JOITA 35+ TULISI VÄLTTÄÄ?

by | Nov 2, 2017 | Exercise | 2 comments

 

 

Sain muutama päivä sitten hieman yli nelikymppiseltä treenattavaltani linkin videoon, jossa kerrottiin treeneistä, joita 35+ ja yli nelikymppisten tulisi välttää. Pakko myöntää, että jo ennen videon katsomista mietin, että huh huh, mitäköhän taas… Omasta näkökulmastani, kun ei periaatteessa ole liikuntamuotoa, jota välttää, jos se tuo hyvää oloa ja jos se on se oma juttu, mikä motivoi ja saa liikkeelle. Ongelma mielestäni, kun on enemmänkin liikkumattomuus kuin liiallinen liikkuminen. Toki on tietenkin niitäkin, jotka treenaavat liikaa ja saattavat sitä myötä vaikuttaa mm. hormonitasapainoon, johon videolla viitattiin- mutta toisaalta tuntui enemmänkin siltä, että videolla haluttiin vain myydä miehen omaa 12 minuutin treeniä. Eikä siinä mitään, markkinoida pitääkin, mutta en tykkää, jos omaa tuotetta myydään muita metodeja dissaamalla.

 

Ensimmäisenä listalla oli liiallinen cardio eli kestävyysharjoittelu. Miehen mukaan liiallinen kestävyysharjoittelu vapauttaa vapaita radikaaleja, jotka saattavat aiheuttaa soluvaurioita ja sairauksia, vapauttaa kortisolia ja lisää nälkää, sekä aiheuttaa kilpirauhasen toimintahäiriöitä. Siinä mielessä toki totta, että olipa kyseessä sitten, mikä asia hyvänsä, niin liikaa jotain on aina enemmän tai vähemmän hyvä juttu. Ihan sama onko kyseessä sitten treeni, terveellisyyden tavoittelu, ruokavalion viilaus, työ tai uskonto, vain näin muutaman mainitakseni. Mutta, mikä on kenellekin liikaa? Ja liikaa on liikaa olipa sitten 15 tai 45 vuotias. Koska olemme yksilöitä, on tärkeää liikunnan määrästä puhuttaessa ottaa huomioon yksilöllisyys, aiempi liikuntahistoria ja elämäntavat ylipäätään- se mikä on yhdelle liikaa voi toiselle olla juuri sopiva. Toki, jos huonokuntoinen aloittelija lähtee kylmiltään tekemään liian pitkäkestoista ja kovaa treeniä, saattavat esimerkiksi sydänriskit kohota hyväkuntoiseen verrattuna. Kestävyysharjoittelu tuskin yksinään tekee ketään sairaaksi. Ja, mitä hormonitoimintaan tulee, niin siihen vaikuttavat myös muut tekijät kuin liikunta, kuten esimerkiksi uni ja stressi. Kilpaurheilijat ovat eri kategoriassa kuin me hyvinvointiliikkujat.

 

 

Toisena vältettävien listalla oli “DVD workouts”, jotka ovat miehen mukaan suunniteltu nuorille. Treenivideot, kun ovat useimmiten 4590 min pituisia ja liian pitkiä yli nelikymppisille. Kolmantena istumaannousut ja neljäntenä liialliset intervallit.

 

Korostaisin vielä, että LIIKA ON LIIKAA AINA, IÄSTÄ HUOLIMATTA. Jos vaihtoehtona on treenivideo tai sohvalla istuminen, tee mieluummin se treenivideo. Treenivideoita on nykyään pituudeltaan ja sisällöltään tosella erilaisia, aina joogasta kovatehoisiin treeneihin. Etenkin kotitreeneissä videot ovat hyviä, jos oma mielikuvitus/aika ei riitä suunnittelemaan treenejä. Videoilla myös usein neuvotaan liiketekniikoissa. Istumaannousuja voi tehdä monella tavalla ja, mikä vain liike väärin tehtynä on huonoksi keholle. Oikealla hengitystekniikalla tehtävät pilates-tyyppiset istumaannousut taas aktivoivat tukilihakset tukemaan myös selkää. Ja liialliset intervallit, noh ovat liiallisena tehtynä liikaa. Kerran viikossa tehtävät intervallit esimerkiksi juosten riittävät.

 

 

 

Miehen oma 12 minuutin treenistä ei kerrottu muuta kuin, että se kuluttaa treenin jälkeen vielä jopa 48 tunnin ajan kuluttaen vatsarasvaa- itse treeni piti ostaa. Vain 12 minuuttia, kuulostaa taivaanlahjalta! En kuitenkaan usko, että “onneen” on 12 minuutin oikotietä- monipuolisuus (tasapainossa kestävyysharjoittelu, lihasvoima, liikkuvuus ja tasapaino), jatkuvuus, säännöllisyys ja ennen kaikkea liikunnan ilo, ovat asioita, jotka johtavat hyvään oloon. Ainakin omana tavoitteenani on pystyä liikkumaan niin pitkään kuin mahdollista, ja mahdollisimman monipuolisesti. Ja tällä hetkellä tuntuu, että monissa asioissa olen vahvempi kuin kaksikymppisenä. Toivon, että mummonakin pystyn ja jaksan liikkua mahdollisimman pitkään, ja ilman ajatusta siitä, mitä en tietyssä iässä saisi tehdä. Postauksen eiliset sneak peak-kuvat joulukuussa ilmestyvään haastatteluuni ajatuksella “omaan hyvinvointiin panostaminen on paras sijoitus, jonka itsellesi voit antaa”, sopivatkin mielestäni hyvin juuri tähän <3 Kerron varmasti, kun haastis on ulkona.

 

Summa Summarum!

Kaikkea kohtuudella. Tee sitä, mikä motivoi juuri sinua. Nauti liikunnasta. Nauti kaikesta siitä, mitä teet. Tämä 35+ lähtee nyt treenattavia liikuttamaan ja lounastauolla aion mennä Kivikon hiihtohalliin hiihtämään!

 

Heidi xoxo

 

 

2 Comments

  1. -Sanna

    Mulla ei ole tähän asti oikeastaan ollut ikäkriisiä mutta nyt tais sellainen iskeä… Enhän mä saa tehdä enää juuri mitään, taidan lähteä sauvakävelemään… 😉 t. 40+

    Totta puhuen, palautuminen on toki erilaista tässä iässä kuin joskus aikaisemmin mutta ei minun kohdallani ainakaan ikä ole minkäänlainen este treenaamiselle.

    Reply
    • Heidi Tainio

      Moikka Sanna,
      Hehehe… kotitreenivideoihin pitää ilmeisesti laittaa yläikäraja 😀
      Toki muutoksia huomaa juurikin palautumisessa ja jos ei kiinnitä huomiota liikkuvuuteen ja venyttelyyn, niin varmasti pikku hiljaa kangistuu. Ehkä tuolla videolla haettiin vain klikkejä ja näkyvyyttä… mutta kaikkea, kun tekee kohtuudella niin ei voi aivan metsään mennä! Jatketaan siis samaa rataa!
      Mukavaa viikkoa!
      Terkuin Heidi

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *