ELÄMÄSSÄ PITÄÄ OLLA TILAA MUUTOKSELLE

by | Jan 22, 2020 | Wellbeing | 0 comments

 

 

Juuri nyt hymyilyttävät aurinkoinen ilma ja kymmenen tunnin yöunet! Huh, ihan hätkähdin tyttären tullessa aamulla herättämään. En muista, koska olisin nukkunut näin monta tuntia, mutta hyvä niin. Näin kiireisempinä ajanjaksoina huomaan, kuinka tärkeää uni on jaksamisen ja palautumisen kannalta. Siksi viikolla yritämme mennä nukkumaan viimeistään kymmeneltä.

 

Eilisen ympäripyöreän työpäivän jälkeen oli ihana ottaa aamulla hieman rennommin. Arjen luksusta. Ensimmäinen ohjaus oli vasta kymmeneltä, mikä tarkoitti sitä, että aamupalaa syödessä ehdin rauhassa lukea päivän uutisia. Hesarista silmiini pisti Maaret Kallion kolumni hyvinvoinnin odotuksista ja vaatimuksista. Milloin hyvinvoinnista tuli suoritus? Milloin mielentaidoista menestystuote?

 

“On tärkeää pitää huolta itsestään, mutta sillä on suuri ero, viriääkö toiminta syvimmillään itsekurista vai joustavasta huolenpidosta. Ihmisestä ei saa superia, eikä elämää kontrolliin minkään maailman ruokavalion tai voittajatunnin keinoin.” Maaret Kallio

 

 

Kolumni on hyvä muistutus inhimillisyydestä ja hyvinvoinnin merkityksestä näin vuoden alkuun ja elämänmuutosten kulta-aikaan. Somessa pyörivät elämänmuutoskuvat “ennen olin tälläinen ja nyt on näin” inspiroivat varmasti monia, mutta haluan muistuttaa, että laadukkaalla ruualla sekä säännöllisellä syömisellä ja liikunnalla on painonpudotuksen ohella myös muita positiivisia vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Kuvat kertovat vain ulkonäöstä. Painonpudotus ei automaattisesti tarkoita onnellisempaa elämää. En ole koskaan ollut ylipainoinen, paremminkin käynyt siellä toisessa äärilaidassa, mutta sekin vaati itsetutkiskelua ja omien ajatusmallien muuttamista. Ymmärrystä siitä, että hyvinvointi todellakin on aivan muuta kuin luku vaa’alla tai treenituntien määrä.

 

ELÄMÄSSÄ PITÄÄ OLLA TILAA MUUTOKSELLE

 

Kolumni toi mieleeni myös parin viikon takaisen keskustelun asiakkaani kanssa. Juttelimme kuluneesta vuodesta, sen tuomista iloisista asioista ja onnistumisista, mutta myös vaikeista hetkistä. Juttelimme saavutetuista tavoitteista sekä niistä, joille aika ei vielä ollut oikea. Ja ennenkaikkea siitä, kuinka elämässä pitää olla tilaa muutokselle, jotta muutos on mahdollista. Tämä on niin totta!

 

Jos elämässä on samaan aikaan menossa liian monta asiaa, on vaikea keskittyä tavoitteeseen, jos se ei siinä elämäntilanteessa ole priorisointilistan kärkipäässä- tuloksilla on nimittäin taipumus mukautua siihen, mihin huomio on keskittynyt. Moni varmasti tiedostaa, kuinka säännölliset ateriarytmit, aterioiden suunnittelu ja ennakointi, kasviksia joka aterialle ja vähemmän herkkuja vaikuttavat olotilaan ja jaksamiseen. Teoriasta käytäntöön on kuitenkin pitkä matka, jos elämässä on meneillään hektiset tai haastavat ajat, liian monta energiaa vievää asiaa päällekkäin. Silloin on hyvä olla itselleen armollisempi, ottaa isojen askelien sijaan ne hieman pienemmät, jotka nekin kuitenkin vievät eteenpäin. Keskittyä vain muutamaan asiaan kerrallaan.

 

“Jos mielii hyvinvointia, on antauduttava inhimillisyydelle. Hyvinvoivaan mieleen mahtuu myös pahaa oloa, joustavuutta ja myötätuntoa. On normaalia nukkua välillä myös huonoja öitä. On inhimillistä olla toisinaan avuton. On luonnollista, ettei elämä pysy huippuhallinnassa, vaikka siihen voikin paljon vaikuttaa myös itse.” Maaret Kallio

 

 

AJOITUKSELLA ON MERKITYSTÄ

 

Jonkin pitää myös loksahtaa kohdalleen, ja vasta kun niin tapahtuu, voi odottaa että myös päivittäisille valinnoille alkaa tapahtua jotain. Valmentajana kannustan, ohjaan ja annan asiakkailleni työkaluja, mutta jokaisen on itse oivallettava valintojen merkitys ja huomata, miten ne vaikuttavat omaan hyvinvointiin. Niin, että se jokin lopulta loksahtaa paikalleen ja uusista tavoista tulee automaatio.

 

Usein loksahdus tapahtuu silloin, kun aika on oikea. Silloin, kun muutokselle on tilaa. Oivalluksen myötä tekeminen ei myöskään tunnu enää uhraukselta. Uskon myös, että kestävät tulokset syntyvät sopivasta tasapainosta- kokonaisuudesta, ei yksityiskohtien hinkkaamisesta. Itsensä arvostamisesta ja siitä ettei kaiken tarvitse olla täydellistä ollakseen hyvää. Silloin koko vene ei kaadu, vaikka välillä myrskyäisi.

 

“Näinä superihmisten aikoina on myötätuntoisesti muistettava meissä jokaisessa elävä keskeneräisyys. Nyt kaivataan yhä voimallisemmin armollisuutta, joka lupaa hyvää elämää ja riittävän hyvää ihmisyyttä, ilman mitä ihmeellisimpiä kontrollikeinoja. Mielenterveys tai hyvinvointi eivät ole suorituksia. On paljon sellaista, mikä ei ole omassa varassamme – ja silti siedettävissä.

Toivo ei perustu täydellisyyteen, vaan armollisuuteen.” Maaret Kallio

 

 

Seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego

 

Heidi xoxo

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *