PANOSTA PALAUTUMISEEN- LEPPOISA LOKAKUU

by | Oct 8, 2021 | Run, Wellbeing | 0 comments

 

 

Viime lauantaina juoksin Helsinki City Running Day:ssä 1/2 maratonin. Päivä oli uskomattoman kaunis ja fiilis yli 11 000 juoksijan joukossa katossa. Myös reitti oli kaunis ja matkan varrella ihailin syksyisiä maisemia. Juosta tarkeni t-paidassa- ei ollut liian kuuma eikä kylmä, juuri sopiva.

 

Tuohon oli hyvä päättää tämän vuoden juoksutapahtumat. Laskin, että kuluneen vuoden aikana osallistuin neljään juoksutapahtumaan- se oli enemmän kuin osasin keväällä edes odottaa. Tapahtumat inspiroivat monin eri tavoin. Ne tuovat yhteisöllisyyden tunnetta ja asetetut tavoitteet motivoivat liikkumaan monipuolisemmin. Ja, vaikka vuosi on vasta lopuillaan, on ajatuksissa jo ensi vuoden juoksutapahtumat. Mihin kaikkiin tapahtumiin sitä lähtisi? Ja uskaltaisiko lähteä tavoittelemaan pidempiä polkujuoksuja, ultramatkoja! Etenkin kauniiksi ylistetty Hetta-Pallas houkuttelisi, ja pari muuta…

 

Juuri nyt on kuitenkin parempi keskittyä vain haaveiluun ja antaa keholle hetki aikaa palautua. Peräkkäisinä viikonloppuina juostut tapahtumat, Helsinki City Trail ja HCR, tuntuvat jaloissa ja koko kehossa. Keskuspuistossa juostu Helsinki City Trail oli maastoltaan yllättävän tekninen- matkan varrella oli sateen jäljiltä liukkaita juurakoita, kallioita, sammalikkoa ja kaatuneita puita. Nousumetrejä ei tullut kuin parisen sataa, mutta nousut olivat sitäkin jyrkempiä. Lopussa jyrkimmät kohdat oli jo käveltävä, sen verran jaloissa hapotti. Teknisyys on kuitenkin juuri se, mikä minua poluilla viehättää. Sitä vaipuu aivan omaan kuplaansa, kelloa ei tule vilkaistua juuri ollenkaan.

 

Mitä lyhyempi matka, sitä kovempi vauhti. City Trailin jälkeen tunsi juosseensa, etenkin jalat tuntuivat puupökkelöiltä. Tapahtumien välisen viikon otin omien treenien osalta palautellen ja kehoa huoltaen, mutta viikon edetessä huomasin ettei keho ehtinyt kunnolla palautua lauantaiselle puolikkaalle. Perjantaille suunniteltu kevyt hölkkä muutamine vetoineen vaihtui sekin iltakävelyksi kauppaan. Turha rasittaa kehoa, jos tunne kertoo toista. Puolikkaan juoksin kyllä suunnitellusti 5 minuutin kilometrejä, mutta edellisen viikon kaltaista juoksuflowta en tavoittanut. Jalat painoivat, ja viidentoistakilometrin kohdalla iski vielä ikävä kramppi pohkeeseen. Vähällä oli etten kipaissut ostamaan matkan varrella olleesta K-kaupasta suolaa. Hyvä fiilis jäi kuitenkin tuostakin juoksusta. Aina ei surffailla aallon harjalla, välillä tulee eteen myös haastavampia hetkiä ja kokemuksia. Ne, jos mitkä opettavat.

 

PALAUTUMINEN ON VAHVISTUMISTA 

 

Työ liikuttaa minua päivittäin, mutta nyt tapahtumarysän jälkeen, olen jättänyt juoksut hetkeksi taka-alalle ja keskityn kehonhuoltoon. Kotijoogaa, sitä lisää kiitos. Syksyssä tykkään tunnelmasta, jonka saa aikaan mm. kynttilöillä. Jo ajatus kynttilänvalossa joogaamisesta saa hartiat laskeutumaan ja kehon rentoutumaan. Joogalla on positiivinen vaikutus myös mm. uneen. Riittävään uneen olen satsannut jo pitkään, mutta uuden sängyn myötä tuntuu kuin unenlaatu olisi parantunut entisestään. Oikein odottaa, koska pääsee nukkumaan! Hyvällä sängyllä ja oikeanlaisella patjalla on iso vaikutus hyvinvointiin, sängyssä vietetään kuitenkin iso osa vuorokaudesta.

 

Metsässäkin voi liikkua hyvin monin eri tavoin, aina ei tarvitse juosta. Tyttären kanssa olemme sunnuntaisin käyneet metsässä kävelyillä ja ihan vain istuskelemassa kallioilla. Viime sunnuntaina otin kahvit termariin. Lukiolaiselle metsäkävely on antanut mukavan hengähdystauon koesuman keskelle. Luonnossa aivot latautuvat luki kyltissäkin. Nyt lokakuussa ajattelin käydä metsässä pidemmillä sauvakävelyillä. Ensi viikolla myös työt vievät Nuuksioon.

 

Upea ruska on saapunut tänne eteläänkin. Vaikka ulkona sataakin, näkyy juuri nytkin ikkunasta kullankeltaisia lehtiä. Palauttavaa liikuntaa on minulle myös esimerkiksi pihan haravoiminen. Isoja vaahteranlehtiä on mukava haravoida, äänikirjaa kuunnellessa aika menee nopeasti. Ulkoilu ylipäätään, ja etenkin näin päivien lyhentyessä, tekee hyvää. Siitä ei kannata tinkiä, liikkumisen muoto vain valita oman fiiliksen mukaan.

 

Hieronnassa käyn säännöllisesti ympäri vuoden, vähintään kerran kuukaudessa. Hieronta on tärkeä osa kehonhuoltoa. Hieronta rentouttaa ja sen avulla pääsee vielä syvemmälle jumeihin. Sinne, minne venyttelyillä ei yllä. Hierontapöydällä oleminen ei välttämättä siinä hetkessä tunnu aina nautinnolliselta, mutta olo sen jälkeen on taivaallinen ja kevyt! Parasta on, kun löytää itsellensä sopivan hierojan. Yleensä käynkin vakkarihierojalla, mutta tiistaina sain extempore hieronta-ajan Naminasta. 90 minuutin kokovartalohieronta teki niin hyvää.

 

TWOgether Training ONLINE- treenipalvelustamme löydät myös kehonhuolto ja jooga osion kehoa huoltaviin harjoituksiin! 

 

 

Myös talviuintikausi sai alkunsa tällä viikolla. Talviuinnista kai voi jo puhua veden lämpötilan ollessa alle 10 asteista? Syksyn aikana olen saanut useita uimakutsuja, mutta tähän asti veteen meneminen ei jostain syystä ole houkutellut ollenkaan. Tiistaiaamuna inspiraatio iski kuin tyhjästä. Ilma oli lämmin, mutta vesi tuntui kylmältä, jopa jäätävältä. Syvään hengittämisen myötä kylmään veteen tottui. Jälkifiilis muistutti kylmävesiuinnin positiivisista vaikutuksista. Pohkeetkaan eivät tuntuneet enää niin kireiltä. Nyt, kun aloittamisen kynnys on ylitetty, on seuraava kerta toivottavasti jo helpompi.

 

Lokakuun lopulla pidän myös viikon syysloman. Voi olla, että lomailemme ihan vain kotona, tai sitten lähdemme ex-tempore reissuun. Katsotaan, mikä on silloin fiilis. Meillä asiat tapahtuvat monesti lyhyellä aikajänteellä. Sen tiedän, että tänään menemme katsomaan uutta Bondia, saa nähdä pysynkö hereillä! Näihin tunnelmiin toivotan sinullekin oikein mukavaa ja leppoisaa lokakuuta.

 

 

Lue lisää palautumisesta “Oodi sohvalle”

Seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego 

 

 

Heidi xoxo

 

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *