PEAK PERFORMANCE GOES MIDNIGHT RUN

by | May 27, 2017 | Exercise | 2 comments

 

Kevään aikana olen, niin osallistunut kuin ollut järjestämässä ja ohjaamassa erilaisia tapahtumia- TFW-treenejä Ginger Peoplen ja Rynkebyn kanssa, Sugarin bloggari-ilta sekä omat hyvinvointijutut- vain muutaman mainitakseni. Kaikista en ole vielä edes ehtinyt kirjoittamaan, mutta juttua varmasti vielä tulossa, sillä sen verran hauskoja ja inspiroivia kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyviä tapahtumat ovat olleet.

Pari viikkoa sitten aloitimme Helsingin Peak Performancen kanssa yhteistreenit kantisasiakkaille kohti syksyistä Midnight Runia. Tavoitteena on siis harjoitella kymmenen kilometrin iltajuoksuun mahdollisimman monipuolisesti erilaisin juoksu-ja lihaskuntotreenein. Treenit olen suunnitellut niin, että kaikki pystyvät yhteistreenistä huolimatta, treenaamaan oman kuntonsa mukaan. Toivottavasti treenit antavat juoksijoille uusia ideoita ja työkaluja omaan itsenäiseen kotiharjoitteluun.

Juoksu on helppo harrastus- se ei ole aikaan tai paikkaan sidottu, vaan lenkille voi lähteä kotiovelta silloin kuin itselle parhaiten sopii. Toisaalta taas välillä on mukava treenata ystävän kanssa tai ryhmässä. Porukalla liikkuminen, kun auttaa motivoimaan ja tsemppaamaan vielä silloinkin, kun yksin olisi jo luovuttanut.

Nyt kevään aikana olemme treenanneet jo pari kertaa yhdessä. Ensimmäisellä kerralla Töölönlahdella saimme kokea kaikki neljä vuodenaikaa- lähtiessä satoi lumiloskaräntää, kun loppupuolella taas paistoi aurinko oikeinkin kesäisesti. Treenatessahan ilmalla ei kuitenkaan ole väliä, suihkuun joutuu any way 😉

 

Huippujengi!

Ensimmäinen treeni juostiin Töölänlahden ympäristössä- peruskestävyyslenkki, jonka päätteeksi vedettiin kehonpainolla tehtävä lihaskuntotreeni. Kyykkyjä, askellusta penkille, askelkyykkyjä, punnerruksia, vuorikiipeilijää, ojentajapunnerruksia… liikkeitä, joita on helppo tehdä, missä vain. Perusliikkeillä saa tehtyä oikein kattavan kokonaisvaltaisen treenin.

Niin ihanan helppoa ja vaivatonta kuin onkin vain vetäistä tossut jalkaan ja lähteä ulos lenkille, olisi juoksijankin kuitenkin hyvä muistaa liikkumisen monipuolisuus. Treeniohjelmaan olisi hyvä lisätä juoksun lisäksi ainakin lihaskuntotreeniä, liikkuvuutta ja kehonhuoltoa.

Etenkin keskivartalon ja pakaroiden heikko lihaskunto vaikuttaa negatiivisesti mm. hyvän ryhdin ylläpitämiseen pitkäkestoisessa ja vauhdikkaassa harjoituksessa. Lihasheikkoudet saattavat aiheuttaa myös virheasentojen syntymistä ja siitä aiheutuvia rasitusvammoja. Lihaskuntoharjoittelun avulla ei ainoastaan pystytä ennnaltaehkäisemään vain loukkaantumisia/rasitusvammoja, vaan sen avulla sinusta tulee myös vahvempi, ryhdikkäämpi, taloudellisempi ja nopeampi juoksija!

Kuntosalille ei tarvitse juoksijankaan välttämättä suunnata, vaan varsinkin näin kesän tullen, voi lihaskuntotreenin tehdä vaikkapa kotipihassa. Alkulämmittelynä toimii kevyt juoksulenkki tai hyppynarulla hyppiminen. Tai mikset yhdistäisi pihatöitä ja lihaskuntotreeniä? Aja ensin nurmikko ja päälle vedä 20 minuutin kokonaisvaltainen lihaskuntotreeni- kaksi kärpästä yhdellä iskulla 😉

Kaksi lyhyempääkin lihaskuntotreeniä viikossa riittää. Itsekin suuntaan silloin tällöin lenkin päätteeksi läheiseen puistoon tai jos bongaan lenkkireitiltä penkkejä, teen välissä pienen kuntopiirin. Tai sitten nappaan kahvakuulan ja vedän tehokkaan kiertotreenin kotipihassa. Liikkeet teen yleensä yhteensoittoon ja kierrosten välissä saatan tarvittaessa pitää pienen juomatauon. Toistomäärä riippuu kuntotasosta- noin 10-15, liikkeestä riippuen. Aloittelijalle riittää alkuun oman kehonpaino, mutta kokeneempi treenaaja voi ottaa lisävastukseksi juurikin kahvakuulan tai TRX-narut.

 

Juoksijan kehonhallinta- core & pakara

Juoksija- ethän unohda lihaskuntotreeniä! 

Viime torstaina juostiin intervalleja Kaivarissa. Upea ilma siivitti juoksijoiden lennokkaita askelia, vaikka helatorstainen pyhäpäivä ja flunssat näkyivät osallistujien määrässä. Hyvä treeni saatiin kuitenkin vedettyä 🙂

Peruskuntolenkit luovat pohjan hyvälle peruskunnolle, mutta jo vaihtelunkin vuoksi on lenkkejäkin hyvä vaihdella- niin alustan, maaston, lenkkireitin kuin vauhdinkin suhteen. Juokse vaihtelevasti metsässä, poluilla, sorateillä, pururadalla, asvaltilla… silloin jalkakin tottuu erilaisiin alustoihin. Pehmeämpi alusta on myös jalkaystävällisempi.

Jos aina juokset saman lenkin samaa vauhtia, ylläpidät toki kuntoasi, ja kaikki liikunta on aina parempi kuin ei liikuntaa ollenkaan, mutta jos haluat kehittyä, on syytä vaihdella myös juoksutempoa ja hyödyntää kaikkia sykealueita. Jo pienilläkin muutoksilla saat vaihtelua peruslenkeille ja uutta ärsykettä harjoitteluun. Yksi vauhdikkaampi lenkki viikossa riittää. Huomioi, että ennen kovempaa treeniä kannattaa edellisenä päivänä huilia tai tehdä muuten kevyempi treeni.

Aurinkoa viikonloppuusi!

Heidi xoxo

2 Comments

  1. Mari

    Oheisharjoittelun merkityksen huomaa, kun sitä ei ole toviin ehtinyt/kiinnostanut tehdä. Talvemmalla sainkin pidettyä hyvin kerran viikossa sekä kahvakuulan että astangan mukana kuvioissa. Kevään edetessä ensin tippui pois kuulailu ja sitten astanga. Ja nyt viime viikolla toinen polvi on alkanut kipuilemaan uudella tavalla (epäilen juoksijan polvea, kun paikantuu ulkosyrjään). Eihän tässä muuten mitään, mutta reilun viikon päästä olisi se HHM…

    Reply
    • Heidi Tainio

      Moikka Mari,
      voi ei, onpa harmi juttu! Nyt oheistreenit mukaan harjoitteluun, jos polvi vain kestää. Ja tietenkin voit tehdä corea ja käsiä 😉 Toivottavasti pääset juoksemaan. Itse mietin edelleen juoksua, huomenna viimeinen ilmoittautuminen…

      Terkuin Heidi

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *