JET LAG

by | Jan 16, 2022 | Hyvinvointi, Wellbeing | 0 comments

 

 

 

Valvottuja öitä, sekalainen ruokarytmi, hajamielisyyttä, unohtelua (mikä on esimerkiksi läheisen leipomon nimi) ja moneen kertaan asioiden varmistelua, jatkuva krapulainen ja hitaalla käyvä olo. Sellaisia ovat olleet omat jet lag- oireeni reissun jälkeen.

 

Aiemmin en ole koskaan kokenut vastaavaa- en edes silloin, kun asuimme jenkeissä ja matkustimme paljon mantereelta toiselle. Siksi jotenkin yllätyin, kuinka voimakkaana jet lag nyt iski. En ollut ollenkaan osannut varautua hankkimalla esimerkiksi melatoniinia, joka kuuleman mukaan on monelle tuonut apua jet lagiin. Nyt, lähes viikon ajan, olen nukkunut joka toinen yö kuin tukki, ja joka toisen yön valvonut. Kamalinta on ollut hyvillä mielin nukahtaa normaalin aikaan, mutta herätä yhden maissa aamuyöstä kuvitellen, että on jo aamu.

 

Ensimmäisenä unettomana yönä tein töitä. Ajattelin, että samahan se sinänsä, mihin aikaan sähköposteja lähettelee, jos ei kerran nukuta. Seuraavana unettomana yönä sinnittelin sängyssä kuunnellen Aviciin elämänkertaa, toiveissani nukahtaminen. Kolmen tunnin kuuntelun jälkeen luovutin ja hiivin keittiöön töiden pariin. Edellisenä yönä ei uni tullut ollenkaan ja yövalon himmeässä loisteessa ja luin kirjaa. Ehkä kolmen neljän maissa nukahdin.

 

Olo on ollut väsähtänyt, mutta hassua kyllä, päivällä ulkotöissä väsymys ei tunnu. Iltapäivällä, liikkeen loppuessa, iskee totaalinen sammuminen. Lyhyitä päikkäreitä olen nukkunut niin autossa kuin sohvalla, tiistaina olin nukahtaa saunaan. Olen huomannut, että lyhyet, jo viidenkin minuutin power päikkärit ovat toimineet. Mutta tältäkö tuntuu unettomuus? Mitä, jos tämä jää päälle? Sitä olen pohtinut ja toivon, että ensi viikolla helpottaisi. Yleensä jet lagista palautuminen on 1h aikaero/ päivä. 10 tunnin aikaerolla ns normaalirytmiin palaaminen kestäisi siis 10 päivää. Voiton puolella siis ollaan!

 

 

 

 

APUA JET LAGIIN

 

Niin kuin kaikessa, asiat, mitkä toimivat jet lagin välttämisessä yhdelle, eivät välttämättä sovi toiselle. Kannattaa siis kokeilun kautta testata, mikä toimii itselle. Loppuviikosta sain asiakkaaltani, kokoneelta maailmanmatkaajalta, hänellä jo vuosia käytössä olleet ja hänelle toimivat metodit jet lagin välttämiseksi. Suurinta osaa olen itsekin toteuttanut, ja ovatpa ne hyviä vinkkejä unenlaadun parantamiseksi ihan muutenkin. Seuraavan kaukomatkan koittaessa aion varmistaa, että kotona on ainakin melatoniinia.

 

  • Melatoniina ja magnesiumia, tunti ennen nukkumaanmenoa. Melatoniinin käyttö suositellaan aloitettavan pienistä määristä, sillä on hyvin yksilöllistä, miten melatoniini toimii. Melatoniini on elimistön itsensä tuottama hormoni, ja sitä pidetään luonnollisempana vaihtoehtona varsinaisille nukahtamis- tai unilääkkeille. Lennon jälkeen ensimmäisinä päivinä annostus voi olla hieman isompi, seuraavina päivinä annostusta voi asteittain laskea. Magnesiumin käyttöä voi jatkaa pidempään.

 

 

Melatoniini on käpylisäkkeen tuottama hormoni, jota siis on elimistössämme luontaisesti. Sen eritys alkaa illalla pimeän tullen, ja tämä auttaa nukahtamaan, koska hormonilla on univalmiutta lisäävä vaikutus. Hormonin eritys on huipussaan yöllä kahden ja neljän välillä ja hiipuu aamuyöstä, minkä jälkeen sen vaikutus vähenee ja alamme hiljalleen virkistyä aamua kohti. (lähde Yliopiston Apteekki)

 

 

  • Rauhoita ilta 30-60min ennen nukkumaanmenoa- ei virikkeitä tai kirkasta valoa. Nuku viileässä ja pimeässä huoneessa. Laventelilla on rentouttava ja rauhoittava vaikutus. Muutama tippa laventeliöljyä tyynylle, voi tuoda levollisemmat yöunet. Näitä kikkoja kannattaa testata muutenkin.

 

  • Jos heräät keskellä yötä, lue tylsää kirjaa, mutta jätä kännykkä yöpöydälle. Valo voi saada kehon luulemaan, että on päivä. Yritä herätä normaaliin aikaan, vaikka aamulla nukuttaisikin pidempään. Tämän olen kokenut vaikeaksi. Aamuina, jolloin on saanut ja pystynyt nukkumaan pidempään, on ollut todella vaikeaa saada silmiä ajoissa auki.

 

  • Liiku ulkona raittiissa ilmassa valoisaan aikaan. Liike tekee hyvää, ja tämän olen itsekin todennut toimivaksi. Hiihto-ohjaukset ovat tehneet oikein hyvää, mutta omat treenit olen tällä viikolla jättänyt suosiolla väliin.

 

  • Lyhyet päiväunet piristävät, mutta on hyvä löytää itselle optimaalinen aika, etteivät ne häiritse yöunta. Itse olen nukkunut maksimissaan 30 min päiväunia, vähintään 7 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Herätyskello kannattaa laittaa soimaan, muuten saattaa huomaamatta nukkua tunteja. Kahvinjuontia kannattaa välttää.

 

 

Tämä oli hyvä muistilista seuraavia matkoja ajatellen itselleni, mutta toivottavasti tästä on hyötyä myös teillekin. Postauksen kuvat ovat Yosemiten kansallispuistosta- todellakin jet lagien arvoista.

 

 

Seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego

 

 

Heidi xoxo

 

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *