LEPOPÄIVÄ- TARVITAANKO NIITÄ?

by | Jan 6, 2019 | Exercise, Wellbeing | 0 comments

 

Sain lukijaltani kysymyksen lepopäivien merkityksestä; tarvitaanko niitä, kun harrastuksena on kestävyysurheilu ja miten itse suhteutan kertyvät treenitunnit ja levon. Hyvä kysymys ja siksi ajattelin tarpeelliseksi jakaa vastaukseni teille kaikille. Postaus käsittelee harrastajan lepopäiviä.

 

Keho ja lihakset tarvitsevat lepoa, olipa kyseessä sitten kestävyysurheilu tai voimaharjoittelu. Keho palautuu raskaista treeneistä levossa- silloin se lihaskin kasvaa. Ilman lepopäiviä ylikunnon riski nousee, olo on vetämätön ja väsynyt. Todennäköisesti jokapäiväinen treenaaminen vaikuttaa myös motivaatioon ja harjoittelusta tulee nautinnon sijaan suorittamista. Harjoittelun ensisijainen tavoite, hyvä olo, ei enää toteudukaan.

 

 

Ylikunto tai ylirasitus tarkoittaa sitä, että elimistöä on rasitettu enemmän kuin mistä sillä on mahdollisuus palautua. Jatkuva kovatehoinen treenaus ja lepopäivien puute voivat johtaa ylikuntoon. Ylikuntoa on kahdenlaista, sekä akuuttia että kroonista. Akuutista ylikunnosta palautuu yleensa noin 1-4 viikon aikana, mutta krooninen ylikunto onkin vakavampi juttu, joka vaatii pidempää lepoa.

 

 

 

Treenit kannattaa suunnitella niin, että viikossa on vähintäänkin yksi lepopäivä. Lepo tekee hyvää niin keholle kuin mielellekin. Treenien olisi hyvä olla monipuolisia ja erilaisia, kaikkia treenejä ei kannata tehdä maksimisykkeillä. Kovempien treenipäivien jälkeen kannattaa pitää lepopäivä tai tehdä ainakin kevyempi treeni. Lepo on yhtä tärkeää kuin itse treeni, sillä väsynyt keho ei yksinkertaisesti jaksa.

 

Lepopäivien määrää riippuu harjoitusten määrästä ja intensiteetistä, mutta myös muusta rasituksesta, kuten tämän hetkisestä elämäntilanteesta ja työstä. Myös kova treeni on aina stressitila elimistölle, ja siksi haastavammissa elämäntilanteissa ja/tai stressin alaisena lepopäivien merkitys korostuu. Sohvalle ei tarvitse jäädä, mutta kovatehoiset treenit kannattaa vaihtaa matalasykkeisiin harjoituksiin. Kävely raittiissa ilmassa, jooga ja venyttely tekevät hyvää kenelle vain.

 

Lepopäivinä keskity myös riittävään uneen ja ravintoon, sillä myös ne auttavat kehoa palautumaan.

 

 

MITEN SOVITAN OMAT TREENINI JA LEVON? 

 

Nyt lomalla on ollut ihana, kun olen voinut keskittyä omiin treeneihini ilman työn tuomaa rasitusta. Olen hiihtänyt, käynyt lenkillä, luistelemassa ja muutaman kerran salillakin. Olen liikkunut monipuolisesti ja tehnyt asioita, mitkä milloinkin huvittavat. Ja vaikka lomalla onkin tullut liikuttua paljon, olen vastapainoksi myös levännyt. Olen nukkunut melkein yhdeksän-kymmenen tunnin yöunia, katsonut useita leffoja, pelannut shakkia, tavannut ystäviä ja ihan ollut vain. Parasta, kun ei ole sidottuna aikatauluihin.

 

Varsinaisista treeneistä pidän joka viikko vähintäänkin yhden lepopäivän. Lepopäivä ei minulle välttämättä tarkoita koko päivää sohvalla makaamista, vaan silloinkin saatan käydä ystävän kanssa kevyellä kävelylenkillä tai luistelemassa. En liiku tavoitteellisesti, vaan fiiliksen mukaan. Tämä toimii minulle parhaiten. Keho kyllä kertoo, kun se kaipaa lepoa ja silloin on mukava maata vaikka koko päivä sohvalla- eilen katsoimme kolme elokuvaa putkeen!

 

Huomenna alkavat taas työt ja paluu normaaliin arkeen. Silloin omat varsinaiset treenit vähenevät automaattisesti ja levon merkitys kasvaa entisestään. Illalla aikaisin nukkumaan, säännölliset ruokailurytmit ja päivittäinen annos raitista ilmaa, myös näiden avulla varmistan palautumisen.

 

Heidi xoxo

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *