NAUTI TALVILAJEISTA OIKEILLA VARUSTEILLA

by | Nov 21, 2022 | Run, Ski | 0 comments

 

 

Viime viikolla iloitsin uutista, jota olin odottanut jo pitkään: Oittaalla on nimittäin aloitettu lumetus, mikä tarkoittaa tietenkin sitä, että pian avautuu ensilumenladut. Ai, että sentään voi ihminen olla iloinen! Erityisen iloinen siksi, että syksyä on varjostanut pakaran jumi, joka osoittautui magneettikuvien jälkeen isommaksi vaivaksi. Juoksutreenit (kaikki iskutus) ovat nyt tauolla, mutta maltilisesti yritän ajatella positiivisesti, että jossakin vaiheessa kirmailen taas poluilla. Ei vielä, mutta pian.

 

Onneksi viikonlopun aikana satoi myös ensilumi ja saimme maahan kauniin valkoisen lumipeitteen. Se tietenkin edistää pidempien latujen nopeampaa avaamista. Juoksua voi harrastaa ympäri vuoden, mutta hiihto on talveen, tai paremminkin lumeen sidonnainen, ja juuri siksi hiihtokauden avausta odotan aina yhtä innoissani. Tänä vuonna oikein erityisesti, sillä hiihto on se, mitä lääkäri suositteli lonkkavaivaista harrastamaan!

 

 

AIKA KAIVAA TALVIVARUSTEET ESILLE 

 

Marraskuu on ollut yllättävän leuto, jopa huolestuttavan leuto. Pitkään tarkeni lenkkeillä/ liikkua ulkona pelkkä pitkähihainen treenipaita päällä ja nilkat paljaina. Lumentulon myötä sää vaihtuikin lennosta. Vihdoin oli aika kaivaa kaapista merinovillakerrastot ja muut vuodenaikaan sopivat lämpimämmät talvitreenivaatteet. Eilisellä metsäkävelyllä Sipoonkorvessa kylmä tuuli tuntui kehossa liikkeestä huolimatta. Merinovillapaidan ja takin välissä olisi saanut olla vielä yksi kerros. Ensimmäiset pakkaset yllättävät aina. Talvella suosin kerrospukeutumista- tarvittaessa vaatetta voi lisätä/vähentää. Ulkoilusta nauttii huomattavasti enemmän, kun varusteet ovat oikeanlaiset ja kulloiseen säähän sopivat. Itselläni on talvisin käytössä samat varusteet niin juoksu- kuin hiihtolenkeillä.

 

Laadukkaat treenivaatteet säilyvät vuodesta toiseen, kannattaa siis satsata laatuun. Tämän syksyn aikana olen itsekin satsannut muutamaan uuteen treenivaatteeseen. Nyt oli aika päivittää mm. useiden vuosien takaiset merinovillapaidat. Vannon merinovillan nimeen, sillä kylmemmillä ilmoilla merinovilla pitää kehon lämpimänä ja lämpimillä taas viilentää. Paitaa ei tarvitse edes pestä jokaisen treenikerran jälkeen, vaan tuuletus ulkona toimii pesuna. Merinovilla-asua pidän treenien lisäksi päällä myös ihan muuten vain, esimerkiksi kylmävesiuinnin jälkeen merino on aivan ihana. Ja ovatpa muuten merinovillasta myös Kari Traan pääpanta ja buffi.

 

Merinovillaa ovat myös alukerraston housut, jotka kylmemmillä ilmoilla laitan juoksu/hiihtotrikoiden alle. Pitkät polviin ylettyvät merinovillaiset sukat (Salomonin alppipuolelta) lämmittävät niin nilkkoja kuin sääriä. Kylmemmillä ilmoilla nilkkoja lämmittää myös säärystimet ja esimerkiksi geiterit suojaavat nilkkoja, jos lunta on enemmänkin.

 

Samat trikoot/housut toimivat talvella molemmissa lajeissa. Materiaali talvihousuissa on kesätrikoita paksumpaa. Housujen sisäpinta on usein pehmeää fleeceä ja ulkopinta tuulenpitävä. Kylmemmillä pakkasilla kevyesti topattu hiihto/juoksuhame lämmittää palelevia pakaroita ja etureisiä. Samoin toimii kevyesti topattu toppaliivi, joka lämmittää treenitakin päällä. Tämä Salomonin Outline Down toppaliivi olikin syksyn toinen käytännöllinen treenivaateostoni.

 

Vinkki: treenaamaan/liikkumaan lähtiessä saa olla hieman vilu, liikkuessa tulee nopeasti lämmin. Tärkeintä pukea riittävästi päälle heti lenkin jälkeen. 

 

 

 

TALVIJUOKSUTOSSUT 

 

Pääsääntöisesti käytän polkujuoksutossuja poluilla ja katutossua asvaltilla juostessa, mutta talvisin (kuten myös tänään) valitsen lenkeilleni täällä kaupungissa Salomonin Pulsar Trail tai Ultra 3 polkujuoksutossut. Polkujuoksutossujen pohjan pito on huomattavasti normaalin lenkkitossun pohjan pitoa parempi, ja esimerkiksi tänään lumisilla kaduilla polkujuoksutossun pitävämpi pohja antoi varmuutta askellukseen. Jäisillä kaduilla ei tietenkään pitoa tuo kuin nastat. Jos et vielä omista nastalenkkareita, ovat lenkkareiden päälle vedettävät nastaremmit todella kätevät. Omani olen ostanut aikoinaan Life- kaupasta.

 

Muista heijastimet! Pimeällä liikkuessa autoilijan on vaikea havaita ulkoilijat. 

 

Lisää mm. talvitreenivarusteista ja juoksuvinkeistäni pääset kuulemaan perjantaina julkaistavassa “Juosten Kahville” podcastin jaksossa, johon minut kutsuttiin marraskuun alussa. Oli muuten jännittävää olla ensimmäistä kertaa podcastissa haastateltavana. Ja vielä jännittävämpää on odottaa julkaisua! Mutta ihan niin kuin kaikessa, on tärkeintä tehdä asioita rennolla ja hyvällä fiiliksellä, eikä ottaa itseään liian vakavasti. Uskallusta hypätä mukavuusalueen ulkopuolelle. Ilon kautta, vai mitä!

 

Nautitko myös sinä tulevasta talvesta? Ainakin lumi toi heti valoa vuoden pimeimpään vuodenaikaan <3

 

Seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego 

 

Heidi xoxo

 

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *