LISÄRAVINTEET- TARVITAANKO NIITÄ?

by | Jun 27, 2017 | Food, Wellbeing | 0 comments

 

Esteettityys- kaunis ateria on jo puoliruokaa <3

 

Vitamiinien paras lähde on tietenkin ruoka. Lisäravinteilla ei korvata aterioita, mutta koska nykypäivän tehoviljelymenetelmät ja tästä johtuva maaperän köyhtyminen on johtanut siihen, että nauttimamme ruoka ei ole yhtä ravintorikasta kuin ennen, on silloin tällöin hyvä turvautua myös purkkiin. Lisäksi elämäntyylimme, kiire, stressi, prosessoitu ja ravintoköyhä ruoka, lääkkeiden lisääntynyt käyttö sekä ympäristökemikalit vaikuttavat epäsuotuisasti ravintoaineiden tasapainoon kehossamme.

 

Ruuan lisäksi on siis ehkä hyvä ainakin kuuriluontoisesti, vuodenajan tai hektisen elämäntyylin mukaan buustata ravintoaineiden saantia lisäravinteiden avulla. Esimerkiksi D-vitamiinin riittävä saanti näillä leveysasteilla ilman vitamiinilisää on melkeinpä mahdotonta.

 

Ravintolisissä on kuitenkin suuriakin eroja ja, vaikka vitamiinin sanottaisiinkin sisältävän päivittäinen tarve, saattaa pahimmassa tapauksessa imeytyvyys olla vain muutamia prosentteja. Suurin osa markkinoilla olevista vitamiineista on synteettisiä ja eristettyjä vitamiineja, sisältäen erilaisia sidos-ja pintakäsittelyaineita, jotka heikentävät imeytyvyyttä entisestään. Siksi suosi aina luonnollisuutta- tabletin sijaan valitse kapseli (kapseli imeytyy paremmin) ja varmista miten ravintolisä on valmistettu.

 

 

Ravinnon tehtävänä on ylläpitää terveyttä ja tuoda tasapainoa kehoon, mutta usein syömme itsemme epätasapainoon teollisella, vähäravinteisella ja sokeripitoisella ruualla.

 

VINKIT VITAMIINIEN SAANTIIN

 

Värejä lautaselle! Mitä värikkäämpiä ruokia syöt, sitä parempi- ja sitä monipuolisemman annoksen eri antioksidantteja saat. Oranssien kasvisten, kuten porkkanoiden ja bataattien karotenoidit suojaavat mm. sydäntä ja silmiä. Tomaattien ja vesimelonin punaiset väriaineet, lykopeenit, ovat hyväksi sydämelle ja verisuonille, ja niillä on syöpää ehkäisevä vaikutus. Mustikoiden ja kirsikoiden tummanpunaiset väriaineet, antosyaanit, ehkäisevät taas tulehdusta ja tummanvihreiden kasvien klorofylli edistää soluaineenvaihduntaa ja kudosten uusiutumista. Värikkäät ateriat ovat myös kauniita ja esteettisestikin jo puoliruokaa.

 

Vitamiinien imeytyminen ruuasta ja ravintolisistä riippuu suoliston kunnosta ja bakteeritasapainosta! Huolehdi suoliston kunnosta nauttimalla mahdollisimman monipuolista, ravintorikasta ruokaa. Vältä tulehduksia ruokkivaa sokeria ja prosessoitua ruokaa. Parasta on ostaa tuoreita raaka-aineita, mahdollisuuksien mukaan luomua ja kokata mahdollisimman paljon itse. Silloin ainakin tiedät, mitä syöt.

 

Monesti kuulen sanottavan, kuinka kallista terveellinen ruoka on, mutta itse koen melkeinpä asian olevan toisinpäin- ostan paljon kasviksia, marjoja, hedelmiä, viljoja (mm. puurohiutaleita, kvinoaa, riisiä, pastaa), kalaa, jonkun verran kanaa, pähkinöitä ja siemeniä, luonnonjugurttia ja valkoisia juustoja, kun taas muita juustoja, leikkeleitä, valmisruokia ja mehuja ostan vain hyvin harvoin. Nykyään luomu ruokien hinnatkin ovat tulleet alaspäin ja esimerkiksi Lidlissä on oikein hyvät valikoimat. Laatu korvaa myös määrän. Mikä voikaan olla parempi investointi kuin oma keho ja hyvinvointi?

 

Keho, unenlaatu, iho, energiatasot ja jaksaminen, kertovat ja antavat meille yllättävän paljon informaatiota sen tasa- ja epätasapainoista. Harmittavan usein emme vain osaa tai “ehdi” kuunnella sen viestejä. Etenkin nukkumisesta voi päätellä jo melko paljon. Yöheräilyt voivat kertoa mm. alintajuntaisesta stressistä, jolloin kortisolitasot nousevat jo aamun varhaisina tunteina. Unet jäävät liian lyhyiksi ja kehon palautuminen heikkenee. Liian vähäiset yöunet ja stressi saattavat jopa olla osasyynä ylipainoon tai hidastuneeseen aineenvaihduntaan.

 

Olemme yksilöitä, ei siis ole olemassa yhtä ainoaa parasta ruokavaliota. Löydä se, mikä toimii itsellesi parhaiten. Ennen kuin karsit ruokavaliotasi, mieti mitä voit lisätä tilalle.

 

 

 

 

Muutama kuukausi sitten kävin Hakaniemen PÜR-kaupalla suuntaa antavassa solujen sähköiseen värähtelyyn perustuvassa HCA-mittauksessa. Mittaus kertoo siis suuntaa antavasti mm. kehon vitamiinitasapainosta. Mielenkiintoinen testi ja melko hyvin osasin jo ennalta arvata, mitkä osa-alueet kaipaavat enemmän huomiota kuin toiset.

 

Kokonaisuudessaan testin tulos oli oikein positiivinen eikä mittaustuloksessa ilmennyt mitään hälyttävää. Pientä hienosäätöä kuitenkin- kalsium, seleeni, kalium, B6- ja E-vitamiini kaipasivat pientä buustausta. Kevään kiireet ja huonompi yöuni (liian lyhyet yöunet ja sitä kautta heikentynyt palautuminen) näkyivät hieman keskiarvoa alempina B6- vitamiinitasoina ja hormonaaliset heittelyt (mm. harvinaisen lyhyt kuukautiskierto) taas seleenin ja E-vitamiinin puutteena.

 

Ruokavalion ohella käytössäni ovat Wild Nutritionin lisäravinteet, joihin tutustuin reilu vuosi sitten Holidayssa, niiden lanseeraustilaisuudessa. Siitä lähtien ne ovatkin olleet säännöllisessä käytössäni. Wild Nutritionin lisäravinteet valmistetaan ravintohiivan avulla raakaruokamassassa kasvattamalla. Ja koska vitamiinit ovat ravinnon muodossa, ovat ne myös optimaalisesti kehon hyödynnettävissä. Aivan kuten siis ruuasta saamamme ravintoaineet, keho tunnistaa tehokkaasti nämä vitamiinit, ottaen ne vastaan ja kuljettaen ne myötävaikuttajiensa avulla juuri niille soluille ja kudoksille, joissa niitä tarvitaan. Näin ollen vitamiineja ei tarvita paljoa kerralla, vaan ne ovat tehokkaita pieninäkin annoksina.

 

 

Mittauksen pohjalta vitamiinitarpeeni räätälöitiin tämän hetken tarpeen mukaan; kalaöljy tukemaan hormonitoimintaa, solu-ja limakalvojen terveyttä sekä syväkosteuttamaan ihoa. Seleeni tasapainottamaan hormonitoimintaa ja tukemaan kilpirauhasen toimintaa, ja vielä Daily Multi Nutrient kokonaisvaltaiseen vitamiinien ja kivennäisaineiden tasapainoon. Illalla otan vielä Wild nutritionin B6-vitamiinin ja Magnesiumin. Nämä illalla, koska etenkin magnesiumilla on rauhoittava vaikutus. Suomen olosuhteissa D-vitamiinin käyttöä kannattaa varmasti jatkaa kesäkaudenkin ajan, mutta nyt tulevan aurinkoreissun tullessa pidän pienen tauon.

 

Itse otan vitamiinit useimmiten sellaisenaan, mutta lapsille avaan kapselit ja sekoittelen sisällön mm. smoothien joukkoon. Wild Nutritionin vitamiineja on suunniteltu eri käyttötarkoituksiin, naisille, miehille, raskaana oleville…  ja myös lapsille ja teineille on suunniteltu omansa.

 

 

Lomalla mukana Wild Nutritionin “Wild Traveller” ja vatsa voi hyvin <3

 

Tiesitkö tätä?

Moni kasvis menettää ravintoarvoja kypsentäessä, mutta mm. tomaatin ja porkkanan ravintoarvo paranee kypsentäessä.

 

Yhdistämällä pinaatin C-vitamiinipitoisiin ruokiin, kuten brokkoliin tai paprikaan, voit parantaa raudan imeytymistä. Kalsiumilla on puolestaan päinvastainen vaikutus heikentäen raudan imeytymistä. 

 

Miellämme monesti maidon parhaaksi kalsiumin lähteeksi, mutta itse asiassa kalsium ei imeydy prosessoidusta nykymaidosta erityisen hyvin. On mahdollista, että liiallinen maidon nauttiminen jopa haurastuttaa luita vahvistamisen sijaan! Maidolla nimittäin on kehoa happamoitava vaikutus ja emäksöintiin keho joutuu lainaamaan kalsiumvarastoja luustolta ja muilta kudoksilta. Hyviä kasvikunnan kalsiumin lähteitä ovat mm. siemenet, marjat ja pähkinät. 

 

Magnesiumia, D- ja K- vitamiineja tarvitaan kalsiumin imeytymiseen! 

 

Päivittäiseen seleenin saantiin riittää 2 parapähkinää!

 

B-12 vitamiinin saanti saattaa monella jäädä tietämättään vähäiseksi- etenkin kasvissyöjillä, sillä B12:ta saa vain eläinkunnan tuotteista. Oireina voivat olla muisti- ja uniongelmat, mielialan vaihtelut ja uupumus. 

 

Tulehduskipulääkkeet ja e-pillerit kuluttavat kehon keskeisiä ravintoainevarastoja. 

 

Postaus tehty yhteistyössä PÜR-kaupan kanssa.

Heidi xoxo

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *