KILIAN JORNET- ÄÄRIRAJOILLA

by | Jun 21, 2017 | Exercise | 4 comments

 

 

 

Kilian Jornet– vuorijuoksija. Nimi, joka ei sanonut itsellenikään juuri mitään ennen maanantaista Suunnon järjestämää haastattelu/tapaamista, mutta mielenkiintoisen tapaamisen jälkeen nimi jäi todellakin mieleen ja miehen somekanavat seurantaan, Instagramissa @kilianjornet. Uskomaton mies ja uskomattomat tarinat, huh huh! Huikeita ja äärimmäisiä vuoriseikkailuja kuunnellessa en voinut olla muistelematta ja haikailematta omien vuorikokemuksieni perään, vaikka melko vaatimattomiltahan ne näiden rinnalla kuulostavatkin 😀

Espanjalaisen Kilianin vuori-innostus alkoi jo lapsena vanhempien esimerkillä ja hän varttuikin vanhempiensa kanssa Pyreneillä, 2000m korkeudessa. Monipuolisesta vuorikiipeily/hiihto/juoksu-harrastuksesta tuli siis pikemminkin elämäntapa. Alle kouluikäisenä Kilian olikin jo huiputtanut neljään tonniin kohoavia vuoria, ja pikku hiljaa treenimäärien kasvaessa hän aloitti vuorilla kilpailemisen jo teininä. “I just run 100 miles”- kuulosti näin maalikosta melko extremiltä, samoin kuin, että Himalajan vuoristossa huipulle juoksun palautumiseen riittää tarvittaessa vain muutamakin päivä. Ja siis juosten ylös ja alas! Aiemmin toukokuussa mies juoksikin viikon sisään kaksi kertaa Mount Everestin huipulle, 8.848 metriin, ilman lisähappea mahdollisimman vähin varustein.

Vuosien eri pituisten kisamatkojen jälkeen, vuonna 2011, Kilian koki kuitenkin saavuttaneensa jo kaiken haluamansa- sen seurauksena syntyi miehen henkilökohtainen “Summits of my life”-projekti, jossa hän yritti ja rikkoikin tunnettujen vuorien nousu-ja lasku ennätyksiä- mm. Mont Blancilla, Matterhornilla, Denalilla, Aconcagualla, Elbrus ja Mount Everestillä. Vertailuna esimerkiksi Kilimanjaron huiputtamiseen (5900m ja kokonaismatka 37km) Jornetilla kului 5 tuntia 23 min, kun itse vaelsin sinne pari vuotta sitten kuusi päivää…

Summits of my life– projektin loppuhuipennuksena oli siis kiivetä Mount Everestin huipulle ilman lisähappea ja mahdollisimman vähillä varusteilla- vain 6 kilon reppu selässä, sisältäen mm. 2 litraa vettä, 10 geeliä, otsalampun, lenkkarit ja hanskat. Ilmaston muutokset noustessa tekevät kiipeämisestä vieläkin haastavamman ja esimerkiksi toinen vesipulloista jäätyi nousun aikana.

“Kilian Jornet climbed in a single push the north face of Mount Everest (8.848m) for the second time in a week. For this he did not use oxygen nor fixed ropes.”

 

 

Ennätyksiä ja tavoitteiden saavuttamista tärkeämpänä Kilian pitää kuitenkin sitä, miten tavoitteet saavutetaan. Siinä harjoittelu ja valmistautuminen ovat tärkeimmässä roolissa. Vuosittain treenimäärät kohoavatkin yli 1000 tuntiin ja erilaisia kilpailuja saattaa vuoden aikana kertyä jopa viitisenkymmentä.

Varmuutta itse kisaan tuovat ääriolosuhteissa ja äärirajoilla harjoitteleminen, jolloin tosi tilanteen eteen tultua on varma olo, mutta myös ymmärrys siitä, mitä riskejä kannattaa ottaa ja mitkä taas kannattaa jättää ottamatta. Harjoitusprosessin aikana oppii tuntemaan paremmin itseään, luottamaan omiin taitoihin, mutta myös suhtautumaan nöyrästi ja kunnioittavasti luonnonvoimien edessä- milloin riski kannattaa ottaa ja milloin taas on parempi palata takaisin.

Harjoitteleminen, olipa tavoite sitten Naisten Kymppi tai ultrajuoksu, on siis kaiken a ja o. Mitä paremmin olet koitokseen valmistautunut, sitä varmempi olet itse suoritustilanteessa. Suunnittele harjoituksesi omaa kuntoasi vastaavaksi niin, että kehitystä tapahtuu nousujohteisesti. Kaikkea ei tarvitse saada heti ja nyt. Uskalla tulla ulos mukavuusalueelta ja harjoittele niillä kamalemmillakin keleillä. Tapahtumahetken koittaessa, kun ei koskaan voi tietää, millainen keli on edessä. Mutkia saattaa tulla vastaan kenelle vain, mutta harjoittelun ansiosta niidenkin kohtaaminen on helpompaa. Kaikki ovat myös joskus olleet aloittelijoita, eikä koskaan ole liian myöhäistä aloittaa.

Suunnolla maanantaina.

 

Suunnon ja Salomonin kanssa Kilian on tehnyt yhteistyötä jo vuodesta 2004-06 alkaen. Yhteistyötä hän kuvailee lämminhenkiseksi, perhekeskeiseksi ja vastavuoroiseksi- se on siis paljon muutakin kuin vain tavaran vastaanottamista. Testaaminen ääriolosuhteissa on mielenkiintoista, mutta haastavaa, ja tärkeitä kriteerejä, niin testaajalle kuin brändille ovatkin seikkailumieli, luottamus ja aitous. Parempaa esikuvaa varmasti saa siis hakea.

 

SEIKKAILUMIELI. LUOTTAMUS. AITOUS.

 

Suunnolle keskeiset piirteet; seikkailumieli, luottamus ja aitous ovat asioita, jotka itsekin koen tärkeiksi- ja ihan jokaisella elämän osa-alueella. Ja iloisena uutisena voinkin ilmoittaa, että olen viime viikolla aloittanut tiiviin yhteistyön Suunnon kanssa 🙂 Loppuvuoden ajan testailen kelloja hyödyntäen niiden monia eri ominaisuuksia, joista on hyötyä erilaisten treenien ohella myös paljon laajemmassakin mittakaavassa. Kello on siis paljon enemmän kuin vain kello- siitä saa irti paljon muutakin kuin vain ajan, matkan, keskivauhdin ja sykkeen, joihin olen tähän asti tottunut tyytymään.

Etenkin paljon matkustavana haluan heti ensimmäisenä testata Movescountin heat mapiä, josta voi tarkastella toisten jo juoksemia/vaeltamia reittejä. Todella kätevää juurikin matkoilla uusissa ja oudommissa maisemissa! Juoksuosiossa taas voi itse suunnitella mm. omat intervallit, ja sitä testasinkin heti lauantaisella lenkilläni. Ja tietenkin myös Movescountin valmennustyökalu ja sen hyödyntäminen omassa työssä kiinnostavat. Uusin Spartan perheen jäsen Spartan Sport Wrist HR mittaa nyt sykkeen ranteesta ja ensi kokemukset ovat olleet positiiviset.

Pitkälle ollaan siis tultu vuodesta 1936, jolloin Tuomas Vohlonen kehitteli ensimmäisen nestetäytteisen kompassin, josta Suunnon tarina on alunperin lähtenyt liikkeelle. Kellot on alunperin suunniteltu sukellukseen, mutta tällä hetkellä kellot ovat kovassa käytössä myös multisporttaajalla ja 80:nen lajin valikoimasta jokainen varmasti löytää omansa.

Näistä, ja paljon muita vinkkejä tulen jakamaan teille täällä blogin puolella. Ennen kaikkea tulen kirjoittamaan, miten monella eri tavalla käytän ja hyödynnän kellon ominaisuuksia, niin työssäni kuin omissa treeneissäni. Tiedossa on myös teille lukijoille mukavia juttuja ja suunnitteilla on ainakin jo elokuulle yhteislenkkiä ja tutustumista Suunnon tuotteisiin ja itse brändiin. Pysykää siis kuulolla!

 

Treeneissä, töissä & arjessa! Uusin kello Spartan Sport Wrist HR mittaa sykkeen ranteesta. 

 

*Postaus tehty kaupallisessa yhteistyössä Suunnon kanssa.

Heidi xoxo

4 Comments

  1. Satu

    Huippu juttu, mielenkiinnolla odotan eri sykemittarien testaustuloksia ? itsellä menee Adidaksen sykemittari vaihtoon ensi vuonna, kun lopettavat nettisovelluksen ylläpidon. Juurikin tuo Suunnon ranteesta mittaava kiinnostaa… Onkohan siinä musiikkisoitin? Kuinka kauan akku kestää?

    Hieno juttu myös tämän seikkailujuoksijan tarina ? Suomessakin on mieletön seikkailujuoksija Jukka Viljanen, tunnetko? Hän kertoili Tukholman maratonreissulla juoksukokemuksistaan mm Pohjoisnavalla, Grönlannissa ja Saharan autiomaassa ?

    Reply
    • Heidi Tainio

      Moikka Satu,
      Kiitos, olen kyllä myös todella fiiliksissä yhteistyöstä 🙂
      Musiikkisoitinta ei ole, mutta akku kestää noin viikon tietenkin harjoitusmääristä riiippuen. Päällä voi myös pitää aktiivisuutta sykkeen kautta mittaavaa ominaisuutta, mutta se syö akkua melko paljon. Se on kuitenkin ominaisuus, mikä itseäni kiinnostaa, sillä se kertoo miten keho palautuu päivän aikana- kuinka lähelle leposykettä rentoutumisen aikana päästään. Kuulostaa ehkä hieman sekavalta, mutta kirjoitan siitä paremmin, kun olen ensin hieman perehtynyt paremmin ja testaillut.
      Olipa kyllä vain mielenkiintoinen mies, ja täytyypä tsekata myös Jukka Viljanen- uusi nimi sekin. Uskomattomia kokemuksia ja tarinoita. Inspiroi kyllä taas suunnittelemaan uusia matkoja 🙂
      Oikein hyvää juhannusta!

      Terkuin Heidi

      Reply
  2. Anna-Kaisa

    Minuakin kiinnostavat nuo Suunnon kellot. Olen kovasti pähkäillyt, miksi minun kaltaiseni ihan tavallisen liikkujan kannattaisi laittaa iso summa rahaa sporttikelloon. Kaunishan se kyllä on. 🙂

    Reply
    • Heidi Tainio

      Moikka Anna-Kaisa,
      Kello on kyllä tosiaan paljon muutakin kuin kello ja aivan “tavisliikkujakin” saa siitä varmasti paljon irti. Ja plussaa tietenkin kauniista ulkonäöstä- tätä omassakin ranteessani niin treeneissä kuin arkenakin. Toivottavasti tulevien postausten kautta saat inspiraatiota ja vinkkejä 🙂
      Oikein hyvää juhannusta!

      Terkuin Heidi

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *