LIIKKUVUUS JA VOIMA

by | Dec 13, 2017 | Exercise, Wellbeing | 8 comments

 

 

 

Lontoon treenianti oli taas todella antoisa, etenkin perjantai-iltainen workshoppi, jossa käsiteltiin liikkuvuutta ja lihastyöskentelyä osana joogaharjoittelua. Perimmiltäänhän jooga ei ole toinen toistaan vaikeimpiin asentoihin pääsemistä, vaan liikkeen yhdistämistä hengitykseen, kehon tuntemuksen opettelemista, mutta myös liikkuvuuden lisäämistä ja toisaalta taas heikkojen tukilihasten vahvistamista. Riippuen hieman siitä, mitä kukakin tarvitsee. Olemme yksilöitä- toisen vahvuus voi olla toisen heikkous. Ei siis kannata verrata itseä toisiin. Tasapainoa, yin ja yang, liikkuvuus ja voima.

 

Lengthen what can be lengthen & strengthen what can be strengthen.

 

Yllä oleva lause, yli kymmenen vuoden takaisesta joogakoulutuksestani, kaikuu edelleen muistissani- venytä sitä, mitä voit venyttää (liikkuvuus) ja vahvista sitä, mitä voit vahvistaa (voima).  Ja, jotta saat parhaan hyödyn harjoituksesta, on molempien oltava harjoituksessa mukana. Jos olet luonnostaan liikkuva, keskity tukilihasten vahvistamiseen, ja jos taas olet kankea, lisää liikkuvuutta. Usein kuitenkin notkeutta vaativien lajien pariin ajautuvat jo ennestään notkeat, vaikka sen sijaan tarvittaisiinkin vahvistavia harjoituksia, jotka kohdistuvat niveltä ympäröiviin lihaksiin. Siksi esimerkiksi yliliikkuvilla liikkuvuusliikkeiden tulisikin olla hallittuja, joilloin lihakset tekevät samanaikaisesti aktiivista työtä. Ääriasentoihin viedyt liikkeet saattavat kuvissa toki näyttää hienoilta, mutta jos lihakset eivät tee samanaikaisesti lihastyötä on rasitus nivelille liiallinen. Pilates-tyyppinen harjoittelu olisikin suotavaa. Omissa treeneissäni ja ohjauksissani otan vaikutteita niin pilateksesta, joogasta kuin kehonpainoharjoitteista, jotka monipuolisesti tukevat molempia, niin liikkuvuutta kuin voimaa.

 

Yliliikkuvuus tarkoittaa sitä, että niveltä tai selkärankaa tukevat rakenteet eivät ole riittävän tukevia. Lihakset ovat liian heikot ja nivelsiteet liian löysät. Joskus yliliikkuvuus johtuu hermoston ongelmista. Tällöin hermot eivät anna oikeita komentoja lihaksille, eivätkä lihakset pysty hoitamaan tukitehtäviään oikein.

 

Tuntilaiseni/ treenattavani tietävätkin, kuinka keskivartalon, mutta esimerkiksi myös jalkapohjien ja kämmenten käytön kautta saadan lihakset aktivoitua liikkeeseen aivan eritavalla mukaan. Yksinkertaiseltakin tuntuva liike saa aivan uuden tuntuman oikeanlaisella tekniikalla. Hyvänä esimerkkinä pitäisin lonkankoukistajien venytystä; liian usein painoa lähdetään viemään liikaa eteenpäin, niveliä ääriasentoon ja vielä ”romahdetaan” niiden päälle ilman tukea (kts. vasen ala kuva). Venytysliikkeiden tulisikin olla hallittuja siten, että lihakset ovat aktiivisesti mukana liikkeissä. Siksi itse suosin dynaamisia liikkeitä.

 

 

Lonkankoukistajien venytys

 

Vasemmalla olevassa kuvassa liike on viety ääriäsentoon ilman keskivartalon tukea. Kuvassa ei ehkä niin selvästi huomaa, mutta alaselkä on notkolla, vatsa ei ole tuettu ja lonkankoukistajan sijaan venytys kohdistuu enemmän tukijalan takareiteen ja takana olevan jalan etureiteen. Jalat eivät juurikaan tee lihastyötä, keskivartalosta puhumattakaan.

 

Oikeanpuolimmaisessa kuvassa taas ennen painon viemistä eteen olen kääntynyt hieman häntäluuta jalkojen väliin ja hakenut vatsan tuen, jolloin venytys tuntuu lonkankoukistajassa jo ilman painon siirtämistä eteenpäin. Vasta tämän jälkeen vie painoa sisäänhengityksellä eteenpäin ja huomaat, jos lonkankoukistajat ovat jumissa, niin painoa ei tarvitse viedä kuin muutama sentti eteenpäin. Paina aktiivisesti tukijalan jalkapohjaa lattiaa vasten, jolloin saat aktivoitua pakaralihaksen paremmin liikkeeseen mukaan ja uloshengityksellä palaa lähtöasentoon. Mieti siis vieväsi painoa eteen- ja taaksepäin tukijalan jalkapohjan, ei lantion kautta. Testaa miltä tuntuu!

 

Vasemman puoleinen kuva luo illuusion notkeudesta, “kylläpä näyttää hyvältä venytykseltä”, kun oikeanpuoleisessa kuvassa taas näyttää ettei liike “tunnu” missään. Totuus on kuitenkin toinen- ensimmäisessä voisin “rötköttää” vaikka kuinka kauan, kun toisessa taas venytys tuntuu paljon enemmän ja kohdistuu sinne mitä siltä haetaankin. Siksi kannattaakin kuunnella, miltä kehossa tuntuu, ei niinkään siltä miltä liike näyttää. Joogakoulutuksessa emme esimerkiksi saaneet käyttää peilejä, vaan meidän tuli tuntea, miltä liike oikeasti kehossa tuntuu. Kaikkia harjoituksia ei siis kuulu tehdä satalasissa, vaan välillä on hyvä rauhoittaa ja kuunnella kehoa sekä kysyä, miksi tätä oikein tehdäänkään.

 

 

Yllä variaatio, dynaaminen lonkankoukistajien venytys, jossa haetaan liikkuvuutta myös ylävartalolle- kurotus ja rintarangan kierto/avaus. Sisäänhengityksellä kurota kädellä pitkälle etuviistoon ja kurota kohti kattoa. Uloshengityksellä tuo käsi sivukautta takaisin jalan viereen lähtöasentoon ja toista muutaman kerran. Tee kädellä isoa ympyrää, mahdollisimman isolla liikeradalla. Kiinnitä huomio, että vatsa on kannatettuna ja, että häntäluu on koko ajan hieman kääntyneenä jalkojen väliin. Liikkeestä video Instagramissani @heidionthego

 

Saan usein kyselyjä treeniohjelmista ja niiden lähettämisestä, mutta, ikävä kyllä, teen treeniohjelmia vain tapaamiseen yhdistettynä. Tällä haluan varmistaa, että liiketekniikat ovat varmasti oikeat ja, että treeniohjelma on varmasti kyseiselle henkilölle sopiva ja juuri sen hetkiseen kuntoon soveltuva. Usein treeniohjelmia yhdessä läpikäydessä saatan esimerkiksi huomata, että se mitä asiakas haluaa, ei välttämättä olekaan se, mitä hän itse asiassa tarvitsee. Tapaamisen jälkeen voidaan yhteisiä treenejä jatkaa, tai treeniohjelman päivitys tehdä esimerkiksi Skypen kautta, tämä muuten toimii oikein loistavasti! Olen vetänyt esimerkiksi kahvakuulatunteja Belgiaan 🙂  

 

Pieni kysely myös teille lukijoille; tykkäätkö enemmän näistä informatiivisemmista postauksista vai hieman “kevyemmistä”?

 

P.S. Nämä kuvien pirtsakat Lululemonin trikoot ovat löytö Lontoon reissulta- niin ihanat päällä <3

 

With Love

Heidi xoxo

8 Comments

  1. Paula

    Sekä että , hyvä välillä muistuttaa , että tekee liikkeet oikein , oikeaan paikkaan oikeaa liikettä ja että tunnistaa liikkeen itsessään!
    Korsetti kuntoon informatiivisesti ja “kevyemmin”!

    Reply
    • Heidi Tainio

      Moikka Paula,
      Ja kiitos, kiva kuulla 🙂
      Oikein mukavaa päivää!
      Terkuin Heidi

      Reply
  2. Saya

    Molemmat postaukset on kivoja, se on se tasapaino 🙂 Tämä oli oikein hyvä informaatiopaketti tänään. Kiitos <3

    Reply
    • Heidi Tainio

      Moikka Saya,
      Hei, kiva kuulla 🙂 Tasapainossa siis molempia!
      Mukavaa loppuviikkoa ja kiva, kun kävit kommentoimassa 🙂
      Terkuin Heidi

      Reply
  3. Anna

    Ehdottomasti tälläisiä postauksia lisää, tästä oli paljon apua itselle ja lonkankoukistajien venytys sai ihan uuden tuntuman 😀

    Reply
    • Heidi Tainio

      Moikka Anna,
      Hei mahtavaa! Kiva kuulla- näitä siis myös lisää 🙂
      Mukavaa viikonloppua.
      Terkuin Heidi

      Reply
  4. Henna

    Kiitos blogistasi! Seuraan innolla! Informatiivista ja jopa tieteellisiä postauksia saa laittaa?Ne luetaan.

    Reply
    • Heidi Tainio

      Moikka Henna,
      Kiitos, mukava kuulla 🙂 Tänään tulossa ainakin informatiivista tietoa ashwagandhasta, ja miksi sitä käytän.
      Oikein aurinkoista päivää sinulle!
      Terkuin Heidi

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *