OODI SOHVALLE

by | Nov 24, 2019 | Wellbeing | 0 comments

 

* olen Suunto Ambassador, postaus tehty kaupallisessa yhteistyössä

 

Olohuone ja sohva ovat kotimme sydän. Sinne istahdetaan iltapäiväkahville, pelaamaan korttia, lukemaan kirjaa ja lehtiä, katsomaan leffoja tai ihan vain juttelemaan- joskus syömäänkin. Parasta sohvalle on lösähtää liikuntatuokion tai työpäivän jälkeen. Viikonloppuisin linnoittaudun sinne lukematta jääneiden hesareiden kanssa. Juuri nyt istun täällä cappucino kädessä aamuisen 4 tunnin vaelluksen jälkeen. Ihanaa.

 

Tätä sohvalla istuvaa puolta minusta nähdään harvemmin, mutta #heidionthego ei todellakaan aina ole #onthego. Päinvastoin, jaksamisen kannalta on todella tärkeää myös levätä. Ihan vain olla. Tätä olemista olenkin “harjoitellut” jo jonkin aikaa ja voisin sanoa olevani siinä aika hyvä. Uskonkin, että jaksamisen salaisuuteni on juurikin tuossa sohvassa. Liikkuvan arjen vastapainoksi on mukava lösähtää sohvalle ja heittää aivot narikkaan. Iltaisin ei kädessä ole kännykkää tai muita ulkopuolelta tulevia häiriötekijöitä. Tarkoituksella, sillä silloin tunnen rentoutuvani kaikista parhaiten.

 

Joskus toki tuo sohvan vetovoima voi olla jo liiankin puoleensa vetävä. Viime viikonloppuna dinnerille lähtiessä en meinannut millään saada itseäni sohvasta irti. Kello oli vasta neljä, mutta pimeyden takia tuntui kuin se olisi ollut jo iltayhdeksän. Olisi ollut niin mukava jäädä siihen ja vetää vilttiä korville. Onneksi kuitenkin lähdimme. Näin marraskuussa piristää jo se, että tekee jotain normaalista poikkeavaa- vaikka sohvalle palaisikin jo muutaman tunnin jälkeen 😀

 

PALAUTUMINEN & UNI

 

Näin pimeään vuodenaikaan huomaan tarvitsevani enemmän unta, vähintään 7 1/2 tuntia. Viikolla sohvalta irtaudutaan jo yhdeksän maissa, ja aivan viimeistään kymppiuutisten jälkeen. Television katselun sijaan luen mieluummin kirjoja. Juuri nyt menossa on Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta. Kirja on niin koukuttava, että oikein odotan iltoja ja lukuhetkiä. Lukeminen rentouttaa ja auttaa irtautumaan päivän hommista.

 

“Vuorotyö, jetlag, stressaavat asiat, negatiiviset tunteet ja ärsykkeet, uupumus, kovatehoinen liikunta ennen nukkumaanmenoa, heikko kunto, ylipaino ja mm. alkoholi ovat tyypillisiä kuormitustekijöitä, jotka haittaavat kehon palautumista ja unta.” – Liikkuva Suomi.

 

 

Suunto 9 Barossa nyt myös aktiivisuuden/palautumisen ja stressin mittaus

 

 

URHEILUKELLOT JA PALAUTUMINEN

 

Hyvinvoinnista puhuttaessa otetaan nykyään hyvin huomioon kokonaisvaltaisuus, niin myös urheilukelloissa. Muutama vuosi sitten aloin Suunnon Fitness 3 kellon avulla tarkemmin seurata unta ja tekijöitä, jotka vaikuttavat päivän aikaiseen palautumiseeni. Olen aina ollut hyvä nukkuja, mutta oli yllättävää huomata, kuinka vähäistä syvän unen määrä oli, ja kuinka vähän palautumista päiviini mahtui. Toki kellon antamat tiedot ovat vain suuntaa antavia, mutta jos se innostaa tekemään parempia valintoja päivään, niin super.

 

Itse inspiroiduin niin, että kellon myötä aloin tietoisesti tehdä päiviini pieniä muutoksia- kahvitauoilla jätin kännykän sivuun, työmatkoilla kuuntelin musiikkia, julkisilla liikkuessa suljin hetkeksi silmät ja iltaisin töistä kotiin tullessa laitoin kännykän sivuun. Oli kiva seurata kellosta esimerkiksi kännykän käytön vähentämisen positiivista vaikutusta päivän aikaiseen palautumiseen. Ja päinvastoin myös sitä, kuinka kaksi pientä viinilasillista nostaa yöllistä leposykettä jopa kymmenellä. Pienien muutoksien avulla sain lisättyä päiviin keltaisia palkkeja (palautumista) ja yllättävän nopeasti syvän unen määrä nousi puolesta tunnista reiluun kahteen tuntiin. Pieniä muutoksia, isoja vaikutuksia.

 

 

Keho kyllä kertoo milloin on aika rauhoittaa, mutta aina sen signaaleja ei ole helppo tulkita. Varsinkaan näin marraskuussa, kun pimeys saa olon tuntumaan normaalia väsyneemmäksi. Onko kyse väsymyksestä, jolloin keho kaipaa lepoa vai laiskasta olosta, jota ulkoilu piristäisi? 

 

 

Tällä hetkellä käytössäni on Suunto 9 Baro, joka uusimman päivityksen myötä näyttää nyt myös päivän aikaisen palautumisen, aktiivisuuden ja stressin, sekä päivän voimavarat. On ollut ilo huomata, kuinka pari vuotta sitten tehdyt muutokset ovat olleet pysyviä. Syvän unen määrä on jo lähempänä kolmea kuin kahta tuntia ja aktiivisista päivistä huolimatta on joukossa myös sopivasti palautumista. Oodi siis sohvalle- minulle se näyttää toimivan erinomaisena palautumisen lähteenä.

 

Seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego 

 

Heidi xoxo

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. PANOSTA PALAUTUMISEEN- LEPPOISA LOKAKUU - On the go | Heidi Tainio - […] Lue lisää palautumisesta “Oodi sohvalle” […]

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *