MIKÄ ON SOPIVA TREENIMÄÄRÄ?

by | Feb 3, 2023 | Hyvinvointi, Ski, Treeni | 0 comments

 

 

Tammikuu on takanapäin, tervetuloa helmikuu! Alkuvuoden treeni-into näkyy edelleen saleilla, ladulla ja liikuntapisteillä. Hienoa, ja toivottavasti into myös jatkuu. Etelä-Suomen heikosta luonnonlumitilanteesta huolimatta on ollut ilo huomata, kuinka laduilla on vilskettä. Ei kaupungissa uskoisi, että tykkilumiladut ovat erinomaisessa kunnossa.

 

Mutta mikä on sopiva määrä treenata? Kuinka monta kertaa viikossa olisi hyvä treenata? Nämä kysymykset tulevat usein vastaan niin treenattavieni kanssa kuin ihan muuten keskusteluissa. Hyvä kysymys, johon vastaus on jokaiselle varmasti omanlaisensa. Se, mikä sopii yhden elämäntilanteeseen, ei välttämättä sovi toiselle. Ei siis kannata verrata omia liikkumisia/treenimääriä toisen treeneihin. Eikä edes siihen, miten on joskus aikoinaan treenannut. Elämä ja elämäntilanteet muuttuvat, ehkä myös harrastukset, omat mieltymykset, tavoitteet, ajankäytölliset mahdollisuudet ja resurssit siinä mukana.  

 

KUINKA MONTA TREENIÄ VIIKOSSA? MITÄ OTTAA HUOMIOON

 

Mikä on oma liikuntatausta ja omat lähtökohdat? Onko liikkunut/ treenannut koko elämänsä ajan, vai aloittanut vasta hiljattain. Säännöllisesti pidempään liikkuneen keho on tottunut isompiinkin treenimääriin, kun taas aloittelijan on järkevämpää lähteä liikkeelle maltilla. Jos aloittaa nollasta, on kaksikin liikuntakertaa viikkoon jo oikein hyvä. Pienin askelin, pikku hiljaa liikuntamääriä kasvattaen. Silloin on aloittelijankin helpompi pitää motivaatio yllä ja saada liikunnasta elämäntapa. Yleinen liikuntasuositus aikuiselle on 2h 30min reipasta liikuntaa/ vko.

 

Mikä on oma tavoite? Onko tavoite? Haluaako treenata tavoitteellisesti vai enemmän fiiliksellä. Mitä haluan ja miksi haluan? Jotta yksilö voi halutessaan asettaa itselleen oikeanlaisia tavoitteita, on hyvä pohtia kokonaisvaltaisesti mitä ihan oikeasti haluaa ja kuinka realistinen tavoite on oma arki huomioiden. Tavoitteen asettamisen jälkeen voi miettiä, mitkä 1-3 pientä asiaa voisi viikottain tehdä oman tavoitteen/hyvinvoinnin eteen? Tavoitteita ja treenimääriä suunnitellessa on hyvä muistaa ettei kuntoliikkujan tarvitse treenata kuin kilpaurheilijan! 

 

Ja se tärkein, mikä on kokonaiskuorma. Treenitavoitteita/määriä suunniteltaessa on hyvä huomioida muu elämän kuorma. Sopiiko tavoite omaan elämäntilanteeseen. Miltä arkeni ja elämäntilanteeni tällä hetkellä näyttää? Mitkä ovat omat realistiset mahdollisuudet liikkua? Välillä on ajanajaksoja jolloin on mahdollisuus liikkua enemmän, toisinaan vähemmän. Ruuhkavuosissakaan ei liikuntaa kannata kokonaan jättää, vaan sovittaa liikuntahetket omaan sen hetkiseen arkeen istuvaksi. Lyhyetkin liikuntahetket ovat erinomaisia, samoin hyötyliikunta. Kaikkea liikuntaa ei myöskään tarvitse ajatella treeninä. Hyvä idea on kalenteroida treenit itselle aivan niin kuin muutkin menot. Olisiko mahdollista hyödyntää työmatkoja, lasten harrastusaikoja tai vaikkapa lounastaukoja liikkumiseen? Olisiko mahdollista liikkua yhdessä perheen kanssa? Sopivanlainen liikunta antaa energiaa, olipa elämäntilanne mikä hyvänsä.

 

 

 

MITEN LÖYTÄÄ OMA BALANSSI?

 

Kiireisimpinä ajanjaksoina (ja toki muutenkin) on tärkeä kuunnella omaa jaksamista, vaihtaa tarvittaessa suunnitelmaa ja pyhittää aikaa myös riittävälle levolle. Joustavuus! Treeniviikkojen jakaminen selkeästi kevyempiin ja raskaimpiin viikkoihin tasapainottaa kuormaa ja pitää huolen ettei jokainen viikko ole samanlainen. Treeneissä suosin myös monipuolisuutta. Olipa oma laji/harrastus mikä hyvänsä, on harjoitteluun hyvä sisältää lihaskuntotreenejä ja kehonhuoltoa. Ja pilatesta, jos minulta kysytään.

 

Elämäntilanteet elävät ja monesti treenit sen mukana. Myös minullakin omien treenien määrä riippuu aina sen hetkisen työn tuomasta kuormasta. Ruuhkavuodet lasten kanssa ovat jo takanapäin ja sen puolesta omaa aikaa riittää, mutta työrintamalla etenkin talvi on vuoden kiireisintä aikaa. Juuri nyt opiskelen myös psyykkistä valmennusta. Työpäivät venyvätkin helposti aikaisesta aamusta iltaan ja viikonloppuisinkin opetan hiihtoa. Ladulla minua näkeekin lähinnä opetushommissa. Suksien päällä tulee oltua paljon ja liikettä tulee ihan huomaamatta. Talvisin treenaankin huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi kesällä.

 

Opetustilanne ei koskaan ole sama kuin oma treeni! Omat treenit ja liikuntahetket ovat myös minulle tärkeitä. 1-3 omaa lenkkiä viikossa sopii minulle tähän hetkeen, jottei kokonaiskuorma kasva liian suureksi. Omalla hiihto/juoksulenkilläni olen täysin omassa kuplassani, omissa ajatuksissani, keskittyen vain itseeni. Ja, koska otin Finlandia- hiihtohaasteen vastaan, on mukava käydä treenaamassa myös sitä varten. Eilen laitoin, ensimmäistä kertaa tänä vuonna, oikein urheilukellon päälle. 32kilometriä perinteisellä tyylillä vaatii kestävyyttä ja voimaa, sen huomasi taas ylämäkiä hiihtäessä! Huh, kunnon hikoilu teki hyvää.

 

Perjantaisin lopetan työpäivät jo puolenpäivän aikaan, silloin suuntaan usein ladulle ja omalle leppoisalle after work- lenkilleni. Liike luonnossa on kuin meditaatiota liikkeessä. Olen huomannut, että tästä perjantaisesta hiihtolenkistä on muodostautunut minulle erinomainen keino irtautua töistä vapaalle. Ajatukset kirkastuvat ja mieli lepää luonnon helmassa. Usein käyn aftereilla yksin, toisinaan ystävän kanssa. Ystävän kanssa liikkuessa tulee mukavasti vaihdettua samalla kuulumiset. Päivän kruunaa vielä pizzaperjantai!

 

Olisi mukava kuulla ajatuksiasi aiheesta. Oletko löytänyt itsellesi sopivan tavan treenata/liikkua? Entä miten sinä palaudut? Olipa sinulla siis tavoite liikunnan suhteen tai ei, toivon, että tykkäät siitä mitä teet.

 

 

Lue filosofiastani ja hyvinvointi/ personal training palveluistani tästä.

Seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego 

 

Heidi xoxo

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *