TESTISSÄ KARVAPOHJASUKSET

by | Feb 18, 2018 | Exercise | 2 comments

 

Talvi, kun kerran tulee, niin sehän sitten tulee yhdessä yössä! Jotenkin vielä alkuvuodesta en osannut kuvitellakaaan, että tänä vuonna hiihtokilometrejä kertyisi enemmän kuin miesmuistiin. Kaikki mahdolliset välit olenkin hyödyntänyt metsissä hiihdellen. Olen testannut niin Valkeakosken, Nummelan, Espoon kuin Helsingin latuja, ja onpa vain ollut ilo huomata, kuinka hyvin jokapaikassa latuja huolletaan- silloinkin, kun vesisade on sulattanut kaupunkien kadut. Emme aina edes ymmärrä, kuin etuoikeutetussa asemassa me täällä Suomessa siinäkin mielessä olemme, että saamme hiihtää metsissä aivan ilmaiseksi. Kaikkialla se ei ole mahdollista tai itsestäänselvää. Iso kiitos siis kaupungeille ja latuhuoltajille, jotka pitävät baanat ja ladut näin erinomaisessa kunnossa.

 

Ensimmäisen lumimyräkän iskiessä, suunnistin samantien töiden välissä Oittaalle hiihtämään. Hiihtäjiä ei sattuneesta syystä ollut kuin pari muuta, mutta olipahan ainakin tilaa hiihtää. Baanoja ja latuja ajettiin jatkuvalla syötöllä, mutta koska lunta tuli enemmän kuin koko talvena yhteensä, oli latu uudelleen ummessa vain muutamien minuuttien jälkeen. Aivan hyvin pystyi kuitenkin hiihtämään. Perinteistä paremmin kuin vapaata. Etenkin tuolloin olin iloinen karvapohjasuksistani ja sen tuomista plussista. Monella, perinteisillä pertsan suksilla hiihtävillä, suksen pohjat kun olivat jäätyneet ja lumi paakkuuntunut suksen pohjiin. Ei ole kivaa, kun jatkuvasti saa “potkia” suksen pohjista lumipaakkuja. Kyseisellä lenkillä sainkin kanssahiihtäjiltä kysymyksiä karvapohjasuksistani. Monella “vanhan kansan” hiihtäjällä, kun saattaa olla enemmän ja vähemmän ennakkoluuloja uusia moderneja suksia kohtaan. Voin nostaa tästä itsekin käden pystyyn, mutta heti ensimmäinen testihiihto todisti ennakoluuloni turhiksi.

 

Salomonin RC SKIN, karvapohjasuksia olenkin testaillut nyt reilun parin kuukauden ajan- niin tykki- kuin luonnonlumella, sekä plussa- ja pakkaskelillä, lumipyryssä ja aurinkoisella kelillä. Sukseni on 8-tason suksi eli hyvän harrastajan suksi. Tasoja on useita, joista valitaan suksi hiihtäjän aiemman kokemuksen mukaan. Hiihto on välineurheilua ja, jotta hiihtonautinto saataisiin maksimoitua, on hyvä panostaa ostohetkellä oikeanlaisen suksen valintaan. Hyvä laadukas suksi oikein huollettuna kestää vuosia. Alla lisää, miten valita oikea suksi. 

 

Olen ollut sukseen kyllä supertyytyväinen ja muutenkin on mukava hiihtää vapaan vastapainoksi perinteistä. En olekaan perinteistä hiihtänyt lähemmäs pariinkymmeneen vuoteen, ja syynä on yksinkertaisesti suksien voitelu. Totuin nuorena viiden tähden suksihuoltopalveluun ja prinsessasana sain valmiiksi voidellut sukset suoraan käteen- siitä vain sadan metrin päähän kotiovelta ladulle ja hiihtämään. Sen verran nyt sentään opin, että pitoa sain matkan varrella toki itsekin lisättyä- vaihtelevalla menestyksellä. Mutta, koska nyt latu ei enää lähde oven vierestä ja, koska sukset kulkevat autossa sisällä, on vähintäänkin mukavaa, että suksen pohjat eivät ole pitovoiteesta tahmeat tai liisterissä.

 

 

 

MITEN VALITA OIKEA SUKSI?

 

Oikeanlaisia suksia valitessa, on hyvä ottaa huomioon muutama seikka. Hiihtäjän pituus ja paino ovat olennaisessa roolissa suksia valitessa- paino merkittävin yksittäinen tekijä, koska sillä on suora vaikutus valittavan suksen jäykkyyteen. Tämä pätee erityisesti perinteisen suksiin, joissa pitoalueen/-karvan sijainnilla ja pituudella on keskeinen rooli sopivan pidon saamiseksi. Myös luistelusuksissa on erittäin tärkeää, että suksi ei ole liian pehmeä hiihtäjälle, vaan se kantaa hiihtäjän koko painon.

 

Toinen, vähintäänkin yhtä tärkeä juttu, on aktiivisuustaso. Esimerkiksi “Paulan” ja “Marjan” ei kannata valita samaa suksea, jos toisella on kilpahiihtäjän tausta ja toinen taas hiihtelee vain satunnaisesti tai viimeiset hiihtomuistot on kouluajoilta, vaikka paino ja pituus olisivatkin lähellä toisiaan. Teknisesti taitava hiihtäjä arvostaa suksissa ennen kaikkea hyvää luistoa, joka onnistuu perinteistäkin hiihdettäessä hyvän potkutekniikan ja hieman hyökkäävän hiihtoasennon ansiosta. Aloittelija ja vähemmän hiihtänyt taas arvostaa todennäköisesti helppohiihtoisuutta, jossa perinteisessä hiidossa pito on kaiken lähtökohta- lipsuva suksi vie hiihtonautinnon ja aivan liikaa energiaa. Suosittelen siis ehdottomasti kääntymään ammattilaisen puoleen suksihankintaa tehdessä.

 

 

 

SALOMON SKIN PLUSSAT

 

Ei voitelua ja helppous- sukset aina valmiina!

“Puhtaat” suksen pohjat. Ei tahmeita voiteita. Kuljetuskin mukavempaa.

Säästö- niin ajallinen kuin rahallinenkin. Suksien voiteluun ei mene aikaa, eikä tarvitse ostaa pitovoiteita.

Laatu. Hiihto on, ikävä kyllä, välineurheilua, mutta kun kerran satsaa kunnon välineisiin, ne kestävät vuosia, ellei jopa hamaan loppuun asti. Pidä huolta suksistasi, äläkä hiihdä hiekoituksella!

 

Ja kiitos teidän viesteistä ja kommenteista tuolla Instagramin (@heidionthego) puolella. Olen otettu, kuinka moni on innostunut lähtemään ladulle My Storyn videoiden ja kuvien ansiosta. Kiitos <3 Teidän vuorovaikutuksen ansiosta, tämä on vieläkin inspiroivampaa. Oikein hyvää hiihtolomaa kaikille, joilla se nyt on alkamassa. HIIHTÄKÄÄ!

 

Sukset saatu testiin Salomonilta.

Kuvat: Elina Hovinen

 

Heidi xoxo

2 Comments

  1. Liisa

    Hei, miten toimivat kovemmalla pakkasella, luokkaa -10 astetta? Omat nanogripit eivät toimi kunnon pakkasella ollenkaan ja olen miettinyt toimisivatko skinit. En haluaisi aina luistellakaan, mutta pakkaskokemuksia ei juuri netistä löydy 🙂

    Reply
    • Heidi Tainio

      Moikka Liisa,
      Mulla tuo suksi toiminut oikein hyvin kelillä kuin kelillä. Tietysti aivan älyttömän kovia pakkasia ei ole ollut, mutta perjantaisella -7c kelillä ainakin toimi yhtä hyvin kuin muutenkin. Mukavia hiihtolenkkejä 🙂
      Terkuin Heidi

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *