KEVÄT JA DETOX

by | Apr 9, 2018 | Food, Wellbeing | 0 comments

 

Aivan vielä ei kotipihassa joogailla, mutta terassilla olen syönyt jo ensimmäisen lounaani. Aurinko paistoi niin makeasti siniseltä taivaalta, eikä tuulesta ollut tietoakaan. Pientä varovaisuutta kannattaa näillä keväisen arvaamattomilla ilmoilla kuitenkin pitää. Yllättävä kuume iski tännekin, joka onneksi meni yhtä yllättäen ohitsekin.

 

Auringon ja kevään myötä huomaan kaipaavani lautaselle taas raikkaita salaatteja. Inspiraatiota olen hakenut vanhoista kuvista ja vintin kätköistä löytyneistä reseptikirjoista. Sieltä löytyikin kasa säästettyjä Maku-lehtiä. Aiemmin myös kirjoittelin ja leikkailin lehdistä reseptejä leikkelekirjaan, josta löysin yhden all time- suosikkini, tomaattipiirakan. Sitä aion tehdä tulevana viikonloppuna. Reseptien joukosta löytyi tämän postauksen salaattienkin salaisuus- Gwyneth Paltrown porkkana-inkivääri salaatinkastike. Kastiketta tosin tuunasin aikalailla sen mukaiseksi, mitä omista kaapeistani sillä hetkellä löytyi. Mielestäni versio oli oikein onnistunut.

 

PORKKANA-INKIVÄÄRI SALAATINKASTIKE

(2-3 annosta)

2 keskikokoista kuorittua porkkanaa, 1 salottisipuli, pala tuoretta inkivääriä (laitoin n. peukalon kokoisen palan), reilu 1 tl Kurkumaa, 3 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä, 1 tl omenaviinietikkaa, 1 rkl luomu riisiviinietikkaa (Clearspring), 2 rkl vettä. 

 

Pilko kuoritut porkkanat, sipulit ja inkivääri. Blendaa kaikki ainekset ja tarjoile salaatin kanssa.

 

Kyseinen kastike oli osa Gwynethin 7 päivän detox-ohjelmaa, jota tein aikoinaan muutamaankin otteeseen (resepti on näköjään tulostettu maaliskuussa 2010!). GOOP on ensimmäisiä blogeja, joita olen seurannut. Kuuri ei ollut vain mehukuuri, vaan sen aikana syötiin ohjelman mukaisia itse tehtyjä ruokia. Vältettyjen listalla olivat alkoholi, kahvi, gluteeni, maitotuotteet, sokeri, punainen liha, virvoitusjuomat ja tietyt “nightshades” kasvikset kuten peruna ja tomaatti.

 

Mitä enemmän väriä lautasella, sen parempi <3 

 

Detox-sanana tarkoittaa puhdistautumista, vaikka usein monet hakevat detoxin avulla myös painonpudotusta. Ruokavaliota siistiessä, paino usein tippuukin, vaikkei painonpudotus tavoite olisikaan. Monelle jo pelkästään sokerin ja alkoholin karsimisella saattaa olla positiivinen vaikutus olotilaan. Pitkän ja pimeän talven jälkeen, kevät onkin suosittu vuodenaikana, ja muutenkin hyvä ajankohta, pienelle ruokavalion siistimiselle. Edellä mainittuja, nightshades kasviksia lukuunottamatta, voisi ruokavaliosta vähentää muutenkin, vaikkei varsinaisella detoxilla olisikaan. Kahvi on tällä hetkellä oma heikkouteni, mutta nyt, Nespressokapsuleiden loputtua, onkin hyvä ajankohta ainakin hieman vähentää kahvinjuontia.

 

Detox= a process or period of time in which one abstains from or rids the body of toxic or unhealthy substances; detoxification.

 

 

Usein detoxeissa painotetaan sitä, mitä kaikkea niiden aikana ei saa syödä/juoda, mikä helposti aiheuttaa fiiliksen, että mitä sitten saa syödä? Gluteenia ja maitotuotteita löytyy useimman ruokavaliosta, sokerista puhumattakaan. Jos ei näkyvänä, niin piilossa. Parasta olisikin laittaa itse ruokaa, silloin tietää varmasti mitä syö. Kaikkea ei myöskään tarvitse ruokavaliosta kokonaan karsia, jo vähentäminen auttaa keventämään oloa. Jos sokeri on oma haasteesi, keskity siihen.

 

Alla kaksi ruokaisaa salaattia, joissa molemmissa keskeisessä osassa salaatinkastike. Molemmat salaatit toimivat myös “detox-ruokavalioon”. Ensimmäisestä voit halutessasi jättää katkaravut pois, tai korvata ne kalalla.

 

 

 

KATKARAPU-PARSA-SALAATTI

 

*Lehtikaalta *Romaine-salaattia * 1/2 Avocado *5  ohutta höyrytettyä/keitettyä Parsatankoa *Katkarapuja + Porkkana-inkivääri salaatinkastiketta

 

 

 

BROCCOLINI-AVOCADO-SALAATTI

 

*Lehtikaalta * Romaine-salaattia *1/2 Avocado * 5 Broccolinin vartta höyrytettynä tai keitettynä * 2 rkl Auringonkukka- Kurpitsansiemen sekoitusta + Porkkana-inkivääri salaatinkastiketta 

 

Bon Appetit ja aurinkoa päivääsi!

 

Heidi xoxo

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *