Ihanan kamalat DOMSit!

by | Aug 5, 2014 | DOMS, lihaskivut, Luokittelematon, Treeni | 4 comments

Mikä on, kun aamulla herätessä keho tuntuu kankealta ja sängystä ylös nouseminen vaatii ylimääräisiä ponnistuksia? Pukeminen menee lähes treenistä, vessanpytylle istuessa joutuu tukea hakemaan lavuaarista, eikä rappusia alas mentäessäkään pärjää ilman kaidetta… Kuulostaako tutulta? 

Ei syytä huoleen, sinulla on todennäköisesti DOMS (Dealyed Onset Muscle Soreness) eli viivästynyt lihaskipu, joka syntyy noin 24-72 tuntia kovan urheilusuorituksen seurauksena. DOMS:it johtuvat rasituksen aiheuttamista lihasvaurioista, jotka syntyvät kovan tai erilaisen treenin seurauksena, johon keho ei ole tottunut. Myös pitkän treenitauon jälkeen lihaksissa todennäköisesti tuntuu, että jotain on tehty… 

Mikä sitten avuksi? 

*palauttava treeni tai lepo. Oman kokemukseni mukaan pieni kävelylenkki tai matalasykkeinen kevyt hölkkä auttavat lihaskipuihin. Aineenvaihdunta pysyy yllä ja kertynyt kuona sekä nesteturvotus vähenevät kipeytyneissä lihaksissa. 

*hieronta ja venyttely saattavat auttaa. Itse olen huomannut hot joogan toimivaksi, mutta nyt kesällä hot joogaa voi tehdä ihan kotipihallakin 🙂 Myös foam rollerin olen kokenut hyväksi apuvälineeksi, varsinkin kipeytyneille taka- ja etureisille.  

*ravinto. Treenin jälkeen olisi hyvä syödä sekä hiilihydraatteja, että proteiineja, jotta palautuminen lähtisi käyntiin. Marjasmoothie tai banaani+pähkinä-combo ovat hyviä treenin jälkeisiä välipaloja. Muista myös juoda paljon, varsinkin näin kuumilla ilmoilla.

*magnesium. Hyvä apu kipeisiin lihaksiin on magnesiumsuihke, jota voi suihkuttaa suoraan kipeytyneisiin lihaksiin. Suoraan iholle suihkutettuna magnesium imeytyy suoraan verenkiertoon. 

Uutta harrastusta ei kuitenkaan kannata jättää vain ilmenevien lihaskipujen takia, sillä pikku hiljaa keho alkaa tottua uusiin ärsykkeisiin. Paras keino pitää DOMS:t loitolla on säännöllinen, monipuolinen ja nousujohteinen harjoittelu. 

Just keep moving! 


4 Comments

 1. Outi Rinne

  Kiitos vinkeistä. Kieltämättä näin loman jälkeen, kun ruokavalio ja treenirutiinit ovat olleet iloisesti rempallaan on tullut kosketusta kyseisiin vaivoihin. Magnesium-suihkeita en olekaan kokeillut.

  Reply
  • Heidi

   Kiva, jos on apua 🙂 Eilen illalla heitin pienen iltalenkin ja kieltämättä auttoi lihassärkyihin! Pieni lepo tekee kuitenkin hyvää ja nyt on motivaatiota taas treenata 🙂 Ja ihanaa, kun ollaan saatu nauttia näin kauniista ilmoista.

   Aurinkoista päivää Outi 🙂

   Heidi

   Reply
 2. Anonymous

  Viikko VIerumäellä ja olo oli pelkkää DOMSia! Inhoan tuota magnesium-suihketta kun se menee aina tukkoon. Liian kallis puteli moiseen temppuiluun… Terv. ingrid

  Reply
  • Heidi

   Moikka! Voi harmi, mulla suihke toimii ihan hyvin. Iholla hieman tahmea, mutta auttaa kyllä esim suonenvetoihin.

   Terveisin Heidi

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *