EI SYYTÄ KUNTOSALIHÄPEÄÄN – JOKAINEN ON JOSKUS OLLUT ALOITTELIJA

by | Nov 13, 2021 | Exercise | 0 comments

 

 

 

Banaani, kahvi ja kävellen läheiselle kuntosalille. Olipa vain mukava aloittaa kuntosalitreenillä tämä poikkeuksellinen alkuviikko Valkeakoskella. Näinhän voisi työviikot aloittaa kotonakin, ajattelin salitreenin aikana. Maanantai aamupäivät ovat myös minulle toimistopäiviä, jolloin koneen ääressä tulee istuttua useampi tunti. Liikunta heti aamusta takaa energisen startin päivään ja uuteen viikkoon. Liikkumiseni kulkee paljon vuodenaikojen mukaan ja huomaan, että näin syksy/talviaikaan tulee into harjoitella säännöllisemmin myös isommilla painoilla. Monipuolisuus ja vaihtelu pitää harjoittelumotivaation yllä ja antaa keholle erilaista ärsykettä.

 

Alkulämmittelyä ei kannata unohtaa salillakaan. Soutulaitteella lämmitellessä ihailin Valkeakosken Kanavan kuntosalin isoista ikkunoista avautuvaa maisemaa. Fiilistelin salin hyvää ja rentoa tunnelmaa, ja ennen kaikkea ihaillen seurasin kaikenikäisiä ja kuntoisia treenaajia. Sali oli osalle selvästikin myös tärkeä kohtaamispaikka, jossa sai treenin ohessa vaihdettua myös kuulumisia. Ilmapiirillä on iso vaikutus motivaatioon.

 

Monelle ensiaskel kuntosalille on kuitenkin voinut olla todella pitkä. Uusi paikka voi jännittää- osaanko, kelpaanko ja millainen ilmapiiri on. Aiheesta useamman kanssa keskustellessa on esille noussut jopa “kuntosalihäpeä”. Se ettei henkilö koe olevansa vielä tarpeeksi hyvässä kunnossa mennäkseen salille. Tai ettei tiedä, mitä salilla tulisi tehdä. Laitteet voivat periaatteessa olla tuttuja, mutta kuinka paljon laittaa esimerkiksi painoja. Kuntosalihäpeää ei missään nimessä tarvitse tuntea kenenkään. Jokainen olkoon salilla juuri sellainen kuin on, tärkeintä on itseensä ja omaan tekemiseen keskittyminen. Parasta, että on lähtenyt liikkumaan ja halu panostaa omaan hyvinvointiin. Apua kannattaa kysyä henkilökunnalta, joka varmasti auttaa alkuun. Ensimmäisten kertojen jälkeen itseluottamus ja taidot kehittyvät.

 

 

 

 

MYYTTEJÄ MURRETTAVAKSI- JOKAINEN ON JOSKUS OLLUT ALOITTELIJA

 

Kaikki muut on jo niin kovassa kunnossa. Jokainen voi mennä kuntosalille juuri sellaisena kuin on, ja keskittyä harjoittelussa vain itseensä. Jos salille on menossa pitkän tauon jälkeen, on hyvä aloittaa maltilla ja vertailematta itseään toisiin, vertailu ei johda mihinkään. Saleille ovat tervetulleita kaikki, niin aloittelijat kuin kokeneemmatkin. Vaikka kuntotaso olisikin kaikilla omansa, on ainakin yksi tavoite – oman hyvinvoinnin parantaminen – todennäköisesti kaikilla sama.

 

Kaikki muut osaavat ja tietävät mitä tehdä. On hyvä muistaa, että jokainen on joskus ollut aloittelija. Jokainen on joskus aloittanut nollasta. Saleilta löytyy varmasti myös muita aloittelijoita, jotka kokevat aivan samoin. Heti ei tarvitse osata kaikkea, säännöllisen harjoittelun myötä laitteet ja erilaiset apuvälineet tulevat tutuiksi. Aloita maltilla ja perusliikkeillä, omalle kuntotasolle sopivalla harjoittelulla. Siksi kannattaa unohtaa vertailu. Liian kova startti voi tappaa motivaation jo alkuunsa ja rasittaa kehoa liikaa. Kehonpainoharjoitteet ilman lisäpainoja ovat hyviä salillakin tehtäviksi. Useimmilta saleilta löytyy varmasti myös ammattitaitoinen henkilökunta, joka osaa ohjata aloittelijan turvallisesti alkuun ja varmistaa, että liikkeet tehdään oikein. Oikeiden liikeratojen avulla vältytään myös mahdollisilta vammoilta.

 

Mukana kuntosalillakin kulkee kätevä TWOgether Training treenipalvelumme! Palvelu sisältää monipuolisia treenejä esimerkiksi kahvakuulalla, jumppapallolla, käsipainoilla ja kuminauhoilla- välineillä, joita ei välttämättä löydy kotoa. Kuulokkeet korvilla tein oman treeninikin päätteeksi vartin keskivartalotreenin. Kiva, kun ei tarvinnut miettiä, mitä tekisi.

 

Kaikki katsovat. Ei katso. Liian usein ajattelemme, mitä muutkin ajattelevat, vaikka useimmiten ennakkoluulot ovat vain omia uskomuksiamme. Oma epävarmuus saa mielen ja ajatukset laukkaamaan. Keskity vain itseesi.

 

Lihaskuntoharjoittelulla, tapahtuipa se sitten kuntosalilla, kotona tai ulkona, on niin paljon positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin ettei harjoittelua kannattaa jättää väliin ainakaan yllä olevien myyttien takia. Ota rohkeasti ensimmäinen askel ja pian huomaat, kuinka nopeasti olet salillakin kuin kala vedessä.

 

 

Seuraa minua @heidionthego

 

Heidi xoxo

 

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *