KUN AJATUS HARHAILEE- TAHDONVOIMA & KOLME PARASTA

by | Mar 29, 2020 | Wellbeing | 0 comments

 

Töiden vähentyminen on antanut enemmän aikaa keskittyä positiivisen psykologian opintoihin. Olen tämän viikon ajan kirjoittanut iltapäivisin kirjareflektiota Frank Martelan kirjasta Tahdonvoiman käyttöohje. Kirja on älyttömän mielenkiintoinen, vaikkakin osittain tuttua juttua, mutta monellakin tapaa ajankohtainen. Kirjan marginaalit ovat täynnä omia merkintöjä ja muistiinpanoja.

 

Luulisi, että mieluisasta aiheesta kirjoittaminen olisi helppoa, mutta mitä vielä! Ajatus harhailee milloin missäkin- yhtäkkiä olen tekemässä Instagramin vessapaperirulla/niksipirkka -haastetta, nauramassa Celeste Barberin videoille (ota muuten seurantaan, jos kaipaat hyviä nauruja) ja vastailemassa viesteihin. Ja kas, sitten onkin jo aika tehdä lapsille lounasta, välipalaa ja auttaa kouluhommissa… Tahdonvoimaa, sitä on tällä viikolla tarvittu!

 

Merkittävän huomion tein eilen kirjareflektiota viimeistellessä- kaikki päivän työtunnit eivät todellakaan ole samanarvoisia. Olen aamuihminen ja tehokkaimmillani luovuutta vaativissa asioissa ennen puolta päivää. Ei siis ihme, että kirjoittamisen flow löytyi vasta eilen ja juurikin aamulla. Aamuisin uppoudun helposti työn imuun ja harvemmin edes ajattelen muita asioita. Omaa vireystilaa kannattaa tarkkailla ja jos mahdollista, niin suunnitella milloin keskittyä luovuutta vaativiin/haastaviin asioihin ja milloin taas leppoisiin juttuihin.

 

Motivaatio ja tahdonvoima täydentävät toinen toisiaan. Motivoituneena tehtävä tai asia vetää puoleensa kuin itsestään, ja tahdonvoima taas on se joka kutsutaan paikalle kun joudumme kamppailemaan velvoitteen kanssa tai houkutusta vastaan. Huomaan itsekin, kuinka mielekkäät asiat eivät vaadi sen kummempaa ponnistelua tai motivaatiota- toiset asiat taas vaativat älyttömästi sisua ja tahdonvoimaa! 

 

 

Viikonlopun brunssilla tuorepuristettu porkkana/appelsiini/inkiväärimehu,chiavanukasta ja avocado/kananmunapannu <3

 

 

VERENSOKERI & TAHDONVOIMA

 

Juuri nyt jokainen voi varmasti omassa elämässään havaita tahdonvoiman rajallisuuden. Sen voi huomata raskaan päivän jälkeen, kun voimat eivät riitä muuhun kuin sohvalle lösähtämiseen tai kun väsyneenä tiuskaisee lapsille tai puolisolle jostakin turhasta. Tunnistamme varmasti kaikki tilanteen, jossa olemme nälkäisiä, väsyneitä tai molempia.

 

Tutkimusten mukaan verensokeritasolla on huomattava vaikutus tahdonvoimaan. Tahdonvoiman väsyessä olemme alttiimpia kaikenlaisille viettelyksille ja tekemään huonompia valintoja. Kirjassa Martelakin muistuttaa, kuinka tahdonvoiman ylläpito alkaa aivan perusasioista- riittävästä unesta ja säännöllisistä ruokailurytmeistä. Juuri näistä kannattaa pitää kiinni tälläkin myrskylennolla, jolla olemme kaikki mukana- perusasiat vahvistavat tahdonvoimaa, mutta myös immuniteettia ja antavat voimia tilanteeseen, joka on meille kaikille uusi.

 

Eilisessä Hesarissa Maaret Kallio muistutti hyvin armollisuudesta “tämä on enemmän maraton kuin pikajuoksu. Vitosen kohdalla ei kannata juosta täysillä, tai on viidentoistakilometrin kohdalla näännyksissä. Mikäli mahdollista, kerää voimia ja lepää”. Kotoilustakaan ei siis tarvitse tehdä suorittamista- ei tarvitse keksiä uusia innovaatioita, kaappeja ei tarvitse siivota tai ikkunoita pestä. Ole armollinen itsellesi ja säästä tahdonvoimaa niihin asioihin, joilla on sinulle merkitystä. Olemme samassa tilanteessa, erilaisten huolien kanssa.

 

Lue myös Maaret Kallion tämä kolumni <3

 

Linlossa tuuli niin, että tukka lähtee!

 

 

VIIKON KOLME PARASTA

 

Päiväretki Linloon. Todella kaunis ulkoilupaikka Kirkkonummella- suosi kuitenkin arkipäiviä, viikonloppuisin on turhan ruuhkaisaa.

 

Kirjareferaatti valmistui! Keräsin eilen tahdonvoimaa sohvalta ja terassilla auringosta. Mahtava fiilis painaa lähetä-nappia!

 

Eilinen picnic omalla parvekkeella. Katoin pöydän parvekkeen tuoleille ja söimme edellisiltana tehtyä pizzaa <3

 

Sydämiä ja voimia kaikille < 3

 

Seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego 

 

Heidi xoxo

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *