TUNNISTATKO OMAT VAHVUUTESI?

by | Apr 12, 2020 | Wellbeing | 2 comments

 

 

“Ooh, eikö olekin aivan ihana aamu. Katso, miten aurinko tulee hienosti tuolta puiden välistä. Kuuletko, kuinka linnutkin laulavat. En kestä, onneksi lähdettiin näin aikaisin liikkeelle.” Tätä mantraa hoin eilen aamulenkillä vähän väliä- heti kotipihasta lähdettyä, Seurasaaren sillalla ja Meilahden kallioilla. Loppumatkastakin- ja siitäkin huolimatta, että pohje kramppasi ja juoksu jäi lopulta kahteen kilometriin.

 

Luonto ja ympäröivä kauneus saa minut kerta toisensa jälkeen haltioituneeseen tilaan. Kauneus, joka voi aivan yhtä hyvin olla hiljaiset kadut, maisema auringon noustessa kuin vesisade tai täysin harmaa päivä. Huomaan helposti kauneutta sielläkin, missä on synkkää. Viime maanantaina bongasin sydämen ruostuneista paloportaista. Siinä hetkessä se muistutti siitä, että rakkautta on kaikkialla.

 

Tiedän, että haltioidun helposti, mutta enpä olisi itse pitänyt kauneuden ja erinomaisuuden arvostusta suurimpana vahvuutenani. Se tuli jopa hieman yllätyksenä VIA- vaahvuustestin tuloksista, jonka tein muutama viikko sitten opiskelujen yhteydessä. Onko kauneuden ja erinomaisuuden arvotus ylipäätään vahvuus? Eikö vahvuuksia yleensä ole ahkeruus, rohkeus, rehellisyys jne.

 

Kauneuden ja erinomaisuuden arvotus. Huomaat ja arvostat kauneutta, erinomaisuutta ja taidokasta toimintaa kaikilla elämän aloilla, luonnosta taiteisiin, matematiikkaan, tieteisiin ja arkisiin kokemuksiin. – VIA- testi

 

Hetken mietittyäni ymmärsin, että kyllä, kyllä se sittenkin taitaa olla vahvuuteni. Kauneuden ja erinomaisuuden arvotus näkyy monissa päivittäisissä asioissa ja tekemisessäni- aina pöydän kattamisesta, rakkaudestani luontoon ja työhöni. Sieltä kumpuaa myös positiivisuuteni ja usko hyvään. Kiinnittämällä huomion hyvään ja kauniiseen, saan voimaa vaikeampiinkin hetkiin.

 

Eilen Meilahden kallioilla ihailimme miehen kanssa hiljaisuutta ja kaunista pysähtynyttä maisemaa <3

 

Jokainen ihminen  on arvokas ja ainutlaatuinen, ja jokaisella meistä on omat vahvuutemme. Vahvuuksia on monenlaisia- lahjakkuudet/ taidot, luonteenvahvuudet, intressit ja resurssit. Meistä kaikista löytyy 24 vahvuutta joista toiset näkyvät vahvemmin kuin toiset- riippuen siitä, kuinka niitä käyttää.

 

Tutkimusten mukaan moni kokee vaikeaksi tunnistaa omat vahvuudet- ja totta, usein on paljon helpompi luetella ne asiat, joissa emme ole niin hyviä. Tutkimustenkin mukaan on kuitenkin parempi keskittyä enemmän vahvuuksiin kuin heikkouksiin, sillä mitä enemmän vahvuuksiaan kehittää, sitä vahvempia ne ovat. Omien vahvuuksien käyttäminen lisää itseluottamusta. Onnistumiset ruokkivat positiivisuutta ja ylipäätään elämäntyytyväisyyttä. Hyvä itseluottamus taas vahvistaa itsehyväksyntää. Joidenkin tutkimusten mukaan suorituskyvyn on huomattu parantuvan jopa 36%.

 

On myös huomattu, että mitä enemmän vahvuuksiaan käyttää sitä enemmän tuntee levollisuutta, energisyyttä, iloa, kiitollisuutta ja onnellisuuden tunnetta. Vahvuuksien käytöllä on myös positiivinen vaikutus omaan hyvinvointiin- pitämään hyvää huolta itsestään, tekemällä esimerkiksi parempia valintoja päivän aikana. Jos omien vahvuuksien löytäminen tuntuu vaikealta, kysy itseltäsi alla olevat kysymykset.

 

Mitkä asiat antavat sinulle kaikista eniten energiaa?

Millainen tekeminen vetää sinua puoleesi ja mistä olet innostunut? Mitä odotat innolla ja minkä jälkeen sinulla on iloinen olo?

Mitä teet kun olet parhaimmillasi?

Millaisissa tilantesissa tunnet olevasi aidoimmillaan?

 

Minulle esimerkiksi ruuanlaitto antaa energiaa- se ei ole vain ruuan valmistamista. Se on yksi tapani osoittaa lähimmäisilleni rakkautta. Valmistamalla perheelle/ystäville ravitsevaa ruokaa ja kattamalla pöydän kauniisti, saan hyvää mieltä itsekin. Koen ruuanlaiton myös hyvin merkityksellisenä. Jouluna nautin saadessani kokata kahdentoista hengen seurueelleemme- mitä enemmän pöydän ympärillä on perhettä ja ystäviä, sen parempi. Tätä kaipaan eniten nyt näin Pääsiäisenäkin.

 

Eräällä luennolla meitä kehotettiin kysymään vahvuuksistamme myös ystäviltämme. Oli mielenkiintoista ja jopa hieman jännittävää kuulla, millaisia vahvuuksia toiset minussa näkivät. Olisivatko ne samoja, mitä itse koen vahvuuksinani? Millaisina toiset minut näkevät?

 

Viestien lukemisesta tuli aivan äärettömän hyvä fiilis, ihan jo sen takia suosittelen tätä muillekin. Vastapallona kerroin ystävilleni heidän vahvuutensa.

 

Rakkautta on kaikkialla

 

 

BALANSSI KAIKESSA- MYÖS VAHVUUKSISSA

 

Jokaisella vahvuudella on myös varjopuolensa. Balanssin löytäminen eli kultainen keskitie onkin tärkeää, sillä myös vahvuus voi koitua heikkoudeksi, jos vahvuutta ylisuorittaa. Esimerkiksi ystävällisyys on ihaltava hyve, mutta jos aina sanoo kaikkeen kyllä ja laittaa toisten tarpeet etusijalle, on vaarassa polttaa itsensä loppuun, silloin oma vahvuus kääntyykin heikkoudeksi. Siksi on tärkeää pitää kiinni omista rajoista- oppia sanomaan myös ei.

 

“Tärkeintä on tietää, kuinka paljon käyttää tiettyä vahvuutta tietyssä tilanteessa” – Alex Linley 

 

Jokaisella meillä on varmasti myös piirteitä, joissa olisi vahvistettavaa. VIA-testissäkin painotettiin, että niitä ei kuitenkaan pitäisi niinkään heikkouksina, vaan piirteinä, jotka eivät näy niin hyvin kuin ne piirteet jotka tulevat luonnostaan. Omia taitojaan voi kuitenkin harjoitella ja kehittää, koskipa se sitten ihmissuhteita tai harrastuksia.

Kaikkien ei tarvitse olla kaikessa hyviä. Kukaan meistä ei ole täydellinen.

 

 

 

TOP 3 VAHVUUTENI

 

Kauneuden ja erinomaisuuden arvotus

Huomaat ja arvostat kauneutta, erinomaisuutta ja taidokasta toimintaa kaikilla elämän aloilla, luonnosta taiteisiin, matematiikkaan, tieteisiin ja arkisiin kokemuksiin. 

 

Rakkaus

Arvostat läheisiä ihmissuhteita, erityisesti kun jakaminen ja huolenpito ovat vastavuoroisia. Ihmiset, jotka ovat sinulle läheisimpiä, pitävät myös sinua itselleen läheisimpinä. 

 

Uteliaisuus

Osoitat uteliaisuutta kaikkeen. Kyselet aina paljon ja pidät kaikkia aiheita kiehtovina. Pidät tutkimisesta ja uuden löytämisestä. 

 

Tee sinäkin VIA-testi ja pohdi, kuinka hyvin tulos vastasi omia ajatuksiasi omista vahvuuksistasi. Miten voisit tässä hetkessä hyödyntää vahvuuksiasi ehkä vielä paremmin?

 

 

Seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego

 

Heidi xoxo

2 Comments

 1. Caro

  Testasin, minulla vahvuus on uteliaisuus – olisitko arvannut?

  Reply
  • Heidi Tainio

   No olisin! Voisin kuvitella, että sulla on vahvoilla myös rakkaus, sinnikkyys ja johtajuus <3
   Kivaa viikkoa <3
   Heidi

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *