INTERVALLEJA & JALKAHOITOA

by | Nov 7, 2017 | Exercise | 2 comments

 

Eilen pinkaisin treenattavien välissä lounasintervalleille. Harmaata ja sateista päivää piristämään vedin päälle kirkkaimpiakin kirkkaimmat treenivermeet päälle. Naureskelin itsekseni, kuinka “työ- & sporttiminäni” on kuin liikennevalo tai valotaulu kirkkaissa asuissani, kun “vapaa-ajanminä” taas pukeutuu tylsästi lähinnä mustan-harmaan ja valkoisen sävyihin.

 

Vettä tuli taivaalta enemmän ja vähemmän, mutta itse asiassa tykkään juosta vesisateella- treenin jälkeen, kun kuitenkin pääsee heti suihkuun. Mitä kökömpi keli, sitä paremmin tuntuu juoksu kulkevan. Nautin raittiista ilmasta ja siitä, kun vesipisarat ropisevat vasten kasvoja. Some people feel the rain. Others just get wet. Muutenhan ilma oli kuitenkin lämmin eikä tuultakaan ollut juuri nimeksikään. Hiihtoajat ovat tainneet karaista ulkoilemaan kelille kuin kelille. Varusteilla on myös näillä huonommilla keleillä vaikutusta juoksunautintoon.

 

Suunnitelmissani oli juosta 8 x 1km reippaat intervallit 2 minuutin palautuksilla, mutta jo alkumetreillä huomasin, että olin unohtanut ladata kellon. Koska Suunnon Spartan on kädessäni jatkuvasti, ja useita kertoja päivässä päällä joko treeni tai ajanotto modella, kuluu akkukin nopeammin, enkä aina muista laittaa sitä lataamaan. No onneksi näillä omilla treeneillä ei ole niin väliä. Alkusuunnitelman sijaan, alkulämmittelyn jälkeen, tein intervallit musiikin tahtiin; joka toinen biisi rennon reippaasti sykkeitä nostaen ja joka toinen kevyemmin palautellen. En katsonut edes aikaa kauanko juoksin. Reitti oli tuttu ja kilometrejä kertyi noin 14km. Välillä onkin mukava mennä vain mutu-tuntumalla fiilistellen.

 

Laskeskelin kalenterista, että viime intervalleista olikin jo 7 viikkoa! Tuntuu, että kevyempi ja rennonpi jakso on vain nostanut juoksukuntoani. Suosittelenkin jaksottamaan treenejä, jolloin välillä on kovempia viikkoa ja välillä taas selvästi rennompia. Elämäntilanteet kannattaa ottaa myös treenatessa huomioon ja kuulostella, millainen treeni tekee milloinkin hyvää. Itselläni on nyt oikein kunnon energiabuusti päällä ja välillä joudun tietoisesti hieman himmailemaan intoani.

 

 

Muistattehan juoksijat, ja tietenkin kaikki muutkin!, pitää huolta jaloistanne- jalat, kun ovat juoksijan tärkein “väline”. Iskut kuormittavat jalkoja, ja saattavat aiheuttaa etenkin paljon ja pidempiä matkoja juoksevalle kovettumia, hankaumia ja jopa känsiä. Jalkapöytä saattaa myös laskeutua ja aiheuttaa samalla erilaisia vaivoja. Hyvien tossujen lisäksi olisi siis hyvä kiinnittää huomio myös jalkapohjiin.

 

Muutama viikko sitten kävinkin jalkahoidossa ja voi, että olipa ihanaa. Rakastan kaikkea jalkapohjien rapsutusta ja hierontaa. Se on jotenkin todella rentouttavaa. Olen käynyt Anitralla, Munkkiniemen Pro Beautyssa, hoidoissa jo vuosia, ja hoidot ovat aina yhtä rentouttavia, mutta samalla tehokkaita. Tykkään siitä, että hoidossa keskitytään olennaiseen; kuorintaan, raspaukseen ja että vielä veitsellä rapsutetaan kuollut ihosolukko pois. Lopuksi vielä kynsinauhojen huolto ja jalkojen hieronta. Kynsien lakkaaminen ei ole prioriteettilistallani, vaan usein kynnet lakkaan vasta itse kotona. Jalkoja olisi hyvä tietenkin hoitaa kotonakin, mutta jotenkin se meinaa unohtua… Siksi yritän “huollattaa” jalkojani noin kolme kertaa vuodessa- jalat, kun kuitenkin ovat työkaluni.

 

Kuinka usein jalkahoitoon? Tässäkin olemme yksilöitä. Mitä enemmän olet jalkojen päällä, sitä enemmän jalat ovat rasituksen alaisena, toisille myös yksinkertaisesti syntyy kovettumia helpommin kuin toisille. Säännöllisellä huollolla pystytään myös ehkäisemään mahdollisia vaivoja. Keskimäärin olisi hyvää hoitaa jalkoja ainakin se kerran vuodessa. Moni suosii hoitoa ennen kesää, jolloin jalat ovat enemmän esillä. Niin teen itsekin, mutta, koska kesäisin kuljen lähestulkoon jatkuvasti paljoin jaloin, kaipaavat jalkani hoitoa myös syksyllä. Ja onhan se ihanaa olla hieman hemmoteltavana muutenkin 🙂

 

Tuleeko teillä hoidettua jalkoja säännöllisesti?

 

Heidi xoxo

2 Comments

  1. Mari

    Itsellänikin kulkee erityisen hyvin juurikin sateisilla marraskuun lenkeillä. Nyt tosin olen viimeviikkoina puolikuntoisena saanut vain muutaman joogaharjoituksen tehtyä. Onneksi nyt alkaa helpottamaan, ja loppuviikosta varmasti pääsen jo kevyesti muiden liikuntojen pariin. Kevyesti aloitus on tosin aina hiukan haastavaa, kun tuntuu että joko täysillä tai ei ollenkaan…

    Reply
    • Heidi Tainio

      Moikka Mari,
      Kannattaa rauhassa antaa tautien parantua, nyt on ollut tosi sitkeitä tauteja liikkeellä. Liian aikaisin treenaaminen vain pitkittää parantumista. Joogasta on hyvä aloittaa ja rauhallisista kävelylenkeistä. Tässä tautien jälkeen oppii sitä kevyempääkin tekemistä 😉 Parempi sekin kun ei ollenkaan. Pikaista paranemista <3
      Terkuin Heidi

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *