GREEN HIPPO CAFÉ JA AJATUKSIA ASKELMITTAREISTA

by | Sep 10, 2018 | Exercise, Food, Wellbeing | 7 comments

 

 

*Olen Suunto ambassador, postaus tehty kaupallisessa yhteistyössä.

 

Tämä uusi ihana tuttavuus, Green Hippo Café, löytyy Fredrikinkadulta, aivan siitä torin kulmalta. Keskiviikko aamuna oli treenattavien välissä juuri aamiaisen kokoinen tauko, jonka aikana kävin testaamassa tämän jo monen Instagram-kuvassa vilahtaneen kahvilan smoothiekulhon.

 

Turkoosi “Pina Bowlada” houkutteli erikoisella värillään, lisäksi tilasin shotin ja kahvin. Smoothiekulho oli oikein herkullinen, muttei se kuitenkaan yksistään riittänyt viemään nälkää. Alla, kun oli jo yksi ohjaus ja edessä vielä muutama ennen lounasta. Avocado toast olisi tämän päälle ollut kuitenkin liikaa… Ääneen pohdiskellessani ystävällinen henkilökunta tarjoitui tekemään puolikkaan avocadoleivän, joka olikin juuri täydellinen lisuke. Viisi tähteä annan siis myös palvelusta. Näin ystävällinen palvelu ei ole aina itsestäänselvyys, siksi tästä tuli oikein erityisen hyvä mieli.

 

Aamupalan jälkeen jäi vielä hetki aikaa tehdä koneella työjuttuja. Mukava välillä siirtää kotitoimisto, vaikka näin kahvilaan. Hälinästä huolimatta pystyn sulkeutumaan omaan kuplaani. Ympärillä oleva maailma häviää, vaikka toisinaan kyllä ympäristöstä saattaa saada uusia ideoita ja inspiraatiota. Inspiraation siellä sain tähänkin postaukseen- tosin Ylen sykemittarijutusta.

 

 

Suunto 9 

 

Sykemittari voi huijata törkeästi omistajaansa – Päivän kuntoilutavoite täyttyy jo sukkaa kutomalla tai moottoripyörällä ajamalla. Näin otsikoitiin Ylen uutisissa muutama päivä sitten. Periaatteessa aivan totta, kellossa, kun on liikesensori, joka olettaa käden heilahduksen olevan askel.

 

Päivän aktiivisuustavoite voi siis täyttyä, kun henkilö istuu koko päivän nojatuolissa ja neuloo sukkaa. Kun sukkapuikot heiluvat kädessä, sykekello luulee, että henkilö kuntoilee. Myös silloin kun käsi tärisee esimerkiksi moottoripyörää ajaessa, sykekello luulee henkilön kuntoilevan.

 

Urheilukellojen askelmittari voi, ja varmasti toimiikin, monelle motivaattorina ja yhtenä oman aktiivisuuden mittarina. Itsekin seuraan päivittäisiä askeleitani jo ihan mielenkiinnon takia. Kuinka paljon tulee ihan jo työpäivän aikana liikuttua? Ja entä päivinä, jolloin heitän päälle vielä oman juoksulenkin.

 

Absoluuttisena totuutena en tulosta kuitenkaan pidä, lähinnä suuntaa antavana. Jos huomaisin esimerkiksi sukkaa kutoessa askeleiden kertyvän, olisihan se vain silkkaa itsensä huijaamista uskoa liikkuneensa, jos tietää oikeasti istuneensa koko päivän nojatuolissa. Sama, jos huvikseen heiluttelisin kättä lisäskeleita keräten. Itseä vartenhan me liikumme, emme ketään muuta! Siinä mielessä askelmittari onkin hyvä lisä urheilukelloissa suuntaa antavasti kertomaan päivän aktiivisuudesta. Etenkin istumatyötä tekevä tulee varmasti huomaamaan, kuinka vähäistä päivän aikainen liikunta onkaan. Siksi kannattaa suosia esimerkiksi portaita hissin sijaan ja työmatkaliikuntaa, aina, kun se vain on mahdollista. Liikkuvammassa työssä taas askeleet saattavat tulla hyvinkin nopeasti.

 

 

Moni seuraa sykemittareiden lukemia hyvin tarkasti. Silloin kun päivän aikana on askellettu vain vähän, mutta ranne on heilunut runsaasti, moni uskoo sykemittaria, kun se ilmoittaa päivän aktiivisuustavoitteen täyttyneen. Ja joku voi jättää tällöin iltalenkin tekemättä.

 

 

Itselleni pidän 12 000 askelta/päivä miniminä. Tämän verran haluan päivittäin saada askelia jo vain hyötyliikunnasta. Treeni on plussaa tuon päälle. Jos päivän aikana askelia on tullut jo yhdelle päivälle reippaasti, niin kellon kuin omien tuntemusten mukaan, voi iltalenkin sijaan tehdä toisenlaisen harjoituksen- joogata, tehdä lihaskuntotreenin, pyöräillä, uida... Tehdä jotain, mikä ei tuo samanlaista iskutusta jalalle. Liikaa ei kuitenkaan kannata luottaa vain laitteeseen, oma keho kyllä kertoo kunhan vain malttaisimme kuunnella sen viestejä. Muistathan myös, että omien tavoitteiden asettaminen on aina omasta tämän hetkisestä lähtökohdasta ja kunnosta riippuvaa. Älä siis vertaa itseäsi toisiin.

 

 

Askelmittaus on myös vain yksi ominaisuus, jota kellostani seuraan- treenien lisäksi hyödynnän ohjauksissani myös ajanottoa ja tällä hetkellä etenkin uni ja sen laatu kiinnostavat. Viikonloppuisin syvää unta kertyy helposti lähes kolme tuntia, kun viikolla taas sama lukema jää reilusti alle kahteen tuntiin. Siitäkin huolimatta, että unen määrä on viikonloppuisin lähes täysin sama kuin viikollakin. Toki arkipäivät ovat hektisempiä, ja ehkä sitä viikolla alitajunnassa on jo seuraavan päivän kuvioita ja juttuja, jotka vaikuttavat unenlaatuun. Seuranta jatkuu. Koukuttavaahan se on.

 

Pari viikkoa sitten juostiin Turussa Paavo Nurmi maraton, jossa olin Suunnon ambassadorina kannustamassa muita Suunnon lähettiläitä koitoksessaan. Tapahtumassa oli juoksemassa useammilla matkoilla niin ensikertalaisia kuin konkareitakin. Mielenkiinnosta kyselin kellon mahdollisista vaikutuksista päivittäisiin valintoihin. Treenimotivaattori nousi huulille heti ensimmäisenä, mutta unenlaadun seuraaminen tuli heti hyvänä kakkosena perässä. Ja unenlaadun parantamisen eteen moni onkin alkanut tietoisesti tekemään parempia valintoja. Parasta on tietenkin ollut huomata, kuinka valinnoilla on ollut vaikutusta- olo on energisempi ja palautuminen parempaa.

 

 

Onko sinulla käytössä urheilukello ja/tai aktiivisuusmittari? Miten se motivoi sinua? Vai motivoiko? Mitkä ovat sinulle sen tärkeimmät ominaisuudet?

 

Heidi xoxo

7 Comments

  1. JW Pouttu

    Moi! Käytän päivittäin Suunto Traverse urheilukelloa. Se on osa minua. Minun imagoa ja elämäntapaa. En sano ettenkö pystyisi, mutten ainakaan haluaisi elää ilman 🙂 Askeleet, jokapäiväinen työmatkani maantiepyörällä, useat juoksulenkit ja koiralenkit tallentuvat kelloon. Tähän kun yhdistää sykevyön, niin saa luotettavaa dataa, jota tarkastelemalla huomaa oman kehityksen! Ja sekös vasta motivoi ! Kuukausittainen seuranta total kilometreistä, viikottaiset harjoitusmäärät, keskisykkeen lasku jne jne.

    Reply
    • Heidi Tainio

      Moikka Jyri,
      Vähän sama juttu täällä, kyllä kellosta tulee aivan huomaamatta seurattua tiettyjä juttuja päivästä toiseen. Aamulla ensimmäiseksi katson edellisyön unet ja siitä sitten, mitä päivän aikana milloinkin tulee tehtyä. Mulla myös sykevyö käytössä treeneissä, joista haluan tarkempaa tietoa, muuten rannesykemittaus riittää.
      Kiitos kommentistasi ja oikein mukavaa ja liikunnalista syksyä 🙂
      Terveisin Heidi

      Reply
      • Jyri-Ville Pouttu

        Kiitos paljon ! Samoin Sinulle. Olet motivoiva ja innostava persoona.

        Reply
        • Heidi Tainio

          Kiitos, onpa mukava kuulla 🙂
          Heidi

          Reply
  2. Saija

    Hei, urheilukello on tärkeä treenikaveri motivoimaan vielä vähän enemmän ja pidemmälle. Tavoitteenani on viikottain liikkua monipuolisesti eri sykealueilla. Pyöräilymatkojen mittaus on mielenkiintoista seurattavaa. Ekat 1000 km oli merkkipaalu, ja seuraava kohti mennään hymyillen.

    Reply
    • Heidi Tainio

      Moikka Saija,
      Hei hyvin sanottu, “vielä vähän enemmän ja pidemmälle”. Ja etenkin silloin ehdoton, kun haluaa liikkua juuri tietyillä sykealueilla.Täällä odotellaan joko sitä uskaltautuisi yskän jälkeen jo omalle lenkille, ehkä jo tänään! Melkein 4 viikkoa treenaamatta ja into olisi kyllä jo kova. Sykkeitä seuraamalla, ja pitämällä ne mahdollisimman alhaalla syksystä nauttien 🙂
      Oikein ihanaa ja liikunnalista syksyä sinne- ja hymysuin kohti uusia merkkipaaluja 🙂
      Terkuin Heidi

      Reply
      • Saija

        Kiitos ? samoin sinulle ☀️ aurinkoa syksyyn ja hymyjä ??

        Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *