JUOKSUKUULUMISIA – PETTYMYKSIÄ & ILONAIHEITA

by | Sep 2, 2022 | Retreats, Run | 0 comments

 

 

Jokaisessa vuodenajassa on oma tunnelmansa. Näin syyskuussa syntyneenä fiilistelen tätä hetkeä, kesän ja syksyn välivaihetta. Helteet väistyivät kuin veitsellä leikaten, mutta syyskuun ensimmäiset päivät olemme saaneet nauttia mukavan aurinkoisista ilmoista. Useampana iltana on voinut ihailla myös toinen toistaan upeammista auringonlaskuista. Lähestyvän syksyn tuntee niin pimenevissä illoissa kuin raikkaimmissa keleissä. Shortsi- ja t-paita lenkeistä en kuitenkaan ihan vielä luovu, vaikka muuten saakin kaapista hakea jo lämpimämpiä vaatteita. Lenkkeillessä tulee nopeasti lämmin.

 

Lomalla sain hyvin kiinni “tuottavasta ja kehittävästä” treenivaiheesta- näin osasi kertoa niin oma tuntemus kuin urheilukellon data. Juoksenneltua tuli niin reissun päällä vuorilla kuin lähimetsissä, yksin ja yhdessä ystävien kanssa. Kotipihassa minut saattoi löytää niin kahvakuulan kanssa treenaamasta kuin joogamatolta kehoa huoltamasta. Lomalla muun kuorman ollessa vähäinen oli helppo panostaa omaan treenaamiseen. Fiilis oli erinomainen, treeneissä oli pitkästä aikaa suunnitelmallisuutta. Tuntui, että olisin valmis vuoden tavoitteeseeni, Nuuksio Classic:lle. Töihin paluun jälkeen on rytmi pysynyt edelleen hyvänä, vaikka luonnollisesti treenimäärät ovat muun kuorman myötä vähentyneet. Arjessa on hyvä huomioida kokonaisuus, sovittaa liikkumiset omaan arkeen sopiviksi.

 

Helteiden jälkeen moni innokas ulkoliikkuja fiilistelee syksyn raikkaita lenkkikelejä- niin myös minä! Viimeisen viikon ajan lenkit ovat kuitenkin olleet tauolla. Ympärillä jylläävä flunssa saapui myös meille, ensin tyttärelle ja pari päivää myöhemmin minulle. Harmittaa, sillä valmistautuminen kauan odotetulle Nuuksio Classicille meni pipariksi. Koko viikon olen tunnustellut omaa olotilaa, levännyt ja ottanut kaikki mahdolliset vitamiinibuustit ja poppaskonstit käyttöön. Lopulta päätin, että huominen polkujuoksutapahtuma on jätettävä väliin. Flunssa helpottaa ja olo alkaa olla normaali, muttei kuitenkaan 42kilometrin veroinen. Harmittaahan se, että juoksu jää väliin, mutta lievänkin flunssan kanssa saa olla tarkkana. Terveys edellä, aina!

 

Juoksutapahtumia onneksi tulee ja menee, ja syksyn tapahtumarintamalle on luvassa paljon kaikkea kivaa. Jo heti syyskuun loppupuolella juoksen puolimaratonin, vaihteeksi kadulla (siitä lisää myöhemmin). Lokakuussa taas olisi tiedossa ainakin Helsinki City Trail, matkaa en vielä ole päättänyt. 22.10 juostavalla Helsinki City Trailillä on pidempien matkojen lisäksi valittavana nyt myös lyhyempiä matkoja. Mahtavaa, että on myös tälläisiä matalamman kynnyksen polkujuoksutapahtumia, jotka kannustavat aloittelevia juoksijoita rohkeammin mukaan. Polkujuoksu mielletään ehkä jo liiaksikin ultramatkoja juoksevien harrastukseksi, vaikka polkujuoksu sopii ihan kaikille. Lähde rohkeasti mukaan, vaikka yhdessä ystävän kanssa. Juoksutapahtumissa on aina hyvä fiilis ja jokainen on tervetullut mukaan, oli sitten aloittelija tai kokeneempi juoksija.

 

 

MIKSI SUUNNATA POLUILLE JUOKSEMAAN? 

 

Kesällä sain innostettua myös tyttären poluille juoksemaan. Tai oikeastaan, toive metsään lähtemisestä tuli tyttäreltä. Se, jos mikä ilostutti. Yhdessä liikkuminen on tietenkin parasta. Salainen toiveeni on, että jossain vaiheessa kiertäisimme tapahtumia yhdessä.

 

Metsän helmassa kännykät unohtuvat ja juteltua tulee ilman häiriötekijöitä. Luonnon helmassa moni kokee juoksun aloittamisen myös helpommaksi ja armollisemmaksi. Ei ole “pakko” koko ajan juosta, on ok myös kävellä. Metsälenkeillä kävelen itsekin ylämäet. Metsässä maasto on yleensä mäkisempää ja jo kävely nostaa sykkeitä. Tottahan toki on ok kävellä, juoksi sitten missä vain. Mieli vain on välillä jännä, se saattaa asettaa mielikuvia, odotuksia ja rajoituksia, ja siksi monella juoksuharrastus saattaa tyssätä siihen ensimmäiseen lenkkiin.

 

Paremman juoksukokemuksen saa, kun liikkeelle lähtee maltilla, alkuun juoksukävellen. Kunnon kasvaessa juoksuosuuksia pidentäen. Myös erilainen alusta tuo vaihtelevuutta. Polku alustana on pehmeytensä ansiosta jalkaystävällinen, ja myös siksi se saattaa monelle sopia paremmin kuin asvaltti.

 

 

INNOSTU POLKUJUOKSUSTA & RULLAHIIHDOSTA

 

Polkujuoksun saloihin pääset ohjauksessani lokakuussa, kun yhdessä Laura Jarvan ja Hiihtokoulun kanssa järjestämme naisten oman hyvinvointiviikonlopun. Hyvinvointiviikonloppua vietämme Eerikkilässä 14.-16.10.2022. Viikonlopun aikana pääset tutustumaan ja innostumaan niin polkujuoksusta kuin rullahiihdosta, rentouttavia kehonhuoltohetkiä unohtamatta. Harjoituksissa käymme läpi mm. lajitekniikkaa erilaisten harjoitusten avulla. Annamme myös niin varuste- kuin harjoitteluvinkkejä. Eerikkilä tarjoaa upeat puitteet molempiin lajeihin. Päivän päätteeksi, rantasaunan lämmössä, nautitaan vielä kauniista järvimaisemista ja fiilistellään päivän aikana koettuja ja opittuja uusia juttuja.

 

Eikä kannata aloittelijankaan pelästyä! Sinulla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta rullahiihdosta ja/tai polkujuoksusta. Leirin tarkoitus on innostaa uusien lajien pariin, kokeilemaan mahdollisesti jotain aivan uutta. Leirin ohjelma räätälöidään osallistujien mukaan, ja kaksi ohjaajaa varmistaa, että jokainen saa liikkua oman kunnon mukaan. Kaikki osallistujat saavat mukaansa laadukkaat goodie bagit sekä tarvittaessa rullahiihtovälineet lainaan.

 

Lue lisää aktiivi- hyvinvointiviikonlopusta Hiihtokoulun sivuilta ja Ilmoittautumaan pääset tästä. Minulta voit kysyä lisää [email protected] Leirihintaan 499€ kuuluu majoitus, aamupalat, lounaat, välipalat ja päivälliset sekä rantasauna molempina iltoina. Leirillä majoitumme Eerikkilän urheiluopiston upeassa Hirsihovissa, joka on varattu vain meidän käyttöömme.

 

Toivotan sinulle mukavaa viikonloppua ja syksyisiä lenkkejä. Toivottavasti säästyt flunssalta <3

 

 

Seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego 

 

Heidi xoxo

 

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *