SYKSYN SUOSIKIT & MIELEN HYVINVOINTI

by | Oct 8, 2022 | Run, Wellbeing | 0 comments

 

 

Kaunis ruska ja mukavat syyspäivät ovat hellineet ulkoilijaa. Eivätkä ole ajoittaiset sateet ja tuulet haitanneet, oikeilla varusteilla ulkoilu sujuu erinomaisesti. Tänään säätiedote lupasi vesisadetta, mutta saimmekin ohjata energisen Twogether Training aamutreenin oikein mukavassa syksyisen raikkaassa säässä. Heti aamusta tehdyn treenin jälkeen tuntuu päivä ja koko viikonloppu pitkältä. Liikkeen vastapainoksi on mukava ihan vain olla.

 

Tässä sohvalla, lauantai-iltaa viettäessä, on mukava katsella syksyisiä valokuvia viikolta. Keskiviikkona suuntasimme lasten kanssa työpäivän päätteeksi Nuuksioon kävelylle. Metsässä oli pysähtynyt tunnelma lehtien hiljalleen leijaillessa maahan. Tuntui kuin olisimme kävelleet maalauksessa. Energinen kesä on vaihtunut rauhalliseen syksyyn. Jospa näin lyhenevien päivien ja pimenevien iltojen myötä olisi ihmisenkin hyvä hetki hidastaa? Elää samaan rytmiin luonnon ja vuodenaikojen tahdissa. Ei kuulosta hullummalta. Miksi rimpuilla vastaan, jos keho ja mieli kaipaavat hidastamista.

 

Missä asioissa olisi mahdollisuus hidastaa? Mitkä asiat edistävät palautumista?

 

 

Hidastaminen onkin viime viikkojen keskusteluissa noussut esille useammankin kerran. Samat energiat harvoin seuraavat vuodenajasta toiseen. Huomaan itsekin, kuinka esimerkiksi unentarve syksyllä/talvella on aivan erilainen kuin keväällä/kesällä. Valolla on vaikutusta. Myös ruokavaliossa tapahtuu muutoksia, juuri nyt keho kaipaa lämmittäviä keittoja ja uuniruokia.

 

Kirpsakan karpalomoussen reseptin jaoin jo aiemmin tällä viikolla instagramissani @heidionthego. Kyseessä on syksyinen C- vitamiinipommi ja herkku, joka on vilahtanut täällä blogissakin ensimmäisen kerran jo vuonna 2013! Mousse on helppo ja nopea tehdä, ja se tuo mukavaa vaihtelua smootheille. Karpalot voi halutessa vaihtaa puolukoihin.

 

Karpalomousseen tarvitset: 1 kypsä banaani, 2 dl cashewpähkinöitä, 5-6 dl karpaloita (tai puolukoita), 5 medjool-taatelia, 1dl nestemäistä kookosöljyä ja 1dl vettä. Aja blenderissä kuohkeaksi vaahdoksi. Tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi myslin kanssa. Oma suosikkini on Paulunsin hasselpähkinä- taateli mysli.

 

 

 

Liikuntapuolella minua puoleensa vetää juuri nyt jooga, ja aikaisten aamulenkkien sijaan suuntaan lenkille mieluummin lounastauolla. Mitä pidemmälle syksyyn mennään, sitä enemmän suosin ulkoilua valoisaan aikaan. Viikonloppuisin on päiväsaikaan hyvin aikaa suunnata pitkille lenkeille/ kävelyille metsään. Uusi salijäsenyys taas vie tulevan talven aikana lihaskuntotreenit sisätiloihin ja lauantaiset tennistunnit ystäväporukalla jatkuvat. Liikunta on ja pysyy, sen muodot vain muuttuvat. Monipuolisuus ja vuodenaikojen mukaan liikkuminen pitää motivaatiotakin yllä. Liikunnalla on terveyttä/mielialaa kohentava ja energisoiva vaikutus, kunhan valitsee omaan hetkeen, elämäntilanteeseen ja kokonaiskuormaan sopivan lajin. Jos omat energiat tuntuvat olevan vähissä, on parempi valita kevyempiä lajeja. Ulkoilua luonnossa suosittelen aina.

 

Lokakuun lopulla (29.10) ohjaamme Twogether Trainingin kanssa vielä yhden Live ulkotreeniworkshopin, treenikierroksen Helsingin sydämessä. Workshopien ideana on insproida liikkumaan monin eri tavoin, löytää uusia liikkumisen muotoja mm. luontoa ja kaupunkia hyödyntäen. Luvassa on tälläkin kertaa tehokas ja monipuolinen treeniaamu. Jos kaipaat inspiraatiota omaan treeniin ja yhteisöllisyyttä, tämä on juuri sinulle! Ilmoittaudu mukaan tästä.

 

Twogether Training online- treenipalvelumme on suunniteltu jokainen elämänvaihe huomioiden. Kevyemmät lajit, kehonhuolto ja jooga, tarjoavat lempeää liikettä, kun taas lihaskuntotreenit nostavat sykettä ja vahvistavat lihaksia. Taukohetket tarjoavat hengähdyshetken työpäivään, liikettä keholle ja hengähdys mielelle.

 

 

 

MIELEN HYVINVOINTI – TÄRKEÄ OSA KOKONAISVALTAISTA HYVINVOINTIA 

 

Juoksulenkeilläni harvemmin kuuntelen äänikirjoja, mutta mielenkiintoinen podcast vie mennessään. Juuri nyt kuuntelen polkujuoksijoiden Urheiluklinikka podcastia, joka keskittyy naisurheilijoiden terveyteen. Polkujuoksijat Annastiina ja Julia pureutuvat todella mielenkiintoisella tavalla kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, niin omista näkökulmista/ kokemuksistaan kertoen kuin eri aluepiirien asiantuntijoita haastatellen. Podcastissa ollaan tärkeiden ja vaikeidenkin asioiden ympärillä ja uskon, että aiheet antavat paljon myös ihan kuntourheilijalle tai ylipäätään hyvinvoinnista kiinnostuneelle. Esimerkiksi “unen merkitys, vieraana Henri Tuomilehto”- jaksossa keskustellaan mm. mistä hyvä uni koostuu, uneen vaikuttavista tekijöistä/ miten unen laatua voisi parantaa ja miten luotettavia ovat esimerkiksi urheilukelloista saatava unidata.

 

Viime lenkilläni kuuntelin jaksoa, jossa käsiteltiin ja pohdittiin urheilijan psyykkistä hyvinvointia ja sen merkitystä fyysiseen suorituskykyyn. Mielen hyvinvointi on äärimmäisen tärkeä osa-alue urheilijan elämässä, ja onneksi sen tarve on tunnistettu ja merkitys ymmärretty. Urheilijan mieli toimii aivan samoin kuin kenen tahansa mieli. Välillä kaikki sujuu helposti ja hyvin, toisessa hetkessä saatetaankin olla pettymysten laaksossa. Jokaisella on varmasti omat haasteensa. Harvan polku on pelkkiä onnistumisia, matkalle mahtuu niin ala- kuin ylämäkiä. Vaikeista asioista voi olla vaikea puhua ja siksi on hyvä, että asioita tuodaan esille ja niistä puhutaan. Esimerkiksi jo podcastia kuuntelemalla voi moni huomata, ettei ole ajatustensa ja asioiden kanssa yksin.

 

Tunteista ja asioista olisi hyvä puhua jo ennalta, silloin, kun kaikki on hyvin. Podcastissa tulikin hyvin esille ihan konkreettinen vinkki ennaltaehkäisyyn: mitä sinulle kuuluu? Aito kiinnostus, välittäminen, ymmärtäminen, kuunteleminen, empatia ja ystävällisyys tuottavat hyvää mieltä niin itselle kuin toiselle. Pieni kysymys, jolla voi olla iso ja tärkeä merkitys. Urheilussa, niin kuin elämässä yleensä, kaikki tunteet ovat pelissä, eikä aina tarvitse kuulua vain hyvää. Kaikilla meillä on välillä myös huonoja päiviä, ja se on ihan ok.

 

Ihminen on kokonaisuus ja kaikki vaikuttaa kaikkeen, olipa sitten urheilija tai ei. Jokainen voi olla itsensä paras ystävä ja tsemppari tai pahin vihollinen. Millaista tarinaa itselleen kertoo. Miten itselleen puhuu. Omia toimintatapojaan ja omaa sisäistä puhettaan on ajoittain hyvä tarkastella. Omilla ajatuksilla on iso vaikutus, paljon isompi kuin osaisi kuvitellakaan. Tämä aihealue ja mielentoiminta kiinnostavat minua erityisesti. Muutaman vuoden takaiset positiivisen psykologian opinnot saavatkin jatkoa, kun joulukuussa aloitan psyykkisen valmentajan koulutuksen. Innolla odotan, mitä uutta se tuokaan. Oppiminen ja itsensä kehittäminen ei lopu koskaan.

 

 

 

HYVÄ OLO KYLMÄVESIUINNISTA

 

Talviuinti/ kylmävesiuintikauden aloitin pari viikkoa sitten. Viime uintikerrasta oli aikaa ja tauon jälkeen aloittaminen tuntuikin äärimmäisen vaikealta- ajatus kylmästä vedestä ja pukemisesta laiturilla ei houkutellut ollenkaan. Onneksi olin sopinut uintitreffit ystävän kanssa, yksin olisin jättänyt väliin. Ensi askelmat veteen laskeutuessa tuntuivat jäätäviltä, mutta hyvin pian keho tottui kylmään veteen. Vedestä nousemisen jälkeinen eufoorinen fiilis palkitsi ja muistutti, miksi talviuinnin olen aikoinaan aloittanut. Kylmyys kestää vain hetken, positiiviset jälkivaikutukset pitkään.

 

Vedessä oleminen ja ihan vain hengittämiseen keskittyminen vie meditatiiviseen tilaan. Kokonaisvaltainen läsnäolon hetki, jolloin kaikki muu unohtuu. Jo tuon hyvän olon tunteen takia suosittelen ainakin testaamaan kylmävesiuintia, ja juuri se varmasti monet lajin pariin koukuttaakin. Paras hetki kylmävesiuinnin aloittamiselle on nyt, vielä vesi ei ole jäätävän kylmää.

 

Vinkki: Neopreen uimatossut ja hanskat helpottavat kylmävesiuinnissa. Ei vain vedessä, vaan myös kylmällä/ lumisella laiturilla kävellessä ja kaiteista kiinni otettaessa.

 

 

Leffa- ja lukuvinkki vielä tähän loppuun. Jos Netflix- leffat ja sarjat on katsottu jo läpi, suosittelen suuntaamaan leffateatteriin. Suon Villi Laulu, jonka luin kirjana muistaakseni viime syksynä, oli elokuvanakin todella hyvä. Elokuva harvemmin yltää kirjan tasolle, mutta Reese Witherspoonin ohjaama elokuva oli kuvattu juuri sellaiseksi kuin olin sen mielessäni kuvitellut. Näyttelijävalinnat olivat myös osuneet nappiin. Aivan ihana elokuva ja täydellinen esimerkiksi viikonlopun rentoutushetkeksi.

 

Ehkä tässä hetkessä, syksyn pimenevissä illoissa, onkin hyvä pohtia, mitkä asiat tukevat omaa hyvinvointia vuodenajan vaihtuessa? Onko se ehkä extrahuomion kiinnittäminen uneen, riittävään palautumiseen, säännöllisiin ateriarytmeihin, liikkumiseen, tai johonkin muuhun. Pienilläkin asioilla on iso vaikutus. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, eli ihmismieli ja keho ovat yhteydessä toisiinsa. Hyvinvointi on kokonaisuus, kaikki vaikuttaa kaikkeen. Näihin ajatuksiin toivotan sinulle mukavaa viikonloppua <3

 

Seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego

 

Heidi xoxo

 

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *