MARRASKUU- 3 VINKKIÄ JAKSAMISEEN

by | Nov 8, 2020 | Wellbeing | 0 comments

 

 

Voi, kuinka upeista aurinkoisista ilmoista olemmekaan tällä viikolla saaneet nauttia. Ei uskoisi, että olemme jo marraskuulla. Juoksulenkeillä on pärjännyt hyvin ilman hanskoja ja lämpimämpiä alukerrastoja eikä ulko-ohjauksissakaan tarvitse pukeutua toppavaatteisiin. Ei huono, vaikka hiihtolenkkejä ajatellen tämä harvinaisen lämmin marraskuu ei tosin lupaa hyvää…

 

Lyhentyneet päivät, pimeys ja marraskuu saattavat monella vaikuttaa niin mielialaan kuin yleiseen jaksamiseen. Motivaatio liikkumiseen voi olla kadoksissa ja lenkkipolun sijaan Fazerin sininen houkuttelee sohvalle. Etätöiden rasittavuus tuntuu eikä piristäviä lomamatkoja ole tiedossa. Taannoisella polkujuoksulenkillä ystäväni kysyikin: “Mitkä kolme hyvinvointia parantavaa vinkkiä antaisit pimeään marraskuuhun?” 

 

ULKOILUA, UNTA & SÄÄNNÖLLINEN RUOKAILU

 

Etätöiden takia liikunta on vähentynyt monella entisestään, tai jäänyt jopa kokonaan. Työpäivän aikana voi olla haastavaa löytää aikaa ulkoilulle, varsinkin, jos tapaamisia on back-to-back. Päivittäiset askeleet saattavat jäädä hälyttävän vähäisiksi. Työssäni olen nyt koronan aikana huomannut, kuinka ulkoilun merkitys on kasvanut entisestään.

 

Perjantaisella juoksulenkillä – olikin muuten kaunis auringonlasku – juttelin ystäväni kanssa kaamoksesta, jaksamisesta, etätöistä ja liikkumisesta. Etätöitä tekevä ystäväni vannoi aamuisiin happihyppelyihin ja kertoi miehensä kanssa pyöräilevänsä joka aamu “töihin”. Aamuisesta reippailusta saa aivan erilaisen startin päivään kuin jos suoraan sängystä kahvinkeittimen kautta kävelisi työpisteelle. Ulkoilu ja raitis ilma herättelee, ja jo lyhytkin happihyppely piristää. Tutkimusten mukaan jo 17 minuutin ulkoilulla voidaan positiivisesti vaikuttaa niin mielialaan kuin jaksamiseen. Liikunta rauhoittaa, sen avulla voidaan ennaltaehkäistä stressiä ja liikunta voi jopa kumota stressistä aiheutuneita muutoksia. Ulkoilu – mieluiten valoisaan aikaan – antaa uskomattoman paljon energiaa.

 

Olen onnekas, että saan tehdä töitä ulkona – myös vesisateella – ja uskonkin sen olevan syynä siihen etten koe kaamosväsymystä. Tiedän ettei ulkoilu kaikille kesken työpäivän ole helppoa, mutta 15 minuuttia? Uskon, että jo luovuuden ja työvireen kannalta kannattaa satsata omaan jaksamiseen ja hyvinvointiin. Korona-tilanne tuskin on hetkeen helpottamassa ja siksi olisi hyvä kaiken kiireen keskellä välillä myös hidastaa ja tehdä kalenterista tilaa vartin ulkoilulle tai taukojumpalle. Uskon, että tästä hyötyvät niin työntekijät kuin työnantajat.

 

 

SÄÄNNÖLLISET RUOKAILURYTMIT

 

Makeanhimo. Tähän aiheeseen törmään toistamiseen, ja viimeisen kuukauden ajan olen pohtinut myös omaa lisääntynyttä herkuttelua ja makeanhimoa. En usko, että omalla kohdallani syy olisi pimeässä marraskuussa, vaan merkkinä liian vähäisestä energiansaannista. Lisääntyneet treenit vaativat enemmän energiaa. Riittävä syöminen ja säännölliset ruokarytmit pitävät energiatasot tasaisina ja vähentävät makeanhimoa. Ruokavalioni on kasvispainotteinen, mutta joustava. En kiellä itseltäni herkkuja, mutta toisinaan on hyvä hieman pysähtyä ja tarkastella omia toimintatapoja. Sokeri, kun on siinäkin mielessä koukuttava, että mitä useammin sitä syö, sitä enemmän sitä tekee mieli.

 

Taannoisella tyttären hammaslääkärireissulla kiinnitin huomion esillä olevien eri tuotteiden sokerimääriin. Usein ajatellaan karkkien ja muiden herkkujen sokerimääriä ja epäterveellisyyttä, mutta moni yllättyy kuinka paljon esimerkiksi ketsupissa ja terveellisinäkin mainostetuissa rasvattomissa jugurteissa ja patukoissa on piilosokeria. Suosittelenkin tarkkailemaan tuotteiden ainesosaluetteloita. Päivittäinen suositeltu sokeriannos, kun voi täyttyä todella nopeasti jo ilman ns. herkkujakin.

 

HERKULLINEN SUKLAAVANUKAS

 

*banaani *1/2 avocado *1 rkl raakakaakaojauhetta/ tai muuta tummaa kaakaojauhetta *3 taatelia *1 rkl vaniljan makuista Heraa (ei välttämätön) *loraus esimerkiksi mantelimaitoa

 

 

Herkutella voi myös ravinnerikkaammin. Ylä resepti omaan ikisuosikkini suklaavanukkaaseen, joka valmistuu blenderissä muutamassa minuutissa. Vaniljan makuinen hera ei ole välttämätön, mutta se tekee koostumuksesta mukavan kermaisen ja tuo vanukkaaseen myös makeutta. Tarjoile vanukas esimerkiksi vadelmilla ja mulperimarjoilla.

 

 

PRIORISOI UNTA

 

Uni, uni, riittävä uni on jaksamisen kulmakivi. Huomaan, että talvella tarvitsen enemmän unta kuin kesällä. Aamuisin lähden töihin usein vain hieman kuuden jälkeen, ja siksi on maltettava mennä ajoissa nukkumaan. Viikolla emme juuri katso televisioita, sillä olen huomannut, että kirjan lukeminen rauhoittaa niin kehon kuin mielen. Seuraavan päivän hyvinvointiteko alkaakin jo edellisenä iltana.

 

Viime vuonna näihin aikoihin testasimme miehen kanssa 5am Clubia. Tulipahan testattua, mutta ei toiste. Ei ainakaan vuoden pimeimpään aikaan. Unta kannattaa priorisoida ja löytää oma voimatuntinsa ehkä jostain muusta ajankohdasta. Toki olemme yksilöitä, ja se mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle.

 

 

 

MARRASKUU- LUPA HIDASTAA

 

Ulkoilua, talviuntia, kynttilöitä, viltin alla kirjojen lukemista ja leffojen katselua. Viime viikonloppuna katselimme hömppäsarjan Emily in Paris koko ensimmäisen tuotantokauden yhdeltä istumalta. Every season has a reason. Marraskuu, mitä jos se olisikin täydellinen hetki hidastaa? Olla itselleen hieman armollisempi. Ihan aidosti nauttia viltin alle käpertymisestä, kliseisistä kynttilöistä jne. Monelle, kun tämä vuoden pimein aika voi muutenkin olla haastava. Etenkin tänä vuonna, jos aiemmin valoa ja energiaa on haettu matkoilta.

 

Tiistai- aamuna, ennen pilateksen alkua kynttilöitä sytytellessä ja bolstereita joogamatoille asetellessa, fiilistelin aamun hiljaista tunnelmaa. Valoa ja varjoja. Oma hehkunsa on näissäkin hetkissä, itse jopa tykkään tästä pimeämmästä ajanjaksosta- sekin, kun on osa luonnon kiertokulkuun.

 

Oikein mukavaa isänpäivää. Juuri nyt olen iloinen, että saan viettää sitä oman isäni kanssa <3

 

Heidi xoxo

 

Seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego 

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *