HARMAALLA ALUEELLA

by | May 10, 2018 | Exercise, Wellbeing | 2 comments

 

Hyvinvointi on kokonaisuus- ei ainoastaan treeni ja ruokavalio- vaikuttavia osatekijöitä hyvään oloon ovat myös mm. uni, oma asenne, työ ja ihmissuhteet. Useimmiten vain kiinnitämme enemmän huomiota kahteen ensimmäiseen.

 

Kaikki stressi ei tietenkään ole pahasta, vaan se myös inspiroi ja vie meitä kohti unelmia ja tavoitteita. Stressi sopivissa määrin vie meitä kuin eteenpäin, mutta, mikä on “sopivissa määrin”? Sitä ei oikeastaan kukaan voi toiselle määritellä, toiset kestävät stressiä paremmin kuin toiset, mutta liiallisena moni huomaa sen vaikutuksen ensimmäisenä unesta. Nukahtaminen saattaa vielä olla helppoa, mutta aamuyön heräilyt voivat olla merkki ylikierroksilla käymisestä. Jos on vain mahdollisuus, niin hidasta jotain hetkeä päivässä.

 

Hidastamiseen ei tarvita tunnin joogatuntia tai meditaatiota, vaan hidastamisen muotoja on monia. Hermoston rauhoittamiseen riittää jo viisi minuuttia. Näitä viiden minuutin hetkiä varmasti jokainen löytää jossain vaiheessa päiväänsä? Suunto 3 Fitness– kellon stressin ja palautumisen seuranta onkin tähän ihan super. Harmaat palkit kertovat kaikenlaisesta aktiivisuudesta ja keltaiset taas palautumisesta. Omat palkkini ovat huidelleet jatkuvasti siellä harmaalla alueella, kunnes aloin tietoisesti rauhoittaa joitakin hetkiä päivässä. Olikin mukava huomata, kuinka omilla valinnoilla oli oikeastikin suora vaikutus palautumiseen.

 

Sometimes the most productive thing you can do is relax

 

 

Viime yönä unenlaatu huimat 99%- useimmiten pääsen 70-85%. Tätä on niin mielenkiintoista seurata.

 

Hidastaminen ja uneen keskittyminen ovatkin olleet kevään omia prioriteetti numero ykkösiäni. Ei tarvita kelloa kertomaan, nukuinko hyvin vai huonosti- tiedän sen kyllä olostanikin – mutta kello on motivoinut tekemään jo päivän aikana valintoja, jotka vaikuttavat paremmin unenlaatuun. Mielenkiinnolla olen seurannut kellosta etenkin syvän unen määrää, sillä se kertoo, kuinka palauttavaa uni todellisuudessa on ollut. Unenmäärä ajallisesti on hyvin yksilöllistä- toinen tarvitsee enemmän unta kuin toinen. Lyhemmillä unilla pärjäävän uni voi siltikin olla yhtä hyvää, ellei parempi laatuista.

 

 

HYVÄT UNET ALKAVAT JO PÄIVÄN VALINNOISTA….

 

Ulkoilma ja sopivasti liikuntaa. Nuuksio- päivistä olen ottanut hyödyn irti ja käynyt töiden jälkeen heittämässä metsässä omankin lenkin. Poluilla juoksentelu on rentouttavaa. Kivien ja kantojen yli hyppiessä mieli tyhjenee. Huomaan, että se on hyvin energisoivaa- meditation in motion. Metsässä juoksen fiiliksen mukaan, välillä kävelen ja upean maiseman nähdessäni saatan pysähtyä vain istumaan ja ihailemaan.

 

Ulkoilua kannattaakin suosia nyt ilmojen lämmettyä aina, kun vain mahdollista. Lihaskuntotreenitkin voi siirtää ulos, ja yhdistää juoksu/kävelylenkkiin. Hyödynnä työmatka pyöräilyyn.

 

Pienet “pauset” kesken päivän. 5 minuuttiakin riittää. Näitä 5 minuutin rentoutushetkiä olen tietoisesti lisännyt päiviini, ja näin saanut harmaan sekaan myös keltaisia palkkeja. Rentouttavia asioita voi olla vaikkapa aamukahvi terassilla ilman häiriötekijöitä (kännykkää), lempeät venyttelyt kesken työpäivän tai aamulla/illalla, luontohetki, kirjan lukeminen tai musiikin kuuntelu. Julkisilla kulkiessa suljen usein silmät ja kuuntelen lempimusiikkiani matkan ajan. Huomattavasti parempi vaihtoehto kuin kännykän selailu.

 

Tekemättöminä hetkinä emme välttämättä enää osaa “olla vain”. Helposti nappaamme kännykän ensimmäiseksi käteen ja selaamme samoja juttuja kerta toisensa jälkeen.

 

 

Parempi ajankäytön hallinta. Keskity siihen, mihin keskityt ja saat to do-listaa suunnitellusti lyhemmäksi ja tekemättömät asiat alta pois. Tekemättömät asiat vievät hirveästi energiaa ja saattavat tulla alitajunnassa juuri sinne yöuniin. Välillä siirrän “kotitoimistoni” läheiseen kahvilaan. Siellä saan parissa tunnissa tehtyä saman, mihin kotona menisi huomattavasti kauemmin. Huomaan, että kotona alan helposti tehdä vaikkapa kotihommia kesken kaiken. Myös yrittäjällä on hyvä olla työajat, 24h ei tarvitse olla tavoitettavissa.

 

Kevyt iltapala. Silloin energiaa ei kulu yöllä ruuansulatukseen. Liian raskas ja rasvainen ruoka tuo myös epämukavan olon. Oma iltapalasuosikkini on puuro marjoilla, banaanilla ja pähkinöillä.

 

Sammuta laitteet ajoissa ennen nukkumaanmenoa. Eilen illalla katsoin pitkästä aikaa leffan. Holiday oli muuten aivan ihana <3 Muuten usein valitsen aikaisen nukkumaanmenon. Aloitan työt aamuisin jo puoli seitsemän maissa, enkä halua tinkiä yöunista. Poikkeuksia tietenkin tulee, ja kesällä huomaan pärjääväni lyhyemmilläkin unilla, mutta rytmeistä ei kannata liiaksi poiketa.

 

Tuossa portailla istuskelin ja ihailin maisemaa treenattavien välissä- upea näkymä merelle <3

 

Mitä, jos hyvinvointia lähtisikin siis katsomaan unikulmasta? Levänneenä ja palautuneena on energisempi, jaksaa paremmin keskittyä liikkumiseen ja ehkä tehdä parempia valintoja ruokavalionkin suhteen. Monia vaivaava makeanhimokin saattaa helpottaa. Mitä mieltä sinä olet?

 

 

It is up to you, to see the beauty of everyday things.

 

 

Postaus tehty kaupallisessa yhteistyössä Suunnon kanssa.

 

 

Heidi xoxo

2 Comments

  1. Paula

    Nukkuminen ja uniasiat ovat kyllä tärkeitä ja mielenkiintoista seurattavaa , oma uneni säännöllisesti 82-87 prosenttista!
    Kyllähän siihen herää , kun korjaa peittoa ja tyynyä , mutta miltähän tuntuisi jos nukkuisi 100 prosenttisesti!
    Ehkä ei enää koskaan , mutta saisipa sen aamun nähdä kuinka virkku olisikaan!

    Reply
    • Heidi Tainio

      Moikka Paula,
      On, todella mielenkiintoista- ja varsinkin seurata, mitkä asiat siihen vaikuttavat ja miten. Esimerkiksi jo kaksi alkoholiannosta (2 x 12cm valkoviiniä) ja valvominen vaikuttavat negatiivisesti unenlaatuuni, kun lasillinen taas pidensi mm. syvän unen määrää. Alkoholia nyt ylipäätään käytän hyvin vähän, mutta nämä huomiot olen tehnyt.
      Viimeiset pari yötä on unenlaatuni ollut 99%, ja kieltämättä olo on ollut hyvin energinen 🙂
      Mukavaa viikonloppua ja laadukkaita yöunia <3
      Terkuin Heidi

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *