VUODEN 2020 HYVINVOINTITRENDEJÄ

by | Jan 19, 2020 | Exercise, Wellbeing | 0 comments

 

 

Meditoida voi missä vain!

 

Hyvinvointirintamalla vallitsee juuri nyt ihanteena tasapainoinen ja hyvinvoiva keho- huomioon otetaan entistä enemmän kokonaisvaltaisuus. Liikkumisessa suositaan varsinaisten treenien lisäksi nyt myös arkiliikuntaa ja ilmastonmuutoksen myötä esimerkiksi kävely ja pyöräily ovat saaneet taas uutta nostetta. Myös lautaselle valitaan enemmän kasvisruokaa.

 

Hektisen ja stressaavankin arjen vastapainoksi levon ja unen merkitys on kasvamassa entisestään. Why We Sleep- kirjan mukaan kaksi kolmasosa aikuisista nukkuu liian vähän. Liian vähäisellä unella on vaikutusta mm. jaksamiseen, terveyteen, mielialaan ja mm. ruokahaluun. Newyorkilainen hotelli The Benjamin järjestää jopa unilomia. Viriketulvan vastapainoksi on moni tietoisesti alkanut vähentämään myös laitteiden käyttöä.

 

Trendejä oli vaikka mitä, mutta ykkössijalla oli useammankin lähteen mukaan meditaatio, hidastaminen ja läsnä olo. Enemmän liveä, vähemmän somea. Alle kokosin 4 omaa suosikkiani vuoden 2020 trendeistä.

 

MEDITAATIO

 

Olemme niin tottuneita jatkuvaan viriketulvaan, että pysähtyminen voi monesti tuntua haastavalta. Huomaan itsekin, kuinka työviikon jälkeen keho käy helposti ylikierroksilla. Olen kuitenkin löytänyt omat tapani hidastaa ja yksi keino on laittaa laitteet kiinni. Perjantaina viikonloppumoodiin pääseminen alkoi avannosta.

 

Meditaatio yhdistetään monesti joogaan, mutta meditaatioharjoitusta voi tehdä missä vain, milloin vain- niin liikkeessä kuin vaikkapa paikallaan istuessa. Meditaatiota voi olla myös kävely ja juoksu metsässä. Jo pelkästään luonnon kauneuden katseleminen ravitsee meitä.

 

Metsässä mieli lepää ja arjen kiireet unohtuvat. Parhaimmillaan luontokokemus tarjoaakin pysähtymisen, selkiytymisen ja rentoutumisen mahdollisuuden- ei siis ihme, että suurin osa suomalaisista tuntee löytävänsä hyvinvointia ja eheytymistä juuri luonnon ääreltä. Irtautuminen arjesta käy luonnossa hyvinkin nopeasti ja siksi monelle stressaavan ja kiireisen arjen vastapainoksi luonto onkin se energiaa ja uusia voimavaroja antava lähde.

 

Kotona levitän joogamaton lähes päivittäin olohuoneen lattialle. Joogatessa, hengityksen ohjatessa liikettä, huomaan helposti pääseväni meditatiiviseen tilaan. Joogan aloittaessa, melkein 20 vuotta sitten, oli se vain yksi treeni muiden joukossa. Nykyään jooga on enemmänkin kehon kuuntelemista, liikkeen yhdistämistä hengitykseen, suunnittelematonta flowta.

 

 

 

AVANTO/TALVIUINTI

 

Avantouinti ei varsinaisesti näkynyt maailmanlaajuisissa trendeissä, mutta jo somen perusteella voi huomata, että sen suosio on huimassa nousussa. Itsekin olen aivan koukussa, kerran pari viikossa käyn pulahtamassa läheisen uimarannan laiturilta. Uimisen sijaan olen vedessä lähes paikoillaan ja keskityn hengittämiseen. Kylmään veteen laskeutuessa sydämen syke ja hengitys kiihtyvät, ensi reaktio olisi nousta vedestä samantien pois. Jään kuitenkin veteen ja keskityn uloshengitykseen. Pikku hiljaa huomaan, kuinka kylmään alkaa tottua paremmin ja paremmin, hengitys tasaantuu.  Uinnin jälkeen en käy saunassa ja huomaan, että nykyään en enää edes palele uinnin jälkeen. Olo on energinen!

 

Säännöllisellä avanto/talviuinnilla onkin monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Se vaikuttaa positiivisesti mm. yleiseen vireystilaan, mielialaan, parantaa kylmänsietokykyä ja unen laatua, poistaa särkyjä ja kolotuksia, vähentää hengitystieinfektioita ja kohentaa yleistä terveydentilaa. Oma kylmänsietokykyni on ainakin parantunut- palelen helposti jaloista, mutta enää en nuku villasukat jalassa niin kuin aiemmin!

 

 

PIIKKIMATTO

 

Piikkimatto on pienen hiljaiselon jälkeen tehnyt paluun. Oman mattonikin olen kaivanut kaappien uumenista. Aamulla piikkimatolla seisominen energisoi ja avaa jalkapohjien energiaratoja ja illalla taas piikkimaton päällä makoilemalla keho rentoutuu. Piikkimatosta saattaakin löytyä apu juuri mm. rentoutumiseen, kivunlievitykseen, palautumiseen, aineenvaihdunnan vilkastumiseen ja unen laadun parantamiseen. Itse olen maton avulla löytänyt apua hartia/niskajumista johtuvaan päänsärkyyn, yksi treenattavani taas helpotusta univaikeuksiin.

 

Piikkimatolla voi maata selkä paljaana, mutta koska ensimmäisillä kerroilla piikit saattavat tuntua melko epämukavilta, voi hyvin aloittaa ohut paita päällä. Aloita viidestä minuutista ja lisää aikaa pikku hiljaa.

 

Piikkimattoa ei suositella mm. raskaana oleville tai jos olet sairaana.

 

 

 

KOTITREENIT

 

Kotitreenien suosio on edelleen kasvamassa, osittain varmasti niiden helppouden takia. Kotitreenit ovatkin oivallisia kiireisille ja esimerkiksi niille, jotka eivät halua lähteä erikseen kuntosalille. Kehonpainolla ja muutamalla apuvälineellä (kuminauha, kahvakuula) saat tehtyä kotonakin monipuolisen ja kokonaisvaltaisen lihaskuntotreenin- lyhyessäkin ajassa. Trendinä ovatkin lyhyet ja tehokkaat muutaman liikkeen treenit, jotka haastavat samanaikaisesti useampia lihasryhmiä. Lyhyet alle 20minuutin Express- treenit ovat suosiossa myös Twogether Training online- treenipalvelussammekin. Harjoitukset on helppo tehdä sellaisenaan tai yhdistää esimerkiksi kävely/juoksulenkkiin.

 

Kotitreenien suosion huomaa myös esimerkiksi Instagramissa. Treenivideoita tallennetaan todella paljon ja moni on tullut kertomaan, kuinka niiden avulla on kotitreeneistäkin saanut paljon enemmän irti. Videolta näkee myös kuvia tarkemmin miten liike tehdään, parasta on kuulemma se ettei tarvitse itse miettiä, mitä tekee.

 

Kotitreenien suosiosta huolimatta ei kuntosalienkaan vetovoima ole hiipumaan päin. Salitreenaaminenkin on vain muuttumassa toiminnallisempaan suuntaan.

 

Seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego

 

Heidi xoxo

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *