TAITOLUISTELUA AIKUISENA- ALOITTELIJAN INNOSTUSTA & OPPIMISEN ILOA

by | Feb 28, 2021 | Exercise, Wellbeing | 0 comments

 

 

 

 

Viimeiset viikot ovat vierähtäneet ennätysvauhtia. Luminen talvi toi mukanaan hiihto innostuksen, ja olen kieltämättä itsekin yllättynyt hiihtotuntien kysynnästä- kiireisimpinä päivinä olen ollut ladulla jo aamu kuudelta ja lopetellut ilta kahdeksalta. Vedän tunteja Hiihtokoulun asiakkaille, mutta myös omat treenattavani ovat toivoneet hiihtotunteja. Mikäs siinä, mielellänihän minä rakkaan lajini parissa työskentelen ja inspiroin ihmisiä tekniikkavinkeillä ladulle. Parasta on ollut inspiroida lajin pariin uudelleen myös ne, jotka ovat aikoinaan traumatisoituneet kouluhiihdon lipsuvista suksista ja verenmaku suussa vedetyistä hiihtolenkeistä.

 

Hiihto on kokonaisvaltainen liikuntamuoto, joka sopii kaikille ikään tai kuntotasoon katsomatta. Hiihtäessä yhdistyvät niin liike kuin luontoelämys. Ladulle voi lähteä niin retkeilemään kuin vetämään vauhdikkaampaa harjoitusta. Kukin omien fiiliksiensä mukaan, ulkoilun ilosta ja raittiista ilmasta nauttien.

 

UUSI HARRASTUS INSPIROI

 

Tänä vuonna olen itsekin aloittelija, sillä jokin aikaa sitten aloitin uuden harrastuksen- taitoluistelun. Taitoluistelu on esteettisesti ehkä kaunein laji mitä tiedän. Siinä yhdistyvät kauniit sulavat liikkeet ja musiikki, voisin katsella jäätanssia tuntikausia. Rakkaus lajiin syttyi jo lapsena. Silloin lähinnä penkkiurheilijana ihailin Susanna Rahkamon ja Petri Kokon upeaa jäätanssia Enigman Beyond Invisiblen tahtiin. 90-luvun lopulla ei ollut You Tubea eikä muitakaan kanavia, mistä itse oppia tai seurata. Läheisellä luistinradalla vietimme paljon ystävien kanssa aikaa piruetteja testaillen, mutta siihen se sitten jäi.

 

Juuri nyt olenkin aivan innoissani tästä uudesta harrastuksestani. Harrastuksesta jossa ei mitata aikaa, matkaa, sykettä tai mitään muutakaan. Jäällä valmentajan kanssa aika häviää ja keskityn vain siihen hetkeen. Yhteisten treenien lisäksi olen yrittänyt käydä vaihtelevalla menestyksellä harjoittelemassa tunnilla harjoiteltuja juttuja myös itsekseni. Oppiminen tapahtuu toistoista ja oivalluksista. Mitä nopeammin pääsee tunnin jälkeen itsekseen harjoittelemaan, sitä paremmin asiat ovat mielessä. Myös liikkeen videointi auttaa oppimaan ja herättämään oivalluksia. Videolta näkee myös oman kehityksen. Oma tuntemus tekemisessä saattaa alkuvaiheessa olla eri kuin todellisuus, siksi videointia käytän paljon myös hiihtotekniikkaa opetettaessa.

 

Uuden oppiminen inspiroi ja onnistumiset motivoivat testaamaan yhä vaikeampia asioita. Tunnistan myös, kuinka toisinaan ärsyttää suunnattomasti, kun jokin asia ei mene niin kuin haluaisin! Perfektionisti nostaa päätään nilkan ojennuksissa ja painonsiirroissa…. Kauhea kiire olisi oppia heti kaikki ja nyt, vaikka täysin uuden asian oppiminen on tietenkin pitkä prosessi, joka vaatii toistoja ja toistoja.

 

Haasteen oppimiselle tuo myös pelko- miten käy jos kaadun? Oppiminen onkin uskallusta ja omista peloista irti päästämisen seurausta- esimerkiksi luistelu vaatii äärettömän paljon tasapainoa ja uskallusta olla yhdellä jalalla. Osaan kyllä luistella, mutta juuri nuo yhden jalan käännökset sekä pyörähdykset ovat todella vaikeita. Oppiminen onkin kuin vuoristorata, toisinaan oppii hetkessä ja toisinaan taas mikään ei suju. Päivinä jolloin mikään ei meinaa millään onnistua kannattaakin keskittyä jo opittuihin asioihin, jotka ovat harjoituksen myötä hioituneet. Etenemisnopeudella ei niinkään ole väliä- pienistä askelista syntyy pitkä matka, kunhan askelilla on oikea suunta. Uuden äärellä liika kriittisyys kannattaa unohtaa ja antaa itselleen aikaa sekä armollisuutta. Tutkimustenkin mukaan omalla asenteella ja motivaatiolla on iso vaikutus uuden oppimisessa- siksi on hyvä muistaa iloita niistä pienistäkin askeleista, oivalluksista ja kehityksestä. Silloin harjoittelu on rentoa ja nautinnollista, antaen täydellisen irtioton kaikkiin muihin asioihin.

 

 

 

PILATES, TASAPAINO & KEHONHALLINTA 

 

Arkipäivän pilatesta ovat kurotukset, kierrot ja nostot joita jokainen tekee päivän aikana enemmän ja vähemmän. Liike harvemmin on staattista ja arjessakin useimmiten ennalta-arvaamatonta. Kehon hallintaan liittyy monia eri asioita, joista yksi tärkeinpiä on tasapainon hallinta- jo pystyasennossa liikkuminen vaatii hyvää tasapainoa, sen merkityksen on viimeistään saanut huomata viime päivien jääkeleillä. Tasapaino on katoavaa, ja iän myötä se heikkenee ellei sitä harjoiteta erilaisilla tasapainoharjoituksilla. Kotona voi hampaita harjata painoa jalalta toiselle siirtäen, tai koitapa seuraavalla kerralla nostaa sukka lattialta alas kyykkäämällä tai yhden jalan maastavedolla. Varsinaisiin lihaskuntoharjoituksiin kannattaa aina ottaa mukaan jotakin tasapainoa haastavia liikkeitä. Pilatesta suosittelen ihan kaikille!

 

Hitaan liikkeen kautta on helpompi oppia, sillä hidas liike jättää vahvan muistijäljen isojen aivojen liikemuistikeskukseen. Nopea liike taas on enemmän tekemisissä pikkuaivojen kanssa eikä jätä niin syvää jälkeä motoriseen muistiin. Hitaan liikkeen päälle voidaan kuitenkin aina rakentaa nopea liike! 

 

Liike lähtee keskivartalosta, sen hallinnasta ja kannattelusta, mutta eri lihasryhmiä on tietenkin suositeltavaa harjoittaa tasapainoisesti ja monipuolisesti. Huomaan, kuinka pilates-harjoittelusta on ollut suunnattomasti apua niin luisteluharjoituksiin kuin hiihdon opettamisessa. Toki pilateksen merkityksen huomaa lajissa kuin lajissa, mutta erityisesti nyt uutta lajia opetellessa, joka vaatii niin tasapainoa kuin keskivartalon hallintaa. Ymmärrys siitä, mitä kehossa tapahtuu auttaa oivaltamaan ja oppimaan nopeammin! Luistelussa ja hiihdossa onkin paljon samankaltaisuutta, vaikka väline alla ja tekniikka ovatkin omansa. Paperilta tai videoilta voi oppia asiat teoriassa, mutta tärkeämpää on tuntea, miltä liike oikeasti tuntuu ja mitä kehossa tapahtuu liikkeen aikana. Liikkeen analysoimisen lisäksi tykkäänkin pohtia myös tunnetta.

 

TWOgether Training ONLINE-treenipalvelussa pääset mukaan ohjaamiini pilatesharjoituksiin! 

 

 

Kevättä alkaa olla jo ilmassa, ja lämpenevien ilmojen myötä lumet ja jäät alkavat uhkaavasti sulaa. Upeasta talvesta olemmekin saaneet nauttia! Luminen talvi avasi laajat latuverkostot, mutta myös luisteluradat meren/järven jäälle. Parin huonomman talven jälkeen olenkin iloinnut myös Munkkiniemestä lähtevästä parin kilometrin retkiluisteluradasta. Luonnonjäällä kaunokit kannattaisi kuitenkin vaihtaa retkiluistimiin, sillä luistimien alimpien terien kanssa saa olla varovainen ajoittain röpölöisen jään kanssa. Toivotaan, että talvi kestäisi vielä hetken- talvilajit, kun ovat erinomaisia liikuntamuotoja hiihtolomalaisille.

 

Oletko sinä innostunut viime aikoina jostain uudesta? Uskon, että minulle taitoluistelu tuli jäädäkseen- on se niin mukavaa!

 

Seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego

ja Facebookissa On The Go 

 

Heidi xoxo

 

 

 

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *