METSÄRYMY & AJATUKSIA PALAUTUMISESTA

by | Jan 31, 2021 | Exercise, Wellbeing | 0 comments

 

 

Eilen suuntasimme ystävän kanssa Nuuksioon, vaihteeksi sauvojen kanssa mäkiä ylös alas kapuamaan. Pieni lumisade, upeat lumiset puut ja umpihanki- tunnelma kuin Lapissa. Jääpiikit kengissä sauvoimme rinnettä ristiin rastiin. Katselimme mäen päältä avautuvia maisemia ja huokailimme luonnon kauneutta. Ihan siinä huomaamatta tuli vietettyä reilut pari tuntia liikkuen. Vapaapäivän aamupäivä minun makuuni. Tuolta metsästä, pohdiskelujemme pohjalta, ja ystäväni kysymykseen vastatessa “mitä suosittelet palautumiseen” sain inspiraation tähän postaukseen.

 

TREENIÄ KOKONAISKUORMITUS HUOMIOIDEN 

 

Ihmisen on hyvä liikkua jollain lailla päivittäin, mutta treeneistä puhuttaessa on hyvä huomioida kulloisenkin elämäntilanteen kokonaiskuorma. Jatkuva korona- tilanne painaa, ja se saattaa monelle olla todella raskas etätöineen jne. Jos esimerkiksi työpaine/kiire on hurja, on ehkä parempi keskittyä lempeämpiin lajeihin ja matalalla sykkeillä tehtyihin harjoituksiin. Harjoituksiin, jotka saavat ajatukset muihin juttuihin ja jotka eivät tuo lisää kuormaa kuorman päälle. Juoksulenkin voi vaihtaa kävelylenkkiin tai suosia ihan arkiliikuntaa. Kehonhuolto rentouttaa niin kehoa kuin mieltä. Joskus täysi lepo voi olla paras hyvinvointiteko siihen hetkeen. Olemme tietenkin yksilöitä, ja se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle, siksi on tärkeää löytää juuri itsellensä sopiva balanssi liikkeen ja levon väliltä. Ja parhaiten se löytyy kokeilemalla ja itsensä kuuntelemisen kautta.

 

Aiemmin tällä viikolla soittelin toisen ystävän kanssa, joka kyseli treenaanko vielä toukokuiselle maratonille. Vastasin kyllä ja ei… Viimeiset pari viikkoa olen ohjannut yksityisiä hiihtotunteja, muiden pt-ohjausten ohella, niin omille asiakkailleni kuin Hiihtokoululle– olen aivan innoissani hiihtotunneista ja oppilaiden oppimisen riemusta! Liikun siis tällä hetkellä työni takia todella paljon – joinakin päivinä saatan olla suksilla jopa 7 tuntia – mutta ohjaukset eivät tietenkään ole omia harjoituksiani. Maraton-tavoittettani asettaessa en osannut ollenkaan arvata, kuinka kiireinen talvi tulisi olemaan. Siksi olen tarkoituksella jättänyt omat treenit vähemmälle ja keskittynyt enemmänkin riittävään uneen ja palautumiseen. Lauantait pidän täysin työvapaina ja useimmiten vain lepään.Toisinaan lepo on paras treeni!

 

Tämän vuoden puolella en ole tainnut juosta vielä yhtäkään juoksulenkkiä ja hiihtämässäkin käyn vain 1-3 kertaa viikossa. Joka perjantainen after work hiihtolenkki on kuitenkin viikon kohokohta ja siitä pidän kiinni. Se katkaisee kivasti arkiputken ja huomaan, että hiihtolenkin ja ystävän kanssa jutustelun avulla on helppo irtautua työmoodista ja laskeutua vapaapäivien viettoon. Viime perjantaina teimme pitstopin Pirttimäkeen ja nautiskelimme korvapuustin kahteen pekkaan.

 

Maratontavoite elää kuitenkin edelleen, mutta jos en saa alle tarvittavan hyvää “juoksukevättä”, niin tarvittaessa down greidaan tavoitteeni 1/2 maratoniin. Hiihto on todella hyvä harjoitusmuoto juoksijallekin, mutta etenkin näin pitkiä matkoja tavoitellessa on saatava jalalle myös iskutusta ja lajinomaista harjoittelua. Maratonille ei kannata lähteä ihan soitellen sotaan- varsinkaan, kun historiasta löytyy rasitusmurtuma. Kevät näyttää kumpaan matkaan kallistun- kumpikin ovat hyviä vaihtoehtoja. Olen fiilisliikkuja ja nautin jo siitä, että saan ja pystyn liikkumaan monipuolisesti. Olen tarkka rajoistani ja kehoni viesteistä.

 

 

SÄÄNNÖLLINEN RUOKARYTMI

 

Metsärymyllä juttelimme myös ruokavalion merkityksestä palautumisessa. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio edesauttaa palautumisessa. Energiantarve on jokaisella yksilöllistä-  riippuen mm. päivän aktiivisuudesta. Istumatyöläinen ei kuluta yhtä paljon kuin fyysistä työtä tekevä. Olen rento ruokavalion suhteen, syön kaikkea kohtuudella, mutta säännöllisyydestä pidän kiinni. Juuri nyt energiankulutukseni on kovaa, ja tasaiset ruokarytmit pitävät huolen ettei verensokeri pääse liiaksi heilumaan. Jos makeanhimo iskee, tiedän, että se on yleensä merkki liian vähäisestä ruuasta tai pitkittyneistä ateriaväleistä. Aamiainen, kaksi lämmintä ruokaa ja välipalat pitävät huolen, että saan energiaa riittävästi.

 

Chiavanukas marjoilla, baanaanilla ja cashew-vaahdolla on juuri nyt suosikki aamiaiseni! Cashew-vaahto valmistuu näppärästi blenderissä 3 dl cashewpähkinöistä, lorauksesta hunajaa, muutamasta taatelista, pari tl sitruunanmehusta ja lorauksesta vettä. (kuva)

 

Eväiden merkitys on viime aikoina noussut entisestään ja aamuisin pakkaankin mukaani helppoja eväitä kuten esimerkiksi hedelmiä, pähkinöitä, täytettyjä leipiä ja termarissa lämpimänä pysyvää puuroa. Eväiden tekeminen vaatii hieman vaivannäköä, mutta on vaivansa väärti. Yritän myös ennakoida tekemällä jo aamulla päivän lämpimän ruuan valmiiksi, jotta ruoka on valmista kotiin nälkäisenä tullessa. Teen ruokaa kerralla myös isomman satsin, jotta sitä riittää ainakin parille päivälle. Arkena suosin helppoja arkiruokia- mm. uunilohi lohkoperunoilla ja salaatilla, lohikeitto, lasagne (vege ja liha), munakkaat kasviksilla sekä tofu maapähkinäkastikkeessa ovat tämän hetken suosikkeja.

 

Pidemmille lenkeillekin otan evästä mukaan, jotta energiat eivät lopu kesken lenkin. Suosikkejani ovat Noshtin vauhtikarkit sekä Foodinin ja Trekin välipalapatukat. Banaani on myös kätevä, mutta se saattaa respussa mustua ja muussaantua, siksi useimmiten suosin edellä mainittuja.

 

 

OFF LINE & AVANTOUINTIA

 

Palautumista edistää varmasti myös muu elämässä hidastaminen- enemmän läsnäoloa, ihan vain olemista ja vähemmän ulkopuolista viriketulvaa, kuten esimerkiksi somen turhaa selaamista. Mitä enemmän aiheesta juttelen, sitä enemmän ihmiset tuntuvat somesta, sen inspiroivan vaikutuksen ohella, myös kuormittuvan. Keskittyminen häiriintyy ja ajatus harhailee, varsinkin, jos ilmoitukset ovat päällä. En tehnyt tänäkään vuonna uuden vuoden lupauksia, mutta ajankäyttööni tein pieniä muutoksia- niistä yksi koski juurikin kännykän käyttöä, sen myötä ruutuaika on vähentynyt huomattavasti. Hidastamisen ohella pidän kiinni myös unirytmistä, jotta saan riittävästi unta. Rauhoitan illat ja olen sängyssä viimeistään kymmeneltä. Uni viestii useimmiten ensimmäisenä palautumisesta.

 

Avantouinnista ja sen palauttavista vaikutuksista olen kirjoitellut jo aiemminkin. Avantouinnissa keskityn vain hengittämiseen ja siihen hetkeen- huomaan, että sillä on todella iso vaikutus palautumiseeni ja kylmänsietoon. Kirjoitin siitä Positiivisen Psykologian lopputyössäkin ja annoinpa siitä alkuvuodesta haastattelunkin- haastattelun löydät tästä. Avantouinnista on tullut tämän talven trendilaji. Se ei kuitenkaan ole suorittamista tai kilpailemista, vaan itseensä keskittymistä. Joku dippaa veteen vain kastautuakseen, toinen viettää siellä pidempään. Tärkeintä, että löytää siitäkin itselleen sopivan tavan palautua ja rentoutua.

 

Olisi mukava kuulla mitä ajatuksia sinulla heräsi palautumisesta. Oikein mukavaa ja rentouttavaa sunnuntaita <3

 

Seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego

ja Facebookissa On The Go

 

Heidi xoxo

 

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *