YMMÄRRÄ OMA KEHOSI

by | Oct 19, 2017 | Exercise, Wellbeing | 2 comments

 

 

Sunnuntaisella juoksulenkillä mietin kehotyyppejä, tavoitteita ja itsensä kehittämistä. Ja sitä, miten meillä jokaisella on yksilölliset vahvuudet ja heikkoudet- toiset ovat luonnostaan notkeita, kun toisilla taas lihasvoima kehittyy vain jo painoa katsomalla, näin kärjistetysti. Oman kehon, sen vahvuudet ja heikkoudet tunnistamalla, pystyt harjoittelemaan juuri sinulle oikealla tavalla ja saamaan aikaiseksi haluttuja tuloksia. Missä ovat kireydet, minne tarvitaan lisää liikkuvuutta ja minne taas tukea. Luonnostaan liikkuva tarvitsee todennäköisesti tukea vahvistamaan lihaksia, kun taas helposti lihasmassaa kasvattavalle lisää liikkuvuutta, jotta tasapaino säilyy. Ja taas tullaan samaan, tasapainoon, eli monipuoliseen harjoitteluun- sopivasti niin kestävyysharjoittelua, lihaskuntoa kuin liikkuvuutta. 

 

Tämän huomasin juuri sunnuntaisella juoksulenkillä ja maanantaina Coren treeneissä- juosta jaksan, vaikka koko päivän ja spagaatikin menee tuosta vaan lämmittelemättä, mutta voimatreeni onkin sitten se oma heikko lenkkini. Siihen aionkin tässä syksyn/talven aikana keskittyä, mm. tukemaan juoksua. Painonnostajaa minusta ei saa tekemälläkään, eikä se kyllä ole tarkoituskaan :D, mutta onneksi kaikessa on mahdollisuus kehittyä. Vahvistamalla heikkouksia tukee myös vahvuuksia.

 

 

KEHOTYYPIT, miten erilaisia olemmekaan ja hyvä niin!

 

Tutkijat ovat jakaneet ihmisen kehollisesti kolmeen perustyyppiin, ektomorfiin, mesomorfiin ja endomorfiin. Harva on suoraan täysin yhtä tyyppiä, mutta niiden tuntemus auttaa ymmärtään, miksi kaikille ei sovi samanlainen treeni, jos tavoitteena on lihasten tasapainoinen toiminta. Omat vahvuudet ja heikkoudet tunnistamalla saat siis paremmin irti juuri sinulle sopivasta harjoittelusta. Siksi tunneillanikin korostan ettei kannata verrata omaa “suoritusta” naapurin tekemiseen. Olemme yksilöitä. Liian usein ajatellaan, että esimerkiksi joogatunnit ovat jo valmiiksi notkeille, vaikka itseasissa jo valmiiksi notkean tulisi keskittyä tukeen ja juuri kankea hyötyisi liikkuvuusharjoittelusta.

 

Ektomorfilla on solakka ja pitkäraajainen keho, jolle on tyypillistä luonnollinen notkeus. Se johtuu sidekudoksessa olevan kollageeniproteiinin vähyydestä. Samasta syystä tämän tyypin lihasvoimassa on puutteita. Mutta vaikka lihasten venyvyys on hyvä, se ei tarkoita sitä, ettei ektomorfille kehittyisi lihaskireyksiä- yleisiä ovat hartioiden jatkuva ylijännitystila. Ektomorfin aineenvaihdunta on nopea eikä lihominen ole tyypillistä. Jos paino kuitenkin nousee, rasva kertyy yleisemmin reisien ja pakaroiden alueelle. Harjoittelussa olisi hyvä korostaa voiman ja stabiliteetin kehittämistä. 

 

Mesomorfi on ektomorfin vastakohta. Sidekudoksessa on runsaasti kollageeniproteiinia ja siksi voima on tämän tyypin hallitseva ominaisuus. Toisaalta sidekudoksen lujuus asettaa liikkuvuudelle melkoisen haasteen. Mesomorfi joutuukin ponnistelemaan harjoittelussaan enemmän liikkuvuuden lisäämiseksi ja ylläpitämiseksi. Voiman ja hyvän liikkuvuuden yhdistelmä on kuitenkin mahdollinen, hyvänän esimerkkinä esimerkiksi kilpa-aerobiccarit. 

Mesomorfin hitaampi aineenvaihdunta saattaa aiheuttaa terveyshaittoja, sillä lihomisen yhteydessä rasva kertyy helposti keskivartaloon, vatsan alueelle ja sisäelinten ympärille. Siksi harjoittelussa olisi voiman lisäksi hyvä keskittyä myös sykettä nostavaan aerobiseen harjoitteluun.

 

Endomorfi- kehotyypin sidekudos on kahden edellisen välimuoto. Kollageeniproteiinia on tasapainoisessa suhteessa ja voima sekä liikkuvuus ovat keskenään sopusoinnussa. Myös ketteryys voi olla hyvää luokkaa. Ongelmana on kuitenkin kohtalaisen hidas perusaineenvaihdunta, minkä vuoksi painonhallinta voi olla vaikeaa. Endomorfi-tyypille sopivat kuitenkin useat urheilulajit, eikä venyttelyn ja stabiloivan voimaharjoittelun suhteen tarvita erityistoimia.

 

Eri urheilulajeissa on myös hyötyä tietynlaisesta kehotyypistä. On melko selvää, että maratoonarille on enemmän hyötyä ektomorfin ominaisuuksista kuin endomorfin. Mikään ei tietenkään ole mahdotonta, mutta omia tavoitteita asetettaessa on realista ottaa nämä tekijät huomioon.

 

 

Oman kehotyypin tunnistamalla on siis helpompi tunnistaa omat vahvuudet, mutta myös heikkoudet, joita kehittää ja joihin keskittyä. Liian usein keskitymme niihin lajeihin ja harjoitusmuotoihin, joissa olemme jo hyviä. Vahvistamme ja ylläpidämme siis ominaisuuksia, jotka ovat jo vahvoja, kun keskittyä tulisi myös heikkouksien vahvistamiseen. Mukavuusalueelta ulos tuleminen ei vain tunnu aina niin mukavalta.

 

Geeniperimäämme emme voi vaikuttaa, mutta omilla valinnoillamme voimme vaikuttaa hyvään oloon, jaksamiseen ja omien vahvuuksien korostamiseen ja heikkouksien vahvistamiseen. Ja ennen kaikkea tärkeintä on hyväksyä itsensä juuri sellaisena kuin on. Mikään kehotyyppi ei ole toistaan huonompi tai parempi. Olemme kaikki erilaisia ja hyvä niin- olisi melko ankeaa, jos olisimme kaikki samasta puusta veistettyjä. Huomenna alkavatkin sopivasti I LOVE ME- messut. Onnetar suosi Sallamaria ja Hannaa- voittajille on lähetetty sähköpostia. Kiitos kaikille osallistujille <3

 

Heidi xoxo

2 Comments

  1. Laura K.

    Mä olen tyypiltäni taas just sellainen että lihakset saa nopeasti esiin ja vaikken ole ahkerasti käynyt salilla tai tehnyt lihaskuntojuttuja vuosiin, näkyy ne töiden tulokset vieläkin. Nyt olen innostunutkin juoksemisesta vaikka luulin oikeasti aiemmin että eikös juokseminen ole vain laihoille ja valmiiksi solakoille ihmisille. Ihanaa huomata että innostuu lajista mikä ei ole itselleni helppoa ja sujuvaa vain juoksukenkiä katsomalla 🙂

    Reply
    • Heidi Tainio

      Moikka Laura,
      Ja hei ihan mahtavaa, että innostuit juoksusta! Vaikka oman kehotyypin vahvuudet olisivatkin tietyissä lajeissa, on tietenkin parasta harrastaa monipuolisesti kaikkea, mitä mieli tekee! Lähinnä kilpaurheilussa tietystä kehotyypistä on enemmän hyötyä kuin toisesta, mutta se ei tietenkään ole esteenä- kaikki on aina mahdollista!
      Kiitos kommentistasi ja oikein mukavaa viikonloppua!
      Terkuin Heidi

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *