Aamulenkki tyhjällä vatsalla?

by | Mar 9, 2015 | Luokittelematon, Uncategorized | 6 comments

IMG-20121220-03171

IMG_1824 IMG_4591

IMG_0353

kuva 2

Upeita auringonnousuja aamulenkeiltä- ympäri maailmaa 🙂

 

Rasvanpoltto ja painonpudotus. Jep, nämä tulevat varmasti monelle ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan aamuaerobisesta. Teorioita, tutkimuksia ja mielipiteitä sen hyödyistä ja haitoista on vaikka kuinka paljon, mutta ensisijaisen tärkeää olisi ajatella tavoitteita ja syitä, miksi lenkkeillä tyhjällä vatsalla. Oletko huippu-urheilija, joka viilaa treeninsä äärimmäisen tarkasti? Oletko aamuvirkku ja yksinkertaisesti nautit aamulenkeistä? Vai, tarvitsetko aamuisin enemmän aikaa heräämiseen ja aikaiset aamulenkit ovat kuin tervanjuontia, mutta teet sen silti, koska telkkarin laihdutusohjelmissakin tehdään niin?

“The Australian Institute of Sport points out that exercising on an empty stomach can help you burn more fat, since your body burns fat storage for energy rather than using food energy to sustain your exercise. Still, going without food for too long before a workout could leave you feeling malnourished and susceptible to dizziness, lightheadedness and even fainting. Without sufficient energy to sustain exercise, you might be forced to cut your workout short.”

Aamuaerobista puoltavat suosittelevat tyhjällä vatsalla tehtyä lenkkiä useimmiten sen rasvaa polttavan vaikutuksen vuoksi, sillä aamuisin lihasten glykogeenivarastot ovat normaalia tyhjemmät, jolloin keho käyttää polttoaineena rasvaa. Urheilijalle silloin tällöin tehdyt aamulenkit tyhjällä vatsalla voivat jopa parantaa suorituskykyä, mutta jos aamulenkkiä taas tehdään painonpudotusajatuksella, on mielestäni järkevämpää katsoa kokonaisuutta. Mitä muuta teet päivän aikana (aktiivisuus) ja kuinka paljon huomiota kiinnität ruokavalioon? Liikunnalla, kun on vain pieni osuus painonpudotuksessa.

Useat tutkimukset  ovatkin itse asiassa osoittaneet, että pieni aamupala ennen treeniä kiihdyttää kalorinkulutusta ja rasvanpolttoa jopa vuorokauden ajaksi, kun taas tyhjällä vatsalla tehty lenkki, vain hetkellisesti treenin ajaksi ja samalla kokonaisenergiankulutus heikkenee. Tämän teorian mukaan rasvanpolton kannalta ei ajankohdalla siis ole merkitystä! Ja päinvastoin, aamutreeni ilman aamupalaa voi heikentää jaksamista ja suorituskykyä.

Itse en ole koskaan ajatellut aamulenkkeilyä rasvanpolton kannalta, vaan aamuvirkkuna on ihana vetäistä tossut jalkaan ja juosta pitkin hiljaisia katuja- varsinkin kesäaamuina. Aiemmin saatoin heittää pidemmät ja kovemmatkit lenkit ilman aamupalaa, enkä kokenut väsähtämistä. Juoksin fiiliksen mukaan. Aamulenkkeily on myös tapa, joka juurtui lasten ollessa pieniä. Aikaiset aamut olivat omaa aikaani ja käytin sen mieluiten lenkkeillen- välillä yksin, välillä lapset juoksurattaissa. Toisaalta viime aikoina olen oppinut nauttimaan myös rauhallisemmista laiskoista aamuista, ja nykyään syönkin jotain pientä ennen lenkille lähtöä. Lasillinen smoothieta, tuorepuristettua mehua tai kahvi kookosöljyllä toimivat loistavasti. Kevyen aamupalan jälkeen voi lenkille lähteä lähes samantien. Aamulenkin jälkeen varsinainen aamupala maistuu parhaimmalta.

Tutkimustulokset ja mielipiteet vaihtelevat ja siksi tärkeintä olisikin kuulostella omaa kehoa ja sen tuntemuksia. Tee lenkki silloin, kun se itselle sopii ja tuntuu parhaimmalta- unohda rasvanpoltto! Tuntuu, että nykyään jokainen asia liitetään rasvanpolttoon, missä on nautinto? Ehkä superaikaisin heräämisen sijaan olisi kannattavampaa priorisoida ja nukkua pidempään? Kuuntele kehoa ja kulje vuodenaikojen mukaan; aurinkoisina kesäaamuina on ihana nousta aikaisin aamulenkille, kun taas talven pimeinä aamuina tekee mieli heräillä rauhassa ja nauttia aamupalaa. Mutta, miten ikinä teetkin, nauti! Tässäkin asiassa olemme yksilöitä, ja se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Kommentit ovat tervetulleita 🙂

Reipasta ja aurinkoista viikkoa kaikille!

Heidi xx

6 Comments

 1. Mari

  Itsellä ei aamulenkit ennen aamupalaa toimi kovin hyvin. Silloin alkaa vain pyörryttämään.
  Varmasti leppoisat lenkit toimisivat, mutta tykkään mennä kovaa. 🙂

  Reply
  • Heidi

   Moikka Mari,
   Monella varmasti sama homma- kannattaa mennä oman fiiliksen mukaan ja tietenkin miettiä, mitä lenkiltä haluaa. Joskus on kiva mennä kevyemmin ja nauttia esim auringonnoususta ja silloin aamulenkit ovat parhaita. Kovemmat lenkit teen itsekin aina aamupalan jälkeen- saan huomattavasti paremmin tehot irti 🙂

   Terveisin Heidi

   Reply
 2. Kaisu

  Olen ehdottomasti aamuihminen ja pidän aamulenkeistä! Jos lähden muutaman kilometrin aamuhölkälle, en syö mitään, juon vaan lasin vettä. Pienen lenkin aikana ei ehdi tulla hönttiä oloa, vaikka aamupalaa ei ole syötykään. En jätä aamupalaa syömättä rasvanpolton takia, vaan siksi että pääsen suoraan sängystä lenkille :). Joskus viikonloppuisin juoksen pitkiä lenkkejä aamuisin (voin lähteä esim 6-7 maissa), ja silloin on pakko syödä kevyt aamupala että jaksaa. Ennen lenkkiä pitää hetki odotella että ruoka sulaa, se on pitkän aamulenkin ainut miinus :). Olen aina pitänyt tuota “lenkille ennen aamupalaa, ja rasvaa palaa tuplana” vähän huuhaana, mutta jos joku uskoo siihen ja huomaa jopa tuloksia, niin olen uutisesta vain iloinen :).

  Reply
 3. 銆愩儰銉炪儝銈点儦銉冦儓鐢ㄥ搧銆慠L銉兗銉儶銉笺儔 銉忋兂銉囥偅 銉娿儊銉ャ儵銉儧銉偆銉埫?2(銉氥儍銉?銉氥儍銉堛偘銉冦偤 鐘敤鍝併兓鐘?棣栬吉銉昏兇杓兓銉兗銉?銉

  An intriguing discussion is definitely worth comment. I do believe that you should write more about this subject, it might not be a taboo matter but typically folks don’t speak about such topics. To the next! Kind regards!!

  Reply
 4. Majbritt

  Käykö aamupuuroon maitorahka kyselee epätietonen

  Reply
 5. Majbritt

  Ei meinaa kilot karista treenaanko liian vähän ja onko väärä ruokavalio ja syönkö liian vähän? Kaikista tiedoista olen onnellinen. Olen ajatellu mennä salille 24/7 ja pari viikossa uimaan ja kävelylle joka päivä . lähtiskö joku mukaan olis helponpaa☺

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *