NAISEN ELÄMÄÄ- KUUKAUTISET & TREENIT

by | Oct 27, 2019 | Exercise, Wellbeing | 39 comments

 

Maanantai aamu, olo on kuin jyrän alle jäänyt. Alaselkää särkee ja vatsa on turvonnut kuin neljännnellä kuulla raskaana. Ei yhtään huvittaisi laittaa tiukkaa uimapukua päälle ja mennä uimaan- saati sitten olla uimapuvussa vielä kuvattavana! Ihanaa olla nainen, mutta näin tiettyyn aikaan kuukaudesta voisi pariksi päiväksi uppoutua vain sohvalle makaamaan. Nämä olivat ajatukseni ennen viime maanantain aamutreenien alkua. Feel me? 

 

Harvemmin jätän kuukautisten takia asioita tekemättä, mutta uimaan tuskin olisin lähtenyt, jos se ei olisi ollut kalenterissa sovittuna. Allas Sea Poolille päästyä en kuitenkaan jäänyt tuohon altaan reunalle surkuttelemaan olotilaani, vaan hyppäsin veteen muina naisina. Vaivat unohtuivat ensimmäisillä rintauinnin vedoilla ja nautin uinnista aivan niin kuin kuukauden muinakin päivinä. Liikunnalla on olotilaa kohentava vaikutus, myös kuukautisten aikaan. Yllätyksekseni uiminen lievitti PMS-oireita! Tuntui kuin turvotuskin olisi hävinnyt siinä samalla. Enpä olisi uskonut.

 

Kuukautiset ovat osa naiseutta ja niin inhottavilta kuin ne välillä tuntuvatkin, ne kertovat kehon normaalista toiminnasta. Hormonaaliset heittelyt voivat yksilöstä riippuen olla kuukauden aikana hyvinkin suuret. Jotkut saattavat kokea jo päivät ennen kuukautisia haastavimmiksi- mikään ei huvita, väsyttää, mieliala on maassa ja mieli tekee vain suklaata, kun toiset taas eivät huomaa mitään kummempaa. PMS-oireet ilmestyvät kuukautiskierron loppupuolella, muutamasta päivästä viikkoon ennen kuukautisvuodon alkua ja oireet helpottavat useimmiten ensimmäisten vuotopäivien jälkeen.

 

PMS:n syytä ei tiedetä, mutta se liittyy säännölliseen kuukautiskiertoon ja häviää vaihdevuosien alettua. Perimmäinen syy on edelleen tuntematon. Ajatellaan, että normaaliin munasarjatoimintaan liittyvät hormonitasojen muutokset jostain syystä aiheuttavat poikkeavan vasteen keskushermostossa. Keskushermoston välittäjäaineilla, mm. serotoniinilla ja GABA:lla, uskotaan olevan osuutta oireyhtymän synnyssä. Lieviä vaivoja ilmenee lähes kaikilla naisilla jossakin vaiheessa elämän varrella. Vaikeasta oireilusta kärsii 4–10 % naisista. Tyypillisintä oireilu on 35–45-vuotiailla. -Terveyskirjasto

 

Vinkki! Latasin mielenkiinnosta Flo-kuukautissovelluksen (30 pv ilmainen), jonka avulla voi seurata kuukautiskiertoa, ovulaatiota tai vaikkapa raskautta. Sovelluksessa on paljon hyvinvointiin liittyvää tietoa sekä erilaisia kursseja. Vaikeista PMS-oireista kärsivälle tämä voi olla hyvä juttu- keino oppia tuntemaan kehoaan ja hormonaalisten vaihtelujen tuomia muutoksia paremmin.

 

 

 

LIIKUNTA KUUKAUTISTEN AIKANA 

 

Olemme yksilöitä, jokainen kokee asiat omalla tavallaan- niin myös kuukautiset ja hormonaalisten muutosten vaikutuksen kehossa ja mielialassa. Yhdellä kuukautiset voivat mennä ohitse melkeinpä huomaamatta, kun toinen taas kärsii kaikista mahdollisista sivuvaikutuksista. Siksi ei ole kuukautistenkaan aikana yhtä oikeaa tapaa liikkua. Oman kehon tuntemus auttaa tunnistamaan, mikä kierronvaihe on menossa ja miten hormoonit vaikuttavat- jos vaikuttavat. Tämä auttaa ymmärtämään senkin, miksi olotila on mahdollisesti alavireinen, ja että se on vain hetkellistä ja ohimenevää.

 

Kuukautisten tai niitä edeltävien PMS-oireiden takia ei kannata liikuntaa jättää aivan kokonaan väliin. Liiku vain oman fiiliksen mukaan ja harrasta lajeja, jotka tuntuvat itsestä mukavilta. Itse huomaan, että kuukautisten ensimmäisinä päivinä tykkään kävellä ja keskittyä lempeämpiin lajeihin. Uimaan tuskin olisin lähtenyt omatoimisesti, mutta oli kiva huomata sen tuomat positiiviset vaikutukset. Olotilaa todennäköisesti kohensi myös meidän hulvattoman hauska tiimi!

 

ARVONTA! 

 

Mitä ajatuksia postaus sinussa herätti? Vaikuttavatko kierron eri vaiheet liikkumiseesi? Kommentoi tähän postaukseen lauantaihin 2.11 mennessä ja olet mukana Arenan uimapuvun arvonnassa!

 

Seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego 

 

Heidi xoxo

39 Comments

  1. Marja

    Kyllä vaikuttaa! Välillä tekee mieli vain jämähtää vällyjen alle mutta kun pakottaa itsensä liikkeelle niin kyllähän se vain auttaa! Eli tässäkin asiassa liike on lääke!

    Reply
  2. Suvi

    Kyllä vaikuttaa! Ei tee mieli mennä samaan tahtiin ja esim bodypump tunnille!! Saatika uimaan/saunomaan!
    Mutta toisaalta huomaa liikkelle löhdettyä että tuohonkin aikaan kuusta liikunta silti kannattaa! Ei pitäisi antaa niiden häiritä liikaa..

    Reply
  3. Rani

    Ajankohtainen aihe ? tuntuu oudolta, miten pms-ketutus pääsee muka aina yllättämään, vaikka se toistuu joka kuukausi ? liikunta onneksi vähän helpottaa sekä pms-oireita, että kuukautiskipuja.

    Reply
    • Liikkuja

      Hyvä postaus, olen kyllä sitä mieltä että liikunta helpottaa oloa. Vaikka ensin tuntuukin ettei halua tai pysty, niin kyllä siitä tulee heti paremmalle mielelle jos lähteekin vaan liikkumaan! ?

      Reply
  4. Caro

    Ajattelen että, kun tykkää liikkumisesta, harvoin tulee esteitä liikunnalle. Mikäli liikkuminen on pakonomaista, on helppo tarttua eri esteisiin. Liikunta on lääke, myös kuukautisiin. Hienoa kun kirjoitit aiheesta!

    Reply
    • Tiina

      Minulle ajankohtainen aihe myöskin, paljon olen kärsinyt oma-oireista viime vuosina, ikää nyt 44. Kovin vähän olen löytänyt netistä loppujen lopuksi tietoa, lähinnä siitä, kuinka oireita voisi yrittää helpottaa. Kiitos kun otit tämän esille <3

      Reply
  5. Riikkis

    Aina ajankohtainen aihe. Säännöllinen liikunta auttaa oireisiin itselläni, mutta flunssat ym. häiriötekijät sotkevat tätä balanssia. Väsymys on pahimmillaan lamaannuttavaa pms-vaiheessa, silloin pitää vain levätä. Kierron alussa kävely ja pyöräily ovat hyväksi havaittuja lajeja, uimaan uskallan vasta vähän myöhemmin ?

    Reply
  6. Beb Ero

    Asiallinen postaus aiheesta, jonka toivoisi olevan jo normaalia eikä häpeällinen tai tabu. Itse koen liikunnan parantavan mielialaa ja kipuja erityisesti PMS-kuukautisten aikaan. Olisi ihanaa voittaa uimapuku, sillä nykyinen on yläasteelta ollut sama ja aikansa nähnyt…

    Reply
    • Liina

      Runsaiden kuukautisten takia on tiettyinä päivinä pakko jättää uinti väliin. Ei kyllä tekisi mieli, mutta on vaan pakko.. 🙁

      Reply
  7. HJ

    Liikunta auttaa kummasti oireisiin kuukautisten aikana. Se on kuin kipulääke.?

    Reply
  8. Jonna

    Kuukautisten vuoksi en jätä liikuntaa väliin. Liikunnasta saan apua varsinkin “kuukautiskiukkuun”. Positiivinen vaikutus siis koko perheen kannalta!

    Reply
  9. Kaisa

    Mulla on aina ollut ihan kamalan kivuliaat menkat ja joskus niin pahat, etten pysty lähtemään ulos lainkaan. Mutta minipillerit ovat nyt toistaiseksi jättäneet menkat kokonaan pois, enkä kyllä kaipaa niitä yhtään! Uimaankin voi lähteä ilman ongelmaa. Joskus yläasteella oli ihan superärsyttävää, kun menkat iski juuri uintitunneilla ja piti selittää opettajalle, miksei pääse uimaan. Onneksi tollasia ei tarvi enää miettiä :D.

    Reply
  10. Soikku

    On tärkeää että näistä puhutaan ja että liikuttaisiin oman voinnin mukaan. 🙂

    Reply
    • Ullis

      Ennen vaikutti ja ensimmäiset vuotopäivät ei jaksanut mitään. Noin vuosi sitten “löysin” uinnin mahtavuuden jälleen ja liikunta kipinä syttyi uudestaan. Nykyään liike on lääke kuukautisten aikaan ja kuukupin käyttö tekee liikunnasta menkkojen aikaan mukavaa.

      Reply
  11. Annukka

    Kyllä ne valitettavasti hieman vaikuttaa, ei tee mieli lähteä salille/uimaan ? Edes kävelylle yritän itseni tosin patistaa myös kuukautisten aikana!

    Reply
  12. Tiina

    Liikkuminen on lääkkeitä parempaa – auttaa yllättävän moneen asiaan! Tosin täytyy sanoa, että minua kyllä myös helpottaa gynekologin minulle ihan toisenlaisen vaivan vuoksi määräämä lääkitys, jonka vuoksi kuukautisia ei ole ollut pitkään aikaan. Muistan kyllä edelleen ne tunnetilat ja kivut – yhtään en sitä kaipaa.

    Reply
  13. Janita

    Todella hyvä aihe, jota ei itsellä juurikaan tule pohdittua, koska pystyn liikkumaan samaan tapaan myös kuukautisten aikaan. Liikkuminen auttaa hurjasti itselläni myös kipuun, joten siitäkään syystä ei treenit jää välistä 🙂

    Reply
  14. Suvi N

    Kyllä vaikuttaa, juuri ennen kuukautisia iskee pieni flunssa. Tämä siis lähes aina. Parina ekana menkkapäivänä iskee kova turvotus ja kipu mutta kevyt kävely lievittää sitä onneksi.

    Reply
  15. Annika

    Vaikuttaa kyllä mielialaan ja oloon. Usein pieni kävely tekee hyvöä.

    Reply
  16. Kesäheinä

    Uskon, että olemme kaikki yksilöitä, erilaisine kuukautisoireineen ja kykyyn sietää liikuntaa kuukautisten aikana.

    Itselläni ei vaikuta tekemisiin, vaikkakin kierron kulun huomaan selvästi kehossani 🙂

    Reply
  17. Tiina

    Ihana kirjoitus!

    Urheilu auttaa pahimpiin kuukautiskipuihini. Ennen urheilua urheilun aloitus on tosin kauheaa kun kivut ovat kovat.

    [email protected]

    Reply
  18. Suvi P

    Kuukautisten aikana tekee mieli harrastaa rauhallisempaa liikkumista, esimerkiksi kävelyä. Koen liikunnan helpottavan kuukautiskipuja paremmin kuin kipulääke. 🙂

    Reply
  19. Taija

    Hyvä postaus ja hyvä, että näistä asioista puhutaan. Valitettavasti välillä juuri alaselkäkivut pakottavat jättämään juoksulenkin väliin, mutta sitten se tulee vaihdettua yleensä kävelylenkkiin. Liike tosiaan auttaa ja tekee myös mielelle hyvää.

    Reply
  20. @sinisentalonsatu

    Koko ymmärrys itsestä ja kierrosta ja sen vaikutuksista on hämärtynyt kierukan vuoksi, mutta tunnistan pms oireet ilman kuukautisiakin mutta usein vasta jälkikäteen. Olisi myös liikunnan kannalta hyödyllistä tunnistaa oireet jo niiden aikana ja mieluiten jopa etukäteen!

    Reply
    • Inka

      Mielenkiintoinen postaus! Itsekin olen usein tullut siihen tulokseen, että liikkuminen kuukautisten aikana helpottaa oloa. Kyseinen aika kuusta vaatii vain ekstrapaljon motivaatiota tehdä mitään urheilullista… Olen myös kuullut jostain, että kuukautisten aikaan pitäisi antaa kehon levätä, joten olen yrittänyt silloin valita kevyitä liikuntamuotoja.

      Reply
  21. Sannis

    Aiemmin ehkä vähensin tietynlaista liikuntaa juuri kuukautisten aikana, koska olin todella runsasvuotoinen. Toisaalta tunnistin myös liikunnan merkityksen omaan vointiin rentouttavana ja voimaannuttavana. Nykyisin en huomaa oikeastaan kierron kulkua omassa elämässäni lainkaan. Hieno asia ottaa esille blogissa, niin luonnollinen ja naisia koskettava, mutta silti vielä kuukautiset koetaan hiukan häveliäinä.

    Reply
  22. tt3

    Hyvä postaus ja kyllä liikkuminen auttaa selvästi.

    Reply
    • RiikkaE

      Hyvä että aiheesta kirjoitetaan! Itselläni vaikuttaa kyllä, mielialaan sekä fyysiseen olotilaan. Liikkuminen yleensä auttaa, joten yritän harrastaa jotain lempeää liikuntaa silloinkin, kun ei huvittaisi.

      Reply
  23. Laura

    Menkkojen aikaan itselle parhaimmiksi lajeiksi olen kokenut joogan ja rauhalliset kävelylenkit. Joogalla on myös mieltä tasoittaa vaikutus juuri menkkoja edeltävinä päivinä, jolloin usein tosi matala ja itkuinen fiilis. Uusi uikkari olisi ihan mahtava, viimeksi uintireissulla ihmettelin miten vanha on käynyt niin epämukavaksi… ihmekös tuo, se olikin nimittäin kahta kokoa pienempi kuin oikea vaatekokoja!

    Reply
  24. Maria

    Olipas motivoiva postaus! Pistän tämän puhelimen suosikkeihin talteen, niin josko tulisi luettua useamman kerran. Itselle liikunta on yleisestikin vaikeaa pitää tasaisesti arjessa mukana ja erityisesti ne kuukauden vaikeat hetket upottaa niin syvälle sohvaan, että sieltä on vaikea päästä ylös. Olen aina rakastanut uimista ja olenkin nyt vuoden aikana yrittänyt opetella säännöllistä uintirytmiä, mutta aina se on tyssännyt viimeistään menkkoihin.

    Toivottavasti tämän postauksen saattelemana saan voimaa mennä niidenkin viikkojen yli pysähtymättä!

    Reply
  25. Annina

    Itse en muista koskaan kärsineeni pms-oireista joten liikun yhtä lailla oli kuukautisia tai ei. Mitään rankkaa liikuntaa en kuitenkaan ensimmäisinä päivinä harrasta ☺️

    Reply
  26. Kirsi

    Kuukautisten ensimmäisenä päivänä teen usein erilaisia jumppaliikkeitä lievittääkseni kipuja.

    Reply
  27. Leena Nuora

    Hei,
    Kyllä kierron eri vaiheet vaikuttavat omaan elämääni kovastikin, esim. tunne-elämän kautta. Kuukautisten aikana liikkumaan lähteminen on usein “työläämpää”, mutta kannattaa aina.
    Itse olen sen ikäinen, että odottelen jo vaihdevuosia. ? Harmittaa, että siitä elämänvaiheesta puhutaan aina niin negatiiviseen sävyyn. Mietin, voisiko vaihdevuosiaika olla myös laskeutuminen rauhoittumiseen, itsensä hyväksymiseen, elämän tuomaan viisauteen? (Niiden kuumien aaltojen ym. lisäksi ?)
    Hauska lukea uimatreeneistäsi! Olen itse just aloittanut vapaauintikurssin, ihanaa oppia uutta!
    Valoa marraskuuhun!

    Reply
    • Johanna V

      Samaa mieltä mitä Leena kirjoitti yllä; miksi kuukautisista ja myös vaihdevuosista puhutaan melkein aina negatiiviseen sävyyn, paitsi nyt tässä Heidin kirjoituksessa. Lempeyttä ja armollisuutta meille kaikille naisille!

      Reply
  28. Claudia

    Nuorempana vaikutti enemmänkin, mutta nykyään en anna kuukautisten häiritä. 🙂

    Reply
  29. Sanna

    Todella hyvä postaus! Aiheesta kirjoitetaan harmillisen vähän.Kuukautiset eivät vaikuta itselle liikuntaan/treenaamiseen muutoin kuin että uintia en koe mukava tuolloin

    Reply
  30. Pauliina.K

    Kyllä vaikuttaa! Kuukautisten aikana ja etenkin muutamaa päivää ennen olo on huono, joten kevennän liikuntaa. Kevyestä liikunnasta on kuitenkin apua, esim reipas kävely ja venyttely auttavat!

    Reply
  31. Kirsikka

    Hyvin kirjoitettu aiheesta. Liikunta auttaa hormoniheittelyssä tosi paljon. Reipas lenkki tai jumppa päästää suurimmat höyryt päästä ja reippailun jälkeen on kuin toinen ihminen. Kohdunpoiston jälkeen tosin oireilu lievittynyt ja pahin kuukausittainen hatutus on vain muisto enää. Tästä olen niin onnellinen.

    Reply
  32. Minni

    Liikkumiseen ei vaikuta. Täysin samoja asioita teen ja ihan samalla teholla kuin muunakin aikana kuukaudesta.

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *