INTERVALS- 7 X 1K

by | Jun 30, 2017 | Exercise | 0 comments

 

Juoksu on alkanut taas pienen notkahduksen jälkeen maistua. Tuntuu kyllä niin hyvältä. Olen kaivannut tätä omaa aikaani, jolloin ei tarvitse puhua tai olla tavoitettavissa. Kännykkä kulkee useimmiten mukana, mutta aina äänettömällä. Juoksulenkillä, pääsen parhaiten “omaan maailmaani”. Ajatuksia tulee ja menee, innostun, inspiroidun, saan ideoita (jotka tosin välillä ovat niin hulluja, että jäävät vain teoria-asteelle), puran kiukkua, iloja, suruja ja kaikkea siltä väliltä. Joskus taas voi olla, ettei mielessä kulje yhtään mitään ja pääsen täydelliseen juoksuflowhun- kuten tiistaisella intervallilenkillä.

Kalenteria taaksepäin selatessa huomaan, että omia juoksulenkkejä on parin viimeisen kuukauden aikana viikkoon mahtunut vain 1-2. Kaukana ollaan siis ajoista, jolloin treenasin säännöllisesti, tavoitteenani puolikkaat ja muut tapahtumat. Kaikella on kuitenkin aikansa. Lepo on tehnyt hyvää, ja nyt tossut polttelevatkin jo kuumeisesti eteisessä juoksuttajaansa. Lomalla on taas aikaa keskittyä omiinkin treeneihin, kun työn tuoma rasitus jää pois.

Inspiraatiota lenkeille tuo myös uusi sykettä ranteesta mittaava *Suunnon Spartan Wrist HR. Kellon myötä olen tutustunut paremmin myös Movescount App-sovellukseen, urheiluyhteisöön, joka tallentaa mm. treenit, lajit, matkat, vauhdit ja reitit. Omia treenejä on mukava tutkailla treenin jälkeen ja halutessaan ne voi jakaa myös muiden käyttäjien kanssa. Movescountin lämpökarttojen avulla esimerkiksi paljon matkustava löytää uusistakin paikoista suosittuja juoksureittejä ja polkuja. Movescount toimii siis vähän niin kuin omana treenipäiväkirjana. Treenit tallentuvat toki myös kelloon.

Juoksu on selvästikin Movescount käyttäjien suosituin laji, mutta kellosta löytyy niin laaja skaala muitakin lajeja, etten edes keksi, mitä sieltä ei löytyisi. Jo pelkästään juoksuohjelmia on niin peruslenkille, polkujuoksuun, juoksumatolle, kisoihin, intervalleihin, pitkiksille kuin ratajuoksuunkin. Juhannuksen melontakin löytyi valikosta. Lajikirjon ansiosta uskon, että uusia lajeja tulee testattua jo tämän toiminnon testaamisen ilosta.

 

Kellon näyttö 2/6 intervallin jälkeen- keskivauhti vedossa 4.42min/km ja keskisyke 161.

 

Tällä hetkellä olen aivan fiiliksissäni kellon intervallitoiminnosta, joka löytyy kellon treeniosion juoksu-kohdasta. Nyt ei tarvitse siis enää itse vilkuilla kelloa, vaan kello kertoo piippaamalla, milloin on aika juosta reippaammin ja milloin taas huilia. Jokaisen intervallin jälkeen näytöltä voi tarkastella niin aikaa, vauhteja kuin sykettäkin. Tätä olen testannut nyt muutamaan otteeseen ja oikein jo innolla odotan seuraavaa intervallitreeniä 🙂

Intervallitreenin voi suunnitella oman fiiliksen mukaan. Kuinka monta intervallia haluat juosta? Kuinka pitkiä vetoja haluat vetää, aika tai matka, ja kuinka pitkän palautumisajan haluat vetojen välissä pitää. Tiistaisella lenkillä vedin 7 x 1 kilometrin kiihtyvät intervallit, 2 minuutin palautuksilla. Ensimmäinen veto noin puolikkaan tavoiteaikaa ja tästä jokainen veto hieman kiihtyen, niin että viimeisen vedin 4.30min/km keskivauhdilla. Juoksu kulki mukavasti, eikä sateinen ja tuulinen kelikään haitannut. Itse asiassa pieni raikas vesisade vain piristää ja ilma on happirikasta.

Pikaopas, miten käynnistää Intervallitreeni!

Valitse juoksu basic -> paina keskimmäistä nappia -> valikosta alaspäin niin kauan, että löydät Intervals- kohdan -> ja täppää se päälle. Valitse toistomäärä, kuinka monta intervallia haluat tehdä, Intervallin pituus aikana tai matkana, ja palautumisaika vetojen väliin. Palaa takaisin ja käynnistä treeni päälle. Intervallit voit aloittaa, koska haluat. Kello opastaa sinut intervallitreenin loppuun tai halutessasi voit käynnistää sen uudelleen. Treeni tallentuu Movescountiin, josta voit tarkastella treeniä vielä paremmin.

 

Lenkin aikana sain kokea niin auringonpaisteen kuin vesisateenkin. Se minkä kesä kastelee, se kuivaa.

 

Mikä Intervallitreeni?

Intervallit. Hyvä juoksuharjoittelu on sekoitus pitkäkestoista kestävyyttä kehittävää kestotreenausta, vauhdikasta juoksua sekä intervalleja, jotka kehittävät nopeuskestävyyttä. Intervallitreenit voidaan jakaa kolmeen ryhmään; lyhyet intervallit, pitkät intervallit ja määräintervallit. Intervallitreenit olisi hyvä koostaa niin, että jokainen “työosuus” pystytään vetämään läpi nopeuden hidastumatta. Intervalleja voi tehdä monenlaisia, joko aikaa tai matkaa vastaan.

Lyhyet Intervallit: 200-400m, 1-2 minuutin palautuksilla (5-20 toistoa). Treenillä on helppo parantaa juoksunopeutta ja juoksun taloudellisuutta.

Pitkät Intervallit: 600-1000m, noin 2minuutin palautuksilla. Tehokas treeni kehittämään maksimaalista hapenottokykyä.

Määräintervallit: Lyhyitä toistoja, lyhyillä palautuksilla, useammalla sarjalla. Vauhti pysyy treenissä maltillisena; tavoitteena on lisätä vauhdikkaan juoksun määrää niin ettei treenistä tule kuitenkaan liian kuormittavaa.

 

 

 

Lenkki venähti hieman suunniteltua pidemmäksi. Jo heti alun kuusi intervallia vaihtuikin seitsemään. Lenkin määränpäänä oli alunperin pr-toimistolla piipahtaminen ja sieltä ratikalla kotiin, mutta ilmeisesti kunnostustöiden takia ratikka jäikin Kisahallille. Nopeammin juoksin siitä kotiin kuin, jos olisin jäänyt odottelemaan bussia… Hyvä lenkki any way ja kotona odotti edellispäivän lohipasta, jota tuunasin lehtikaalilla, porkkanasuikaleilla, kirsikkatomaateilla ja murustetulla fetalla 🙂

Terkut muuten Lontoosta- aamuvirkku ollut ylhäällä jo ennen viittä ja nyt lähdössä lenkille! Kivaa perjantaita 🙂

*Postaus tehty kaupallisessa yhteistyössä.

Heidi xoxo

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *