VIEKÄÄ MINUT SINNE MISSÄ AURINKO PAISTAA…

by | Mar 17, 2019 | Food, Wellbeing | 0 comments

 

 

Viime New Yorkin reissullani, Soul Cyclen spinning- tunnin alkamista odotellessa, juttelin erään naisen kanssa, jonka sanat hyvinvoinnista ovat jääneet hyvin mieleeni; “jos minulla ei nyt ole varaa panostaa hyvinvointiini, pitää minulla myöhemmin olla varaa sairastaa”. Nii-in, totta joka sana. Jos en nyt kiinnitä huomiota valintoihini, joita teen, maksan siitä todennäköisesti myöhemmin.

 

MITEN VOISIN VOIDA VIELÄKIN PAREMMIN? 

 

Omaan hyvinvointiin panostaminen on paras sijoitus ja ylipäätään parasta, mitä voimme itsellemme tarjota. Paremmilla valinnoilla voimme vaikuttaa hyvinvointiimme tässä ja nyt, mutta mahdollisesti myös ennaltaehkäisevästi mahdollisiin elintapasairauksiin.

 

I never make the same mistake twice. I make it five or six times, just to be sure. 

 

Viikonloppuna lehtiä lukiessa yllätyin, kuinka THL:n tuoreen tutkimuksen mukaan vain 22% naisista syö riittävästi kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Monella saattaa asioista olla jo hyvinkin paljon tietoa, mutta siitäkin huolimatta kerta toisensa jälkeen on helpompi toimia vanhojen tuttujen kaavojen mukaan- etenkin niillä heikoilla hetkillä, jolloin väsyttää ja kiire puskee päälle.. Silloinkin, vaikka hyvin tietäisi etteivät ne enää palvele, tai vie kohti tavoitteita.

 

Elämäntapamuutoksissa usein ongelmana on kärsimättömyys, halu saada kaikki nyt ja heti. Muutokset voivat olla haastavia, varsinkin jos on vuosien varrella tottunut tiettyihin tapoihin ja tekemään asiat tietyllä tavalla. Siksi olisi hullua kuvitella, että yhdessä yössä kaikki olisi toisin. Toki sekin voi olla mahdollista, mutta käytännössä olen huomannut, että ne pienet askeleet ja välitavoitteet johtavat pysyvimpiin muutoksiin. Hyvä uutinen onkin se, ettei kaikkea tarvitse muuttaa heti. Anna aikaa itsellesi ja muutokselle. Lisää alkuun vaikkapa joka aterialle kasviksia, marjoja tai hedelmiä. Silloin automaattisesti jotakin jää pois.

 

 

“Vain motivoitunut ihminen pystyy muuttamaan edes pieniä asioita elämässään pysyvästi. Aito motivaatio ei koskaan voi tulla ulkoa, vaan lähtee aina sisältä, ihmisestä itsestään. Jotta voi motivoitua aidosti, pitää tietää, mitä oikeasti haluaa. Jotta tietäisi, mitä haluaa, on tunnettava itsensä ja perusarvonsa. Jotta voi tavoitella haluamaansa, pitää itse kontrolloida elämäänsä.” -Aki Hintsa

 

 

 

 

TERVEYDEN HUOLTOA & ENNALTAEHKÄISYÄ

 

Samaisen THL:n tutkimuksen mukaan myös moni kärsii vitamiinien ja hivenaineiden puutoksesta. Yli 25% naisista saa liian vähän B-vitamiineja, lisäksi D-vitamiinin, raudan, rasvahappojen ja ubikinonin puutostilat ovat naisilla yleisiä.

 

Omilla päivittäisillä valinnoilla on vaikutusta hyvinvointiin. Olemme kuitenkin yksilöitä ja se, mikä toimii yhdelle ei välttämättä toimi toiselle- olipa kyseessä sitten ruokavalio tai vaikkapa veriarvot. Esimerkkinä viime lokakuussa mitatut ferritiiniarvoni; alhaisesta varastoarvosta huolimatta en koe itseäni normaalia väsyneemmäksi, kun joku toinen taas saattaisi samoilla arvoilla tuntea olonsa aivan vetämättömäksi. Samaa mieltä oli lääkäri, jonka kanssa juttelin viime viikolla uusien verikokeiden tuloksien jälkeen. Hemoglobiini ja ferritiini olivat molemmat nousseet hieman edellisestä mittauksesta (hemoglobiini 117 -> 121 ja ferritiini 18 -> 25,9). Vauhti on hidas, mm. matalasta hemoglobiista ja runsaista kuukautisista johtuen, mutta kuitenkin nousujohteinen. Rautatankkaus jatkuu ja sitä seurataan edelleen.

 

Olen tottunut luonnostaan matalaan hemoglobiiniin, mutta SYNLABin muutaman viikon takaiset verikokeet pysäyttivät. Sain kutsun Liikkujan tutkimuspakettiin, joka antaa katsauksen elimistön yleisestä terveyden tilasta. Tutkimus auttaa havaitsemaan mahdollisia piileviä terveysongelmia, arvioimaan immuunijärjestelmän vahvuutta sekä energiavaroja. Paketissa mitattavat maksa- ja munuaisarvot kertovat fyysisen rasituksen vaikutuksesta elimistöön sekä määritetään suoritus- ja palautumiskykyyn vaikuttavien raudan, kalsiumin, magnesiumin ja D-vitamiinin pitoisuudet.

 

Kokonaiskuva näytti oikein hyvältä ja tulokset kielivät terveellisistä ja liikunnallisista elintavoistani. Mutta, yhteen asiaan saan kiinnittää entistä enemmän huomiota, nimittäin D-vitamiinin saantiin! Olin yllättynyt,  enhän kuulu edes riskiryhmään- puutoksen riski on korkeampi on korkeampi työikäisillä ylipainoisilla naisilla, jotka liikkuvat vähän eivätkä käytä D-vitamiinilisiä. Jotenkin kuvittelin myös, että syksyiset aurinkomatkat ja ulkoilu ympäri vuoden olisivat nostaneet D-vitamiinitasoni hyvälle tasolle, mutta ei, purkkiin on tartuttava isommilla annoksilla.

 

Omaa terveyttään turvaavan on hyvä pyrkiä kalsidiolin tasoon yli 75 nmol/l, joka tiedetään tarpeelliseksi luuston terveyden kannalta. Taso yli 100 nmol/l saattaa tarjota muitakin terveyshyötyjä, eikä siitä todennäköisesti ole haittaa, koska samaan kalsidiolin pitoisuuteen pääsee olemalla usein auringossa. 

 

 

RUOKAVALION VAIKUTUS JA LISÄRAVINTEET

 

Paras  vitamiinien lähde on tietenkin ruoka. Lisäravinteilla ei korvata aterioita, mutta koska nykypäivän tehoviljelymenetelmät ja tästä johtuva maaperän köyhtyminen on johtanut siihen, että nauttimamme ruoka ei ole yhtä ravintorikasta kuin ennen, on silloin tällöin hyvä turvautua myös purkkiin. Lisäksi elämäntyylimme, kiire, stressi, prosessoitu ja ravintoköyhä ruoka, lääkkeiden lisääntynyt käyttö sekä ympäristökemikalit vaikuttavat epäsuotuisasti ravintoaineiden tasapainoon kehossamme.

 

Ruuan lisäksi on siis hyvä ainakin kuuriluontoisesti, vuodenajan tai hektisen elämäntyylin mukaan buustata ravintoaineiden saantia lisäravinteiden avulla. Esimerkiksi D-vitamiinin riittävä saanti näillä leveysasteilla ilman vitamiinilisää on melkeinpä mahdotonta.

 

Käytössäni on tällä hetkellä Wild Nutritionin Food-Grown® Vitamin D, joka on erityislaatuinen siinä, että se sisältää täyden D-vitamiiniperheen- kaikki kolme D1-, D2- ja D3-vitamiinia. D3-vitamiini on tuotteessa varastomuotoisena sekä bioaktiivisessa muodossa ja näin ollen se on suoraan kehon hyödynnettävissä. Kehon on aina muutettava varastomuotoinen D3-vitamiini sen aktiiviseen muotoon, jotta se voi tehdä tehtävänsä. D1- ja D2-vitamiinit toimivat synergisesti valmisteen D3-vitamiinin kanssa. Suositeltavaa on siis käyttää ravintolisiä, joissa D-vitamiini on aktiivisessa muodossa.

 

Tiesitkö muuten, että kalsium ja magnesium tarvitsevat D- vitamiinia imeytyäkseen? Siksi D-vitamiinia usein suositellaan ottamaan yhdessä kalsiumin kanssa. Omat kalsiumvarastoni olivat erinomaiset, mutta jotta keho pystyisi hyödyntämään kalsiumin, olisi D-vitamiinitasot saatava nostettua. Nyt kalsiumvarastoni seisovat hieman kuin tyhjän panttina. Siksikin on entistä tärkeämpää buustata alhaiset D-vitamiiniarvoni korkeammiksi. D-vitamiinin puutteella on yhteys osteoporoosille ja luunmurtumille, ja tutkimuksissa D-vitamiinin puute on liitetty myös mm. infektioherkkyyteen eli heikentyneeseen puolustusjärjestelmään.

 

Wild Nutritionin magnesiumia olen ottanut säännöllisesti iltaisin nyt jo parin vuoden ajan ja huomaan, että sillä on ollut positiivinen vaikutus palautumiseen ja etenkin suonenvetoihin, joita saatoin saada keskellä yötä. Kalsiumin ohella myös magnesium tasot olivatkin oikein hyvät.

 

 

TERVEYDEN HUOLTOA VAI SAIRAUDEN HOITOA? 

 

Moni ajattelee edelleen, että verikokeissa käydään vasta siinä vaiheessa, kun olo on jo jostain syystä huono tai silloin, kun sairaus on iskenyt jo päälle. Laboratorioarvot ja sen kautta oman terveydentilan tiedostaminen ovat kuitenkin myös yksi osa hyvinvointia. Ennakoinnin avulla voidaan ennaltaehkäistä mahdollisia puutostiloja ja sitä kautta vaikuttaa omaan hyvinvointiin. Jokainen varmasti sairastaa joskus, mutta sairauden hoidon sijaan olisi hyvä keskittyä terveyden huoltoon, ennaltaehkäisyyn. Moneen asiaan, kun voimme vaikuttaa omilla päivittäisillä valinnoillamme.

 

Matalan hemoglobiinin takia olen seurannut säännöllisesti verenkuvaa, mutta mielenkiintoista oli päästä testaamaan nyt myös vitamiini- ja hivenainetasoja. Väsymys voi joillakin kieliä esimerkiksi matalasta hemoglobiinista tai ferritiinistä,  mutta omasta olosta on vaikea arvioida vitamiini-tai hivenainetasoja. Itselläni ei ainakaan ollut pienintäkään aavistusta siitä, että D-vitamiinitasoni olisivat noin alhaalla. Nyt, kun tiedän mihin keskittyä, on helpompi tehdä terveyttä edistäviä valintoja.

 

SYNLABilla on erilaisia laboratoriopaketteja, joista jokainen voi valita omaan elämäntilanteeseensa ja tarpeeseensa sopivan. SYNLABin toimipisteitä löytyy jo 40 paikkakunnaltaympäri Suomea ja laboratoriotutkimuksiin on mahdollista mennä myös ilman lääkärin lähetettä.

 

Instagramissani @heidionthego on nyt meneillään arvonta, jossa voit voittaa itsellesi yhden SYNLABIN tutkimuspaketin. Käy katsomassa Instagramista tarkemmat ohjeet.

 

Postaus tehty yhteistyössä Synlabin ja Circlum Farmacian kanssa

Kuvat: Elina Hovinen

Heidi xoxo

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *