CALIFORNIA ROAD TRIP – HIGHWAY 1

by | Jan 5, 2023 | Travel | 0 comments

 

 

 

Terveisiä Kaliforniasta. Olemme olleet täällä jo kohta kaksi viikkoa perheenjäsenen luona joulua viettämässä. Jouluista tunnelmaa on Balboa Beachin valokarnevaalia lukuunottamatta saanut hakea, mutta olen iloinen aurinkoisista kävelyistä rannoilla, perheen kesken yhdessä vietetystä ajasta, treenihetkistä tyttären kanssa, hyvästä ruuasta, maisemista jne. Jetlagista toipuminenkin on tänä vuonna ollut viime jouluiseen reissuun verrattuna huomattavasti helpompaa, kiitos todennäköisesti vahvan melatoniinin.

 

Ensimmäiset päivät vietimme Orange Countyssa. Sieltä mieleen jäivät etenkin Laguna Beachin sumuiset aamut ja upeat taivaan oranssin sävyihin värjäävät auringonlaskut. The Rooftop Lounge oli erinomainen illallisvalinta. Kattoterassilta avautuivat huikeat maisemat merelle sekä ylös rinteeseen. Laguna Beachin 11 kilometrin pituisella rannalla riitti kävelemistä. Aamuiselle kävelylenkille nappasimme paikallisten tapaan Starbucksin kahvit. Kilometritolkulla rantaviivaa löytyy myös Newport Beachiltä, joka osoittautui surffareiden suosimaksi rannaksi. Kaunista, ja kieltämättä lämmittävä auringonpaiste näin keskellä pimeintä vuodenaikaa tuntuu hyvältä. Joulunaika on ainakin meidän kokemuksen perusteella osoittautunut hyväksi matkustusajankohdaksi tänne Kaliforniaan.

 

CALIFORNIA ROAD TRIP – HIGHWAY ONE 

 

Jotta Kalifornian matkailusta saisi mahdollisimman paljon irti, suosittelen ehdottomasti vuokraamaan auton. Välimatkat paikasta toiseen ovat pitkiä ja autoillen pääsee näkemään ja kokemaan huomattavasti enemmän. Auto kannattaa vuokrata jo hyvissä ajoin etukäteen. Me otimme auton LAX:n lentokentältä. Hertzin autovuokraamosta jäi hyvät kokemukset, mutta jonottamiseen kannattaa varautua. 4 tuntia istuimme autovuokraamon edustalla lentokoneita katsellen. Onneksi aurinko paistoi. Ja onneksi oli vettä ja pientä evästä mukana, kaikki vesipisteet ja snack- kioskit olivat vuokraamon suljetulla alueella loppuunmyyty.

 

Odottaminen palkittiin. Road trippimme legendaarista Highway 1:a pitkin Carmel by The Seahin oli huikea, elämäni kokemus! Tämä seikkailu meidän oli tarkoitus kokea jo viime jouluna, mutta mutavyöryn takia Highway 1 oli kokonaan suljettu. Nyt meitä helli niin aurinkoinen sää kuin ruuhkattomat tiet.

 

Lähtöaamuna, Santa Monican hotellilta, nappasimme aamiaiset mukaan, sillä matkaan oli hyvä lähteä aamuvarhain. Mitä aiemmin matkaan lähtee, sen parempi. Ruuhkista ei koskaan tiedä. Navigaattori näytti Santa Monica – Carmel ajomatkan kestoksi n.6h, mutta todellisuudessa pysähdyksineen matka kesti meillä noin 9-10h. Ja aikaa on todellakin hyvä varata mieluummin enemmän kuin vähemmän.  Maisemat ovat huikeat!

 

Ensimmäisenä taukopaikkanamme oli San Luis Obispo. Ajomatka kohteeseen kesti moottoritietä ilman ruuhkia noin 3 tuntia.  Jo pelkästään tällä välillä sai ihailla niin Santa Barbaran kuin Pismo Beachin ja Morro Bayn maisemia. Kolmen tunnin ajomatkan jälkeen pysähdyimme jaloittelemaan San Luis Obispossa Madonna Inn kahvila/ hotellilla. Pelkästään ravintolan överipinkki sisustus sai aikaan sokerihumalan. Oma nähtävyytensä sekin. Kannattaa pysähtyä.

 

 

BIG SUR – MIELETTÖMÄT MAISEMAT 

 

Madonna INN:ltä suuntasimme Highway 1:lle. Henkeäsalpaavan kauniit maisemat! Ja jälleen fiilistelimme ajopäivälle sattunutta aurinkoista säätä. Tyynenmeren varrella olisi ollut vaikka kuinka monta levähdyspaikkaa, missä pysähtyä, mutta koska tavoitteemme oli päästä Carmeliin ihailemaan auringonlaskua, suunnittelimme etukäteen muutaman nähtävyyden, jotka halusimme ehdottomasti nähdä. Ensimmäinen pysähdyksen teimme The Piedras Blancas Elephant Seal:lle. Lukemani mukaan ranta tarjoaa lepopaikan jopa 24 000:lle merinorsulle, upea näky! Seuraavaksi suuntasimme kohti Ragged Pointia.

 

Ragged Pointilta avautuivat uskomattoman upeat maisemat. Kyllä kelpasi istuskella lepotuolissa siemailemassa kahvia. Maisemia sai ihailla joko tasanteelta tai merenrannasta, jonne pääsi laskeutumaan alas polkua. Alhaalta avautuivat upeat näkymät myös vesiputouksille. Kahvilan lisäksi paikalla pystyi tilaamaan pikaruokaa. Hodarit olivat kuulemma erityisen maukkaat. Myös ranskalaiset toimivat road trip fiilikseen. (Autoon on kuitenkin hyvä varata riittävästi vettä ja eväitä!)

 

Ragged Pointin jälkeen pysähdyimme Julia Pfeiffer Burns State Parkiin. Auton pysäköimme muiden lailla tien sivuun, Partington Cove Trailin lähtöpisteelle. Kävelymatka alas avasi hyvin autossa jäykistynyttä kehoa. Alhaalla odotti kivikkoinen jylhä ranta ja upea aallokko. Upea, se oli varmasti koko ajomatkan käytetyin sana, jota kuvat eivät millään

 

 

Bixby Bridge (1932) on yksi rantareitin must pysähdyspaikoista. Sen huomasi niin edessä näkyvästä mielettömästä näkymästä kuin tien varteen pysäköityjen autojen määrästä. Vaikuttava näky ja uskomatonta, miten silta on rakennettu kahden kukkulan väliin. Voin vain kuvitella, millainen paikka on auringonlaskun aikaan.

 

Reissutunnelmiin pääset myös Instagramistani @heidionthego. 

 

Viimeinen pysähdyksemme oli väreiltään ehkä oma suosikkini (kuvat alla). En muista tarkalleen pysähdyspaikan nimeä, mutta valokuvissa leimamerkintä on “Sea Otter Game Refuge”. Punainen kasvillisuus loi upean kontrastin turkoosille merivedelle. Mielessäni mietin, kuinka upeaa olisi juosta loputonta rantaviivaa pitkin. Yksi unelmani olisikin vielä joskus juosta Big Sur maraton! Kyllä on maailma täynnä mielettömiä paikkoja.

 

 

KAUNIS CARMEL 

 

Carmeliin saavuimme suunnitelmien mukaan juuri ennen auringonlaskua. Harmillisesti seuraavalle päivälle luvatut sadepilvet olivat myös jo saapuneet, emmekä päässeet ihailemaan viime vuotisen kaltaista auringonlaskua. Carmelin hiekkaranta on kuitenkin harmaammallakin säällä kaunis ja meri upean turkoosi valkoisten vaahtopäiden iskiessä rantaan.

 

Yövyimme Carmelissa kaksi yötä. Coachman’s Inn oli erinomainen valinta niin sijainniltaan kuin puitteiltaan, lyhyt matka niin rantaan kuin pääkadulle. Kaupungissa on jännä mystinen tunnelma, aivan epätodellinen olo, kuin olisi satumaassa. Itse kaupunki on jo pikku kauppoineen, ravintoloineen ja taloineen nähtävyys, mutta suosittelen myös ajamaan 17 mile routen, jonka varrella on useampia levähdyspaikkoja, joista avautuu toinen toistaan kauniimmat maisemat. The Lone Cypres on ehkäpä reitin tunnetuin nähtävyys. Halutessa voi lounaalla tai kahvilla käydä tunnetulla Pebble Beach Golfin klubitalolla. Nähtävää Carmelissa olisi ollut pidemmäksikin aikaa. Ihan vain jo rannalla olisin voinut kävellä vaikka ja kuinka pitkään. Viime vuonna jatkoimme Carmelista matkaa San Franciscoon. Lue reissusta: “San Francisco pyöräillen ja lenkkeillen”. 

 

Takaisin Santa Monicaan palasimme nopeampaa moottoritietä pitkin. Ajomatka kestää n. 5h, ellei matkalla halua pysähtyä esimerkiksi Camarillon ostoskeskuksessa. Ilman nettiyhteyksiä ja kännyköitä oli mukava jutella matkan elämyksistä, kokemuksista, menneestä vuodesta, uuden vuoden tavoitteista ja suunnitelmista.

 

Näihin tunnelmiin toivotan sinulle oikein hyvää vuotta 2023! Iloa, terveyttä, rauhaa ja rakkautta <3

 

Seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego 

 

Heidi xoxo

 

 

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *