MARATON UNELMIA- TAVOITE ASETETTU

by | Oct 25, 2020 | Run | 0 comments

Parin viikon takainen Helsinki Running Day sai juoksumotivaationi hyppäämään aivan uudelle tasolle. Tapahtumat ovat aina inspiroivia ja tuntuukin hullulta, että edellisestäni on kulunut jo puolitoista vuotta! Ei nimittäin tarvitse mennä kuin muutama vuosi taaksepäin, jolloin juoksin useamman tapahtuman vuodessa.

 

Vuosina 2011-2013 juoksin New Yorkin juoksutapahtumissa vähintään pari kertaa kuukaudessa- milloin 5K hyväntekeväisyys-tapahtumissa ja 1/2 maratoneilla, muutaman kerran pääsin juoksuklubini kautta jänistämään NYRR maratonille valmistautujia. Muistan aikaiset aamut Central Parkin hulinassa vieläkin kuin eilisen. Se olikin oman juoksuhistoriani kulta-aikaa, tapahtumat ja niiden ilmapiiri inspiroivat.

 

Keskiviikkona *saadessani kutsun ensi kevään Helsinki City Running Day-tapahtumaan 15.5.2021 ajattelin heti ensimmäiseksi 1/2 maratonia. 1/2 maraton olisi varma valinta, sillä sen pystyisin juoksemaan läpi melkeinpä ihan koska vain. Jos vauhtia haluaisin lisää pitäisi treenata PALJON suunnitelmallisemmin. Juoksulenkilläni Seurasaarta kiertäessä sain kuitenkin ajatuksen, että mitä jos lähtisinkin kymmenen vuoden tauon jälkeen testaamaan kokonaista maratonia. Puoli maratoneja on taskussa jo useita, mutta virallisia maratoneja vain kaksi- ensimmäisen juoksin New Yorkissa vuonna 2009 ja toisen Helsingissä vuonna 2010.

 

Lue myös 7 vuotta New York marathonista

 

AJANKOHTA ON OIKEA

 

Tavoitteita asettaessa on hyvä miettiä, miten se istuu omaan arkeen. Mitä asioita priorisoi missäkin hetkessä ja mille asioille on aikaa. Ajoituksella on väliä.

 

Juuri nyt oma elämäntilanteeni ja kokonaiskuormitus näyttää siltä, että maratonharjoittelulle on tilaa. Ohjauksia on viikolla paljon, mutta viikonlopputapahtumien edelleen koronan takia puuttuessa, löytyy viikonloppuisin hyvin aikaa omalle pidemmälle lenkille. Tokihan jo tälläkin hetkellä teen viikonloppuisin pidempiä metsävaelluksia, mutta nyt kun tavoite on asetettu, aion niihinkin ottaa enemmän suunnitelmallisuutta mukaan- ja juosta myös asvaltilla.

 

Uskalla kuunnella omia tuntemuksia ja ota rennommin, jos siltä tuntuu.

 

En aio asettaa maratonille aikatavoitetta, vaan tavoitteeni on harjoitella järkevästi ja nousujohteisesti niin, että kokonaisrasitus ei nouse liian kovaksi. Jo itsessään työni on liikkuvaista ja siksi toisinaan on parempi priorisoida lepoa liikkeen sijaan. En ole kilpaurheilija, vaan lähden matkaan halusta haastaa itseäni, mutta samalla nauttia hieman suunnitelmallisemmasta harjoittelusta ja matkasta kohti tavoitetta.

HARJOITTELUA MARATONILLE

 

Maraton houkuttaa, mutta samalla myös kauhistuttaa. Maratonille ei voi lähteä tai ei ainakaan kannata lähteä harjoittelematta. Se vaatii pitkäkestoisia lenkkejä, monipuolista oheisharjoittelua ja kehonhuoltoa. Harjoittelu on aloitettava hyvissä ajoin- kuntotasosta riippuen vuotta tai mielellään ainakin puolta vuotta aiemmin. Mitä aiemmin harjoittelun aloittaa ja mitä paremmin valmistautuu sitä helpommin juoksu kulkee. 42kilometriä tarkoittaa kovaa iskutusta jaloille eikä asvaltti ole alustana se kaikkein jalkaystävällisin.

 

Kevään, kesän ja alkusyksyn olen treenannut aivan fiiliksellä ja pääasiassa matalilla sykkeillä- metsässä vaeltamista/kevyttä polkujuoksua, kehonhuoltoa, pilatesta ja satunnaisia lihaskuntotreenejä. Kokonaiskuormitus on ollut sen verran raskas, että omissa treeneissä on tuntunut parhaalta ottaa kevyemmin. Se oli erinomainen päätös, sillä on hyvä muistaa, että myös treeni on keholle stressitila. Nyt huomaan kuorman laskiessa, kuinka oikein tekee jo mieli treenata kovempaa. Omiin tuntemuksiin kannattaa luottaa.

 

Juuri nyt olen asettanut tavoitteekseni 3 lenkkiä viikkoon- yhden peruslenkin, yhden kovemman (joka voi olla intervelleja/mäkitreeni/ fartlek tai vauhtikestävyystreeni) sekä yhden pidemmän lenkin. Juoksuharrastus jatkuu toki läpi talven, mutta jos ja kun saamme lumisen talven, tulee hiihto korvaamaan ainakin osan juoksulenkeistä. Hiihto onkin erinomainen oheislaji juoksulle.

 

PILATESTA & MONIPUOLISIA LIHASKUNTOTREENEJÄ 

 

Mitä monipuolisemmin kehoa käytät, sen parempi. Juoksu on itsessään melko yksipuolista ja siksi olisi hyvä ottaa osaksi treenejä ainakin keskivartalon hallintaa ja liikkuvuusharjoittelua parantavat harjoitukset, sekä kokonaisvaltaiset lihaskuntotreenit. Ihan jo senkin takia, että rasitusvammoja tapahtuu useimmiten, koska jokin lihasryhmä on heikko, tai ei toimi yhdessä muiden lihasten kanssa, jolloin kompensaatiota haetaan jostain muualta. Esimerkiksi lonkan huono hallinta johtaa huonoon linjaukseen ja tasapainoon; lantio tipahtaa, lonkka kiertyy sisärotaatioon ja ylävartalon sivuhuojunta lisääntyy. Tämän jouduin itsekin kokemaan kantapään kautta. Jalan rasitusmurtuma auttoi ymmärtämään monipuolisuuden, mutta myös kehonhuollon merkityksen.

 

Tiedän senkin, että lenkille lähteminen on monesti paljon helpompaa kuin kehonhuolto. Kehonhuolto tai oikeastaan sen laiminlyöminen aiheuttaa sen ettei se tunnu aina niin kauhean kivalta. Paremman liikkuvuuden ja kehonhallinnan myötä pystytään kuitenkin ennaltaehkäisemään rasitusvammoja, säilyttämään ryhdikäs juoksuasento pidemmilläkin matkoilla ja kovemmissa vauhdeissa. Silloin juoksusta tulee myös taloudellisempaa. Siksi se olisi yhtä tärkeä osa juoksuharjoittelua, vaikka juoksisi ihan vain omaksi iloksi. Oheisharjoittelussa erinomaisia ovatkin liikkeet, joissa harjoitetaan samanaikaisesti keskivartaloa sekä pakaralihaksia yhdessä takareiden kanssa.

 

Suosikkejani ovat selinmakuulla tehtävät erilaiset lantion nostot pilatespalloa apuna käyttäen. Niissä saa poltteen tuntumaan niin takareisissä kuin pakaroissa, myös keskivartalon tehdessä töitä. 

 

Olen aina suosinut kokonaisvaltaisia kehonpainolla ja muutamilla apuvälineillä tehtäviä lihaskuntotreenejä, mutta aiempaa vahvemmin ja vahvemmin harjoittelussani näkyy nyt pilates. Pilatesharjoittelu on vaikuttanut positiivisesti niin juoksuharrastukseen kuin ihan perusryhtiin ja kehon kannatteluun- siis ihan kaikkeen. Liike lähtee keskivartalosta- hallinnasta ja kannatuksesta. Ajatuksella ja hitaasti tehdyt liikkeet ovatkin usein haastavampia. Pilatekseen lisähaastetta tuovat esimerkiksi kuminauha ja pilatespallo.

 

Toki pilateksen ohella teen myös sykettä nostavia ja monipuolisia lihaskuntotreenejä, esimerkiksi kahvakuulaa ja TRX-naruja apuna käyttäen. Monipuolinen harjoittelu pitää motivaatiota yllä ja pitää huolen ettei keho saa liian yksipuolista ärsykettä.

YSTÄVÄ MUKANA

 

Parasta koko tavoitteessani on se, että sain mukaan houkuteltua myös ystäväni Elinanhoukutella ei tosin tarvinnut, Elina oli heti valmiina mukana. Odotan jo innolla yhteisiä pidempiä lenkkejä ja juttutuokioita. Mukava, että saa lenkin aikana iskettyä kaksi kärpästä yhdellä iskulla- tehtyä treenin ja vaihdettua samalla kuulumiset. Ystävästä saa myös tarvittua tukea silloin, jos oma motivaatio järkkyy.

 

Olisi mukava kuulla myös sinun tavoitteistasi! Aiotko sinä olla mukana kevään tapahtumissa?

 

seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego 

* osallistuminen saatu Helsinki City Running Day

 

Heidi xoxo



 

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. METSÄRYMY & AJATUKSIA PALAUTUMISESTA - On the go | Heidi Tainio - […] olla suksilla jopa 7 tuntia – mutta ohjaukset eivät tietenkään ole omia harjoituksiani. Maraton-tavoittettani asettaessa en osannut ollenkaan arvata, kuinka…
  2. VIRTUAL 1/2 MARATON- TAPAHTUMAN TUNTUA YSTÄVÄN KANSSA JUOSTEN - On the go | Heidi Tainio - […] vuodelle olin tavoitteekseni asettanut Helsinki City Maratonin, joka koronan takia siirrettiin ensi lokakuulle. Enpä osannut tavoitetta asettaessani arvata, […]

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *