NO DIET, A LIFESTYLE

by | May 3, 2017 | Exercise, Food, Wellbeing | 0 comments

 

Aurinko paistaa ihanasti, töitä on mukava tehdä ulkona ja mielialakin nousee auringon mukana. Viime viikkoinen nuupahdus ja väsymys olikin seuraus kuumeesta, joka nousi aivan yllättäen tiistaiaamuna, mutta lähti onneksi yhtä nopeasti kuin oli tullutkin. Nukkuminen ja lepo ovat sairastaessa avainasemassa. Nyt tuntuukin olevan liikkeellä taas kaikenlaista. Muistakaa ottaa iisisti treenien suhteen, jos olo on kipeä. Sairaana treenaamisesta ei ole hyötyä- päinvastoin, se pitkittää taudin kestoa ja pahimmassa tapauksessa johtaa vakavampiin jälkitauteihin.

 

Parin päivän lepäämisen jälkeen olo kohoni, enkä olisi vielä silloin uskonut, että vappuviikonlopusta tulisikin näin aktiivinen. TFW-treenejä, juoksua, post treeni-brunssi ystävien kanssa Rootsissa, penkkiurheilijana futiskatsomossa, vappuaattona kilistelyä vapun kunniaksi ystävien seurassa, maanantaina perinteeksi muodostunut vappubrunssi parhaassa seurassa ja iltapäivällä vielä pyörähdys treenattavan vappujuhlissa. Paljon siis kaikkea kivaa <3 Ja koska arkena hiihtelen trikoissa ja lenkkareissa, on juhliin mukava pukeutua mekkoon ja korkkareihin. Ranskassa, alusvaatekaupassa työskentely, totutti jalat korkeampiinkin korkoihin.

 

Tässä vaiheessa kevättä, useammankin pitkän viikonlopun jälkeen, moni miettii “ruotuun palaamista”, kevennystä kohti kesää, treenien lisäämistä jne. Ja oikein hyviä ideoita kaikki. Mutta kysymys kuuluu miten? Vierastan sanaa dieetti, koska dieeteillä on tapana alkaa ja loppua. Dieetin aikana paino varmasti monella tippuukin, usein vielä nopeasti ja lyhyessä ajassa, mutta mitä tapahtuu dieettien loputtua? Useimmilla, ikävä kyllä, kilot palaavat pikku hiljaa takaisin ja usein vielä korkojen kera. Miksi näin sitten käy?

 

Post treeni- brunssi Rootsissa <3 

 

Miksi dieetit sitten eivät toimi? Vaikea sanoa yhtä syytä, mutta useimmiten dieetin aloittaessa muutetaan kertaheitolla koko elämäntyyli ja tehdään liian radikaaleja muutoksia, joita on käytännössä vaikea ylläpitää. Ruokavaliosta karsitaan kaikki “paha” ja liikuntaa nostetaan omiin rahkeisiin nähden liiallisuuksiin. Ja koska dieetillä on jo lähtökohtaisesti alku ja loppu, eivät ne useinkaan ole kovinkaan kestäviä. Kestävien muutoksien sijaan, dieetiltä odotetaan nopeita pikavoittoja, jossa motiivit ovat usein hyvin lyhytnäköisiä. Ainoastaan ulkonäkösyyt vain harvoin jaksavat kannustaa ja motivoida pidemmän päälle. Painonpudotuksessa ei ainoastaan ole kyse myöskään ruuasta, vaan usein syyt ovat jossain syvemmällä.

 

Lyhyt dieetti saattaa joillekin toimia alkustarttina, mutta nopean kuurin miinuspuoli tulee vastaan siinä vaiheessa, kun pitäisi palata normaaliruokailuun. Mitä on normiruokailu? Syötkö “dieettiruokia” myös muutenkin vai ovatko ne vain väliaikaisia ratkaisuja? Tuorepuurot ja smoothiet saattavat yhdelle olla “peruskauraa”, kun toinen taas saattaa kokea sen “viherpiipertämiseksi”. Dieetin aikana saatetaan tsempata uusien ruokien kanssa, sillä kohtahan pääsen taas tuttujen ruokien pariin. Tutkimustenkin mukaan dieetit kestävät noin 5 viikkoa, jonka jälkeen motivaatio laskee. Motivaation laskemisen syynä on useimmiten juuri liian radikaalit ja nopeat muutokset. Jos ruokavaliosta poistetaan ruoka-aineita ilman, että mietitään, mitä tilalle lisätään syntyy energiavaje, joka johtaa helposti hallitsemattomaan nälkään ja makeanhimoon.

 

Se, mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle. Kaikkea kohtuudellakaan ei välttämättä sano yhtään mitään, jos on tottunut ääripäihin- kaikki tai ei mitään ajatusmaailmaan. Dieetillä kielletty suklaapatukka saatetaan kokea repsahduksena ja hanskat lyödään tiskiin “epäonnistumisen” takia. Siksi en halua lokeroida “huonoja” ja “hyviä” ruokia- vaan annoskoko, laatu, kokonaisuus ja säännöllisyys ratkaisevat. Tärkeintä on perusarkiruokailun koostaminen terveelliseksi ja monipuoliseksi. Silloin pala pizzaa perjantai-iltana ei tee ruokavaliosta sen huonompaa, eivätkä vaa’an lukemat heilahda suuntaan tai toiseen.

 

 

Laihduttamisen tapoja on varmasti yhtä monta kuin laihduttajaakin, eikä täysin oikeaa tapaa olekaan. Yhdelle sopii tiukka ohjelma, kun toinen taas jättää esimerkiksi herkut pois. Yhteistä kuitenkin on se, että tavoitteiden saavuttamiseksi on tehtävä muutoksia ja yksinkertaisesti; syö vähemmän kuin kulutat. Itse painonpudottaminen ei välttämättä olekaan se haastavin homma, vaan siellä ihannepainossa pysyminen. Tärkeintä olisikin löytää itselle sopiva tapa, joka motivoi pysyviin muutoksiin, ja ennen kaikkea, että asiat tehdään oman hyvinvoinnin takia, ei muiden miellyttämiseksi. Miksi haluat laihduttaa? Kuinka motivoitunut olet ja mitä olet valmis tekemään saavuttaaksesi tavoitteesi? Uskon, että järkevämmillä valinnoilla ja askel askeleelta tehdyillä muutoksilla, jotka saattavat tapahtua hieman hitaammin, on kuitenkin pidemmän päälle kantavammat tulokset kuin dieeteillä. Ja ainoastaan “kesäkunnon” sijaan olisi mukava olla kunnossa myös syksyllä, talvella ja ensi keväänäkin- ja ilman dieettejä!

 

Muutama vinkki vielä loppuun:

* Älä skippaa aamupalaa! Nälkäisenä on helpompi sortua herkkuihin.
* Syö 4-6 pienempää ateriaa päivässä -> pitää verensokerin tasaisena ja aineenvaihdunnan käynnissä
* Lisää kasviksia ja marjoja lautaselle
* Opettele kuuntelemaan kehosi viestejä
* Juo paljon vettä, vähennä alkoholin käyttöä

*Liiku säännöllisesti
* Ota rennosti, muutokset tapahtuvat pikku hiljaa. Kaikkea ei tarvitse muuttaa kertaheitolla. Pikku hiljaa terveellisemmät valinnat tulevat luonnostaan. Ole armollinen itsellesi. It’s a lifestyle, not a diet!

*Nauti elämästä! Ajattele asioista positiivisesti, hymyile, naura ja tee asioita, jotka tekevät sinut iloiseksi <3

 

Heidi xoxo

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *