OSAATKO HIDASTAA?

by | Feb 24, 2019 | Exercise, Wellbeing | 0 comments

 

 

Slowing down is sometimes the best way to speed up. 

 

Tämä viikko on ollut itselleni hidastamisen aikaa. Hiihtoloma on vaikuttanut töihini, ja viikko on ollut normaalia rauhallisempi. Olenkin ottanut viikon osittain loman kannalta- olen nukkunut pitkiä yöunia, ulkoillut, tavannut ystäviä ja siivonnut kotia. Kodin siivous on muuten mukavan rentouttavaa silloin, kun ei ole kiire minnekään. Puhdas koti ja järjestys saavat mielenkin rauhoittumaan. Kirpparipöytäkin on taas varattu.

 

Maanantaina ja tiistaina olin normaalia väsyneempi. Nukuin töiden välissä päiväunia ja tein vain ne asiat, jotka piti tehdä. En edes muista, koska olisin ollut noin väsynyt. Usein väsymys ei iske tekemisen hetkellä, vaan silloin, kun pysähtyy. Olen luonteeltani aktiivinen, koko ajan enemmän ja vähemmän on the go, ja tunnen itseni vain hyvin harvoin väsyneeksi. Mutta silloin, kun olo on näin väsynyt, annan itselleni luvan olla väsynyt ja olla vain- nauttia tekemättömyydestä. Silloin keskityn vain itseeni ja minimoin ylimääräiset ärsykkeet, kuten turhan kännykän ja somen räpläämisen. Kuntosalitreffienkin sijaan valitsin kotisohvan. Siinä sohvalla istuessa lueskelin, katselin televisiota ja nautin kamalasta vesisateesta, “onneksi on noin kamala ilma, voin hyvällä omalla tunnolla olla vain kotona”. Aivan kuin olemiseen pitäisi pyytää lupa…

 

Viikolla olen testannut hittiruoka uunifetapastaa, joka olikin niin hyvää, että tein sitä perjantaina toistamiseen! Joukkoon laitoin paljon valkosipulia ja extra rasiallisen kirsikkatomaatteja. Basilikan korvasin villirucolalla. Iso peukku pastalle, mutta myös Gerard Butlerin tähdittämälle leffalle “A Family Man”. Ihana elokuva, joka kertoo priorisoinnista ja asioista, joita ei voi mitata rahassa tai menestyksestä- perheestä. Joskus sitä ymmärtää asioita, vasta kun ne on menettämässä tai jo menetetty. Suosittelen ehdottomasti katsomaan tuon, jos et vielä ole. Varaa vain nenäliinoja viereen.

 

Hidastaminen ja aivojen tyhjäkäynti avaa oven uusille ideoille. Niin kävi tuolla sohvalla istuskellessa, kokkaillessa ja siivotessa, kuin myös perjantaisella iltalenkillä. Keskittynyt tekeminen auttaa aivoja aktivoimaan keskittymisen alueita, jolloin sekä mieli että keho rauhoittuvat. Rauhoittuminen “tyhjäkäynti” onkin luova tila, missä uudet suunnitelmat ja ideat syntyvät. Olenkin huomannut, että väkisin yrittämällä ei ajatus kulje ollenkaan eikä esimerkiksi kirjoittamisesta tule yhtään mitään. Silloin jätän asian muhimaan ja tekeytymään. Juoksulenkit toimivat itselleni parhaimpina ajatusten selkiyttäjinä ja usein parhaat ideat ovatkin saaneet alkunsa juuri lenkkarit jalassa.

 

 

 

OSAATKO KESKITTYÄ YHTEEN ASIAAN KERRALLA?

 

Harvemmin ostan enää naistenlehtiä, mutta uusimman Hyvä Terveys- lehden otsikko “Keskity, voit paremmin” sai näin melkein lomalaisen rentoutuneen mielen tarttumaan lehteen. Niinhän se on, arjessa aivot pomppivat helposti asiasta toiseen, eivätkä ne osaa enää tehdä yhtä asiaa kerrallaan. Juuri, kun olet keskittymässä yhteen juttuun, pärähtää kännykkään tekstiviesti tai sähköposti, ja kuin huomaamatta oletkin tekemässä jotain aivan muuta kuin, mitä alunperin olit tekemässä. Keskittyminen yhteen asiaan voi tuntua haastavalta, vaikka juurikin keskittymällä siihen mitä olet tekemässä säästyy aikaa ja lopputuloskin on usein parempi.

 

Multitaskaamisesta on tullut nykypäivänä jopa tavoiteltavaa- koko ajan pitäisi olla sata rautaa tulessa. Tutkimusten mukaan kuitenkin vain kaksi prosenttia on aidosti ns. multitaskaajia.

 

Syytämme ulkoisesta hälystä helposti somea, mutta todellisuudessahan laitteet saa halutessaan pois päältä. Olemme vain niin tottuneita taskussa olevaan viihdekeskukseen, joka on lähes koko ajan käden ulottuvilla. Myönnän, että helposti sitä itsekin kuin automaatiolla nappaan tekemättömyyden hetkillä kännykän käteen- selaan uutisia, Instagramia tai mitä milloinkin. Tekemättömyys saattaa tuntua jopa tylsältä, mutta jos koskaan ei ole virikkeetöntä aikaa, on vaarassa menettää kosketuksen omaan itseensä.

 

KESKITY SIIHEN MIHIN KESKITYT! 

 

Parempi ajankäytönhallinta- keskittymällä siihen, mitä juuri sillä hetkellä olet tekemässä, ja saat to do-listaa suunnitellusti lyhyemmäksi ja tekemättömät asiat alta pois. Priorisoi, aloita tärkeimmästä ja keskity vain siihen. Kun mieli ei koko ajan pompi, aivojen etuotsalohko ei kuormitu ja stressi laantuu.

 

 

 

Viime vuoden aikana aloin tietoisesti seurata Suunnon 3 Fitness– kellon myötä päivän aikana tapahtuvaa palautumistani, ja aluksi olin kauhistunut, kuinka vähäistä päivän aikainen palautuminen olikaan. Saattoi olla, että päiväni olivat aamusta iltaan ilman pysähdyksiä. Keho voi olla “stressaantunut” silloinkin, vaikka istuisi paikallaan, jos ulkopuolinen viriketulva on jatkuvaa. Aivotkin tarvitsevat tyhjäkäyntiä, kuten jo yllä kirjoitin. Jaksoin kyllä, mutta palautuminen ei varmastikaan ollut samaa luokkaa kuin nyt. Syvän unen määräkin on noussut huimasti noista ajoista. Uskonkin, että kaikella on vaikutusta kaikkeen- pienilläkin muutoksilla on vaikutusta.

 

Alku viikon parin päivän täyslepo teki ihmeitä ja olo on taas tutun energinen. Tänään oli alkuperäisenä tarkoituksenani hiihtää Lahdessa, Finlandia-hiihdossa vapaan viisikymppiä. Harmillisesti se jää nyt muiden tärkeämpien menojen takia väliin. Hengessä ollaan kuitenkin vahvasti mukana ja saatanpa käydä Oittaalla tai Paloheinässä heittämässä oman lenkin. Tsemppiä kaikille hiihtäjille ja kaikille teille muillekin oikein mukavaa sunnuntaita <3

 

Kuvat: Elina Hovinen

 

Heidi xoxo

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *