Näin koulujen ja kiireiden taas alettua, olen iloinen, että voin suunnitella työni niin, että lähes joka päivä olen kotona, kun lapset pääsevät koulusta. Välipala/ ruoka on valmiina nälkäisille koululaisille ja samalla ehdin esivalmistella illan ruuan valmiiksi. Viikolla vain harvoin ehdimme treeneiltä ja töiltä istahtaa ruokapöydän ääreen ennen ilta kahdeksaa, mutta haluan kuitenkin pitää kiinni siitä, että ehtisimme syödä edes illallisen koko perhe samaan aikaan. 

Olen huomannut, että arki rullaa paljon helpommin silloin, kun suunnittelen viikon ruuat etukäteen jo sunnuntaina tai maanantaiaamuna. Maanantaisin ja torstaisin teen isommat ruokaostokset, ja nyt käytössä on myös kauppalista. Aiemmin ostin ruuat fiiliksen mukaan, mutta aina unohtui jotain ja tuntui, ettei kaapeissa ole “mitään”, tai sitten samat ruuat pyörivät viikosta toiseen. Suunnittelemisen myötä olen viime aikoina testaillut paljon erilaisia reseptejä, ja huomannut kuinka pienilläkin muutoksilla saa erilaisia makuja tuttuihin resepteihin, mm. tuoretta inkivääriä, kurkumaa, yrttejä, kookosmaitoa…

Ajattelinkin postata viikottain perheen suosikkireseptin, joka maistuu niin aikuisille kuin lapsillekin. Arkiruokailussa suosin nopeutta, helppoutta ja raaka-aineita, jotka löytyvät lähes joka kaupasta- terveellisyydestä tinkimättä 🙂 

Safkaa- keitttokirjassa on paljon testaamisen arvoisia reseptejä. Oma suosikkini on lohi-avocadosalaatti. Tällä viikolla menussa on myös tiikerirapu-inkivääripasta.

Helsingin sanomissa oli muuten kesäkuun lopulla juttu, jonka mukaan suomalaiset syövät vain harvoin yhdessä. Syynä tähän olivat mm. pitkät työpäivät ja harrastukset, mutta myös laihdutuskuurit! Miksei laihduttaja voisi syödä yhdessä muun perheen kanssa? Tehdä sellaista ruokaa, jota koko perhe voi syödä ja valita lautaselleen sitten enemmän kasviksia ja salaatteja. Laihduttamisen ei tarvitse poissulkea sosiaalisia hetkiä perheen tai ystävien kanssa. 





8 Comments

 1. Sari / Wellness Madness

  Perheen yhteiset ruokailuhetket mielestäni tukevat loistavasti tasaista ateriarytmiä. Itselle ainakin on lapsuudesta jäänyt mieleen se, että söimme aina illallisen yhdessä. Tästä myös on jäänyt tavaksi syödä kotona(kin) se yksi lämmin ruoka illalla.

  Reply
  • Heidi

   Totta! Lapset oppivat tavat kotoa ja varsinkin kasvavassa iässä olevat lapset tarvitsevat kaksi lämmintä ateriaa päivässä. Muutenkin kiva istua yhdessä pöydän ääreen ja päivittää päivän kuulumiset.

   Ranskasta meille jäi tavaksi syödä illallinen vasta siinä seitsemän kahdeksan aikaan, joka sopiikin parhaiten treeni-työrytmiin.

   Heidi

   Reply
 2. Anonymous

  Odotan innolla reseptejä. Valmistelu ja suunnittelu on tosiaan kaiken A ja O kiireen keskellä.

  Lapsena/nuorea mua ärsytti koska äitini piti kiinni siitä, että edes viikonloppuisin syödään yhdessä. Mä olisin mieluummin hevostellut aamusta iltaan 😉 Nyt toki ymmärrän ja pyrin pitämään siitä itsekin kiinni.

  Mä oon jotenkin onnistunut tunaroimaan nimimerkillä kommentoinnin, ei vain tapahdu mitään. Ei edes herjaa…

  -Sanna

  Reply
  • Heidi

   Moikka Sanna,

   Olen itsekin innolla testailemassa uusia ja vähän erilaisiakin reseptejä. Ihan liian usein samat ruuat pyörivät viikosta toiseen. Suunnittelu on todellakin kaiken a ja o, ja samalla säästyy myös aikaa ja rahaa.

   Kiva, kun kävit kommentoimassa ja onnistuuhan se näinkin 🙂 Kivaa viikkoa 🙂

   Heidi

   Reply
 3. Maikku

  Nämä aiheet ovat olleet meillä viimeaikoina paljonkin tapetilla! Lapset narisevat, että miksi “aina” pitää testata jotain uutta reseptiä, kun taas itsestä tuntuu juuri siltä, että ne samat ruoat pyörivät viikosta toiseen. Ja samaiset lapset ovat katselleet telkusta SuperMarjoa… Ja ihmettelevät, että miksi perheet eivät ohjelmassa syö yhdessä, vaan sitä pitää harjoitella! Meillä homma menee niin, että isä lähtee aikaisin töihin, mutta äiti ja lapset syövät yhdessä aamiaisen, isä ja lapset iltapäivällä välipalaa ja koko perhe yhdessä illalla kun kaikki ovat tulleet töistä ja harrastamasta. Ihan mahtava tapa ja siitä ei kukaan halua luopua!

  Reply
  • Heidi

   Moikka Maikku,

   Itse asiassa meillä myös lapset eilen valittivat, kun tein peruna-kesäkurpitsalaatikkoa lisukkeeksi kanalle, että “miksei meillä vaan voi olla pastaa”… vaikka itsestä juuri tuntuu, että niin usein tulee tehtyä sitä pastaa :s.

   Ihan mahtava juttu kyllä pitää tavoista kiinni. Meillä ainoa yhteinen ruokahetki on illallinen, mutta viikonlopulla on onneksi enemmän aikaa syödä yhdessä 🙂

   Mukavaa viikkoa ja kiva, kun kävit kommentoimassa 🙂

   Heidi

   Reply
 4. Anonymous

  Tosi hyvä idea, sorrun pyörittämään samoja, ja en kyllä kauheasti suunnittele. Myös välipaloihin olisi kiva saada vaihtelua, aika paljon menee leipä, kasviksia ja hedelmiä linjalla. Varsinkin paljon urheilevalle lapselle täytyisi koko keksiä paljon ravitsevaa ruokaa, ja kuitenkin hällä on koko ajan nälkä 🙂 Reseptejä odotellessa! terv.ingrid

  Reply
  • Heidi

   Moikka Ingrid,

   Juuri tuon takia itsekin päädyin (vihdoinkin!) sunnittelemaan paremmin viikon ruokailut. Helpottaa kummasti ja säästää aikaa. Meillä myös perheessä urheilevat lapset ja ruokaa menee paljon. Jääkaapissa onkin hyvä olla aina jotain terveellistä valmiina. Reseptejä tulossa 🙂

   Terveisin Heidi

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *