KEVÄT INSPIROI JUOKSEMAAN & LIIKUNTA KORONAN JÄLKEEN

by | Mar 27, 2022 | Run | 0 comments

 

 

 

Pidentyneet päivät ja lisääntynyt valon määrä, kuivat kadut ja lumen alta heräilevä luonto. Kevät, juoksijan suosikki vuodenaika on täällä! Täällä iloitaan, sillä omat juoksut ovat talven aikana jääneet lähes kokonaan. Talvi vei innokkaan hiihtäjän laduille ja viimeiset neljä/viisi viikkoa ovat menneet hitaita kävelylenkkejä ja venyttelyä lukuunottamatta kokonaan urheilematta. Korona tuli kylään meillekin, ja vaikkei itse viruksen aiheuttama tauti paha ollutkaan, on palautuminen ja kuivasta yskästä toipuminen vienyt aikaa. Alkuviikosta herättelin jo toiveita kevyestä juoksu/kävelylenkistä, mutta kävelyllä jatketaan. Olo on todella vaihteleva. Yhtenä päivänä energiat ovat lähes normaalilla tasolla, toisena taas lyhyenkin kävelyn jälkeen tuntuma kuin sadan kilometrin vuorijuoksun jälkeen (tosin en ole kokenut vastaavaa matkaa vuorilla, mutta voisin kuvitella sen tuntuvan tältä!). Fiilikset ovat ajoittain olleet turhautuneet, eivät omien treenien takia, vaan siksi, etten ole päässyt ohjaamaan hiihtotunteja yli kuukauteen!

 

Tänään kuitenkin pitkä kävelylenkki ystävän kanssa tuntui jo oikein hyvältä, normaalilta! Jalat eivät menneet hapoille ja energiat lenkin jälkeenkin olivat oikein hyvät. Pienin askelin kohti juoksua. Iloitsen siitä, mitä pystyn tekemään. Parempi lähteä liikkeelle hitaasti, tuntemuksia ja oloa kuunnellen. Ei jälkitauteja kiitos!

 

Muutenkin, syystä tai toisesta johtuvan tauon jälkeen, on juoksuharrastus hyvä aloittaa maltilla, ettei esimerkiksi iskutus ja kuormitus kasva yhtäkkiä liian nopeasti. Juoksukävelyllä on hyvä aloittaa, esimerkiksi vuorotellen 4 minuuttia kävelyä ja minuutti juoksua, pikku hiljaa juoksuosuuksia lisäten. Näin ajattelin itsekin aloittaa ensimmäiset lenkit. Urheilukelloja ja mittareita ei välttämättä tarvita, mutta esimerkiksi sykkeiden, ajan ja matkan seuraaminen motivoivat monia. Kelloista voi nykyään seurata vaikka ja mitä: treenejä, kehittymistä, stressitasoja, palautumista, unta jne. Koen kuitenkin tärkeäksi kuulostella ja luottaa myös omiin tuntemuksiin.

 

Vinkki! Juuri nyt, kun juoksulenkit saavat vielä odottaa, inspiroidun myös juoksuaiheisista kirjoista. Tällä hetkellä yöpöydälläni on Scott Jurekin Eat & Run. Mielenkiintoinen kirja harjoittelusta ja urheilijan elämästä haasteineen kaikkineen. Kirjassa on myös hyviä kasvisruokareseptejä, joista muutama resepti lähtee testiin. 

 

 

 

TWOGETHER TRAINING PALVELUUMME UUTTA- JUOKSUOHJELMAT! 

 

Juoksun ohella odotan myös oikein kunnon sykettä nostavia lihaskuntotreenejä! Niin helppoa kuin onkin vain vetäistä lenkkarit jalkaan ja lähteä juoksemaan, on juoksun harrastajankin hyvä tehdä monipuolisia lihaskuntotreenejä, kehonhuoltoa unohtamatta. Jo hyvän ja ryhdikkään juoksuasennon säilyttäminen vaatii niin kehon hallintaa kuin liikeratojen oikeaa suorittamista- avainasemassa on etenkin lantio/lonkkayhteys, jolloin lantio on stabiili alaraajojen liikkeessä. Paremman kehonhallinnan myötä pystytään ennaltaehkäisemään rasitusvammoja, säilyttämään ryhdikäs juoksuasento pidemmilläkin matkoilla ja kovemmissa vauhdeissa, jolloin juoksusta tulee myös taloudellisempaa. Oheisharjoittelussa erinomaisia ovat liikkeet, joissa harjoitetaan samanaikaisesti keskivartaloa sekä pakaralihaksia yhdessä takareiden kanssa, esimerkiksi erilaiset lantionnostot. Mukavaa vaihtelua ja erilaista ärsykettä lantionnostoihinkin saa esimerkiksi kuminauhoilla ja pilatesrullalla.

 

TWOgether Training ONLINE-treenipalvelumme juoksu-osiosta löytyykin kattavasti erilaisia ja monipuolisia treenejä, jotka on suunniteltu tukemaan ensisijaisesti juoksua, mutta toki niistä hyötyvät ihan kaikki, lajista riippumatta. Lihaskuntoa vahvistavia harjoituksia sekä kehonhuoltoa, niin välineillä kuin ilman. Juoksijan joogaa & pilatesta, voimaa ja liikkuvuutta, kiertotreenejä, pakaran aktivointia kuminauhalla, alkulämmittelyt jne. Näin kevään on lihaskuntotreenit mukava viedä ulos ja palvelumme treenejämme on helppo tehdä vaikka lenkin yhteydessä.

 

Huhtikuussa palvelumme laajentuu ja koko sivusto uudistuu (uudistettu sivusto aukeaa 1.4!). Monipuolinen treenikirjasto tietenkin säilyy! Lauran kanssa olemme super innoissamme sivuston uudesta ilmeestä ja etenkin laajentuvasta juoksuosiosta. Juoksuosion tekniikka tutoriaalien, juoksua tukevien lihaskuntotreenien sekä kehonhuollon lisäksi palvelustamme löytyy uudistuksen myötä myös sunnittelemamme 8 viikon juoksuohjelmat- sohvalta vitoselle, kymppikuntoon ja ohjelma 1/2 maratonille. Juoksuohjelma motivoi, vaikkei muuten tavoitteellisesti harjoittelisikaan. Ammattilaisten suunnittelema ohjelma varmistaa, ettei kuormitus ole aloittelijalle liian kova, mutta kehitys nouseva. Sohvalta vitoselle lähdetään täältäkin!

 

Lue myös Pilates osaksi juoksuharjoittelua

 

 

JUOKSUTAPAHTUMA KALENTERISSA- MOTIVAATIOTA TREENIIN

 

Kevät tuo mukanaan myös inspiroivat juoksutapahtumat! Yksi niistä on omassa synnyinkaupungissani Valkeakoskella 18.6 järjestettävä Vavo Run, joka juostaan riippusiltojen kauniissa maisemissa. Vavo Run on kaikenikäisille ja tasoisille juoksijoille suunnattu tapahtuma ja valittavina matkoina ovat 1km, 2km, 5km ja 10km. Tätä odotan innolla, sillä juoksen kympin, mutta saan ilokseni ohjata vielä juoksutapahtuman alkulämmittelyt! Tapahtuma järjestetään osana Valkeakoski sport Weekendiä, eli saman päivän aikana pääset näkemään myös esim. voimamieskisat ja padelturnauksen. Tule sinäkin mukaan tähän matalan kynnyksen juoksutapahtumaan. Tavoite kalenterissa motivoi harjoittelemaan.

 

Toivotan sinulle oikein aurinkoisia ulkoilupäiviä- kävellen tai juosten!

 

 

Seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego  Siellä jaan treenivinkkejä- ja videoita myös juoksuun.

 

 

Heidi xoxo

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *