OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Monelle kookosöljy on varmasti tuttu jo ruuanlaitosta, mutta sillä on myös monta muuta käyttötarkoitusta. Meillä kookosöljypurkki löytyy nimittäin nyt myös kylpyhuoneesta, sillä olen huomannut sen positiiviset vaikutukset etenkin hampaiden ja ihon hoidossa.

Oil pulling eli öljyn purskuttelu suussa. Oil pulling on alunperin ayurvedinen menetelmä, jonka avulla pystytään, säännöllisen hampaiden harjaamisen ja hammaslangan käytön lisäksi, vaikuttamaan suun ja sitä kautta koko kehon terveyteen. Suussa on satoja erilaisia bakteereja, viruksia ja sieniä, joita vastaan immuunijärjestelmämme joutuu päivittäin toimimaan. Myös mm. stressi, epäterveellinen ruokavalio (kuten esimerkiksi sokeri!) ja ympäristömyrkyt heikentävät puolustusjärjestelmäämme. Suun terveydellä onkin yhteys ihmisen kokonaisterveyteen!

Tiedetään, öljyn purskuttelu saattaa kuulostaa hieman oudolta. Itsellänikin meni muutama kuukausi ennen kuin syksyllä vihdoin innostuin kokeilemaan purskuttelua. Hampaani ovat aina olleet hyvässä kunnossa, mutta pieni luonnollinen valkaisu tuskin koskaan on pahitteeksi. Kärsin myös runsaasta liman erityksestä ja kroonisesta nuhasta (poskiontelot on leikattu jo kolmesti) ja purskuttelun on siis todettu auttavan myös tähän.

Suosituksena on purskutella noin teelusikallinen, joko kookos-tai seesaminöljyä, noin 15 minuutin ajan heti herättyä. Mutta koska se aloittelijalle kuulosti hurjan pitkältä ajalta, niin aloitin viidestä minuutista. Pikku hiljaa pidensin aikaa ja lopulta vartti meni nopeasti aamupalaa ja muita aamutoimia tehdessä. Purskuttelun jälkeen älä nielaise öljyä, vaan sylkäise se biojätteeseen, sillä öljy kerää itseensä epäpuhtauksia ja bakteereja. Purskuttelun jälkeen pesen hampaat ja juon vettä.

Talvella öljy on kiinteässä muodossa, mutta sulaa nopeasti suussa nestemmäiseksi. Muutaman viikon jälkeen purskuttelusta tulee joka-aamuinen tapa. Taukoja purskutteluun tulee toki silloin tällöin, kuten esimerkiksi matkustaessa.

Oil pullingin hyödyt: raikastaa hengitystä, valkaisee hampaita, vähentää vihlomista, poistaa ja estää hammaskiveä, vahvistaa ikeniä ja tappaa haitallisia bakteereja. Oman kokemukseni pohjalta voin ainakin todeta, että suu tuntuu puhtaammalta ja hampaat näyttävät valkoisemmilta. 

Meikinpoistoaineena: Olin myös yllättynyt, kuinka hyvin kookosöljy toimii meikinpoistoaineena. Lontoon matkallekin otin pienen purkin kookosöljyä mukaan, joka toimi niin puhdistukseen kuin ihovoiteenakin.

Kasvovoiteena: Talvisin kärsin pintakuivasta ihosta, ja vaikka kuinka “läträsin” ja yritin kosteuttaa sitä, ei mikään rasva tuntunut auttavan. Viimein aloitin meikinpuhdistuksen jälkeen, jossa käytin kookosöljyä, sivellä kookosöljyä myös iholle- aamuin illoin. Kuvittelin, että iho jäisi kookosöljystä inhottavan rasvaiseksi tai, että kookos tuoksuisi jotenkin liian voimakkaasti, mutta ei, päinvastoin. Ihoni taitaa olla sen verran kuiva, että öljy imeytyi melko nopeasti.

Kosteutetun ihon myötä tasapainoittui ihon laatu myös muutenkin. Jostain syystä nimittäin talven aikana olin onnistunut saamaan hormoninäppyjä, joita ilmestyi kasvoille etenkin naistenvaivojen aikaan. Nyt onneksi sekin ongelma on rauhoittunut ja aionkin jatkaa kookosöljyn käyttöä ainakin kesään asti. Tulee samalla myös halvemmaksi!

Kookosöljyä voit käyttää myös aurinkorasvana, deodoranttina ja hiustenhoidossa.

Mitä huomioida kookosöljyn ostossa?

Satsaa laadukkaaseen luomulaatuiseen kylmäpuristettuun kookosöljyyn, joka on mieluiten lasipurkissa. Ruuanlaittoon käyttämääni kookosöljyä säilytän keittiössä ja toista purkkia ihonhoitoon kylpyhuoneessa. Ota tarvittava määrä öljyä purkista aina lusikalla.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA images

Ja ihanaa naistenpäivää vielä tänäänkin- ja ihan joka päivä!

Heidi xoxo

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *