HELSINKI CITY RUN- PERUSKUNTOHARJOITTELUA & YHTEISLENKKIÄ

by | Apr 14, 2019 | Exercise | 2 comments

 

 

Tasan viisi viikkoa vuoden ensimmäiseen juoksutapahtumaani, Helsinki City Runille. Innolla odotan, sillä viimeisestä puoli maratonistani on kulunut jo kaksi vuotta. Huh, taas saan todeta, kuinka aika menee nopeasti.

 

Kevät ja tuleva Aostanlaakson vuorivaellus ovat saaneet juoksuintoni nousemaan, mutta sama vaikutus on myös kevään ensimmäisillä lähestyvillä juoksutapahtumilla. Tapahtumat ovat aina yhtä innostavia ja saavat harjoittelumotivaation nousemaan entisestään. Aikatavoitetta en ole asettanut enkä aiokaan, ajattelin juosta lähinnä fiilispohjalta. Päivän kuntoni ei ole lähellekään ennätysaikoja, siksi matkaan on mukavampi lähteä rennosti ja katsoa, mitä matka tuo tullessaan. Sen verran hyvin itseni kuitenkin tunnen, että kun numerolappu laitetaan rintaan, en aivan hölköttelemäänkään ole lähdössä. Vaikka usein puhunkin “fiilispohjaisesta” liikkumisesta, niin se ei tarkoita, että treenaisin aina vain mukavuusalueellani. Päinvastoin, nautin rajojen ja itseni haastamisesta. Kovat intervallitreenit ovat suosikkejani.

 

ROHKEASTI MUKAAN

 

Huomaan, että monella olisi intoa osallistua juoksutapahtumiin, mutta erinäisten syiden takia empii tai jättää kokonaan osallistumatta. Syynä voivat olla esimerkiksi epäluottamus omaan kuntoon ja jaksamiseen, tai vertailu toisiin (kaikki muut ovat paljon paremmassa kunnossa). Tapahtumaan ei tarvitse asettaa aikatavoitteita, vaan tavoitteeksi riittää aivan hyvin rennolta tuntuva juoksu, itsensä haastaminen tai aloittelijalle matkan läpi juoksu. Jo osallistuminen voi olla tavoite. Tapahtumassa jokainen juoksee täysin omaa juoksuaan. Etenkin, jos olet osallistumassa tapahtumaan ensimmäistä kertaa, ei ajalla ole mitään väliä- voit olla iloinen ja ylpeä jo siitä, että lähdit!

 

TREENIPORUKASTA MOTIVAATIOTA!

 

Tapahtumiin on myös mukava lähteä porukalla. Juoksukaverista saa kummasti tsemppiä omaankin treenaamiseen. Silloin, kun oma motivaatio on hieman hukassa, auttaa toisen tsemppi jaksamaan. Sopikaa treenitreffit etukäteen, silloin laiskoina päivinä ei ennalta suunniteltuja treenitreffejä tule yhtä helposti peruttua kuin, jos olisi yksin lähdössä.

 

Muutama viikko sitten lyöttäydyin mukaan Elinan järjestämään kaikille avoimeen yhteislenkkiin. Harmaasta aamusta huolimatta oli kiva juosta porukalla, aikakin meni aivan huomaamatta. Jos kaipaat lenkkiseuraa, ota seurantaan Elinan instagram- tili @endorfiinikoukussa, sieltä löydät infoa matalankynnyksen yhteislenkeistä.

 

Mukaan HCR:lle sain innostettua myös muutaman kuulatuntilaiseni. Tiistaina juoksimme yhdessä pienen lenkin ennen illan tuntia ja juttelimme mm. juoksuharjoittelusta ennen tapahtumaa, lihaskuntoharjoittelun ja kehonhuollon merkityksestä sekä geeleistä. Kalenteriin merkittiin pidempi  yhteislenkki ja tuntilaisetkin latasivat kännykkäänsä Suunto App:n- yllättävää, treenattavieni ranteesta löytyy useimmiten Suunto :). App:n kautta voin kätevästi seurata kunkin harjoittelua. Suunto App onkin älyttömän kätevä työväline. Sieltä kannustan ja seuraan treenattavieni liikkumisia, sykealuita jne.

 

 

PPP= PITÄÄ PYSTYÄ PUHUMAAN

 

Jos tavoitteenasi on osallistua juoksutapahtumaan, 1/2 maratonille tai täysmatkalle, ovat pitkät lenkit tärkeässä osassa harjoittelua. Ensikertalaisen kannattaa aloittaa harjoittelu tapahtumaan jo hyvissä ajoin ja nousujohteisesti, pikku hiljaa aikaa ja matkaa lisäten. Sitä mukavempi tapahtumassa on juosta, mitä paremmin olet valmistautunut.

 

Lisää matkaa pikku hiljaa. Jos tällä hetkellä juokset jo tunnin, voit maltilisesti lähteä kasvattamaan matkaa esimerkiksi 65-70 minuuttiin. Juokse joka- tai jokatoinen viikko 5-10 minuuttia kauemmin. Matkaa lisätään siis noin 10%:lla. Yksi pidempi lenkki viikossa riittää. Itse suosin pitkistä viikonloppuaamuisin, jolloin ehdin ajoittaa aamupalan hyvin ennen juoksua.

 

Juokse riittävän rauhallisesti. Pitkien lenkkien tarkoituksena on parantaa peruskestävyyskuntoa ja siksi lenkit pitäisi juosta rauhallisesti- hitaampaa kuin peruslenkit. Mutta miten se onkin niin haastavaa! Huomaan itsekin, että vaikka kuinka yritän juosta hitaampaa, kiihtyy vauhti kuin huomaamatta. Hyvänä nyrkkisääntönä on kolmen P:n sääntö, Pitää Pystyä Puhumaan. Jos talven aikana olet muutenkin juossut vähemmän, kannattaa ensimmäiset lenkit ottaa kevyemmin. Lisää vauhtia, matkaa ja lenkkejä pikku hiljaa, jotta jalat tottuvat iskutukseen.

 

Moni tekee sen virheen, että pidemmille lenkeille lähdetään samaa vauhtia kuin peruslenkille. Vauhtia ja matkaa tärkeämpää on olla jaloilla totuttua kauemmin. Voit aloittaa esimerkiksi juoksu/kävelyllä ja pikku hiljaa lisätä juoksuosuutta.

 

 

 

 

Pidemmillä lenkeilläni olen asettanut Suunnon kellooni tavoite sykkeet. Jos syke nousee liian korkeaksi, kello ilmoittaa hidastamaan vauhtia. Kätevää, sillä usein ajatuksissani vauhti kiihtyy kuin huomaamatta.

 

 

MITEN ASETAN VAUHTI/SYKE TAVOITTEEN SUUNNON KELLOLLA?

*Valitse harjoitus ja juoksu (basic) 

* Ennen aloitusta svaippaa alhaalta ylös valinnat ja sieltä tavoitteet

* Valitse intensiteetti ja sieltä joko syke tai vauhti. Valitse oma tavoite-alueesi

* Palaa takaisin ja aloita treeni

* Kello kertoo (kts. kuva yllä), jos vauhti on esimerkiksi liian kova

 

 

18.5 järjestettävä Helsinki City Running Day, kokoaa Suomen suurimmat juoksutapahtumat samalle päivälle. Valittavana on matkoja aina viidestä kilometristä maratoniin. Oletko sinä mukana? Tai onko sinulla mahdollisesti postaustoiveita juoksuun liittyen?

 

Seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego 

Ja Facebookissa On The Go

 

*Olen Suunto ambassador ja postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Suunnon kanssa.

* HCR osallistuminen saatu

 

Heidi xoxo

2 Comments

  1. Greu

    Itse vähän hetken mielijohteesta alkuvuonna ilmoittauduin työpaikan kautta HCR:iin ja nyt se jo vähän kaduttaa kun vasta parina viime viikkona jaksanut startata lenkkeilyä.. Treenaan kyllä muuten aktiivisesti (ohjaan spinningiä ja pumppia), mutta en koskaan jaksa juosta talvisin, koska kylmää, pimeää ja liukasta:D Kävin toissapäivänä juoksemassa kauden ekan kympin ja varsinkin lonkankoukistajat tulivat tosi kipeiksi ja ihan mahdoton ajatus että siihen olisi vetänyt vielä 11km perään:D Onko vinkkejä miten tämä alle kk kannattaisi optimoida lenkkien kannalta niin, että olisi mahdollisimman valmis? Myöhässä tässä ollaan, mutta jälkiviisaana ei voi nyt muuta kuin valmistautua loppuaika mahdollisimman hyvin:| Myös näitä omia ohjauksia en oikein tullut ajatelleeksi kun niitä kuitenkin on 3-4 päivänä viikossa ja joskus pitäisi palautuakin.

    Reply
    • Heidi Tainio

      Moikka,
      Miten se HCR tuleekin aina jotenkin älyttömän nopeasti talven jälkeen. Itsekin ajattelin, että tässähän on aikaa treenata, vaikka kuinka! En usko, että sulla on hätää- sulla on kuitenkin spinningien ja pumppien ohjaukset alla eli aivan kylmiltään et ole lähdössä. Juoksu on tietenkin eri juttu ja talven jälkeen saattaa tuntua raskaalta ja paikat mennä jumiin. Tässä vaiheessa yritä saada viikkoon kaksi juoksulenkkiä, jos talvella et ole juossut ollenkaan. Ei kannata näin lähellä tapahtumaa nostaa juoksumäärää yhtäkkiä liikaa. Yksi peruslenkki ja yksi hidas hieman pidempi voisivat toimia nyt. Muista myös hyvä kehonhuolto!

      Tsemppiä juoksuun ja tule moikkaamaan- siellä olen mun kuulaporukan kanssa 🙂
      Terkuin Heidi

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *