SYKSYN JUOKSUKUULUMISIA

by | Sep 19, 2021 | Run, Wellbeing | 0 comments

 

Jokaisessa vuodenajassa on oma fiiliksensä- keväällä luonto heräilee talviunilta, kesällä saamme nauttia lämmöstä ja runsaudesta. Näin syksyllä taas saa fiilistellä kauniista ruskan väreistä ja tunnelmallisista illoista. Talvesta toivon lumista, sellaista kuin viime talvi. Mukavaa, että voi harrastaa lajeja vaihdellen vuodenaikojen mukaan. Juoksu on kuitenkin se, mikä pysyy matkassa vuodenajasta riippumatta.

 

Tässä hetkessä lenkkeillä tarkenee vielä kevyemmissä vaatteissa, mutta pikku hiljaa olen kaapeista kaivanut jo merinovillaa, hanskat ja kevyt untuvatakin. Ja vaikka treenatessa tuleekin lämmin, on heti treenin jälkeen hyvä laittaa kunnolla vaatetta päälle- etenkin aamuisin ja iltaisin on jo melko viileä. Tykkään liikkua kelillä kuin kelillä. Oikeanlaiset varusteet takaavat ulkoilun ja liikunnan nautinnon, olipa sitten vesisade tai auringonpaiste.

 

JUOKSUKUULUMISIA 

 

Alkuviikosta annoin haastattelun polkujuoksuun liittyen. Miksi ja mikä saa minut juoksemaan poluille. Innoissani, silmät kirkkaina, kerroin rakkaasta lajistani. Luontoyhteydestä, maisemista, maaston tuomasta vaihtelusta, hyvän olon ja vapauden tunteesta, rentoudesta. Poluilla ei suoriteta tai katsota kilometrivauhteja. Ylämäet voi aivan hyvin kävellä, liikkua kehoa kuunnellen. Metsään lähtemistä ei kannatta suotta jännittää. Metsässä voi liikkua niin monin eri tavoin. Parasta haastattelun jälkeen oli kuulla haastattelijan innostuneen niin, että aikoi syksyn aikana lähteä ensimmäistä kertaa poluille. Vinkkaan teille, kun juttu on ulkona.

 

Polkujen lisäksi juoksen myös kadulla, ihan kaikenlaisissa maastoissa. Monipuolisuus on juoksussakin parasta. Ei tarvitse valita vain yhtä tapaa, vaan voi ja saa liikkua mahdollisimman monin eri tavoin. Ja vaikka juoksisi kaupungin sydämessä, on luonto lähes kaikkialla läsnä. Harvoin tulee kaupungissakaan juostua vain asvaltilla, matkalle osuu usein myös niin hiekkatietä, polkua kuin pitkospuita. Yksi suosikki reiteistäni Helsingissä kiertää Laajalahden ympäri. Reilu 13 kilometrin lenkki kauniissa, vaihtelevissa merimaisemissa. Lenkin voi aloittaa esimerkiksi Munkkiniemessä sijaitsevalta Cafe Torpanrannalta. Reittiä ei ole merkitty, mutta rantaviivaa seuraillen pääsee kiertämään lahden ympäri.

 

Kesän Nuts Ylläs Pallas- polkujuoksutapahtumasta iski kunnon treenikipinä, ja sen jälkeen asetin itselleni pitkästä aikaa jopa treenitavoitteita. Loman jälkeen huomasin kuitenkin nopeasti, että kokonaiskuorma ohjauksien kanssa nousi sen varran raskaaksi, että omista treeneistä on ollut parempi tinkiä. Kuuntelen tarkasti kehoni viestejä. Neljän tavoitelenkin sijaan olenkin lenkkarit sitonut omille lenkeille jalkaan ehkä noin 2-3 kertaa viikossa. Määrän sijaan olen panostanut monipuolisuuteen. Peruslenkkien ohella juoksen esimerkiksi reippaampia vauhtileikittelylenkkejä, pidempiä hitaita lenkkejä ja käyn sauvarinteessä. Tänään juoksentelin pitkästä aikaa Valkeakoskella Korkeakankaan mäkisessä maastossa. Valkeakoskella on paljon harrastusmahdollisuuksia.

 

Oheisharjoitteluna teen erilaisia lihaskuntoharjoituksia mm. TRX-naruilla, kahvakuulilla, käsipainoilla ja kuminauhoilla. Vannon erilaisten pilatesharjoitteiden nimeen. Pilatesharjoitukset ovat todella hyödyllisiä ihan kaikille, olipa oma laji sitten mikä hyvänsä. Instagramissani @heidionthego jaan monipuolisia treenejä- treenejä, jotka ovat osana harjoitteluani. TWOgether Training ONLINE- treenipalvelussa pääset treenaamaan minun ja Lauran kanssa ohjatusti, asuitpa sitten missä vain!

 

 

HELSINKI CITY TRAIL RUN 

 

25.9 juostaan Helsingin Keskuspuistossa * Helsinki City Trail Run– polkujuoksua korvessa keskellä Helsinkiä. Tämä matalan kynnyksen polkujuoksutapahtuma houkuttelee poluille myös ensikertalaiset. Matkoja on aina kuudesta kilometristä 24 kilometriin ja reitit kulkevat Keskuspuiston vaihtelevilla poluilla ja kallioilla. Lähtöpaikka ja maali sijaitsevat Eläintarhan yleisurheilukentällä, eli paikalle on helppo tulla niin julkisilla, omalla autolla kuin vaikka alkulämmittelynä pyöräillen/hölkäten.

 

Itse aion juosta tapahtumassa 14 kilometriä, sillä matka sopii hyvin ennen seuraavan viikonlopun Helsinki City Run 1/2 maratonia. Melkoisessa sumassa ovat kaikki syksyn juoksutapahtumat. Kiva, että tapahtumia päästään taas kuitenkin järjestämään. Tapahtumat inspiroivat harjoittelemaan ja saavat iloisella tunnelmallaan nauttimaan yhteisöllisyyden tunteesta ja juoksun hurmasta. Tärkeintä ei ole ajat tai suoritus, vaan liikunnan ilo. Kukin liikkuu tavallaan ja tyylillään. Suosittelen tulemaan rohkeasti mukaan, ja houkuttele vielä kaverikin mukaan. Mikäpä sen mukavampaa kuin yhdessä viettää liikkuen aikaa.

 

HELSINKI CITY RUN 

 

2.10 juostaankin sitten jo keväästä asti odotettu *HCR. Onpa vain mukava päästä vaihteeksi juoksemaan myös katujuoksutapahtumaan. Innolla odotan! Katujuoksutossuna minulla on jo useamman vuoden ollut Salomonin Sonic Accelerate- malli. Tossu istuu jalkaani erinomaisesti. Olin jo ostamassa uutta paria, mutta tossun ollessa loppunut, päädyin Salomonin S/Lab sarjan Phantasm- kisatossuun. Tossu on todella kevyt, omaan jalkaani erinomaisesti istuva ja kaikenlisäksi vielä tyylikäs! Olen testannut tossua nyt niin asvaltilla, hiekkaosuuksilla kuin yleisurheilukentällä, paras tuntuma tossun kanssa oli tartanilla. Tossu rullasi yleensäkin mukavasti, mutta tuntuma asvaltilla oli hieman kovahko, siksi mietin vielä kummalla tossulla lähden puolikkaalle.

 

Ostoslistallani on myös juoksuliivi, joka on juoksureppua kevyempi. Lyhyemmillä matkoilla juoksuliivi riittää. Etutaskuihin saa kätevästi vesipullot, energiaa, kännykän ja vaikka avaimet. Juoksutapahtumissakin juoksen liivi/reppu selässä, sillä tykkään juoda silloin, kun itselle parhaiten sopii.

 

Oikein mukavaa sunnuntaita. Olisi mukava kuulla myös sinun juoksukuulumisiasi <3

 

Seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego 

*Osallistuminen tapahtumiin saatu

 

Heidi xoxo

 

 

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.