POLKUJUOKSUA, SAUVARINNETTÄ & VAELLUSTA- MONTA SYYTÄ LÄHTEÄ METSÄÄN

by | Oct 4, 2020 | Run, Wellbeing | 0 comments

 

 

Luontoelämys, vapauden tunne ja hyvän olon endorfiinit- siksi rakastan juoksua, etenkin poluilla metsissä. Metsässä viimeistään häviää suorittaminen. Ajalla ei ole väliä- ei kilometrivauhdeilla tai matkan kestolla. Kicksejä tuovat liikunnan ilo, metsän rauha ja ympäröivä luonto, joka vaihtaa asuaan vuodenaikojen mukaan.

 

Salomon ambassadorina olin mukana #runonemotion kampanjassa ja omaa intohimoani juoksua kohtaan kuvailin yllä olevin sanoin. Olen juossut niin kauan kuin muistan, niin poluilla kuin asvalttia kuluttaen.

 

POLKUJUOKSU- VAIHTELUA JUOKSULENKILLE

 

Tykkään juosta alustalla kuin alustalla, mutta useimmiten suuntaan luonnon keskelle- myös täällä kaupungissa. Metsässä juostessa ympäröivä luonto imaisee mukaansa ja ajatus on vain seuraavassa askeleessa. Juoksu on harvoin suoraviivaista- milloin hypitään juurakoiden, kivien ja kantojen ylitse. Maasto on vaihtelevaa ja alusta pehmeää- moni yllättyykin, kuinka paljon raskasta poluilla juokseminen on. Usein kävelen jyrkemmät ylämäet. Metsässä tulee intervallin omainen lenkki tehtyä kuin itsestään.

 

Periaatteessa poluilla pärjää samoilla varusteilla kuin peruslenkilläkin, mutta yhteen asiaan suosittelen panostamaan- juoksutossuihin. Polkujuoksutossun pohja kuvioineen on suunniteltu nimenomaan poluille, tekniseen maastoon ja erilaiset olosuhteet huomioiden. Polkujuoksutossu pitää märilläkin kallioilla ja tekee juoksukokemuksesta huomattavasti mielyttävämmän.

 

Olen vuosien aikana testaillut lukemattomia polkujuoksutossuja. Vaikea sanoa yhtä suosikkia, mutta Salomon S/LAB Ultra 2 on toiminut erinomaisesti vaihtelevissakin maastoissa, esimerkiksi Nuuksion ja Kolin poluilla kuin viime vuoden vuorireissulla. Tämän tossun nappaan useimmiten automaattisesti jalkaani polkujuoksulenkeille, sillä se sopii jalkaani kuin sukka. Syksyn aikana olen testannut myös Salomonin uutuutta, WildCrossia, joka on sekin tuntumaltaan erinomainen- rullaava, kevyt ja nappuloiden pito erinomainen.

 

Lue myös “Polkujuoksua- almost better than sex!”

 

Korvapuustia ja kahvia <3 Jalassa Salomonin S/LAB Ultra 2

 

 

VAELLUSTA & SAUVAKÄVELYÄ

 

Perjantaina työpäivän päätteeksi suuntasimme Elinan kanssa Nuuksioon kävelemään. Ihailimme kaunista ruskaa, kävelimme Korpin- ja Haukankierrokset kuulumisia vaihdellen- lopuksi jäimme pullakahveille Haukankierroksen kauniille näköalapaikalle. Täydellinen irtiotto työviikosta ja laskeutuminen viikonloppuun.

 

Metsään en siis suinkaan aina lähde juoksemaan. Hyvin usein etenkin työviikon päätteeksi kaipaan kevyempää ja palauttavaa liikuntaa. Silloin suuntaan metsään sauvojen kanssa vaeltamaan. Alamäet juoksen, mutta muuten kävelen reippaasti. Metsässä kävellessä saattaa luonnossa aikaa vierähtää helposti useita tunteja. Ihastelen luontoa ja saatan pysähtyä syömään reppuun pakkaamiani eväitä. Banaani, Foodinin patukat ja trail mix- pussit ovat suosikkejani. Repussa kulkee myös muutama vaihtovaate, jos sade tai kylmä yllättää.

 

Pitkäkestoiset matalasykkeiset treenit ovat tärkeitä kovempien treenien vastapainoksi. Esimerkiksi juuri vaellusten tarkoitus on kasvattaa peruskuntoa, luoda vankkaa pohjaa kaikelle muulle tekemiselle. Mielestäni onkin tärkeää tehdä monipuolisesti erilaisia harjoituksia- aina ei siis todellakaan vedetä täysillä.

 

 

SAUVARINNE-TREENI NOSTAA KUNTOA!

 

Sauvarinnetreenit sopivat kaikille ja treeni on hyvä vaihtoehto etenkin niillekin, jotka jotka eivät syystä tai toisesta tykkää tai halua juosta. Tarvitset vain sauvakävelysauvat ja mäen, mitä sauvoa ylös ja alas! Alkulämmittelynä sauvakävele mäelle, tai kierrä pieni lenkki ennen varsinaista sauvarinnetreeniä. Lisäksi suosittelen tekemään muutamia liikkuvuusharjoitteita. Useimmiten käyn sauvomassa joko Malminkartanolla tai Solvallan Swinghillillä, mutta mäeksi tosiaan sopii mikä vain.

 

Sauvarinteen juttu on siinä, että rinnettä ylöspäin kävellessä (tunkatessa) sykkeet nousevat, ja vastaavasti alaspäin rennosti kävellessä/juostessa sykkeet laskevat ja tasaantuvat. Sykkeiden vaihtelun ansiosta kunto kohenee nopeastikin. Rinnettä ei edes tarvitse juosta ylös, sillä nopeasti huomaa, kuinka sykkeet nousevat jo ihan kävellessä. Sauvojen avulla myös ylä- ja keskivartalo pääsevät tehokkaasti töihin. Itselläni on käytössä Lekin Micro Stick- sauvat, jotka ovat todella kevyet ja helppo kasata.

 

Mäkiä ylös sauvoessa, käsiä kunnolla käyttäen ja päkiän kautta kunnolla ponnistaen, vauhti kiihtyy, sykkeet nousevat ja koko vartalo tekee töitä. Sauvojen avulla myös ryhti pysyy hyvänä ja keskivartalon kannatus on helpompi säilyttää jyrkemmässäkin ylämäessä. Alamäet voi kävellä tai kevyesti hölkötellä alas, niin, että ennen uutta nousua sykkeet ovat laskeneet.

 

Nyt, kun ei muuten matkustella olisi aivan ihanaa olisi lähteä pidemmälle vaellukselle vaikkapa Lappiin. Tai käydä ainakin tutustumassa muihin kansallispuistoihin. Torronsuo ja Helvetinkolu kiinostaisivat. Onko sinulla suositella jotakin?

 

Seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego 

 

Heidi xoxo



 

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. TALVEN JÄLKEEN JUOKSEMAAN - ALOITTELIJAN VINKIT, VÄLTÄ MOKAT! - On the go | Heidi Tainio - […] on esimerkiksi yllä olevien juoksulenkkien ohella hyvä tehdä myös pidempikestoisia kävelylenkkejä. Kävely on erinomaista liikuntaa- ylipäätään kaikki liike ulkona! Kävelylle/lenkille…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *