ONNELLISUUS ON SITÄ, ETTÄ….

by | Dec 28, 2020 | Exercise, Wellbeing | 0 comments

 

… hiihtolenkillä huomaa kauneuden, ne muutamat valkoiset tykkilumetetut puut, vaikka muuten on ympärillä aivan mustaa. Luonto antaa mahdollisuuden irtautumiseen, sulautumiseen, ihailuun ja yhteyteen. Ei ihme, että ihminen kokee onnellisuuden tunteita ja voimaantumista juurikin luonnossa.

 

… nauttii kilometrin ladusta, vaikka Instassa joku toinen hiihtelisikin Lapissa upeiden valkopeitteisten hankien keskellä. Onnellisuus on myös sitä, että on aidosti iloinen sen toisen puolesta, jättää kuvaan sydämen, inspiroituu ja myötäelää mukana. Toisen onni ei koskaan ole itseltä pois. Ympäristöllä ei tutkimusten mukaan onnellisuutta mitattaessa ole juurikaan väliä, jos sisäinen maailmamme voi hyvin.

 

… on kiitollinen kaikesta siitä mitä jo on, sillä kiitollisuus lisää kiinnostusta tätä hetkeä kohtaan ja lisää tyytyväisyyttä. Joudumme usein tekemään tietoisia kiitollisuusharjoituksia, sillä tutkimustenkin mukaan aivot kääntävät huomion helpommin negatiivisiin asioihin, vaikka päivän aikana olisi tapahtunut jopa kolme kertaa enemmän positiivisia asioita. Oletko huomannut? Kiitollisuuden kohteet voivat olla pieniäkin asioita- juuri nyt olen kiitollinen hitaasta aamusta kahvikupin kanssa.

 

… välittää muista, on ystävällinen ja jakaa hyvää, mutta antaa myötätuntoa myös itselleen.

 

… ymmärtää ettei kaiken tarvitse olla täydellistä ollakseen hyvää. Elämässä tuskin kukaan säilyy vastoinkäymisiltä ja elämässä on aina myös paljon sattumanvaraista. Vaikka geenit ja elinympäristöt tuottavat oman rajansa, silti myös sattuman osuus on suuri. On kohtaamisia, muutoksia, menetyksiä ja tapahtumia, joita ei mitenkään voi ennakoida. Positiivinen elämänasenne ei tarkoitakaan etteikö koskaan olisi ongelmia ja vastoinkäymisiä, mutta tunteiden kohtaaminen ja käsitteleminen saattaa helpottaa irti päästämistä.

 

… huomaa, kuinka hyvä olo kumpuaa pienistä arkisista asioista- talviuinnista, metsässä liikkumisesta, perheen yhteisestä ajasta ja esimerkiksi siitä, kun toinen onkin ladannut kahvinkeittimen valmiiksi. Tutkimusten mukaan onnellisuutta lisää myös se, että voi vapaa-ajallaan tehdä jotain itselleen mielekästä asiaa. Mielekäs harrastus tuottaa myönteisiä tunteita, vahvistaa myönteistä identiteettiä ja itsearvostusta, tukee vahvuuksia ja lisää kestävyyttä.

 

… metsässä hiihtelyn ja mutaisilla poluilla juoksemisen vastapainoksi voi välillä pukeutua naisellisemmin- pukea oikein mekon päälle ja vetää korkokengät jalkaan.

 

Onnellisuudessa on kyse tunteesta ja kokemuksesta, jolla on monenlaisia ilmaisuja. Tunteet saattavat vaihdella hyvinkin nopeasti, kun kokemukset taas ovat muistoja aiemmista kokemuksista. Tunneonni kuvastaa onnellisuutta juuri nyt, ja se voi vaihdella hyvinkin nopeasti. Tyytyväisyysonni taas kertoo kokonaistyytyväisyydestä tähänastiseen elämään. Tyytyväisonnea kuvataan melko pysyvänä perustilan, jonka ympärillä tunteet aaltoilevat.

 

 

A BEAUTIFUL DAY IN THE NEIGHBORHOOD

 

Leffasuosituksena Viaplaystä aivan kertakaikkisen ihana Tom Hanksin tähdittämä “A Beautiful Day In The Neighborhood”. Pitkästä aikaa oikein kunnolla sykähdyttävä elokuva, jossa on erinomainen viesti ja tarina. Hanks on roolissa kerrassaan loistava. Onnellisuus ja elämän tyytyväisyys todellakin syntyvät pienistä arkisista asioista- hyvän tekemisestä, aidosta välittämisestä, läsnäolosta, anteeksiannosta, mutta myös myötätunnosta itseä kohtaan. Onnellisuus syntyy asioista mihin kiinnitämme huomion, keskitymme ja mitä päivittäin teemme.

 

Välipäivien ratoksi suosittelen sinua – postauksen aiheeseen liittyen – lukemaan Helsingin Sanomista myös Stanfordin ja Yalen yliopistoissa onnellisuutta tutkivan Emma Seppälän haastattelun “Muista hengittää”. Timanttijuttu oli ajatuksia herättelevä ja aivan varmasti myös ajankohtainen.

 

Tähän hiihtolenkillä mieleen nousseen ajatusvirran päätteeksi toivon sinulle oikein mukavia vuoden viimeisiä päiviä. Mitä hyvää aoit tehdä itsellesi tänään?

 

Seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego 

 

Heidi xoxo

 

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *