ALOITTAMISEN VAIKEUS

by | Feb 16, 2018 | Exercise, Wellbeing | 0 comments

 

 

Uudelleen liikkelle lähteminen tauon jälkeen ei aina ole helppoa. Olipa liikuntatottumusten katkeamisen syynä sitten sairastelu, kiireinen arki tai mikä hyvänsä, voi rutiineista ja tavoista taas uudelleen kiinni saaminen kysyä motivaatiota. Ja, mitä pidemmäksi tuo tauko on päässyt venymään, sitä haastavampi sen ensimmäisen askeleen ottaminen todennäköisesti on. Tekosyitäkin olisi, vaikka ja mitä, ja liikkeelle lähtemistä olisi niin helppo siirtää aina huomiselle, tai maanantaille. Ajatus mukavuusalueelta poistumisestakaan ei välttämättä houkuttele.

 

Onneksi liikkumaan uudelleen lähtiessä ei kuitenkaan ole kiire minnekään. Ja kaikki liikunta on parempi kuin ei mitään. Jos tauko on venähtänyt pitkäksi tai olet vasta aloittelija, voit aloittaa kunnon kasvattamisen hyötyliikunnan lisäämisellä ja reippailla kävelylenkeillä. Askelmittari toimii hyvänä motivaattorina, sillä ainakin monelle istumatyöläiselle saattaa tulla yllätyksenä, kuinka vähän päivän aikana oikein tuleekaan liikuttua. Pikku hiljaa, tämän hetkisestä kunnosta riippuen, lisää liikuntakertoja ja niiden kestoa.

 

MALTTI ON VALTTIA 

 

Kaikki tai ei mitään- ajattelutavan sijaan suosittelen, alkuinnostuksesta huolimatta, lähtemään liikkeelle maltilla. Etenkin, jos edellisestä liikuntakerrasta on kulunut ehkä jopa vuosia, tai jos olet vasta-aloittelija, on hyvä aloittaa lempeämmillä lajeilla ja peruskunnon kasvattamisesta. Esimerkiksi reipas kävely, sauvakävely, uinti, pyöräily ja hiihto ovat oikein hyviä vaihtoehtoja. Vahva peruskuntopohja on kaiken a ja o, jonka päälle rakennetaan tehokkaampia treenejä.

 

Ole kärsivällinen ja kuulostele, mikä tuntuu hyvältä. Kunnonkohotus vaatii säännöllisyyttä, mutta myös aikaa- sitä ei saavuteta hetkessä, mikä on vuosien aikana menetetty. Toki aiemmasta liikuntataustasta on apua, jolloin kunto saattaa tauonkin jälkeen nousta nopeastikin. Usein entisen aktiiviharrastajan on kuitenkin haastavaa aloittaa maltilla, sillä muistikuvissa saattaa edelleen olla se koulun kisoissa juostu kultamitali, armeijan cooperi tai ennen lapsia vedetyt päivittäiset body pumpit ja muut jumpat. Silloin voi olla vaikea myöntää itselle ja hyväksyä se tosi asia, että liikkeelle on lähdettävä kevyemmällä intensiteetillä. Kunto ei enää ole sama ja treeni on sovellettava sen mukaiseksi. Muuten ystäväksi saattaa nousta turhautuminen ja motivaation lopahdus ennen kuin on kunnolla päässyt edes starttaamaan.

 

 

KAIKKI OVAT JOSKUS OLLEET ALOITTELIJOITA

 

Kannattaa myös muistaa, että kaikki ovat joskus olleet aloittelijoita. Älä vertaa itseäsi toisiin, vaan keskity itseesi ja omaan tekemiseesi. Unohda  mitä muutkin ajattelevat, sillä toiset tuskin ajattelevat sinun tekemisiäsi. Lähde rohkeasti liikkeelle ja kysy tarvittaessa ammattilaisen apua. Jo muutaman yhteisen treenikerran avulla saat varmuutta tekemiseen ja varmistat, että teet liikkeet varmasti oikein. Oman ohjelman myötä sinun ei tarvitse miettiä mitä esimerkiksi salilla tekisit.

 

Unohda jossittelu, kyllä minäkin, jos… Treenit voi aina aloittaa myös kotitreeneistä, jotka eivät ole aikaan tai paikkaan sidottuja. Kotitreenit voi suunnitella juuri omalle kunnolle sopiviksi. Apuvälineitäkään ei vältämättä tarvita- omassa kehonpainossa on jo riittävästi tekemistä!

 

Liikkeelle lähteminen on hyvä aloittaa lajeista, jotka motivoivat ja joista tykkäät. Ihan sama onko se sitten tanssia, juoksua tai ihan mitä vain, kunhan nautit siitä mitä teet. Toisaalta suosittelen testaamaan ja olemaan avoinna uusille jutuille. Parasta tällä viikolla olikin asiakkaan kommentti keskiviikkoisen hiihtotreenin jälkeen; “Oli huippua, että tulimme hiihtämään. Viime kerrasta on jo vuosia (lukiossa?) ja tuskin olisin muuten hiihtänyt taaskaan koko talvena. Nyt on helpompi lähteä ladulle yksinkin.” Usein juuri se ensimmäinen kerta, liikkeelle lähteminen on haastavinta. Suksetkin pitää hakea varastosta, minne mennä ja mikä reitti jne… Mutta, kun se ensimmäinen kerta on saatu “alta pois”, on seuraava lähtö jo huomattavasti helpompi.

 

USKALLA TULLA ULOS MUKAVUUSALUEELTA

 

Tauon jälkeen lihakset todennäköisesti kipeytyvät, mutta sitäkään ei kannata pelästyä- keho on saanut vain uutta ärsykettä, johon lihakset eivät vain ole tottuneet. Säännöllisen harjoittelun myötä lihaskivut vähenevät, mutta toisaalta on ihan mukavakin tuntea kehossa, että jotain on tehty. Lähtötasosta riippuen, 2-3 krt liikuntaa viikossa on aloitelijalle jo hyvä. Suosi monipuolisuutta- lihaskuntoa, sykettä nostavaa aerobista liikuntaa sekä liikkuvuusharjoittelua.

 

Kunnon kasvaessa on hyvä uskaltautua myös ulos mukavuusalueelta. Jos esimerkiksi aina juokset saman lenkin samaa vauhtia, ylläpidät toki kuntoasi, ja kaikki liikunta on aina parempi kuin ei liikuntaa ollenkaan, mutta jos haluat kehittyä, on syytä vaihdella myös juoksutempoa ja hyödyntää kaikkia sykealueita. Jo pienilläkin muutoksilla saat vaihtelua peruslenkeille ja uutta ärsykettä harjoitteluun. Yksi vauhdikkaampi lenkki viikossa riittää. Huomioi, että ennen kovempaa treeniä kannattaa edellisenä päivänä huilia tai tehdä muuten kevyempi treeni.

 

 

Tärkeintä tekemisessä positiivisuus, iloisuus ja oma asenne. Ilon kautta- se onkin mottoni, jota sovellan ihan kaikilla elämän osa-alueilla. Liikunnallista viikonloppua sinulle. Täällä vielä tämä päivä töitä ja sitten alkaa hiihtoloma. Huomenna tiedossa hiihto/laskettelupäivä!

 

Heidi xoxo

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *