HYVÄ PAHA KOLESTEROLI

by | Aug 28, 2019 | Wellbeing | 0 comments

 

*kaupallinen yhteistyö Synlab, verikoe saatu

 

Muistatteko vielä keväisen testini “munattoman maaliskuun“? Testin, jonka aikana halusin nähdä onko kananmunan poisjättämisellä vaikutusta hieman koholla olevaan kokonaiskolesteroliini (5,6). Olin yllättynyt itsekin näin korkeasta kokonaiskolesterolista, sillä elämäntapojeni, iän ja painon mukaan sen pitäisi olla huomattavasti alhaisempi. Näin jälkikäteen ajateltuna olisi ehkäpä kannattanut saman tien mittauttaa myös HDL “hyvä kolesteroli”  ja LDL “huono kolesteroli” sekä veren rasvat eli triglyseridit, jotka kertovat enemmän kuin pelkkä kokonaiskolesteroli.

 

Kokonaiskolesteroli ei kuitenkaan ollut vielä niin korkea, ja siksi päädyimme testaamaan ensin  kananmunatonta maaliskuuta (syön päivittäin 1-2 munaa). Olemme yksilöitä ja se, mikä vaikuttaa yhdelle ei välttämättä vaikuta toiselle. Tarkoitus ei siis ollut jättää kananmunaa kokonaan pois- ainoastaan testata sen mahdollista vaikutusta omiin arvoihini.

 

Jos kolesterolia on verenkierrossa liikaa, se kertyy valtimoiden seinämiin ja ahtauttaa verisuonia. Tämä lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Lisäksi se on usein yhteydessä kakkostyypin diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään. Korkeat kolesteroliarvot eivät juuri näy ulospäin tai aiheuta oireita, ja siksi ne täytyy mitata verikokeella. lähde

 

 

 

Kananmunaton kuukausi sujui helposti, ainoastaan aamupala vaati hieman uudelleen suunnittelua. Testi venähti lopulta kahteen kuukauteen, sillä pääsin omien aikataulujeni takia verikokeisiin vasta toukokuun lopulla. Samalla mitattiin hemoglobiini, ferritiini ja D-vitamiinitasot, mutta näistä kerron myöhemmin.

 

Tulokset yllättivät eikä kananmunalla ollut ainakaan negatiivista vaikutusta kohonneeseen kokonaiskolesteroliin-  kokonaiskolesteroli oli nimittäin testiajan aikana noussut entisestään! Onneksi nyt mitattiin myös muut arvot ja sieltä löytyikin vastaus. LDL ja triglyseridi- arvot olivat aivan niin kuin pitikin, mutta HDL oli niin korkea 3.1mmol/l  (suositusarvo naisille yli 1,2mmol/l), että se nosti kokonaiskolesterolin suositusrajojen yläpuolelle. Lääkärin mukaan korkea arvo kuvasti terveellisistä elintavoistani- terveellinen ruokavalio, liikunnallinen elämäntapa ja normaali paino.

 

Kolesteroli on ihmiselle välttämätön aine. Sen tärkein tehtävä elimistössä on solukalvojen rakenteen ja toiminnan säätely. Elimistö tarvitsee kolesterolia muun muassa D-vitamiinin, sappihappojen ja monien hormonien kuten estrogeenien ja androgeenien tuotantoon. Suurimman osan kolesterolista elimistö tuottaa itse maksassa, lisäksi sitä saadaan ruoasta.

 

Omilla elämäntavoilla voimme vaikuttaa kolesteroliarvoihin positiivisesti, kun taas perimä saattaa nostaa kolesterolia, vaikka henkilö söisikin terveellisesti. Säännöllinen liikunta, monipuolinen ruokavalio sisältäen hyviä rasvoja sekä hiilihydraatin lähteitä (esim. kasvikset, juurekset, marjat, kaura) ja ennen kaikkea suosimalla itse tehtyä ruokaa. Samoja asioita, joiden avulla voimme vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja ehkä jopa ennaltaehkäistä tiettyjä elintapasairauksia.

 

 

Ruokavaliossani onkin paljon hyviä rasvoja- syön jonkun verran pähkinöitä, käytän salaateissa hyvälaatuista kylmäpuristettua oliiviöljyä (oliiviöljyä ei kannata kuumentaa!), paistamisessa käytän voita tai kookosöljyä ja leivän päälle levitän avocadoa. Avocadoa käytän myös smootheissa tuomaan kuohkeutta ja paras dippi kasviksille on tietenkin guacamole. Piileeköhän juuri avocadossa hyvän HDL:ni salaisuus?

 

GUACAMOLE 

 

*2 avocadoa * 1/2 limen mehu * paljon tuoretta silputtua korianteria * pala hienonnettua chiliä (oman maun mukaan) * mustapippuria ja suolaa 

 

Muussaa ainekset keskenään ja nauti esimerkiksi kasviksien dippinä, levitteenä, salaatin kanssa tai aterian lisukkeena.

 

Seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego 

 

Heidi xoxo

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *